Regele Mihai (94 de ani) a fost supus recent unei operatii chirurgicale, avand diagnosticele "carcinom epidermoid metastazant" si "leucemie cronica", a anuntat astazi Consiliul Regal, reunit in Elvetia. "Regele Mihai I a decis sa transmita urmatorul mesaj: In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. (...) Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei", transmite secretariatul Casei Regale.

Regele MihaiFoto: Casa Regala

Biroul de Presa al Regelui Mihai anunta, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "este autorizat sa transmita declaratia citita de domnul Andrew Popper, Seful Casei Majestatii Sale Regelui, in numele Consiliului Regal, reunit in zilele de 1-2 martie 2016, la Aubonne si Morges, Elvetia".

Declaratia integrala a Consiliului Regal, citita de Andrew Popper:

Consiliul Regal s-a intrunit in a cincea sesiune, marti 1 si miercuri 2 martie 2016, la cererea Majestatii Sale Regelui, la Morges, in Elvetia. Consiliul Regal a luat nota de starea de sanatate a Majestatii Sale, care a fost supus recent unei operatii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicala sunt: "carcinom epidermoid metastazant" si "leucemie cronica".

Majestatea Sa urmeaza un tratament complex si solicitant, care il impiedica sa apara in public, si va petrece, de aici inainte, o perioada de refacere.

Regele Mihai I a decis sa transmita urmatorul mesaj:

In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman modern.

Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei.

Mihai R

1 martie 2016

Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele in dimineata de miercuri 2 martie 2016.

Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Consiliul Regal ramane la dispozitia Custodelui Coroanei.

Semnat astazi, 2 martie 2016, la Morges, in Elvetia

ASR Principele Lorenz al Belgiei, membru al Consiliului Regal

ES dl Andrew Popper, membru al Consiliului Regal

Maestrul Adrian Vasiliu, membru al Consiliului Regal

Dr. Anneli Ute Gabanyi, membru al Consiliului Regal

Dl Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal

si

Dr. Ioan Luca Vlad, secretar al Consiliului Regal

Mesajul Regelui Mihai - 1 martie 2016

Declaratia Consiliului Regal - 2 martie 2016

Ce este Consiliul Regal si din cine este format

Casa Regala a anuntat marti prima sedinta a Consiliului Regal, dupa excluderea Principelui Nicolae. Din fotografiile publicate de Casa Regala de la aceasta sedinta lipseste insa exact Regele Mihai.

Consiliul Regal a fost reinfiintat de Regele Mihai "printr-un Decret semnat la 1 octombrie 2010 in Aubonne, Elvetia, cu scopul de a fi uncorp consultativ, care sa ajute, 'prin sfaturile si rezolutiile lui, Seful Familiei Regale in deciziile sale curente sau de importanta istorica, juridica, economico-financiara, politica si dinastica' (Articolul 2 din Decret). El este succesorul comitetelor politice si consultative infiintate de Majestatea Sa in cursul exilului si dupa anul 1989", a explicat biroul de presa al Regelui Mihai, intr-un comunicat de presa.

Sesiunea Consiliului Regal - 1 martie 2016 - Click foto pentru a mari

"Membrii Consiliului Regal sunt

  • Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei,
  • Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei,
  • Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei,
  • domnul Andrew Popper, Seful Casei Majestatii Sale Regelui,
  • maestrul Adrian Vasiliu,
  • dr. Jonathan Eyal,
  • domnul Guy Pochelon,
  • domnul Anders Lindberg
  • dr. Anneli Ute Gabanyi.
  • Secretarul Consiliului este, de la reinfiintare, domnul avocat dr. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat onorific al Familiei Regale a Romaniei", potrivit comunicatului.

Din componenta Consiliului Regal de astazi lipseste Mihnea Constantinescu, fost ambasador cu insarcinari speciale pentru securitatea energetica, fost purtator de cuvant al premierului Petre Roman, fost consilier al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta (sursa si detalii) si unul dintre cei 3 sfatuitori ai Regelui Mihai din ziua in care Regele a semnat excluderea nepotului Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei (detalii aici). Sursa si detalii aici

Casa Regala a precizat ca, "pana in prezent, Consiliul Regal a avut urmatoarele sesiuni:

  • 2-4 octombrie 2010, Palatul Elisabeta, Bucuresti,
  • 19-20 februarie 2011, Palatul Elisabeta, Bucuresti,
  • 31 octombrie 2011, Aubonne, Elvetia (cu aceeasi ocazie a avut loc si un Consiliu al Familiei Regale, conform art. 9 din Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, condus de Majestatea Sa Regele)
  • 1 august 2015, Aubonne, Elvetia".

Linia de succesiune la tron, dupa excluderea lui Nicolae

Principesa Margareta si Regele Mihai

Principesa Margareta si Regele Mihai

Foto: Facebook

1. Principesa Mostenitoare Margareta

- este prima fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Pe 30 decembrie 1997, Principesa Margareta a fost desemnata de catre Regele Mihai sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele. Sursa si detalii aici

2. Principesa Elena

- este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Este mama a doi copii: Nicolae (fostul Principe Nicolae, exclus din linia succesorala pe 1 august 2015), nascut in 1985, si Elisabeta-Karina, nascuta in 1988. Citeste aici mai multe despre Principesa Elena

3. Elisabeta Karina

- este fiica Principesei Elena si sora lui Nicolae.

  • Din 2010 si pana la 1 august 2015, pe locul 3 in linia de succesiune la tron era Nicolae, exclus la 1 august 2015

4. Principesa Sofia

- este a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Are un copil: Elisabeta Maria Biarneix. Citeste aici mai multe despre Principesa Sofia

5. Elisabeta Maria Biarneix

- este fiica Principesei Sofia. Detalii aici

6. Principesa Maria

- este a cincea fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Citeste aici mai multe despre Principesa Maria

Statutul Casei Regale prevede ca "linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei".

Statutul Casei Regale, promulgat in decembrie 2007, mai arata ca Regele Mihai "a numit, de la data intrarii in vigoare a acestor Norme Organice, pe Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei in calitatea de Custode a Coroanei Romaniei”.

Citeste si: