Ministerul Educatiei vrea sa le deconteze liceenilor de clasele a XI-a si a XII-a cheltuielile cu manualele scolare, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat astazi, decontarea se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016. Proiectul vine dupa ce doua asociatii de elevi au acuzat Ministerul Educatiei ca nu respecta legea, pentru ca liceenii din ultimele clase nu mai primesc manuale scolare gratuite de 4 ani, desi Constitutia si legea educatiei prevad aceasta gratuitate.

Manuale scolareFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei a publicat Proiectul unei Hotarari de Guvern privind acordarea unei sume destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare de catre elevii aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat.

Proiectul de HG prevede ca elevilor de clasele a XI-a si a XII-a de la liceele de stat li se vor deconta, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev, cheltuielile pentru cumpararea de manuale scolare. Aceasta decontare se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016.

Aceste sume pentru decontari se transfera din bugetul Ministerului Educatiei in bugetul inspectoratelor scolare, iar de aici se duc in bugetele liceelor.

Liceenii de clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a trebuie sa depuna la secretariat solicitare scrisa pentru primirea decontarii, "insotita de factura fiscala/facturile fiscale din care reies numele elevului/parintelui sau tutorelui legal instituit, informatiile referitoare la manualele achizitionate - suma achitata, titlul, autorii, editura, dupa caz".

"In cazul in care suma achitata la cumpararea manualelor este mai mare sau egala cu 55 lei, se va deconta suma de 55 de lei", iar daca suma este mai mica decat 55 lei, se va deconta suma totala precizata in factura/facturi, se arata in proiectul de HG.

Liceenii ar trebui sa isi primeasca banii de manuale pana pe 15 noiembrie 2015.

Ministerul Educatiei precizeaza ca numarul estimat de beneficiari in anul scolar 2015-2016 este de 362.512 elevi si ca suma estimata pentru decontarea manualelor scolare este de 19.938 mii lei si va fi avansata din bugetul Ministerului Educatiei - care urmeaza a fi suplimentat la rectificare cu aceasta suma.

Explicatiile pe care le da Ministerul Educatiei, pentru faptul ca liceenii din ultimele clase nu au primit manualele gratuite, pana acum:

  • "De la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale, in anul 2011, prevederea referitoare la acordarea gratuita a manualelor scolare si pentru elevii ciclului superior al liceului nu a fost pusa in aplicare, in principal din motive de constrangeri bugetare.
  • Un alt motiv important a fost faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice urmeaza sa modifice programele scolare, inclusiv cele de liceu, ceea ce are drept consecinta necesitatea schimbarii manualelor scolare aprobate si utilizate actualmente in sistem.
  • Nu in ultimul rand, inspectorii generali din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice,care au efectuat inspectii scolare in unitatile de invatamant liceal au constatat ca marea majoritate a elevilor din ciclul superior al liceului nu isi achizitioneaza manualele scolare, desi manualul scolar trebuie sa fie suport de invatare si este, uneori, singurul la indemana elevului.
  • Aceasta situatie poate determina, in unele cazuri, o pregatire precara a elevilor, inclusiv pentru examenul de bacalaureat national."

Ce prevede Legea Educatiei (art. 69 alin. 4):

(4) Elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.

UPDATE Alexandru Bajdechi: Ministerul Educatiei e pe cale sa incalce din nou legea; mi se pare mai mult o pomana

Alexandru Bajdechi, student in anul II la Facultatea de Drept si fost presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta, a declarat pentru HotNews.ro ca acest proiect contine mai multe nereguli, unele care tin de forma, altele de continut.

O derogare de la lege nu se poate face decat prin lege sau prin Ordonanta de Urgenta. Aici avem de-a face cu un proiect de Hotarare de Guvern”, avertizeaza Bajdechi.

Pe de alta parte, proiectul Ministerului Educatiei “stabileste un cuantum, desi legea vorbeste despre executarea obligatiei in natura”.

Tanarul aminteste ca articolul 69 alin. 4 din legea educatiei, pe care Ministerul Educatiei nu il aplica si incearca sa il ocoleasca prin acest proiect de HG, “vorbeste atat de elevi, cat si de profesori care primesc aceste manuale gratuit”. Concret, legea spune ca “elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite”.

Alexandru Bajdechi sustine ca “in contextul in care incepand din acest an scolar se aplica finantarea pentru elevii din invatamantul particular, este obligatoriu ca si elevii din invamantul obligatoriu particular sa primeasca manuale. Or HG nu prevede acest aspect”.

Fostul presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta a precizat ca va trimite aceste observatii Ministerului Educatiei, “le voi spune ca sunt pe cale sa incalce din nou legea, dar nu ma astept la un raspuns favorabil, pentru ca asa cum au ignorat pana acum legea, mi se pare mai mult o pomana decat incercarea respectarii legii”.

Amintim ca in urma cu aproape 3 saptamani Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta au acuzat Ministerul Educatiei ca nu respecta legea, pentru ca elevii de clasele a XI-a si a XII-a nu mai primesc manuale scolare gratuite de 4 ani, desi Constitutia statueaza ca "invatamantul de stat este gratuit" si legea educatiei prevede aceasta gratuitate. In aceeasi perioada, Alexandru Bajdechi, student in anul II la Drept, a depus plangere la DNA impotriva fostului ministru al Educatiei, pe acelasi caz.

Citeste si: