Danut Tiberius Epure a fost suspendat din functia de rector al Universitatii Ovidius din Constanta, pe durata efectuarii cercetarilor penale. Ministerul Educatiei a anuntat ca prorectorul Gabriela Stanciu va indeplini functia de ordonator de credite al universitatii in aceasta perioada. Ministerul precizeaza ca a emis si un ordin de ministru privind revocarea lui Danut Tiberius Epure din pozitia de membru cu functia de vicepresedinte al Comisiei de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, comisie de specialitate a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Danut EpureFoto: univ-ovidius.ro

Masurile adoptate de Ministerul Educatiei Nationale in privinta conducerii Universitatii Ovidius din Constanta

Ministerul Educatiei Nationale a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca Senatul Universitatii Ovidius din Constanta s-a reunit astazi, 1 august, in sedinta extraordinara, in urma careia, doamna Gabriela Stanciu, prorector al institutiei, a fost desemnata prin vot sa exercite atributiile de ordonator de credite, pe durata determinata, pana la incetarea cauzelor care conduc la imposibilitatea exercitarii atributiilor de actualul titular al functiei.

"Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a luat act de hotararea Senatului Universitatii Ovidius din Constanta si a emis un ordin de ministru prin care domnul Danut-Tiberius Epure a fost suspendat din functia de rector pe durata efectuarii cercetarilor penale. In toata aceasta perioada, doamna Gabriela Stanciu va indeplini functia de ordonator de credite al Universitatii Ovidius din Constanta, conform ordinului MEN", se arata in comunicat.

"De asemenea, Ministerul Educatiei Nationale a emis si un ordin de ministru privind revocarea domnului Danut-Tiberius Epure din pozitia de membru cu functia de vicepresedinte al Comisiei de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, comisie de specialitate a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)", anunta Ministerul.

Rectorul Universitatii 'Ovidius' din Constanta a fost arestat pentru 29 de zile pentru luare de mita

Decizia Ministerului Educatiei vine in ziua in care Senatul Universitatii Ovidius din Constanta s-a reunit intr-o sedinta extraordinara in care au desemnat-o pe Gabriela Stanciu, prorector Educatie si formare continua, sa preia atributiile de ordonator de credite.

In urma cu o zi, miercuri 30 iulie, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a rectorului Universitatii Ovidius din Constanta, Tiberius Danut Epure, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de luare de mita. In acelasi dosar, instanta a dispus arestarea lui Tala Stere, complicele rectorului, scrie Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat marti, printr-un comunicat de presa, ca Danut Tiberius Epure a fost retinut pentru 24 de ore pentru luare de mita. Potrivit procurorilor, in luna august 2012 rectorul Universitatii Ovidius din Constanta a primit de la o persoana, prin intermediar, suma de 1.000 euro pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii "Ovidius", pe un loc destinat cetatenilor straini.

De asemenea, in cursul lunii iulie 2013, Epure "a pretins, atat direct cat si prin intermediar, de la doua persoane, suma totala de 9.000 de euro pentru a pune la dispozitia unor candidati la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs".

"Din banii pretinsi in luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, dupa care a remis unuia dintre candidati subiectele si rezolvarile acestora la disciplinele biologie si chimie. In acest demers, de pretindere si primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Danut a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relatia cu persoana care a dat suma de bani", informeaza DNA.

Marti, 30 iulie, procurorii DNA i-au retinut pe Tiberius-Danut Epure si pe Stere Tala, dupa ce anchetatorii au efectuat perchezitii in biroul si la locuinta lui Epure.

"In cauza, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane", precizeaza DNA. Danut Tiberius Epure, rectorul Universitatii Ovidius din Constanta, este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, iar Stere Tala este acuzat de complicitate la luare de mita.

La momentul retinerii de catre DNA, Danut Tiberius Epure era vicepresedintele Comisiei de Stiinte Economice din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - functie indeplinita incepand cu septembrie 2012, si vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor din Romania - functie indeplinita incepand cu luna iulie 2013.

Citeste si: