Analiza HotNews.ro

Cum golim inchisorile si de ce putem face asta fara gratiere

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 4 iulie 2016, 17:47 Actualitate | Esenţial


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Ministrul justitiei, Raluca Pruna a declarat, duminica seara, la Realitatea TV, ca gratierea ar putea fi una din solutii  pentru a remedia problema supraaglomerarii din inchisori, altfel Romania risca sa plateasca despagubiri de 80 de milioane de euro pe an in urma unei inevitabile decizii pilot pronuntate de CEDO. Ministrul Pruna a explicat pentru Hotnews.ro  ca va lansa dezbaterea publica asupra gratierii la jumatatea lunii iulie urmand ca un proiect de lege cu optiunea sau combinatiile de optiuni sa fie depus la Parlament in a doua jumatate a lunii septembrie. Unde cred ca greseste ministrul Pruna si de ce gratierea nu este o solutie buna pe termen lung?

Graba doamnei Pruna de a gasi rapid solutii pare de inteles. Ministrul justitiei a declarat, pe 22 iunie, la HotNews.ro, ca s-a intalnit cu presedintele CEDO si i-a cerut ingaduinta pentru a arata pana in septembrie, ca Guvernul face ceva concret in directia rezolvarii problemei suprapopularii din inchisori. Ministrul justitiei a mai spus, in interviul pentru HotNews.ro, ca Romania risca o asa-numita decizie pilot din cauza conditiilor proaste din inchisori, la fel cum s-a intamplat in cazul Italiei, care a platit intre altele 8 euro de detinut pe zi despagubiri.

La un calcul sumar, ministrul Pruna a ajuns la fabuloasa suma de 80 de milioane de euro pe an in cazul Romaniei. Si aici s-au strecurat insa cateva inexactitati. Nu CEDO a condamnat Italia la plata unor sume uriase, ci statul italian si-a asumat singur plata a 8 euro de detinut ca masura compensatorie, intr-un pachet de multe alte masuri menite sa imbunatateasca situatia din inchisoari. Prezentam mai jos detaliile acestei decizii pilot pentru a intelege mai bine ce risca cu adevarat Romania.

Decizia pilot in cazul Italiei la care se refera doamna Pruna a fost aplicata in cauza Torreggiani si altii vs Italia, pronuntata in ianuarie 2013. CEDO a stabilit ca supraaglomerarea din inchisorile italiene reprezinta o problema "endemica si structurala incompatibila cu Conventia Europeana pentru Drepturile Omului". In esenta, Torreggiani si alti sase detinuti din inchsiorile Busto Arisizio si Piacenza au dat in judecata statul italian reclamand supraaglomerarea (3 mp de persoana), lipsa apei calde si, in unele cazuri, iluminarea inadecvata din celule.
 • Ce inseamna procedura de hotarare-pilot? Multe dintre cele aproximativ 64.000 de dosare aflate pe rol la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sunt asa-numitele "dosare repetitive", ce deriva dintr-o disfunctie comuna la nivel national, se arata intr-un material explicativ al CEDO din iulie 2015. Procedura de hotarare-pilot a fost dezvoltata ca tehnica prin care sa fie identificate problemele structurale care stau la baza dosarelor repetitive impotriva multor tari si prin care statele sa fie obligate sa solutioneze acele probleme. In momentul in care Curtea primeste mai multe plangeri ce au o cauza comuna, ea poate selecta una sau mai multe dintre acestea, carora sa le aplice tratament prioritar pe baza procedurii pilot. In hotararea-pilot, sarcina Curtii nu este de doar sa decida daca intr-un anume caz a avut loc o incalcare a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, ci si sa identifice problema sistemica si sa dea guvernului indicatii clare asupra tipului de masuri reparatorii necesare pentru rezolvarea ei. Un aspect-cheie al procedurii-pilot este posibilitatea suspendarii sau "inghetarii" cazurilor similare pentru o anumita perioada de timp, cu conditia ca respectivul guvern sa actioneze prompt pentru adoptarea la nivel national a masurilor care sa dea curs hotararii. Curtea poate, totusi, sa reia examinarea dosarelor suspendate oricand o cere interesul judiciar.
In cauza Torreggiani si altii vs Italia, CEDO a stabilit ca spatiul de 3 mp care revine unui detinut incalca standardele, recomandarile Comisiei pentru Preventia Torturii fiind de minim 4 mp de persoana.  La lipsa spatiului s-au adaugat conditiile proaste constatate de CEDO, cum ar fi lipsa apei calde pentru lungi perioade precum si iluminare si ventilare indadecvata in inchsioarea din Piacenza.

Curtea de la Strasbourg a mai constatat ca supraaglomerarea este o problema structurala in Italia, dat fiind si cele cateva sute de de plangeri la Curte in care se ridica aceeasi problema a incompatibilitatii conditiilor de detentie cu Articolul 3 al Conventiei. Curtea a stabilit ca Guvernul trebuie sa remedieze problema, intr-un an de la ramanerea definitiva a deciziei, sau sa adopte o combinatie de masuri care sa redreseze problema supraaglomerarii din inchisori. CEDO a condamnat statul italian sa le plateasca petentilor din cauza Torreggiani daune morale totale care se ridica la circa 100.000 de euro.

Un an mai tarziu de la pronuntarea sentintei pilot in cauza Torreggiani, CEDO a constatat ca statul italian a adoptat o serie de masuri pentru a rezolva problema supraaglomerarii inchisorilor, intre care si plata unor compensatii financiare, utilizarea alternativelor la detentie si reducerea sentintelor in cazul infractiunilor minore. "Renovarea inchisorilor existente si constructia altora noi au crescut numarul locurilor disponibile si permit o mai buna distributie a detinutilor", se arata intr-un comunicat al Curtii din septembrie 2014. Iar in privinta compensatiilor financiare oferite de statul italian, acestea nu se aplica automat tuturor detinutilor, ci acestia trebuie sa le solicite invocand conditiile proaste de detentie, acolo unde e cazul. Vezi detalii in documentul de mai jos. 


Altfel spus, amenintarea ca Romania risca o condamnare CEDO de pe urma careia sa fie obligata sa plateasca cel putin 80 de milioane de euro pe an despagubiri din cauza conditiilor de detentie - facand o paralela cu situatia din Italia - nu se sustine in totalitate. Repet, CEDO nu a condamnat statul italian la plata a 8 euro pe zi/detinut, ci acesta a decis singur ca printre masuri sa includa si compensatiile financiare. Apoi, mai trebuie inteles ca o eventuala decizie pilot impotriva Romaniei nu este chiar o tragedie.

Singurul efect concret este ca toate cauzele similare referitoare la conditiile de detentie nu se mai judeca la CEDO pana cand statul roman nu remediaza problema. CEDO a mai pronuntat o decizie pilot in cazul Romaniei in cazurile de retrocedari si n-au mai fost judecate acest tip de cauze pana cand, dupa marea afacere ANRP, a fost pus la punct un sistem efectiv si previzibil de despagubiri.
 
Revenind la supraaglomerarea din inchisori: cati detinuti are Romania in prezent si, mai ales, cum a evoluat numarul lor? Sunt mai multi decat altadata, este cel mai aglomerat an din istoria Administratiei Penitenciarelor sau care este de fapt motivul pentru care politicienii si presa au decoperit  brusc cat de rea e viata in puscarie?

Vedeti mai jos doua grafice relevante despre evolutia numarului de detinuti din Romania

 

Sursa: Document de politica publica privind imbunatatirea conditiilor de detentie (realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor) 
 

Sursa: Administratia Nationala a Penitenciarelor - Raport Anual 2014

 
Din cifrele de mai sus, rezulta ca Romania a avut in 2015 mai putin de 30 de mii de detinuti, printre cele mai mici cifre din ultimii 26 de ani. Au existat ani dupa 1998 cand in cele 36 de penitenciare s-a aflat un numar aproape dublu fata de ce avem acum, adica peste 50 de mii de oameni iar intre 2000 si 2004 (adica perioada guvernarii Nastase) s-au aflat constant in jur de 48 - 49 de mii de detinuti. Dar atunci tema supraaglomerarii NU exista pur si simplu.

Situatia in ce priveste strict spatiul alocat detinutilor nu este nici pe departe cea mai proasta in 2016. Au existat ani cu celule de doua ori mai aglomerate. Dar ce s-a schimbat in mod dramatic intre timp este calitatea detinutilor. Motivul pentru care tema se dezbate azi in spatiul public este ca oameni influenti din societatea romaneasca (oameni de afaceri,  moguli de presa, lideri de partid, fosti premieri, ministri, primari, parlamentari, patroni de presa) au descoperit intre timp conditiile din inchisori. Aceasta tema a devenit un bun pretext pentru avocatii condamnatilor sa ceara gratierea si amnistia pe motiv ca astfel s-ar rezolva problema suprapopularii penitenciarelor.

Declaratiile Ralucai Pruna referitoare la o iminenta decizie pilot si exagerarea riscului ca Romania sa fie nevoita sa plateasca 80 de milioane anual despagubiri le-a dat apa la moara. In plus, faptul ca insusi ministrul justitiei a anuntat ca va pune in dezbatere publica masura gratierii ca posibila solutie la rezolvarea problemei supraaglomerarii legitimeaza un demers pe care doar politicieni gen Serban Nicolae, Madalin Voicu sau Nicolae Paun aveau curajul sa-l sustina public.

Apoi, cand ministrul Pruna anunta o posibila gratiere colectiva prin proiect de lege, ar trebui sa precizeze din capul locului daca faptele de coruptie vor fi excluse sau nu de pe lista. A lasa publicul sa inteleaga ca Guvernul Ciolos este dispus sa puna in libertate politicieni corupti este o eroare.

Nu cred ca societatea romaneasca este pregatita sa accepte ca o serie de politicieni mari si mici, cu care statul a cheltuit resurse importante pentru a-i ancheta, trimite in judecata si condamna, vor scapa atat de usor. Pe langa faptul ca statul n-a fost in stare in toti acesti ani sa le confiste banii si averile provenite din jefuirea resurselor publice, acelasi stat se declara azi gata sa le deschida usa inchisorii si sa-i lase in libertate.  

De notat ca Italia n-a gratiat pe nimeni pentru a mai face rost de spatiu, ci a apelat la masuri alternative, a renovat si construit noi inchisori. Acest lucru va trebui sa-l faca si Romania, sa angajeze ceva resurse suplimentare, sa atraga fonduri europene, nu sa-i elibereze pe cei cu care a cheltuit deja bani multi sa ajunga dupa gratii. Altfel, tot efortul urias din ultimii zece ani va fi fost inutil.

Este suficient efortul Parlamentului de a goli de continut legislatia penala sau dorinta unor partide de a face din incalcarea legii politica de stat. Este suficient ca unii primari au fost alesi din puscarie. Este suficient ca Parlamentul le-a dat posibilitatea alesilor locali condamnati cu suspendare sa-si pastreze functia. Este suficient efortul comun al unor politicieni si jurnalisti de a demoniza justitia, anchetele DNA si alte institutii cheie in stat.

Nu cred ca este chiar cel mai potrivit moment acum ca Guvernul sa vina cu o gratiere colectiva, fie si printr-un proiect de lege. Acest proiect de lege va ajunge in Parlament si oricat de bune ar fi intentiile ministrului Pruna, va iesi in final o lege de gratiere a politicienilor in primul rand. Nu cred ca avem vreun dubiu ca asa va fi.

In tot cazul, Guvernul Ciolos ar incheia lamentabil punand in discutie gratierea unor detinuti care sa includa, eventual, si politicieni corupti. Apoi, n-ar ajuta cu nimic la rezolvarea unei probleme reale. In cativa ani, numarul detinutilor ar creste la loc si o luam de la capat. Adevarul este ca ministrul Pruna n-a spus ca gratierea este singura solutie, a vorbit de un pachet de optiuni iar in interviul pentru Hotnews.ro a invocat cazul unui pentitenciar care si-a rezolvat problema supraaglomerarii prin scoaterea detinutilor la munca. Apoi, ministrul Pruna a trebuit sa anuleze proiectul constructiei unui nou penitenciar aprobat de guvern Ponta la cativa km de scutul de la Deveslu.

Este posibil, deci, ca solutia gratierii sa nu aiba in cele din urma sustinere guvernamentala mai ales dupa ce va fi pusa oficial in dezbatere publica.

Mai in gluma, mai in serios, cel care a realizat nevoia de reformare a sistemului penitenciar a fost Sorin Ovidiu Vantu, trecut si el prin inchisoare, care a scris pe blog in 2004 "Despre Puscarii, Curs practic pentru incepatori". Vantu a precizat atunci ca va "incepe acest subcapitolas printr-o sugestie facuta tuturor politicienilor Romaniei: - Domnilor, investiti in puscarii, investiti in viitorul vostru!"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22908 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  se pot trimite ziua viespi (Luni, 4 iulie 2016, 18:01)

  un domn [utilizator]

  si noaptea tzantzari tigru timp de o luna, acum cat e cald si ...se elibereaza Penitenciarele si se aglomereaza popii si Cimitirele...simplu
  • +10 (24 voturi)    
   eu propun sa donam 100 ron (Luni, 4 iulie 2016, 18:30)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   fiecare sa mai construim niste penitenciare. Daca nu ne-a dus capul sa facem scoli acum trebuie sa facem penitenciare. Amin.
   • +9 (17 voturi)    
    Vorbim de constructia de puscarii (Luni, 4 iulie 2016, 20:35)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    de parca se construiesc greu ca piramidele pe Marte.

    Daca o tara de 19 milioane de oameni nu e in stare sa faca niste celule de beton, rau am ajuns.

    Iar pana la discutiile despre gratiere sun curios cat la suta din pagubele produse de infractori au fost recuperate de stat.
   • +5 (13 voturi)    
    asta cu shcolile spune o la P$D (Luni, 4 iulie 2016, 21:43)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    incepe cu iliescu ..nastase abrambrurica care a abramburit invatmantul, practic aceasta Sfatnta Treime a comandat Penitenciarele
   • +3 (3 voturi)    
    donează și pentru mine... (Marţi, 5 iulie 2016, 8:19)

    periscop [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    ... dacă tot ești așa de culant...
    • +4 (4 voturi)    
     nu-i bai (Marţi, 5 iulie 2016, 11:26)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui periscop

     te ajut si eu.tu tine-ti banii la saltea.sa faca pui

     poate urmeaza puscaria facuta acasa,sau la locul de munca.
     sau,daca recupereaza prejudiciul scapa de inchisoare
     sau puscarii private
     ptiu,la naiba
   • +7 (11 voturi)    
    Macar sa aloce reeducarii lor (Marţi, 5 iulie 2016, 10:20)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    o aripa a Catedralei Manuirii Neamului ;)
   • +8 (10 voturi)    
    Avem deja Palatul Parlamentului (Marţi, 5 iulie 2016, 11:35)

    Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    Conditiile sunt deja indeplinite, pe linga cei 600 mai intra inca citeva mii. Nu mai trebuie decit sa vina gardienii.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu gratiere (Marţi, 5 iulie 2016, 14:07)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

    Am o solutie foarte simpla: peninteciarele sunt pline ? Avem 18.000 de biserici si o catedrala care in afar de paste sunt goale, bagati puscarisi in ele, cu ocazia asta ii punem si pe popi la munca, sa ii educe pe acesti infractori care sunt in proportie de 99% crestini declarati.

    Problem ?
 • +24 (32 voturi)    
  Si asa avem multe sentinte cu suspendare (Luni, 4 iulie 2016, 18:02)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Daca mai eliberam si din cei condamnati cu executare, unde vom ajunge ?
  Parerea mea e ca se tatoneaza terenul pentru o gratiere de care sa beneficieze 'gulerele albe' si e posibil sa se mearga pe un proiect de reducere a pedepselor.
  De exemplu Fenechiu sau Voiculescu sa primeasca injumatatirea pedepselor si, dupa calculul anilor deja efectuati, sa fie eliberati.
  Ceva frumos, regulamentar, civilizat.
  Una e sa gratiezi persoane care au furat lalele din parc sau au furat mancare dintr-un magazin si alta e sa gratiezi corupti si excroci.
  E un cal troian si se doreste cucerirea in liniste a cetatii.
  • +30 (34 voturi)    
   gulerele albe la constructia de autostrazi (Luni, 4 iulie 2016, 18:13)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   un prim obiectiv ar fi autostrada de la Constanta la Nadlac - in max 12 luni, munca lor va fi recompensata cu reducerea cu 50 % a pedepselor privative de libertate; pasul al II lea, tot acest "pluton" sa sape transe si diguri in zonele inundabile din Romania, si se reduce restul de 50 % pedeapsa..practice eliberam penitenciarele si..reconstruim Romania !
   • 0 (2 voturi)    
    NU, AR FI LAGARE DE EXTERMINARE! (Marţi, 5 iulie 2016, 15:31)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Pe unul care a muncit, si a"gresit" o data de a furta doua gaini, da, poti sa il pui sa faca austostrazi sau sa ridice diguri.
    Dar "gulerele negre" de genul Varanului nu au lucrat pe bune nci macar o ora in viata lor. Pe acestia, daca ii scoti chiar si la adunat frunze in parc, se cheam ca ii EXTERMINI, sunt complet neobisnuiti cu orice activitate productiva!
    Nu se poate sa ii scoti la munca, ne sare Europa in cap ...
    • +1 (1 vot)    
     merita incercat (Marţi, 5 iulie 2016, 15:39)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Pensionar_2021

     daca te uiti ce "shunci" au pe ei, aceasta miscare le poate fi benefica, vorba aia, sunt Ctitori prin Bine la Viitorul Romaniei + ies supli de la Brutarie si colesterol 0,0001 %..parerea mea !
 • +10 (18 voturi)    
  in mod normal (Luni, 4 iulie 2016, 18:05)

  xanti [utilizator]

  Trebuiau construite inchisori noi dar asa s-a vrut se stia ca se va ajunge aici si trebuiau motive ca sa elibereze coruptii.
  Pe de alta partre ar fi mai bine pentru stat sa le ia banii si sa nu ii mai bage la inchisoare pe corupti pentru ca se cheltuie inutil niste bani cu niste indivizi care nu fac inchisoare ci scriu carti ,au televizor ,computer telefon asa ca......
  • -10 (24 voturi)    
   Deci nu s-a facut planul la puscariasi (Luni, 4 iulie 2016, 18:25)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   "De notat ca Italia n-a gratiat pe nimeni pentru a mai face rost de spatiu, ci a apelat la masuri alternative, a renovat si construit noi inchisori. Acest lucru va trebui sa-l faca si Romania, sa angajeze ceva resurse suplimentare, sa atraga fonduri europene, nu sa-i elibereze pe cei cu care a cheltuit deja bani multi sa ajunga dupa gratii"
   ====================

   In locul lui Tapalaga as propune chiar un program national "Puscariada: Investeste azi, ca participi maine!"
   Descreieratul urlator, "frumos si liber" din PU trebuie sa-si faca viitor!
   • +3 (11 voturi)    
    Te asteptam sa participi (Marţi, 5 iulie 2016, 2:55)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    cu ardoare, ca sa se faca planul.
    ps: sa-l iei si pe mazeta.
   • +3 (5 voturi)    
    Esti dezgustator, newlook ! (Marţi, 5 iulie 2016, 9:47)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    As spune eu mai multe, dar nu meriti timpul meu.
    • +1 (3 voturi)    
     isi face doar jobul (Marţi, 5 iulie 2016, 15:32)

     Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

     isi indeplineste sarcinile de Partid, pentru care este platit!
  • +11 (15 voturi)    
   sau... (Luni, 4 iulie 2016, 19:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Sa si munceasca pentru hrana zilnica. Nema munca, nema papa :D
 • +18 (24 voturi)    
  Propun constructia canalului (Luni, 4 iulie 2016, 18:26)

  Zummm [utilizator]

  Arad - Dunare cu forta de munca excedentara din inchisori. De ce ? De ce nu ?!
  • +3 (13 voturi)    
   PERFECT ! (Luni, 4 iulie 2016, 18:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   foarte buna sugestia ! + BONUS curatirea Dunarii pe zona comuna cu Serbia, si unde au vombardat americanii pentru o navigatie facila
  • +3 (19 voturi)    
   A facut-o Dej inainte (Luni, 4 iulie 2016, 18:37)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Ideea nu e noua, a facut-o Dej inainte. Asa s-a reusit sa se construiasca o tara, asa s-a reusit sa se treaca de la bordeie la apartamente, de la 60% analfabetism la alfabetizare completa, etc, etc.
   E adevarat ca nu mai sunt de actualitate canalele, dar niste autostrazi n-ar strica....
   • +3 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 iulie 2016, 0:06)

    [anonim] i-a raspuns lui newlook

  • +9 (11 voturi)    
   N-ar fi mai logic.. (Luni, 4 iulie 2016, 20:40)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   ...sa construiasca o inchisoare? Sau sa renoveze una? Daca tot sunt prea putine?
 • +3 (7 voturi)    
  atunci (Luni, 4 iulie 2016, 18:32)

  cladob [utilizator]

  pentru cei care eventual vor fi gratiati sa dovedeasca averile lor de la 1989 in coace, ce e in plus sa fie returnat la stat.

  apoi poate sa plece liber.
 • +6 (16 voturi)    
  Va rog... (Luni, 4 iulie 2016, 18:33)

  taticutu [utilizator]

  Va rog , fara gratieri ! Daca scapa cumva Voiculescu, Fenechiu si altii, ce sa mai intelegem ?
  Are dreptate dl. DT, orice, insa fara gratieri...
 • +4 (10 voturi)    
  Precizare (Luni, 4 iulie 2016, 18:48)

  STEFAN A. [utilizator]

  La italieni , gratierea e doar si exclusiv individuala . Si asta doar pentru cei care depun o cerere in acest sens (detinuti sau rude a acestora ) . O "iertare" generalizata , tradusa in o reducere de pedeapsa pentru anumite fapte penale (nu la gramada) se cheama juritic "indulto". Articolul 79 din constitutia Italiana si articolul 174 din codul penal italian . E parlamentul care discuta (camera deputatilor si senatul) legifereaza (cel putin 75% din voturi "pentru" in fiecare camera parlamentara) citi ani se reduc si din care pedepse . (exemplu : toate infractiunile care se pedepsesc cu max. 6 ani de puscarie , beneficiaza de un "indulto" de 3 ani ) Adica se reduce pedeapsa (si vin eliberati) toti cei care intra sub incidenta acestei masuri in momentul adoptarii ei . O "iertare" colectiva la toti si toate (cu albirea cazierului judiciar) se poate obtine in Italia doar si exclusiv prin admistie dar si asta e limitata de tipul infractiunilor comise .Nu se poate aplica prin lege la oricare infractiune penala ( ca exemplu , e interzisa aplicarea ei la omor , terorism , mafie )
  • +3 (5 voturi)    
   Precizare nr. 2 (Luni, 4 iulie 2016, 20:32)

   STEFAN A. [utilizator] i-a raspuns lui STEFAN A.

   Am dat exemplul italian din pura dorinta de a explica cum e la macaronari . In Romania , mult inainte juritic fata de Italia :) se prevede ca gratierea e individuala si la articolul imediat urmator , ca este si colectiva . Adica o aiureala .
   In cazul specific , destul de vazut cine se afla azi dupa gratii si se pricepe de ce aceasta ofensiva pentru gratiere . Identic cu ceva ani in urma (exact cind Elvetia marea impozitul pe profiturile din conturile bancare la 20 % ) cum au sarit repede o gramada sa ceara admistie fiscala in Romania . Ca devenea mai taxat profitul (pe contul curent bancar) in Elvetia decit Romania . Evident nu a avut nimeni curaj sa explice asta pe ecranele patriei . :)
 • -8 (24 voturi)    
  alo (Luni, 4 iulie 2016, 19:01)

  Mazeta [utilizator]

  Vrem spitale, nu penitenciare!
  • +7 (13 voturi)    
   pu$hcariasii le pot construi ? (Luni, 4 iulie 2016, 20:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ce zici ?
  • +8 (10 voturi)    
   Baba o vrea cat de mare... (Luni, 4 iulie 2016, 20:44)

   AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...mosul da atat cat are.

