Parlamentul incearca sa desfiinteze institutia care distribuie banii in cercetare si sa o sparga in 3 organisme. Anton Anton: Este absolut aberant! Cercetarea o sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2015, 14:08 Actualitate | Esenţial


Parlamentul incearca desfiintarea UEFISCDI
Foto: uefiscdi.gov.ro
Senatul incearca astazi sa desfiinteze Unitatea de Finantare a Cercetarii si sa sparga institutia in cele 3 organisme care fusesera comasate in 2010, unul dintre organisme functionand in cadrul Politehnicii Bucuresti. UEFISCDI este institutia care se ocupa de impartirea banilor pe care guvernul ii aloca cercetarii. Desfiintarea UEFISCDI este pe ordinea de zi a plenului Senatului. Fostul ministru al Educatiei Anton Anton a declarat pentru HotNews.ro ca "astazi cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fie evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta". Urmarirea traseului banilor de la Guvern la institute de cercetare si universitati va fi mult mai dificila, daca plenul Senatului va adopta proiectul de lege, a avertizat Anton.
Pe ordinea de zi a Plenului Senatului de astazi, 23 martie 2015, se afla Proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii. Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 prevede, printre altele, infiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) - prin comasarea urmatoarelor 3 organisme: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe (care functionau in subordinea Ministerului Educatiei) si Agentia Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic - Politehnica (AMCSIT - Politehnica).

Practic, la 5 ani dupa ce Guvernul Romaniei a decis ca este o Urgenta ca finantarea cercetarii sa se faca printr-o singura institutie care sa distribuie banii, Parlamentul vrea sa respinga transformarea in lege a ordonantei din 2010.  
 • Este pentru a doua oara cand Parlamentul vrea sa desfiinteze aceasta institutie, dupa ce fostul presedinte Traian Basescu a respins legea de la promulgare si a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, anul trecut. 
Anton Anton
Foto: UTCB Scoala doctorala
HotNews.ro l-a contactat pe fostul ministru al Educatiei Anton Anton, care a fost sef al cercetarii in 2006-2008, a realizat reforma sistemului de Cercetare, Dezvoltare si Inovare din Romania in perioada 2005 - 2008 si care in prezent este presedintele Senatului Universitatii de Constructii din Bucuresti, care a explicat ca "UEFISCDI s-a format prin unirea a trei agentii, in 2010". "Aceasta unitate functioneaza si si-a vazut de treaba ei bine. Astazi, cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fi evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta finantarea", a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru.

"Politic si managerial, ai infiintat o unitate in 2010 pe care astazi, in 2015, vrei sa o desfiintezi. Iti bati joc de tot ce s-a facut, de transferuri, de tot, numai de dragul de a o desfiinta. Este absolut aberant", a declarat Anton Anton.

Acesta a precizat ca, daca senatul aproba aceasta lege, primul efect este ca "impartim iar atributiile in cele 3 unitati. Le impartim din nou ca sa nu vedem ca nu avem bani la cercetare. Aruncam praf in ochii cercetatorilor, ei o sa se zbata sa vada unde sunt arondati, insa numai ca sa nu vina sa spuna: unde sunt banii nostri de cercetare, ce faceti cu banii? Traseul banilor va fi greu de urmarit".

Apoi, "orice Ordonanta de Urgenta care trebuie legiferata, trebuie legiferata repede. Noi am asteptat din 2010 pana in 2015 sa se intample ceva. Am lasat noua institutie sa functioneze", dar fara transformarea OUG in lege. "Ne batem joc numai de dragul de a ne bate joc", a spus fostul ministru al Educatiei.

Anton Anton a precizat pentru HotNews.ro ca, prin aceasta institutie, in cercetare "avem un sistem de evaluare compatibil cu sistemul de evaluare european". "Suntem de acord ca poate fi imbunatatit, dar nu desfiintat", a declarat fostul ministru al Educatiei. 

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este institutie cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei. Printre atributii se numara alocarea resurselor financiare de la bugetul de stat si din alte venituri, in ceea ce priveste cercetarea, precum si evaluarea activitatilor de cercetare din institute si universitati. Directorul general al institutiei este Adrian Curaj.

Pozitia Asociatiei de Cercetatori Ad Astra in 2014 fata de incercarea de desfiintare a UEFISCDI: Suspectam ca scopul este distribuirea clientelara a fondurilor de cercetare

In urma cu un an, cercetatorii din Asociatia Ad Astra au avertizat ca in februarie 2014 Comisia de Invatamant a Senatului a intocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost infiintata UEFISCDI. In martie 2014, presedintia a retrimis proiectul de lege la reexaminare in Parlament, insa in aceeasi luna Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus respingerea cererii de reexaminare.

Ce spuneau atunci cercetatorii: (Sursa)

"In Februarie 2014, Comisia de Invatamant a Senatului, a carei presedinte este doamna Ecaterina Andronescu, a intocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost infiintata o singura agentie pentru gestionarea alocarii banilor destinati cercetarii, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). In luna martie, Presedintia Romaniei a retrimis proiectul de lege la reexaminare in Parlament, insa in sedinta din 25 martie 2014, Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus respingerea cererii de reexaminare.

UEFISCDI a fost creata prin fuziunea a trei agentii: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic (AMCSIT) - Politehnica. Fuziunea s-a realizat pentru a eficientiza activitatile administrative, prin reducerea costurilor de personal si a resurselor materiale. Gestionarea alocarii fondurilor pentru cercetare in mod unitar, de catre o singura agentie executiva, asigura coerenta actiunilor si o folosire mai eficienta a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfasurata de UEFISCDI in ultimii ani.

Fara indoiala, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres in administrarea proiectelor de cercetare fata de perioada anterioara infiintarii ei. De aceea, consideram nejustificata incercarea de desfiintare a UEFISCDI si suspectam ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare. In acest sens, trebuie subliniat faptul ca in perioada 2007-2010, inainte de infiintarea UEFISCDI, AMCSIT derula programul Inovare si functiona pe spatiul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), cu conducerea formata din cadre didactice din aceasta institutie.

In aceeasi perioada UPB a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocati proiectelor de cercetare, UPB fiind coordonator sau partener in 186 (62%) din 298 de proiecte, in timp ce urmatoarea institutie beneficiara a derulat 21 (7%) de proiecte. Dupa infiintarea UEFISCDI, in perioada 2011-2014, Universitatea Politehnica din Bucuresti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte, aceste informatii fiind sustinute de Adrian Curaj, directorul UEFISCDI ( http://activenews.ro/ecaterina-andronescu-aplicat-parlament-o-noua-lovitura-finantarii-act ivitatilor-de-cercetare_1828722.html). Aceasta statistica nu poate fi ignorata, avand in vedere ca doamna Ecaterina Andronescu (presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului) este fost rector al UPB iar domnul ministru Costoiu este fost rector al aceleiasi institutii.

Ca urmare, blocarea OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei sugereaza o incercare de control politic si de directionare discretionara a fondurilor destinate cercetarii. Din aceasta perspectiva, Ad Astra protesteaza impotriva respingerii OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei si solicita aprobarea acestei ordonante de urgenta a guvernului."

Traseul legislativ
 • Iunie 2010 - Guvernul Boc adopta Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010, prin care infiinteaza UEFISCDI, "ca urmare a comasarii prin fuziune a Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrului National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic - Politehnica (AMCSIT - Politehnica)."
 • 2 noiembrie 2010: Camera Deputatilor adopta proiectul de act normativ de transformare a OUG in lege
 • 18 februarie 2014: Senatul voteaza Respingerea OUG (deci voteaza pentru desfiintarea UEFISCDI)
 • 18 martie 2014: Presedintele Traian Basescu respinge legea de la promulgare si o retrimite la reexaminare in Parlament
 • 15 aprilie 2014: Camera Deputatilor voteaza Respingerea OUG (deci voteaza pentru desfiintarea UEFISCDI)
Vezi aici traseul legislativ al Proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.74/2010

