Universitatea din Bucuresti reactioneaza la incercarea senatorilor de a desfiinta institutia care din 2010 distribuie banii alocati de guvern cercetarii. Universitatea anunta ca "se alatura demersurilor Universitatii de Vest din Timisoara, precum si ale societatii civile, exprimandu-si dezaprobarea fata de proiectul de lege care prevede desfiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), organism care gestioneaza din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare si inovare ale Guvernului Romaniei".

Universitatea din BucurestiFoto: unibuc.ro

Dupa ce HotNews.ro a prezentat pe larg cum incearca senatorii sa sparga UEFISCDI - institutie care gestioneaza aproape 100 milioane de Euro - in mai multe organisme care sa distribuie acesti bani cercetarii, Universitatea din Bucuresti anunta ca "dezaprobra" proiectul de lege din Parlament, "considera inoportuna desfiintarea UEFISCDI prin impartirea sa in doua institutii" si "sustine pastrarea structurii actuale a institutiei".

Pozitia Universitatii din Bucuresti - comunicatul integral:

"Universitatea din Bucuresti se alatura demersurilor Universitatii de Vest din Timisoara, precum si ale societatii civile, exprimandu-si dezaprobarea fata de proiectul de lege care prevede desfiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), organism care gestioneaza din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare si inovare ale Guvernului Romaniei.

Universitatea din Bucuresti apreciaza activitatea desfasurata pana in prezent de UEFISCDI in organizarea competitiilor pentru selectia proiectelor de cercetare, precum si in evaluarea si monitorizarea acestora, ca fiind una functionala, eficienta si transparenta.

Profesionalismul de care institutia a dat dovada in gestionarea fondurilor alocate cercetarii a angajat sistemul de finantare a cercetarii romanesti pe o cale ce corespunde standardelor de performanta la nivel european.

De altfel, UEFISCDI este structurata si functioneaza la momentul actual in baza principiilor implementate in institutii similare de prestigiu international.

Avand in vedere aceste aspecte, Universitatea din Bucuresti considera inoportuna desfiintarea UEFISCDI prin impartirea sa in doua institutii, una responsabila de evaluare si cealalta de monitorizarea proiectelor de cercetare, modificare prevazuta in forma actuala a proiectului de lege.

Universitatea din Bucuresti sustine pastrarea structurii actuale a institutiei, care s-a dovedit de la infiintarea sa o solutie viabila de administrare a sistemului national de cercetare, dezvoltare si inovare".

Citeste si: