Deputatul PSD Mihai Sturzu, sustinut in acest moment de alti aproximativ 50 de parlamentari, urmeaza sa depuna maine un proiect de lege ce vizeaza abrogarea Legii din 1994 prin care este stabilit timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice si de divertisment. Initiativa sa vine in contextul in care un alt proiect de lege, ce vizeaza inasprirea legii vechi de doua decenii, a starnit un val de proteste in ultimele doua luni, cei mai vocali fiind editorii de carte, nemultumiti de situatia timbrului literar.

Mihai SturzuFoto: Agerpres

Tot marti, mai multe organizatii ale editorilor au publicat o declaratie in care se declara "uniti impotriva timbrului literar!" Vezi declaratia mai jos.

Mihai Sturzu a prezentat proiectul de lege marti, intr-o conferinta de presa. Proiectul are un singur articol:

  • "Se abroga Legea nr.35 din 6 iunie 1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 507 din data de 7 iulie 2008".

In expunerea de motive pentru initiativa legislativa a lui Mihai Sturzu, semnata pana acum de peste 50 de parlamentari, in special PSD si PC, se arata ca "prin abrogarea legii privind timbrele culturale se faciliteaza accesul la produse culturale". Acest lucru s-ar face "atat prin eliminarea unui cost suplimentar pe care trebuie sa-l plateasca cetatenii cumparatori, cat si prin degrevarea institutiilor de cultura, a primariilor si entitatilor private care realizeaza bunuri sau evenimente culturale de activitati de colectare, raportare si virare a unor sume de bani care maresc costul".

In expunerea de motive se mai afirma ca "prin abrogarea acestei legi se face dreptate cetatenilor romani care pot avea acces mai usor la produse culturale (...) se asigura egalitatea de tratament si acces neingradit la cultura de suprataxe de interes privat. Cetatenii romani nu trebuie sa mai fie obligati sa finanteze fortat organizatii private. Proiectele culturale sunt finantate in mod transparent prin intermediul institutiilor publice - Centrul National al Cinematografiei, Administratia Fondului National Cultural si Ministerul Culturii, iar organizatiile titularilor se vor finanta in conditii similare cu societatile din celelalte state europene".

Mihai Sturzu, la conferinta de presa:

  • A sprijini cultura nu inseamna sa pui o taxa suplimentara pe cultura. (...) Eram ultima tara care mai aveam aceasta parataxa".
  • Exista si efecte pozitive ale faptului ca o parte din bani se duc spre sprijinirea tinerelor talente, ajutarea actului cultural. (...) toate se regasesc in Legea drepturilor de autor.

Mihai Mitrica, Asociatia Editorilor din Romania:

  • Legea 35, pe care acum o dorim abrogata, reprezinta mecanismul perfid prin care un privat ii baga altui privat mana in buzunar cu ajutorul statului. Unele categorii au reusit la inceputul anilor '90 legi care sa le serveasca interesului propriu. Au reusit USR, UNITER, Uniunea Muzicologilor, toate conduse de fosti ministri, parlamentari, personalitati ale vietii publice.
  • Din circa 400.000 de lei colectati anul trecut de USR din timbrul literar, doar in jur 19.000 de lei au fost cheltuiti pentru sprijinirea membrilor sub forma de ajutoare de deces etc, iar circa 57.000 pentru sprijinirea efectiva. Restul s-au dus in diverse alte activitati - premii, intruniri - din care publicul nu are un beneficiu direct.

Mihai Margineanu:

  • Anul trecut am incasat cei mai multi bani din drepturi de autor, alaturi de Smiley. (...) Mi se pare anormal sa incasez 25.000 de euro in cond in care apar la TV foarte putin, iar Smiley sa primeasca 27.000 de euro pentru ca are aparitii mult mai multe si mai mari. (...) Aceasta uniune de creatori e organizata atat de prost, incat habar nu au sa-si faca calculele. Si nu vorbim ca la scriitori, la muzica e vorba de zeci de milioane de euro pe an.
  • Poporul roman nu are nevoie de taxe pe cultura.

Declaratia emisa marti de Federatia Editorilor din Romania, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, Societatea Editorilor din Romania, Asociatia Difuzorilor si Eitorilor Patronat al Cartii:

"Intrucat in spatiul public au fost vehiculate in ultima perioada o serie de informatii neadevarate, noi, presedintii asociatiilor de editori din Romania, declaram urmatoarele:

1. Legea timbrului cultural, care instituie timbrul literar, este o lege impotriva culturii si ne pronuntam pentru abrogarea integrala a acestei legi.

2. Pozitiile publice pe acest subiect, exprimate recent de mai multi reprezentanti ai breslei editoriale, apara si sustin punctul nostru de vedere exprimat la punctul 1.

3. Orice incercare a sustinatorilor (tot mai putini) ai acestei legi aberante de a transforma subiectul timbrului literar intr-un razboi personal cu oricare dintre cei sus-amintiti reprezinta manipulari de discurs pe care le respingem. Acesta nu este un conflict intre uniunile de creatie si anumite persoane: timbrul literar ne afecteaza pe toti, fie ca suntem editori sau cumparatori de carte si de aceea il respingem integral.

4. Suntem decisi sa facem tot ce ne sta in puteri pentru ca politicienii si publicul sa inteleaga ca piata de carte a ajuns la un nivel atat de scazut incat are nevoie de sprijinul societatii, nu de biruri catre organizatii ai caror conducatori ocupa vremelnic demnitati publice.

Statul are datoria constitutionala de a permite accesul liber la cultura iar subventionarea uniunilor de creatie poate fi facuta din multiple alte surse (...)"

Citeste si: Dezbatere GDS pe tema timbrului literar