Muzeul Grigore Antipa: Solicitam Ministerului Educatiei semnalarea publica a aspectelor controversate, generate de tipul de exponate din expozitia temporara The Human Body si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 3 aprilie 2013, 17:58 Actualitate | Esenţial


Afis expozitia The Human Body
Foto: antipa.ro
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" reactioneaza la comunicatul Ministerului Educatiei referitor la vizitarea expozitiei "The Human Body". Muzeul solicita Ministerului Educatiei Nationale "semnalarea publica a 'aspectelor controversate, generate de tipul de exponate' din expozitia temporara 'The Human Body' si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expozitiei", informeaza Muzeul "Grigore Antipa" intr-un comunicat remis HotNews.ro.
 • "Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei 'The Human Body' de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului"
 • "Asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni".
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a aflat din presa despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisa de catre Ministerul Educatiei Nationale, Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii, semnata de catre Liliana Preoteasa, Director General, Mihaela Tania Sandu - Director, Eugen Stoica - Director, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Muzeul "tine sa-si exprime nu doar nedumerirea, ci si dezamagirea fata de lipsa de comunicare a Ministerului Educatiei Nationale cu Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', avand in vedere faptul ca institutia noastra nu a primit niciun fel de informare cu privire la aceasta decizie si nici nu i s-au cerut planul expozitiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse".

"Mentionam ca in ziua de 21 martie 2013, in intervalul 10.00 - 20.00, profesorii scolilor din Bucuresti au fost invitati sa vizioneze, in mod gratuit, expozitia 'The Human Body' tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporara care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", informeaza Muzeul.

In comunicat se arata ca avand in vedere ca in adresa Ministerului Educatiei "se insista asupra 'existentei unor aspecte controversate generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negative al acestor exponate' , Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' precizeaza ca, in Romania, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expozitiei 'The Human Body'. Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei 'The Human Body' de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului".

Reprezentantii muzeului precizeaza ca "diseminarea informatiei cu privire la adresa de mai sus este corecta si justificata in ceea ce priveste solicitarea acordului parintilor elevilor care doresc sa viziteze cu scoala expozitia 'The Human Body'". "Ramane, insa, de neinteles si fara suport real avertismentul fata de 'un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi', cu atat mai mult cu cat recomandarea priveste toti elevii, indicati, in adresa, ca 'minori'. Nu toti elevii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?", noteaza reprezentantii Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

In comunicat, reprezentantii muzeului sustin ca "demersul Ministerului Educatiei Nationale este nejustificat si pentru ca:
 • studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toti cei 12 ani de invatamant preuniversitar in care se preda aceasta materie;
 • incepand cu clasa a IX-a, biologia nu mai figureaza ca disciplina in invatamantul romanesc, desi, in mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da si la biologie/anatomie umana;
 • admiterea la facultati precum Biologia, Medicina Umana, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza sustinerii examenului la disciplina anatomie umana;
 • pentru multe dintre scolile din Romania, dotarea cabinetului de biologie (daca acesta exista) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux;
 • asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni".
"Din pacate, demersul Ministerului Educatiei Nationale nu are darul de a stimula pregatirea elevilor si nici nu contribuie la protejarea psihoemotionala a acestora, avand in vedere ca expozitia 'The Human Body' are un singur obiectiv, acela de transmitere corecta si concreta a adevarurilor stiintifice legate de felul in care arata corpul nostru, organele noastre interne in varianta morfofiziologica normala si patologica", informeaza reprezentantii muzeului.

Potrivit acestora, "lasand la o parte prejudiciul de imagine adus Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', din pacate, atat pentru noi, cat si pentru oficialii Ministerului Educatiei Nationale, adresa trimisa a ajuns sa fie comunicata de unii dintre inspectorii judeteni catre unitatile din subordine cu textul: 'Buna ziua! In saptamana educativa, cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa'".

In comunicat se arata ca "Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' a primit, si in acest an, Premiul pentru Educatie, acordat anual de catre Radio Romania Cultural institutiilor care se remarca prin contributii deosebite in acest domeniu, este castigatorul a 8 premii acordate de catre Ministerul Culturii pentru proiectele sale educationale, dovedindu-se, de-a lungul timpului, un partener deschis oricarei propuneri de colaborare in beneficiul elevilor, venita fie din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, fie a oricarei institutii de invatamant din Romania. Prin proiectele educationale speciale, derulate in ultimii 2 ani, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este prima institutie de profil din Romania care si-a accesibilizat salile de vizitare si patrimoniul pentru copiii cu deficiente de vedere".

"Reamintim ca elevii au acces gratuit in 'Antipa', in toate vacantele scolare, intocmai ca si toate grupurile organizate de copii defavorizati social sau cu dizabilitati, care pot, insa, vizita gratuit Muzeul, de-a lungul intregului an", mai precizeaza comunicatul.

"In speranta ca aceasta situatie grava, prin care oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si inspectorii scolari au restrictionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi intr-o expozitie temporara sau in Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', nu putem sa nu solicitam luarea tuturor masurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio institutie de cultura sa nu mai fie 'recomandata' ca locatie interzisa elevilor. Solicitam Ministerului Educatiei Nationale sa comunice public contributiile sau prejudiciile aduse de catre Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' la imbogatirea cunostintelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultura, la stimularea respectul pentru patrimoniul national natural si cultural", se incheie comunicatul.

Ministerul Educatiei despre excursiile scolare la Expozitia The Human Body de la Antipa: Intrucat exista unele aspecte controversate, decizia de vizitare o ia consiliul de administratie, dupa care scoala solicita acordul scris al parintilor carora le recomanda sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani

Reactia reprezentantilor Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" vine dupa ce Ministerul Educatiei le-a transmis tuturor inspectoratelor scolare judetene recomandarea ca vizitarea de catre grupuri de elevi a Expozitiei "The Human Body" sa fie facuta dupa o decizie a Consiliului de Administratie al scolii, cu acordul scris al parintilor si dupa ce acestora le este recomandat sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani, "intrucat exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ pe care acestea il pot avea asupra elevilor/copiilor".

"Parintii/ reprezentantii legali vor fi informati de faptul ca exista aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ al acestor exponate", se mai arata in nota transmisa pe 29 martie de catre Ministerul Educatiei tuturor inspectoratelor scolare judetene.

Citeste aici continutul integral al notei transmise tuturor inspectoratelor scolare

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10315 vizualizari

 • -37 (41 voturi)    
  Cadavre goale... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:12)

  Adrian.. [utilizator]

  E ca si cum te-ai plimba printre cadavre fara miros.

  Ii afecteaza acest lucru in mod negativ pe elevi?
  Tinand cont ca elevii sunt majoritatea sub 18 ani, eu cred ca ii marcheaza total si intr-un mod negativ.
  • +24 (28 voturi)    
   Poate asa o fi pentru D-ta (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:00)

   predel [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

   Fiecare percepe cat poate.
  • +21 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:31)

   [anonim] i-a raspuns lui Adrian..

  • +1 (1 vot)    
   un afectat (Joi, 4 aprilie 2013, 14:12)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

   "Ii afecteaza acest lucru in mod negativ pe elevi?"

   Vad ca esti foarte afectat, sa inteleg ca ai vazut expozitia asta cand erai mic?
 • +36 (40 voturi)    
  bine ca stiinta e urata (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:17)

  ala_ [utilizator]

  si religia e frumoasa:
  http://www.contributors.ro/editorial/ministerul-educatiei-prin-moaste/

  geniile care se gandesc ca expozitia asta este socanta...scoateti-va capul din c*r! Este normal sa vezi asa ceva. Sa vezi ca oamenii mor! In acelasi timp, sunt profesori care-si duc elevii la pupat moaste. Ca deh, asa te vindeci, nu ai nevoie de spitale si doctori. Mergi la pupat de moaste. Prostie...fara numar!
  • +30 (38 voturi)    
   ipocrizie in Romania inapoiata (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:14)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui ala_

   Pai se putea in Romania inapoiata sa nu apara vreun birocrat imbecil, retrograd, ipocrit si obscurantist, din vreun post de conducere, care sa critice si sa puna bete in roata la aceasta initiativa ?

   In acelasi timp,elevi sunt incolonati ca vitele si dusi la pupat de moaste inca din clasele primare ... obicei barbar si cu mult mai grotesc decat expozitia de la Antipa.
 • +29 (35 voturi)    
  Ce prostie! (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:32)

  nuculet [utilizator]

  Cred ca adresa era scrisa de catre Biserica Ortidoxa Romana trimisa ulterior Ministerului. Mi se pare o prostie! Aceasta expozitie a facut senzatie in alte tari, este material didactic, ce poate fi periculos? E foarte bine ca doar dupa anumita varsta poate fi vizionata dar cred ca aici s-a exagerat mult!
  • +20 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:24)

   [anonim] i-a raspuns lui nuculet

   • +4 (6 voturi)    
    Ipocriti !!! (Joi, 4 aprilie 2013, 8:22)

    lst [utilizator] i-a raspuns lui

    In afara faptului ca nu cred ca-i chiar atat de grav (contest curba lui Gauss), in rest ai dreptate.
    Asta inseamna ca, personal, consider ca vizitatorii nu sunt chiar atat de ignoranti.
    Cei care merg la Muzeul National de Istorie Naturala si gasesc "anormale" aceste exponate inseamna ca au ajuns acolo din intamplare/greseala.
    Acesti ipocriti sunt, cu siguranta, tot aceia care protesteaza impotriva nuditatii si violentei la TV dar isi lasa copii ziua intreaga sa se uite la asa ceva (subliniez: platind chiar abonamente la pachete extinse si nu pentru ca nu au incotro).
    Iar "corul de sustinatori" este de asteptat sa protesteze in fata facultatilor de medicina si/sau institutului de medicina legala din cauza organelor si diferitelor forme de dezvoltare a embrionului/fatului uman formolizate.
    Idioti fatarnici!
    Aceeasi idioti care, de alfel, se lasa pe mana medicilor atunci cand au probleme de sanatate, acestia (medicii) fiind un cumul de stiinta in care se regaseste fundamental anatomia = mesajul expozitiei, dar si cei care, cu mainile lor, au facut astfel de disectii, nefinalizate insa prin conservare.

    Expozitia este una de material didactic, cu caracter anatomic, si nu una de arta!
    Asta nu ca ma astept ca protestatarii sa fi intrat in vre-un muzeu de arta (de buna voie)!

    Este ciudat cum, in secolul XXI, se reediteaza procesul impotriva lui Darwin.
 • +26 (28 voturi)    
  human body (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:35)

  aptnrom1211377215 [utilizator]

  bravo muzului Antipa !
  Ministerul Educatiei mai are putin si intra in subordinea Patriarhiei.
  Se pare ca habar nu au ce inseamna stiinta si diversitate.
  MEN trebuie sa interzica copiilor sa mearga cu parintii la macelarie si mai ales la sacrificarea porcului de Craciun si a mielului de Pasti.
  Inca o recomandare pentru MEN : SA INCEAPA "PROCESUL MAIMUTELOR" !!!
  Pentru doamna directoare Liliana Preoteasa, ca sa inteleaga : Procesul maimuțelor cu titlul original „Inherit The Wind” este un film american, regizat de Stanley Kramer, cu premiera în anul 1960 Filmul fost realizat pe baza unei piese de teatru scrisă de Jerome Lawrence și Robert E. Lee. Acțiunea filmului descrie procesul secolului Procesul Scopes din anul 1925 numit și „Procesul maimuțelor” în care acuzatul este un profesor american John Scopes care a predat în școală teoria evoluționistă a lui Darwin.
 • +22 (22 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:38)

  DV [utilizator]

  Felicitari pentru reactia excelenta!