   Daca s-ar anunta un program national de construit penitenciare prin subscriptie publica, cu gandul la tine Dorele, as dona 1000 de Euro.

   Lasa spitalele, ca acolo e nevoie de echipamente, oameni capabili, nu e doar cladirea. Dar niste cladiri pline cu hoti si-ar face treaba din prima ca n-ar mai fi astia liberi sa fure.

   Uite, daca se strange suficient pentru Cumintenia Pamantului, io' zic sa lasam banii pentru construit penitenciare. Zau asa.
  • +1 (3 voturi)    
   off (Marţi, 5 iulie 2016, 14:11)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mazeto, deja pot sa iti dau minus fara sa mai citesc ce slogane debitezi.
   • 0 (2 voturi)    
    corect! (Marţi, 5 iulie 2016, 15:34)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Daca ar fi spus ALTCINEVA asta, ziceam ca face misto de celebrul slogan "vrem spitale, nu catedrale!", si ii dadeam un plus.

    Dar umorul este ceva necunoscut la trolii platiti de KGB ...
 • +12 (14 voturi)    
  Bineinteles ca Pruna s-a grabit ! (Luni, 4 iulie 2016, 19:04)

  Susufler0 [utilizator]

  Unii ar spune ca s-a grabit in mod deliberat.

  Insa, ce era mai important , samanta a fost aruncata pe ogor si a si rodit.

  Nu mai ramane decat sa fie "udata" periodic in mass media, sa fie plivita de "buruieni" (sa se inchida gura, sa fie bruiati adica, cei ce se opun proiectului de lege) iar la momentul potrivit, dupa ce a crescut mandra si frumoasa in inima si mintile tontalailor ( ooo si cat sunt de multi astia !), asta se va intampla undeva dupa alegerile din toamna, prin iarna, sa fie culeasa, adica votata si adoptata si coruptii scosi de la bulau.

  Te pomenesti ca ce nu au reusit coruptii suspendand de doua ori un presedinte, schimband, avocatul poporului, schimband sefii Camerelor, modificand legii si hotarari in mod neconstitutional, o sa reuseasca madam Pruna !!!
 • -1 (9 voturi)    
  mda... (Luni, 4 iulie 2016, 19:06)

  liviu_ [utilizator]

  eu propun ca marii evazionisti sa nu mai fie anchetati si arestati deloc... DAR odata la 3 luni sa fie cate o zi in care cei ce omoara,tortureaza etc astfel de oameni nu o sa fie pedepsiti. de asemenea evazionistii NU vor avea dreptul la garda de corp sau arme.
 • +8 (10 voturi)    
  ? (Luni, 4 iulie 2016, 20:09)

  g01an [utilizator]

  80 mil de euro este insignifiant la cat risipesc politicienii romani.

  sa vina sa-mi demonstreze ca riscul social si economic nu depaseste aceasta suma prin studii de caz independente si pe urma voi putea fi de acord cu astfel de propuneri. daca toata lumea se apuca de declaratii scoase din burta, iete ca ma bag si eu: daca le dam drumul afara acelor borfasi, romanii vor pierde mult mai multi bani din taxele lor cu toate problemele cauzate de acestia , cheltuieli cu politia si judecata lor odata ce vor recidiva.

  altfel, ma asteptam sa fie praf in ochi asa zisa amenintare la adresa Romaniei.
 • -7 (13 voturi)    
  O multimi de bagatori in seama (Luni, 4 iulie 2016, 20:12)

  Gorinirog [utilizator]

  pe forumurile de pe aici.
  Propuneri de munca fortata sau de infometare a celor inchisi - prin decizii corecte sau gresite ale instantelor - sunt majoritare, pe un site ai carui editori/proprietari se bat cu pumnii in piept ca promoveaza "valorile europene". Inainte de mi se spune ca deciziile justitiei nu trebuie comentate - voi spune ca istoria este plina de greseli sau abuzuri ale justitiei, oameni care au putrezit nevinovati prin puscarii (vezi Coposu, maniu etc. !) sau - in tari precum SUA - chiar au fost executati. Fara vina, dar prin decizii judecatoresti!. Asadar dimpotriva - este de preferat sa comentam deciziile justitiei si chiar sa gasim o cale sa ii facem si pe acesti cetateni care au puterea de a se juca cu vietile oamenilor sa plateasca cumva daca gresesc - fiindca cu totii platim cand gresim, in afara procurorilor sau judecatorilor.
  Propune un stimat domn (vazand probabil filmul "The Purge" si fara sa mentioneze asta, un plagiat asadar pentru care ar merita sa i se aplice propriile pedepse) - propune asadar exact ca in film sa putem sa ne ucidem intre noi sau chiar sa torturam, o data la cateva luni, pe cine banuim ca este evationist fiscal - fara sa fim pedepsiti pentru asta. Cu siguranta respectabilul (un frustrat!) nu plateste nicio taxa la stat sau plateste vreo 2-300 lei lunar care i se opresc din salariu - altfel ar sti ca noianul de legi, reguli si decizii fac totul incredibil de greu si ca practic nu poti sa nu scapi la vreun control al Anaf-ului fara amenda, si amenda minima este atunci cand "esti corect dar trebuie sa dam o amenda sa facem planul". Si atunci ar vedea respectabilul daca i-ar conveni sa ii ia statul (statul fiind niste cetateni care au aceasta putere, sa iti ia banii, uzand de politie si securitate pentru a-si impune puterea), sa iti ia asadar banii cu forta (spunandu-le taxe si impozite) si sa ii "redistribuie" cum vor ei.
  • +3 (9 voturi)    
   un Guantanamo ptr P$D si Penele, Varan (Luni, 4 iulie 2016, 21:47)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gorinirog

   si liota de talhari ai banului public e NECESAR in Romania !daca vrei poti fi Vizitator sau Locatar la Gunatanamo de Romania, conduita ta va spune !
 • -6 (10 voturi)    
  si inca un gand doar (Luni, 4 iulie 2016, 20:23)

  Gorinirog [utilizator]

  Pun o intrebare: cum privim un om care a platit sa spunem 1 milion de euro taxe si impozite la stat, dar dintr-un motiv sau altul este gasit cu o "evaziune fiscala" de sa spunem 10.000 euro.
  Conform legii - acest om este un evationist ordinar si este perfect sa il inchidem, sa il dam gandacilor, albinelor si sobolanilor cum propunea un alt stimat domn intr-un comentariu.
  Pai spuneti stimati domni care cu siguranta nu stiti ce inseamna sa va ia statul taxe si impozite din munca voastra, dar care in schimb stiti ce inseamna meciurile, ce inseamna vacantele, ce inseamna sa mergi cu copiii la film - spuneti voi cum ar fi statul mai castigat? Sa il lase pe acel nenorocit de "evationist" (care apropo, nu are timp nici de meciuri, nici de vacanta, iar copiii ii vede doar seara la miezul noptii cand deja s-au culcat) sa mai produca un milion de euro taxe catre stat (si sa va asigure voua conditiile pentru cele de mai sus) sau sa il inchida cu sobolanii?
  In loc sa meditati la pedepsele pentru unul sau altul, nu ar fi poate mai bine sa va apucati si voi SA PRODUCETI CEVA, SA PLATITI UN MILION DE EURO TAXE SI IMPOZITE - si de-abia dupa aia sa deschideti gura, daca mai aveti putere?
  Drace, imi doresc din ce in ce mai mult sa ma opresc din a plati bani statului - nu sa fac evaziune - ci pur si simplu sa incetez sa mai muncesc, si impreuna cu mine si cei - putini - care platim acum ca niste fraieri toti banii cu care "statul" (clasa politica si serviciile si politia si armata si toti bugetarii) traiesc bine mersi muncind cate 8 ore pe zi, unii iesind la pensie pe la 48 ani si alte si alte avantaje - si sa vedem atunci DE UNDE VETI MAI SCOATE BANII?!
  • +2 (4 voturi)    
   hahaha (Marţi, 5 iulie 2016, 12:35)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Gorinirog

   dragule, dar ai scris ceva pe aici! nici n-am citit, ca-i pre mult. poate-ti faci un blog si mai discutam atunci!
  • 0 (2 voturi)    
   pai inceteaza sa muncesti ;) (Marţi, 5 iulie 2016, 12:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gorinirog

   Fura ceva, mergi la inchisoare si acolo... odihna cat cuprinde ;)
  • 0 (2 voturi)    
   Logica (Marţi, 5 iulie 2016, 14:28)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Gorinirog

   Conform rationamentului tau, un doctor care a salvat 10 vieti daca da cu masina peste un pieton si il omoara e OK, nu ? Nu se jutifica sa mearga la inchisoare ca inca e pe plus cu ecuatia salvati / omorati.

   *facepalm*
   • -1 (1 vot)    
    incorect, Tudor! (Marţi, 5 iulie 2016, 15:37)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Comparatia nu este corecta: tu dai exemplu un doctor care a salvat sute de vieti, si care face din GRESEAL un accident mortal.
    IN schimb, adeptul ilici ia aparare escrocilor care nu au salvat pe nimeni niciodata si desigur nu au salvat pe niemni niciodata.
    Iar culmea absurdului e sa zici de Varanul ca ar fi platit milioane taxe si impozite ...
 • +9 (13 voturi)    
  bani pentru opuscarii (Luni, 4 iulie 2016, 20:33)

  CalmArius [anonim]

  donule tapalaga!
  divagatii divagatii vai ce grija pt acei care calca gresit ..si ceilalti se spetesc sa ii tine in puscarie! Am o idee aspra dar dreapta! Poate o promovati cumva!
  toata societatea plateste, ca sa construiasca puscarii, sa aiba medici acolo, gardeieni avocati procurori,apa
  caldura
  ziduri tencuieli etc! Cu alte cuvinte un simplu om cinstit cheltuie...deci este pedepsit ... ca sa tina puscariaisi pe banii lui! Propun ca la finalizarea perioadei de detentie...puscariasul sa plateasca zilele de detentie...dupa costuri, tip pensiune sau ceva asemenea...Nu are bani
  sa munceasca sa recupereze...sau sa i se ia din mostenirea, averea personala ,partea cuvenita! Cred ca jumatate din smecheri ar renunta la cel mai mic furtisag!,,Chiar familia l-ar retine ,intrucat le ameninta avutul trudit! Cred ca este logic si cinstiti! Aspru dar corect ca o pilda greceasca! Dati asta la domnii care care incearca sa faca ceva pentru justitie corecta si eficace financiar!
 • 0 (14 voturi)    
  Deci daca nu exista! (Luni, 4 iulie 2016, 20:50)

  Stef_and [utilizator]

  Eu iti doresc cat mai multe zile de puscarie!
  In camere fara toaleta sau cu maxim una!
  In camere de 10-15 detinuti !
  Sa maninci rahatul ala de mancare pe care ti-l da!
  Sa mirosi imputeala colegilor de celula care nu se spala cu zilele!
  Sa iti admiri intepatirile de plosnite si pureci!
  Sa aduni toti microbii din acele zone supraaglomerate!
  Nu pot sa iti spun decat ca esti asa cum te-a lasat al de sus!
  Un neocomunist fara viziune - doar cu vesnica intrebare de ce unii au parte si altii nu!!
  Cu alte cuvinte : DEZASTRU!!
 • +5 (9 voturi)    
  puscarii (Luni, 4 iulie 2016, 21:01)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Eu, pentru infractiunile de coruptie, furturi "calificate" din avutul obstesc, pe langa recuperarea imediata a pagubei provocate+dobanda aferenta perioadei de producere/recuperare a pagubei ca pedeapsa de puscarie cu executare(in mod obligatoriu), in baza coeficient de echivalare le-asi transforma perioada de puscarie in amenda penala, aceasta din urma putan sa le plateasca in rate lunare, pe durata condamnarii...
  • +2 (2 voturi)    
   Solutii (Marţi, 5 iulie 2016, 10:43)

   ATX01 [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

   De acord cu transformarea condamnarilor fara violenta in amenzi penale, dar platibile intr-un timp foarte scurt, nu "pe viata". Cei care nu pot plati, ar putea munci si 1/2 din venit sa mearga catre stat ca amenda penala.
   Alte idei:
   1. JUSTITIA sa ia bani de la hoti prin hot judecatoreasca si sa-i foloseasca la imbunatatirea conditiilor din puscarii.
   2. Sa ceara DONATII de la hotii astia care acum sunt in puscarie, gen Borcea, Becali, Vantu ... si care au bani destui.
   3. Puscarii particulare unde cei cu bani sa plateasca pentru confort - asfel cei care platesc au conform si in acelasi timp elibereaza spatiul pentru puscariasii fara bani.
 • +2 (16 voturi)    
  Nu avem inchisori ? (Luni, 4 iulie 2016, 22:45)

  ana-pat [utilizator]

  Avem cazarmi abandonate , avem baraganul si mai avem destula sirma ghimpata. Unde scrie ca au nevoie de tv ,telefon sau pc ?? De cind s-a desfintat munca (chiar silnica ) ca mijloc de educare ? Inchisorile au devenit universitati sau locuri de specializare pt infractori.
 • +5 (13 voturi)    
  Colcaie tara de hoti si de golani (Marţi, 5 iulie 2016, 2:58)

  Fu Leng [utilizator]

  si voi vreti sa mai eliberati din ei?
 • -2 (6 voturi)    
  Obsesia tuturor celor de teapa lui Tapalaga e (Marţi, 5 iulie 2016, 8:19)

  xrogo [utilizator]

  ca scapa coruptii,in speta Voiculescu,nu stiu ce se tem atat de un om,cu averea confiscata dar care nu poate fi valorificata,oare de ce?
  In alta ordine de idei,o amnistie pentru pedepse de gen furt o gaina sau o paine,pentru care judecatori zelosi au dat condamnari cu executare ar fi mai la indemana,pana se construiesc alte penitenciare sau se modernizeaza cele existente.
  Dar nu trebuie amnistie,Pruna de la justitie s-a gandit la a taia din avantajele srierii de carti,ca sa nu se goleasca puscariile !!!
  • -1 (3 voturi)    
   ??? (Marţi, 5 iulie 2016, 11:20)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Care corupti? Printre ei sunt si corupti dar unii sunt de-a dreptul condamnati politic. In cazul lui Voiculescu nici nu se gandesc sa valorifice parloaga aia care in viziunea maretului DNA / ANAF valoreaza 60 de milioane de euro. Ce poate fi mai clar de atat? Cand "bunul" prezumat a fi dobandit prin coruptie nu acopera valoarea unui prejudiciu calculat din pix, ce iti spune asta? Ca scopul nu era pedepsirea faptei si recuperarea prejudiciului. Pentru ca a indraznit sa il suspende pe Basescu de doua ori, Voiculescu trebuia eliminat din viata politica si sociala (realizat) si saracit pentru a fi oprita Antena 3 (nerealizat).

   In ciuda uriaselor resurse investite in propaganda care a incercat sa faca din Voiculescu un fel de monstru securist care a furat miliarde de la statul roman (tot felul de inventii cu Crescent samd) lumea (80%) tot s-a prins ca e o condamnare politica.
   • +1 (3 voturi)    
    he he...spui de Crescent de parca (Marţi, 5 iulie 2016, 14:36)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    e un bax de inghetata expirata.....te credeam cu ratiune (cel putin ultimele postari erau de bun simt...)
    • +1 (1 vot)    
     Prietene (Marţi, 5 iulie 2016, 15:46)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Prietene (imi permiti sa-ti spun asa, nu?), a facut mentiune si judecatoarea vietii (Camelia Bogdan) la Crescent in proces, au cautat (si inca mai cauta) fondurile din strainatate, banii securitatii bla bla si nu au gasit nimic. Totul e / era la vedere. Cred ca se poate sapa prin bilanturi si conturi de profit si pierdere pana in 1990 si descoperi cum si de ce a facut avere Voiculescu. Ce vrei sa fac eu acum? Sa cred ca omenirea e condusa de reptilieni sau ca dacii se trag din extraterestrii? Ma bazez si eu pe dovezi, pe evidente, ca un biet muritor de rand.
 • -2 (4 voturi)    
  Se aplica ... (Marţi, 5 iulie 2016, 11:04)

  Gigi Kent [utilizator]

  Ce a zis Hoandra despre Pruna se aplica si domnului Tapalaga. In sensul in care nu este om. Cineva care se preocupa de cate carti scriu detinutii (si nu in sensul de a se asigura ca sunt carti veritabile, chiar scrise de catre detinuti ci in sensul de a restrictiona o metoda folosita pe larg in lumea civilizata pentru recuperarea celor condamnati prin munca intelectuala) dar nu da doi bani pe faptul ca in penitenciarele din Romania moare un om la trei zile (medie de varsta 47 de ani), acela nu este om. E simplu.
  • +2 (2 voturi)    
   la Irealitatea teve...nu ie oameni (Marţi, 5 iulie 2016, 15:09)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ca nu platesc taxe..in rest ce spune Hondra, domnitele acelea cum le spune...Rifai si Zeicescu sunt Academia Catzavencu (dupa ce a preluat Adamescu gazeta)...adica umor de autobaza sovietica
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 5 iulie 2016, 11:20)

  liviu_ [utilizator]

  dupa ce ca pedepsele sunt mici... si multe cu suspendare , sa mai se gratiem...
  deja renteaza sa furi... daca imi da cineva 1 mil de euro sa stau 3 ani in piscarie ii accept... oricum iest dupa 1 an si merita sa faci puscarie pentru atat.
  daca la asta adaugi ca marii corupti fura mult mai mult decat atat si au conditii privilegiate... iti da iseama ca puscaria nu inseamna nimic!
  daca mai si gratiem coruptii o sa devina iar o gluma proasta tocmai acum cand cat de cat le era teama de dna si inchisoare
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 5 iulie 2016, 11:21)

  a.nonim [utilizator]