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11114 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  cercetare?! (Luni, 23 martie 2015, 14:22)

  bl [utilizator]

  Ca unul care a lucrat in cercetare (de stat) in domeniul tehnic, pot sa va spun ca nu are nici un rost, au ramas numai batranii care o freaca pana la pensie.
  Mergeti in productie dragilor, pe piata libera!
  • +5 (13 voturi)    
   mediocritatile isi dau cu parerea (Luni, 23 martie 2015, 15:14)

   mike_the_hunter [anonim] i-a raspuns lui bl

   Azi in cercetare lucreaza cam 60 % tineri sub 45 de ani. Parerea Dv e a unei medicritati care a lucrat in cercetare pe vremea lui Nea Nicu.Habar nu aveti cum arata un institut de cercetare azi care lucreaza cu institute de renume din Europa si firme private mari din lume si cu care Dv nu veti lucra niciodata.
   • +1 (5 voturi)    
    Tu oare stii ? (Luni, 23 martie 2015, 15:58)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

    Mai indoiesc ca cineva cu scriere agramata are macar o vaga banuiala ce inseamna cercetarea adevarata. Pentru latura tehnologica bl are dreptate - aceasta se face doar de companiile cu resurse; pentru cercetarea fundamentala mai putin. Aici intervin banii de la stat (cu ceva contributii pe programele cu "recaderi" sigure din privat). In zona cercetarii fundamentale trebuie accesati bani de la CE (gen laser Magurele; institut chime macromoleculara Iasi, etc) sau parteneriate internationale (CERN, etc)
    • -1 (5 voturi)    
     to Bogdan _100 (Luni, 23 martie 2015, 17:20)

     mike_the _hunter [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Sorry, Bogdan

     I do not have Romanian spelling here and I know well how is the research done here at Harvard and in my native country Romania. I try to help my friends from home.


     Best regards,

     Mike
  • +7 (13 voturi)    
   Ca unul care a lucrat in cercetare... (Luni, 23 martie 2015, 15:38)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui bl

   Ca unul care a lucrat in cercetare, pot spune ca se faceau o multime de lucruri bune pana acum 25 de ani, ca eram in multe cazuri la nivelul Vestului, macar in ceea ce priveste teoria. O multime de proiecte stateau la baza celor mai bune produse ale Electrotehnica, Automatica si altele.
   Dar directorii pusi politic si politicienii si-au batut joc de institutele de cercetare, au distrus resursele umane si bogatia de creiere de acum 25 de ani.
   Acum nu mai avem know-how-ul, nu mai avem cercetare, a pierit, ucisa.
   Da, am lucrat si eu in cercetare, in 1992-93 a trebuit sa plec, muream de foame...
   Am lucrat de atunci doar in firme private. Sa nu ne imbatam cu apa rece, NU se mai face cercetare in Romania, din pacate, doar ceva (putina) dezvoltare.
   Chiar vrem sa importam totul, sa exportam doar materii prime si software ?
   Sa privim macar la Polonia, poate invatam ceva.
   Chiar nu ne pasa de viitor?
   • +4 (10 voturi)    
    habarnistii (Luni, 23 martie 2015, 16:24)

    mike_the_hunter [anonim] i-a raspuns lui midufi

    Cercetarea ucisa, zice cineva care a lucrat acum 22 de ani cercetare si stie si azi totul despre acest domeniu. Ei bine, nu stiti!
    Cercetarea azi se face in cateva zeci de institute si universitati si sunt rezultate de nivel european. A se vedea de exemplu, laserul din Magurele care se construieste azi.
    Nu cercetarea a fost ucisa , ea s-a orientat cat a putut spre Europa , spre universitati si firme si cooperarea cu ele. A fost ucisa industria Romaniei pentru ca sa fie vanduta la fiare vechi. Asa a disparut si o mare parte din cercetarea din Romania .
    Iata un subiect pentru DNA "Distrugerea IPRS Baneasa via Omar Haisam si PSD". Alte zeci de dosare similare se pot deschide.
    • -1 (1 vot)    
     Citeste aici pe Hotnews.. (Marţi, 24 martie 2015, 11:04)

     mcris [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

     ...cat de "bine" merge proiectul laserului de la Magurele:
     http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-19673408-laserul-magurele-nicolae-zamfir-directorul-proiectului-stiintific-lucrarile-constructie-cladirii-deja-intarziere-constructorul-tergiverseaza-lucrarile.htm
    • 0 (0 voturi)    
     Laser (Joi, 16 aprilie 2015, 19:52)

     Dan [anonim] i-a raspuns lui mike_the_hunter

     SE parte ca nu ai aflat ca laserul de la Magurele nu este construit de laseristii romani ci de o firma franceza.
 • +14 (18 voturi)    
  Jos Mafia! (Luni, 23 martie 2015, 14:35)

  mike_the_hunter [anonim]

  Desfiintarea OUG 74 si a UEFISCDI se datoreaza Ecaterinei Andronescu avand calitatea de URMARIT PENAL la DNA in dosarele Microsoft si Siveco.
  Ecaterina Andronescu face de rusine profesorii universitari din Romania. Sa i se retraga acest titlu si sa i se dea titlul de il pPadrino.Sa nu mai fie invitata la TV.
  Jos Mafia!
 • +8 (10 voturi)    
  Porcarie (Luni, 23 martie 2015, 14:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Porcarie pesedista, desigur. Groparul invatamintului romanesc si complicea la furtul lui Pontc, suspecta penala Antonescu, sigur nu e straina de chestiune. Haimanalele rosii nu mai stiu cum si de unde sa fure pentru clientela lor.
 • +9 (11 voturi)    
  distrugerea sistematica a statului roman (Luni, 23 martie 2015, 14:44)

  Doru Dragan [anonim]

  Cat timp ne mai trebuie pana sa ajungem la concluzia ca o mare parte a parlamentarilor sunt controlati de FSB si fac tot posibilul sa distruga statul roman? Cat timp le mai trebuie institutiilor specializate in informatii si contra-informatii sa dovedeasca ceea ce e de domeniul evidentei. De 25 de ani se distruge sistematic aceasta tara fara ca cineva sa reactioneze cum ar trebui.
 • +11 (13 voturi)    
  multumim (Luni, 23 martie 2015, 14:44)

  liviu_ [utilizator]

  victor viorel ponta...

  dar sa privim partea buna... la anu se va mai mari de cateva ori bugetu alocat SC BOR SRL
 • -2 (6 voturi)    
  Dar ceva realizari? (Luni, 23 martie 2015, 16:19)

  newlook [utilizator]

  Dar ceva realizari?

  Bun, am inteles ca cel mai bine sa cheltuie banii altora se pricepe acest UEFISCDI , dar ...
  ...ceva rezultate cu banii aia se vad?

  Nu de alta, dar fara rezultate, care-i diferenta ca unii arunca banii pe fereascta intr-un mod artistic si altii ca ghiolbanii, cu mainile goale?
  • +3 (5 voturi)    
   Bre old look (ori kgb...) (Luni, 23 martie 2015, 17:13)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Da si matale gurita cu searchu pe la proiectele Europene sa vezi cate echipe romanesti sunt implicate. Pe de alta parte ce vrei sa iasa din proiecte interne, cand iti zice ca-ti da 2.5mil cand contractezi iei 1.2 si pana la sfarsit vii cu banu de acasa de la neamuri?
   • -3 (7 voturi)    
    Lasa bre, "cetateanu"..."sunt implicate" (Luni, 23 martie 2015, 18:31)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Lasa bre, "cetateanu"..."sunt implicate". Eu am intrebat de realizari. E greu de inteles diferenta?