  Atitudinea Ministerului Educatiei este inadmisibila. Poate doresc sa se pronunte domnii si doamnele din minister si asupra altor activitati din Saptamana Altfel precum acestea : http://www.contributors.ro/editorial/ministerul-educatiei-prin-moaste/
 • +17 (23 voturi)    
  Pai ori suntem comunisti... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:51)

  bgd [utilizator]

  Ori nu mai suntem... Asta-i exemplul perfect de mentalitate comunista prezenta la toate nivelele in institutiile statului.
  Sa fim seriosi....pleaca guverne, vin guverne, se schimb si se reconfigureaza puterile in Parlament...insa functionarii nostri sunt acolo de 20 de ani si vor mai ramane inca 20.... Nimeni nu-i scoate de-acolo. Sunt scaunele lor, posturile lor, institutiile lor...iar comunismul nu a disparut niciodata de acolo. E mediul perfect de conservare a ideilor...de toate felurile.

  Traiasca functionarii romani !

  P.S. Cu forta v-as lua pe toti 1 milion si cati sunteti si v-as arunca in piata muncii din strainatate, cu interdictie de a intra in Romania. Sunt curios daca supravietuiti 5% dintre voi...
  • +11 (13 voturi)    
   De ce? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:16)

   gussy [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Ce rau ti-au facut acei oameni din "strainatate" de vrei sa te razbuni asa crunt pe ei?
   Trecand peste gluma, de la bun inceput, inca de pe cand negociam aderarea mi-a fost ca Romania o sa exporte coruptie si hotie in UE...Din pacate este foooaarte usor pentru om sa prinda obiceiurile proaste.
   In fine, sa revin la subiect, stiti ca rezervele de prostie sunt inepuizabile, deci, de ce ne miram?!
 • +18 (24 voturi)    
  The human body (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:54)

  Ioanas [utilizator]

  Cred ca mai impresionati sunt adultii decat copiii... Intr-adevar e delicat dar aceasta espozitie are loc la Antipa, este o expozitie cu scop educational, nu de divertisment. Bravo Antipa pentru aceasta initiativa ! A, pardon, uitasem, copiii vor invata religie, e mai bine pentru educatia si viitorul lor si al societatii...
 • +20 (22 voturi)    
  sa fie clar (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:31)

  inlocsadorm [utilizator]

  elevii minori pot fi traumatizati numai de profesori retrograzi, abuzatori, spagari si obscurantisti.
  • +11 (13 voturi)    
   Corect (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:20)

   fane_grija [utilizator] i-a raspuns lui inlocsadorm

   + de la mine. Ai spus tot ce e important.
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:29)

   [anonim] i-a raspuns lui inlocsadorm

  • +2 (6 voturi)    
   ...si de vuvuzele (Miercuri, 3 aprilie 2013, 21:29)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui inlocsadorm

   Traumatizanti si spalatori de creier: antenele si vuvuzelele... Dar nu s-ar putea cumva sa "imortalizam" si personajele zilei - Plagiatorul + Somnorila? Vorbim cu von Hagen sa ne dea o mana de ajutor. Nu vor avea seamana in istorie, pacat sa nu le depunem la Antipa pentru posteritate!
 • +14 (16 voturi)    
  The Human Body (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:05)

  ny1 [utilizator]

  Este si la New York. Nu este nimic in expozitie care sa influenteze negativ studentii. Din contra.
  Sunt mindru sa spun ca dupa ce am fost la aceasta expozitie m-am lasat definitiv de fumat.As trimite la expozitie fiecare elev de liceu. Asa poate ca se mai diminueaza fumatul si bautul in randul tinerei generatii Pentru inapoiatii de la minister, poate ca ar trebui sa mearga si ei acolo. Elevii din ziua de azi cunosc mult mai multe despre corpul omenesc decat toate relicvele din minister.
 • +9 (13 voturi)    
  Un posibil mars al popilor (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:12)

  Parzivall [utilizator]

  e foarte probabil, cu candele, matanii, lumanari si gloate de prosti pe langa ei.
 • +9 (13 voturi)    
  Ministerul Nestiintei (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:19)

  fane_grija [utilizator]

  Ministerul beznei si al lui "crede si nu cerceta".
  Acolo se se pregatesc astazi medicii de maine.

