Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a incalcat independenta justitiei cand a spus ca procurorii nu pot ancheta elaborarea Hotararii de Guvern din Dosarul Belina, a decis marti Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia CSM a fost luata cu majoritate de voturi, potrivit Digi 24.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Laura Codruta Kovesi a cerut CSM, la sfarsitul lunii septembrie, sa analizeze daca declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader legate de Dosarul Belina sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

Toader a afirmase anteriorca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii si judecatorii de contencios administrativ, declaratia venind in contextul anchetei DNA in dosarul Belina. "In opinia mea, legalitate unei hotarari de Guvern nu o verifica procurorul ci judecatorul specializat in contencios administrativ", insista atunci ministrul Justitiei.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, pe 23 noiembrie, cererea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si a constatat ca nu exista conflict juridic intre Guvern si DNA ca urmare a cercetarii privind legalitatea hotararilor Executivului prin care parti din insula Belina si bratul Pavel au trecut din proprietatea statului in cea a judetului Teleorman.

In cadrul sedintei CCR din 16 noiembrie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca DNA nu are competenta de a ancheta legalitatea adoptarii unei hotarari de Guvern, reprezentantul DNA sustinand, pe de alta parte, ca nu se poate impune procurorului unde sa faca ancheta si unde sa nu ancheteze, subliniind ca instanta de judecata este cea care trebuie sa se pronunte daca a fost sesizata legal.