    In plus, daca situatia distributiei financiare e ceea ce sugerezi matale in poatare, atunci CU ATAT MAI MULT acest UEFISCDI trebuie desfiinta. Deci Senatul are dreptate.
    Intelegi aceasta logica simpla sau si aici "esti implicat in cercetarea ei"?
    • +2 (2 voturi)    
     A? (Luni, 23 martie 2015, 20:22)

     Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Cam cum te duce mintea ca UEFISCDI chiar are rol in impartirea banilor? Cat priveste participarea, daca te uiti o sa vezi si realizarile.
  • +1 (3 voturi)    
   foloseste google. e gratis (Marţi, 24 martie 2015, 0:42)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui newlook

   Vezi aici: uefiscdi.gov.ro. Poti sa citesti. Oamenii sunt transparenti.
 • +3 (5 voturi)    
  mama Rassia (Luni, 23 martie 2015, 16:41)

  Snitzelvienez [anonim]

  Cum distrugi si tii o natie sub papauc? ii distrugi cercetarea si imprastii bani la preoti sa indobitoceasca omul, asta in paralel cu televiziunile . Evident pentru a reusi nimic nu trebuie sa fie controlat de afaceristi romani . afacerile trebuie vandute mai ales la rusi

  Stie careva ca pe net sunt grupuri care instiga la lovitura de stat?.. De exemplu trollii rusi sunt foarte activ pe Facebook in grupul intitulat ''grup pentru pace''..DNA loveste dur in afacerile rusofililor si probabil va ajunge si la afacerile dubioase detinute de rusi:

  Alro Slatina ((statul a primit doar 11 milioane de dolari din cedarea controlului la una dintre cele mai profitabile companii, după ce a viitorul proprietar a tot cumpărat pachete minoritare de pe piaţa de capital)

  Rafo Onesti
  Grupul rus, controlat de miliardarul Igor Ziuzin, a cumpărat în România cinci unităţi de producţie: fostul Combinat de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, fostul combinat siderurgic de la Oţelu Roşu, fosta Industria Sârmei Câmpia Turzii şi uzinele siderurgice de la Buzău (Ductil Steel) şi Brăila (Laminorul).
 • +3 (3 voturi)    
  asjkdhfg (Luni, 23 martie 2015, 17:55)

  bibicu [anonim]

  Normal , din unul fac trei si mai baga si ei niste rude analfabete care nu mai au de munca .
 • 0 (0 voturi)    
  Romania nu are... (Luni, 23 martie 2015, 19:59)

  lis.nc [utilizator]

  (ne)voie sa mai aiba cercetare si deci implicit industrii performante. Cine e de vina? Pai cred ca, vorba ''celui mai iubit fiu al poporului'' atat cei din Est cat si din Vest!
  In acest caz interesele s-au conjugat din varii motive, asa ca....ramanem ''la coarnele plugului stramosesc valahilor!''
  • +1 (1 vot)    
   Fals (Marţi, 24 martie 2015, 6:52)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui lis.nc

   Comisia Europeana sustine UEFISCDI. Incercarea de a distruge institutia si de a capusa complet banii de cercetare in folosul mafiei Andronescu-Politehnica este contra practicilor UE si va duce pana la urma la marirea volumului de activitati infractionale care vor trebui cercetate mai apoi de DNA.
 • +1 (1 vot)    
  Daca nu ai batrani cumpara-ti. (Marţi, 24 martie 2015, 1:10)

  AltMan [anonim]

  Cred ca subiectul spune destule. Cercetarea nu a fost si nu va fi niciodata o ramura care produce. Rolul cercetarii este sa asigure perfectionarea educatiei primite in scoli si sa mentina un nivel de raspandire a experientei intr-un anumit domeniu astfel incat entitatile economice sa aiba o modalitate simpla de a accesa aceasta experienta. Din pacate nu prea mai sunt batrani in cercetare pentru ca guvernele din 1990 si pana astazi au avut grija sa tina cercetarea la un nivel de supravietuire ceea ce a atras prea putini tineri. Iar din anii 2000 acesti batrani au iesit incet-incet sau chiar fortat la pensie nelasand pe nimeni care sa le ia locul. Acest fenomen coroborat cu scaderea capacitatii sistemului educational romanesc de a pregati studentii pentru activitatea de cercetare, a adus cercetarea in cam orice domeniu intr-o stare jalnica. Eu sunt un tanar din cercetare si va pot spune ca mizez foarte mult pe puterea individuala de lucru si incapatanarea de a nu ceda prea usor cand spun ca m-as descurca fara cei mai in varsta. In realitate numai o cercetare bazata pe proiecte si granturi stiintifice poate sa demonstreze cum stau. Acum se mizeaza pe revenirea puternica la o finantare institutionala care tot control politic inseamna. Iar adevarata miza sunt de acord este aceea de a controla si fractia ce revine cercetarii din cei 6% care niciodata nu sunt alocati din bugetul de stat. Exodul creierelor va continua pana se va constata ca nu mai sunt cercetatori rezidenti si se vor desfiinta si vinde si pamanturile pe care au fost construite institutele de cercetare. Va asigur ca-mi voi face datoria pana la final sa astept, sa lucrez si sa sting luminile cand voi parasi pentru ultima data institutia! Cu gandurile cele mai "bune" pentru incapabilii ce se joaca cu vietile noastre...Alt Man
 • 0 (2 voturi)    
  deturnarea banilor europeni (Marţi, 24 martie 2015, 9:17)

  Ion Zapada [utilizator]

  Pentru cine e curios (daca-i buna sau nu cercetarea), poate face sapaturi in privinta proiectelor deja finantate.
  Petru cine e interesat- accesarea de fonduri europene pentru cercetare e esentiala. La fel si competitia- ar trebui trasparenta si clara, cu evalutori externi.
  ce face Androneasca e revenirea la vremurile negre gen CEEX cand ea castiga poriecte cu finalizare zero (de data asta mergand pe banii europeni).
  Trebuie sesizata CE.
 • -1 (1 vot)    
  cercetarea romaneasca (Marţi, 24 martie 2015, 10:35)

  Nicolae [anonim]

  cercetarea romaneasca este sublima dar, cu putine, foarte putine exceptii , lipseste cu desavarsire ...
  aveti idee citi bani s-au bagat in cercetare in ultimii 25 de ani ? rezultatele ?
  uitati care sunt rezultatele: tone de maculatura (bine cel putin ca de citiva ani poti aplica on-line ! salvam padurea ;) ) de care nu are nevoie nimeni, pe care la un moment dat o sa-o duci la remat. bani aruncati in vant ! bani folositi pentru plata salariilor si plimbarilor pe la conferinte a tot felul de ciurucuri si nulitati de prin universitati , ca daca nu ii iei pareteneri nu are proiectul sanse de reusita (indiferent cit de grad de noutate ar avea )....
  • 0 (0 voturi)    
   PIB (Marţi, 24 martie 2015, 13:32)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   0.25% din PIB, in fiecare an. De pe vremea lu' coana leana si de la coana leana cetire. Nici macar maculatura nu faci de banii astia. Intre 2004-2008 au reusit sa creasca la 0.6% din PIB. s-a intors doamna Cati si a setat din nou sandramaua in parametri "corecti". Cu cat ar fi normal sa fie finantata cercetarea? O medie globala sugereaza 1% din PIB.
 • 0 (0 voturi)    
  desfintare UEFISCDI (Marţi, 24 martie 2015, 21:38)

  Maius Skolka [anonim]

  Si uite-asa, la initiativa unor persoane care se vede treaba ca nu au habar de ce e aia cercetare - dar care au habar prea bine de cum sa sifoneze fonduri - cercetarea romaneasca se vrea pusa pe butuci.....De ce? Ca sa ne plece cercetatorii din tara? Casa nu avem elita intelectuala? Ca sa ne transformam intr-o tara de capsunari, bucatari si dansatoare prin baruri care sa voteze disciplinati ce le spune cineva de la centru?
  In cazul ca aceasta initiativa va fi votata, va fi un semnal clar - in Romania cei care nu au habar de nimic fac legea.
  As incehai cu un "Desteapta-te romane' dar tare mi-e teama ca nu are cine.....
 • 0 (0 voturi)    
  Care cercetare?!!! (Miercuri, 25 martie 2015, 0:50)

  Crede si nu cerceta [anonim]

  Care cercetare?!!!
  ...tare...are...re/Probantur money scurgere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by