Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, la ceremonia de investire a noului ministru al Fondurilor Europene, ca una dintre nemultumirile privind activitatea Guvernului la care a facut referire in urma cu doua zile a vizat si situatia pe zona fondurilor europene. Seful statului a enumerat printre nemultumiri si situatia de la Opera Nationala Bucuresti: "Un contraexemplu de implicare a unui minister (...) cred ca au ramas putine greseli imaginabile care nu au fost facute de ministrul Culturii in aceasta chestiune".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"M-am referit acum cateva zile, cand am fost la o manifestare la Timisoara, am facut acolo o afirmatie care nu stiu daca a fost foarte bine inteleasa, cea cu 'am ceva nemultumiri legate de Guvern'... Asta a fost una dintre nemultumirile mele, ca pe zona fondurilor europene lucrurile inca nu s-au miscat asa cum probabil ar fi trebuit", a precizat Iohannis, in alocutiunea sustinuta la Palatul Cotroceni dupa ce noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a depus juramantul.

Seful statului a mentionat apoi ca o alta nemultumire a vizat "situatia care s-a creat cand s-a lucrat pe un act normativ care ar fi venit sa reglementeze salarizarea bugetarilor".

"In fine, o a treia nemultumire este in curs de rezolvare si s-a referit, evident, la situatia de la Opera. Este un contraexemplu de implicare a unui minister in ceea ce s-a intamplat la Opera. Cred ca au ramas putine greseli imaginabile care nu au fost facute de ministrul Culturii in aceasta chestiune", a spus Iohannis.

"Astfel de nemultumiri le am, le discut cu prim-ministrul Ciolos si, dupa cum se vede, ele se rezolva. Nu exista nemultumiri care sa duca la vreun circ intre Palate sau la certuri intre presedinte si prim-ministru. Noi lucram impreuna si rezolvam problemele", a conchis seful statului.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si-a dat demisia miercuri, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, in contextul scandalului de la Opera Nationala din Bucuresti. Alexandrescu si-a anuntat demisia printr-o scrisoare deschisa adresata premierului, in care acuza "ostilitatea nedezmintita a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura".

Este a treia demisie a unui membru al acestui Executiv in ultimele doua saptamani, dupa cea a ministrului fondurilor europene Aura Raducu - inlocuita cu Cristian Ghinea - si cea a ministrului muncii Ana Costea - inlocuita cu Dragos Pislaru.

Luni, intr-un discurs sustinut la Timisoara, presedintele Klaus Iohannis s-a aparat de acuzatiile de neimplicare in viata publica, venite de la criticii sai, asigurandu-i pe "toti romanii (...) ca presedintele lor ii vede, ii aude si le cunoaste problemele", lansand totodata si o critica la adresa Executivului, afirmand ca exista lucruri care il nemultumesc la Guvern, "dar nu toate se rezolva pe scena publica".

"Sunt lucruri care ma nemultumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolva pe scena publica. Unii au vorbit despre acest guvern ca si cum ar fi 'al meu'. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o solutie, pana la alegerile din toamna acestui an, generata de o situatie de criza si la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul Romaniei", a spus luni seful statului.

***

Cristian Ghinea a depus, miercuri, juramantul de investitura in functia de ministru al Fondurilor Europene, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

La ceremonie au participat si premierul Dacian Ciolos, membri ai Cabinetului sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, consilieri prezidentiali.

Miercuri, seful statului a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea in aceasta functie. El o inlocuieste pe Aura Raducu.

Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost propus de premierul Dacian Ciolos marti.

Aura Raducu si-a depus demisia luni, la solicitarea premierului.

  • Klaus Iohannis, lui Cristian Ghinea: Lucrurile nu s-au miscat suficient de repede in privinta fondurilor europene; stiti ce aveti de facut

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri ca in privinta fondurilor europene lucrurile nu s-au miscat suficient de repede si i-a urat noului ministru Cristian Ghinea sa aiba suficienta energie pentru a implementa proiectele pentru actuala perioada bugetara.

"Am avut o experienta nu neaparat nefericita, dar care ne-a aratat in perioada 2007-2013 ca anumite lucruri trebuie rezolvate foarte repede, trebuie gandite mult mai profund decat se vede acum. Eu cred ca toata lumea a invatat ceva din acea etapa bugetara si toti care stiu despre ce este vorba se asteapta sa ne apucam un pic mai repede de implementat proiectele pentru perioada bugetara in care ne aflam acum. O parte din munca s-a facut, insa lucrurile nu s-au miscat suficient de repede, este mai mult decat evident ca aceeasi parere a avut-o si domnul prim-ministru care a dorit sa aiba o echipa cu un suflu nou prin propunerea dumneavoastra. Stiti ce trebuie facut, stiti cu cine trebuie facut, stiti cum trebuie facut, eu va doresc sa aveti suficienta energie sa puneti in practica aceste lucruri", a declarat Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura de catre noul ministru al Fondurilor Europene, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca fondurile europene pe care le poate accesa Romania sunt o mare oportunitate pentru tara noastra. "Aceste fonduri vin sa suplineasca resursele noastre in zone vitale, in zone unde prin forte proprii nu am putea nici repede, nici profund sa restructuram lucrurile si sa le ducem la bun sfarsit", a aratat Iohannis.