O mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni „a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, arată un comunicat publicat de biroul președintelui Liviu Dragnea, la finalul discuțiilor de 3 ore și jumătate care au avut loc joi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Viorica Dancila si Liviu DragneaFoto: Agerpres/AP

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR„, potrivit acestui comunicat.

La discuții au mai participat, pe lângă Dragnea și Isărescu, premierul Viorica Dăncilă, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul primului ministru, Darius Vâlcov.

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare, arată comunicatul publicat de cabinetul președintelui Camerei Deputaților.

În acest comunicat se invocă un dialog „permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României”, pentru a permite „realizarea acestui obiectiv”.

UPDATE În declarații susținute la finalul întâlnirii, Liviu Dragnea a precizat că a convenit cu guvernatorul BNR să facă publice scrisorile pe care le-au schimbat.

Acesta a spus că în cadrul discuțiilor „și Guvernul și BNR au convenit că principalele cauze pentru creștere inflației sunt factori exogeni”, respectiv legați de prețurile la gaze, energie și petrol, care au o „contribuție masivă la creșterea inflației” și „nu sunt gestionate nici de Guvern nici de BNR”.

De asemenea, s-a convenit o colaborare „bazată pe întâlniri constante între BNR și Guvern” iar Executivul și-a arătat „disponibilitatea” ca, înainte de adoptarea unor măsuri din programul de guvernare, să aibă o întâlnire cu BNR pentru a analiza care este impactul acestora și dacă este nevoie de alte măsuri de compensare a efectelor.

Liviu Dragnea a precizat că „nu există niciun fel de indiciu că România e în pragul unei crize” și „nu există argumente pentru a vorbi despre instabilitate”.

Acesta a susținut că este necesară o mediere propusă de președintele Klaus Iohannis, deoarece „nu există niciun conflict între Guvern și BNR”.

În plus, „nu există nicio intenție a PSD să preia controlul asupra BNR, ba dimpotrivă”, a spus Dragnea, adăugând că „dl guvernator are sprijin total din partea” sa.

În ceea ce privește temerile legate de o depășire a țintei de deficit, Liviu Dragnea a spus ca și în anii precedenți au existat astfel de temeri, care nu s-au dovedit însă reale.

Despre TVA și cota progresivă

Șeful PSD a respins zvonurile legate de majorarea TVA sau de introducerea unei cote progresive.

„Nu e adevărat”, a spus el, la întrebările presei.

”PSD încă își menține libertatea de a nu mai acționa după aceste minciuni”, a adăugat el.

---------------

Această întâlnire vine după ce președintele Klaus Iohannis propusese o mediere între Guvern și Banca Națională a României, în urma unor acuzații dure lansate de Liviu Dragnea la adresa BNR.

Acesta s-a întrebat în mai multe rânduri dacă BNR nu este Banca națională a României și a criticat dur o intervenție a economistului șef al băncii, Valentin Lazea, care lansase un semnal de alarmă legat de deficitul de cont curent al țării, afirmând că astfel de declarații pot aduce deservicii României.