Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că dorește să mute ambasada României la Ierusalim, dar nu dispune de suficient sprijin pentru o astfel de inițiativă, transmite AFP.

O vizita controversataFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Derulăm consultări asupra acestui subiect cu toate instituțiile din România", a spus aceasta, în cadrul unei întâlniri la Ierusalim cu presedintele statului evreu, Reuven Rivlin.

"Este dorința noastră (acest transfer al ambasadei), dar din nefericire nu dispune de susținerea tuturor părților, așa cum ne-am dori", a susținut ea.

În urmă cu câteva zile, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat "decizia" guvernului de a muta ambasada la Ierusalim.

AFP notează că Dragnea nu a putut ocupa postul de premier din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorala, dar exercită din umbră un rol determinant în activitatea Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat imediat dezacordul, apreciind că o eventuală mutare a ambasadei ar contraveni dreptului international.

Vineri, Iohannis a subliniat că Viorica Dăncilă „nu a avut niciun mandat acolo, a vorbit strict în numele guvernului și nu pentru România”.

Klaus Iohannis a declarat joi că îi va cere explicații premierului Viorica Dăncilă despre vizita în Israel, subliniind că el este „președintele Republicii”, chiar daca PSD-ului nu îi convine, și, în această calitate, „răspunde de politica externă” a României.

„Fiți asigurați că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală, fără să spună o vorbă, fără măcar ca din politețe să mă sune sau să treacă pe la mine”, a spus Iohannis, întrebat cum comentează vizita pe care Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea o efectuează în aceste zile în Israel.

Șeful statului a precizat că și el s-a întrebat, după ce l-a văzut pe Liviu Dragnea că „s-a lăudat la televizor că a rezolvat problema ambasadei” României în Israel, „în ce calitate a rezolvat această chestiune”.

”Chiar dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt președintele Republicii și eu răspund de politica externă” a României, a subliniat el.

Klaus Iohannis a acuzat faptul că Dragnea „încearcă să folosească astfel de teme false pentru a câștiga capital electoral, recunoaștere internațională”.

Întrebat de ziariști dacă la Palatul Cotroceni a ajuns o propunere de numire a unui nou ambasador în Israel, Iohannis a răspuns: „Nu am văzut așa ceva dar nici nu am verificat. O să întreb la colegi să văd dacă există așa ceva”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut joi seară, într-o intervenție la Antena 3, că vizita pe care a efectuat-o zilele acestea în Israel nu a fost o deplasare "pe ascuns", respingând astfel criticile președintelui Klaus Iohannis. Dragnea a spus că admite că are "o relație foarte bună" cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar că din această relație nu beneficiază el personal, ci "este pentru România". "Este asta o infracțiune?", a clamat șeful PSD.

Dragnea a mai acuzat ca declaratiile sefului statului referitoare la "secretomania" vizitei din Israel si despre "cine știe ce înțelegeri face acolo cu evreii" sunt considerate antisemite.

Ziarul israelian de limba engleză The Jerusalem Post a publicat un articol de opinie în care președintele român Klaus Iohannis este dur criticat pentru poziția sa în chestiunea privind relocarea Ambasadei României din Israel.

Articolul este semnat de Radu Golban, prezentat drept "doctor în economie, cetățean român și german" și editorialist pentru (publicația românească) Cotidianul. În acest material, intitulat "De ce președintele României refuză să mute ambasada la Ierusalim", autorul aduce acuzații grave împotriva șefului statului, despre care spune că este "un politician care a făcut, direct sau indirect, eforturi de a rescrie istoria nazistă", care ignoră legile internaționale, un ipocrit, dezinteresat de un parteneriat solid cu Ierusalimul.