  Nu avem deja experienta gratierilor facute de Ceausescu? Care n-au facut decat sa ridice nivelul de infractionalitate, nicidecum sa-l reduca? Acei oameni sunt in inchisoare pentru ca au comis infractiuni, au incalcat regulile societatii. Daca nu primesc o sanctiune pentru asta, o vor face la infinit.
  In tara in care se dau comisioane de milioane de euro nu putem gasi 50 de milioane pentru o inchisoare noua? Pai facem cheta nationala si tot strangem banii. Dati un leu pentru o puscarie.
 • +3 (3 voturi)    
  Rau, dar totusi (Marţi, 5 iulie 2016, 11:35)

  aniod [utilizator]

  Intamplarea a facut ca sa calatoresc in avion cu un detinut.
  Tanar barbat cu familie in Romania, facuse tot felul de infractiuni in Spania, mergand pana la atac armat: a intrat cu revolverul in casa unor spaniloi batrani si, in fine, avea o condamnare, vreo cinci ani.
  A cerut sa-i execute in Romania!
  Problema lui nu erau anii de inchisoare, ci faptul ca iesea din inchisoare si in Romania nu prea aveai ce sa furi!
 • +2 (2 voturi)    
  Oricare dintre noi poate fi acolo (Marţi, 5 iulie 2016, 11:36)

  greuladeal [utilizator]

  Realitatea cruda e ca i se poate intampla oricui sa fie inchis, de pilda pentru omor din culpa... Viata nu e o poveste roz si necazurile se pot abate asupra oricui.
  Cel mai sanatos pentru o societate e sa nu-i uite in jeg si disperare pe cei care se vor intoarce (traumatizati) in mijlocul ei. Un om inchis trebuie tratat ca un om - are acasa copii, are o meserie, va fi colegul si vecinul nostru maine. E bine sa ne gandim sa nu iasa inrait!...
 • -2 (2 voturi)    
  Ciudat... (Marţi, 5 iulie 2016, 11:55)

  taticutu [utilizator]

  Revin cu o impresie : acum cateva luni, pe vremea guvernului anterior, probabil din cauza acelorasi presiuni europene ca si acum, se pregatea proiectul unei legi de gratiere si ( sau ) amnistire, insa au sarit imediat unii politicieni si bineinteles jurnalisti, spunandu-ne ce catastrofa ni se pregateste, in cel mai mare secret ( parca in Parlament se poate face ceva in secret ! ), si s-a declarat o " marte neagra ", subterana, clandestina, etc...
  Acum, noul guvern , tehnocrat, prin vocea ministrului de justitie propune, tot datorita presiunilor europene amintite, o ordonanta cu privire la o gratiere si(sau) amnistere si nimeni din cei anteriori nu se intriga, nu tipa jurnalistii de disperare... Singura teama a unora este ca nu cumva Voiculescu sa scape, altfel totul este in regula !
  Apropos de Voiculescu : expertul care a stabilit cele 60 de milioane de recuperat de la Voiculescu, si care expertiza a fost cuprinsa in sentinta finala, cum a stabilit daunele , ca vad ca ANAF-ul se chinuie sa recupereze, dar este departe de suma judiciara ?
 • +2 (2 voturi)    
  Codul penal (Marţi, 5 iulie 2016, 12:17)

  ACP [utilizator]

  ar trebui modificat astfel incat cei care savarsesc mai mult de 3 infractiuni sa fie declarati infractori de cariera si sa primeasca inchisoare pe viata. Astfel de sentinte sa fie executate in Coreea de Nord pe baza unui acord bilateral prin care ne obligam sa platim o suma mai mica per detinut decat platim acum in tara. Astfel se va descuraja destul de puternic infractionalitatea.
 • +2 (2 voturi)    
  "cumintenia pamantului" (Marţi, 5 iulie 2016, 12:45)

  Codruta N [utilizator]

  Propun sa se initieze o subscriptie publica, la fel ca pentru "Cumintenia Pamantului" insa pentru construirea de noi inchisori.
  Dupa aceea, sa se urmareasca: in CAT timp se aduna suma necesara; in CAT timp sumele pentru cele doua subscriptii vor fi egale 9daca vor fi); cat se aduna la una si cat la cealalta! >:)
  • 0 (2 voturi)    
   Infractorii Banului Public (Marţi, 5 iulie 2016, 15:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   vor fi "cumintenia pamantului "...doar..la doi metriii sub...cumintenia...
 • 0 (0 voturi)    
  Inchisori (Vineri, 8 iulie 2016, 12:49)

  MirceaScalat [anonim]

  Daca Onoratele Instante nu s-ar bucura de lipsa de raspundere a deciziilor luate, adica lipsa raspunedrii pecuniare, poate ca ar judeca cu CAPUL SI INIMA in spiritul Legii nu numai in litera ei si nu s-ar mai da pedepse cu executare pentru fapte a la Jean Vanjean!
 • 0 (0 voturi)    
  O tara de cacao! (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 4:18)

  hopsieupeaici [utilizator]

  Toti stiu fraza " Imi e rusine si scarba ca sunt roman"
  romania mai exista doar cu numele, in rest toti o stiu de gypsiland.
  Orice om cinstit daca mai e prin tara asta trebuie sa plece cat mai departe. NU are rost sa iti bati capul cu toti infractorii, de la cel mai mica sluga prin primarii pana la cei mai mari politicieni.
  Oile sunt controlate bine si nu au acces la arme ca s-ar schimba tara daca populatia ar avea arme.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by