  O sa mergem la medic si acesta o sa ne trateze cu rugaciuni si matanii.
 • +9 (11 voturi)    
  ipocrizie balcanica (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:28)

  patratel [utilizator]

  Am vizitat catva ani in urma aceasta expozitie. Pentru mine si pentru multi altii, a fost foarte interesanta(nu sunt medic). Am vazut-o impreuna cu niste copii, unii prescolari chear, au fost foarte interesati de exponate, gandindu-se la trupul uman, nu speculand...Chear parintii lor le atrageau atentia asupra efectelor fumatului sau altor gresite apucaturi des intalnite la tineri cum am fost si eu candva. Vedeti partea buna a lucrurilor, nu fiti negativisti. A te naste inseamna si a muri; trebuieste sa stii ce sa faci intre...
 • +7 (11 voturi)    
  incredibil ! (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:29)

  sile1 [utilizator]

  Nu se gaseste nimeni la nivel inalt ( ministru educatiei,primul ministrul) sa-i spuna fetei asteia, Liliana Preoteasa,s-o lase mai moale cu insistentele astea privind "educatia religioasa" menita mai mult sa tampeasca decat sa educe copiii ?

  Tinem mortis oare sa propagam obscurantismul,sa ne intoarcem cu secole in urma..... ne-am prostit de-adreptul....??
  • +4 (8 voturi)    
   Mâine, poimâine (Miercuri, 3 aprilie 2013, 21:05)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   o să îi trimită înfăşuraţi în bombe să se detoneze în mijlocul muzeului!
 • +4 (8 voturi)    
  a intrat Divertis în guvern?!? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 22:26)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  "Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii"

  P.S. Bravo conducerii muzeului Antipa!
 • -9 (15 voturi)    
  In sfarsit o reactie responsabila (Miercuri, 3 aprilie 2013, 22:30)

  beee [utilizator]

  Ma intreb cum as reactiona daca acolo ar fi vorba despre expunerea unei persoane cu identitate, daca fetusul plastinat in pantecul mamei ar fi al meu. Probabil mi-ar veni sa il smulg din ”plastinarea” care ii si imi confisca intimitatea relatiei mele de parinte cu el. La fel daca tatal meu ar fi plastinat acolo si pus sa joace tenis.
  Aceste trupuri au fost oameni si noi le-am transformat in divertisment cu tema stiintifica.
  • 0 (0 voturi)    
   nu-ti place... (Joi, 4 aprilie 2013, 18:57)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui beee

   ... nut-i exprimi acordul - si atunci nu plastifiaza nimeni fetusul provenit din relatia sexuala cu tine si nici pe tatal tau!
   Decat daca tatal nu cumva si-a exprimat acrodul chiar EL, inainte de a muri
 • -4 (12 voturi)    
  Pierderea bunului simt, boala sec 21 (Miercuri, 3 aprilie 2013, 23:09)

  mcris [utilizator]

  O vizita la Morga ar fi avut cam acelasi efect...
 • -8 (12 voturi)    
  Specimene la muzeu (Joi, 4 aprilie 2013, 0:00)

  Setalcott [utilizator]

  Pana si paganii considerau trupul omului, viu sau mort, sfant. Dar in epoca reductionismului materialist post-crestin, cum sa mai putem vorbi de demnitatea si drepturile omului? Cum o sa le mai explicam reprezentantilor acestui muzeu ca se opereaza asupra elevilor o rasturnare de 180 de grade a eticii si a perspectivei antropologice, pe deasupra capetelor parintilor? Chiar s-a rupt societatea noastra in asa masura incat sa fie nevoie de explicatii suplimentare? Inca mai sper ca doar se fac ca nu inteleg, intr-o rafuiala pentru constiintele micilor vizitatori si ma ales banii parintilor.

  http://inliniedreapta.net/stiinta-si-exponate-umane-decaderea-vanduta-ca-progres/
  • 0 (0 voturi)    
   super! (Joi, 4 aprilie 2013, 18:56)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Sa NU ma indrazneasca BOR sa scoata bucati de cadavre ("moaste") la pupat!!
 • 0 (8 voturi)    
  negarea cadavrelor si abrutizarea afectiva (Joi, 4 aprilie 2013, 11:03)

  Mihai-Radu [utilizator]

  Cine neaga existenta cadavrelor este lipsit de onestitate.

  Cine nu are compasiune, fata de persoana care a murit, prezinta semnele abrutizarii afective.

  Nu intamplator cadavrele provin din China unde abrutizarea afectiva se manifesta prin ignorarea de catre trecatori a unui copil accident la marginea drumului.
  • +1 (7 voturi)    
   adancirea abrutizarii (Joi, 4 aprilie 2013, 11:19)

   Mihai-Radu [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-Radu

   Doctorii, cei mai expusi specialisti la fenomenul de abrutizare, fac eforturi morale pentru a-si pastra compasiunea, in relatia cu oamenii.

   Majoritatea comentariilor pro human body merg in directia adancirii fenomenului de abrutizare.
  • 0 (0 voturi)    
   ??? (Joi, 4 aprilie 2013, 18:58)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-Radu

   Pai cine zice ca vizitatorilor nu le e "mila"??

   Nu extraopla asupra altora propriile tale sentimente!
 • 0 (4 voturi)    
  Diferente (Joi, 4 aprilie 2013, 12:58)

  Skipper1 [utilizator]

  1. Exista o varsta potrivita pentru un anume tip de cunoastere.

  2. Una e sa inveti anatomie, sa-ti cunosti propriul corp, sa citesti si sa vezi niste desene si alta e sa vezi un film porno, un film horror sau niste cadavre.

  Cine nu vede diferentele astea are niste probleme mari.

  Expozitia asta e ceva care se vrea senzational cu iz stiintifico-cultural.

  Maine-poimaine o sa avem o expozitie Kamasutra cu personaje reale, sa invete bietii copii anatomie...

  Poate ar fi o idee buna sa discutam mai linistiti opiniile diferite, sa nu mai scoatem cutitele la orice diferenta de opinie.
  • +1 (3 voturi)    
   Diferente (Joi, 4 aprilie 2013, 15:08)

   demiurgrau [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

   Este ok sa discutam linistiti, si sa spunem ca, totusi, pornografia/erotismul sunt reglementate, inclusiv in media, pe cand o expozitie anatomica are un alt regim. Copilul meu de 7 ani a fost acolo si nu fost deloc traumatizat; dimpotriva, i s-a parut foarte interesant sa afle ce este in corpul lui. Iar despre creationism si evolutionism stie de la mine de la vreo 6 ani. Este adevarat insa ca la noi primitivismul si bigotismul se raspindesc tot mai mult...
   • +1 (3 voturi)    
    in ce spirit educam copii? (Joi, 4 aprilie 2013, 16:13)

    Mihai-Radu [utilizator] i-a raspuns lui demiurgrau

    Actul stiintific, asemenea actului medical, nu poate exclude compasiunea fata de persoana umana.

    Asa cum nu toata lumea are taria de a fi chirurg, e nevoie de o tarie sufleteasca pentru a pastra compasiunea in cadrul actului stiintific, in lipsa acestei maturitati efectul fiind de abrutizare afectiva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by