Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" reactioneaza la comunicatul Ministerului Educatiei referitor la vizitarea expozitiei "The Human Body". Muzeul solicita Ministerului Educatiei Nationale "semnalarea publica a 'aspectelor controversate, generate de tipul de exponate' din expozitia temporara 'The Human Body' si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expozitiei", informeaza Muzeul "Grigore Antipa" intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Afis expozitia The Human BodyFoto: antipa.ro
  • "Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei 'The Human Body' de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului"
  • "Asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni".

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a aflat din presa despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisa de catre Ministerul Educatiei Nationale, Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii, semnata de catre Liliana Preoteasa, Director General, Mihaela Tania Sandu - Director, Eugen Stoica - Director, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Muzeul "tine sa-si exprime nu doar nedumerirea, ci si dezamagirea fata de lipsa de comunicare a Ministerului Educatiei Nationale cu Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', avand in vedere faptul ca institutia noastra nu a primit niciun fel de informare cu privire la aceasta decizie si nici nu i s-au cerut planul expozitiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse".

"Mentionam ca in ziua de 21 martie 2013, in intervalul 10.00 - 20.00, profesorii scolilor din Bucuresti au fost invitati sa vizioneze, in mod gratuit, expozitia 'The Human Body' tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporara care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", informeaza Muzeul.

In comunicat se arata ca avand in vedere ca in adresa Ministerului Educatiei "se insista asupra 'existentei unor aspecte controversate generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negative al acestor exponate' , Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' precizeaza ca, in Romania, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expozitiei 'The Human Body'. Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei 'The Human Body' de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului".

Reprezentantii muzeului precizeaza ca "diseminarea informatiei cu privire la adresa de mai sus este corecta si justificata in ceea ce priveste solicitarea acordului parintilor elevilor care doresc sa viziteze cu scoala expozitia 'The Human Body'". "Ramane, insa, de neinteles si fara suport real avertismentul fata de 'un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi', cu atat mai mult cu cat recomandarea priveste toti elevii, indicati, in adresa, ca 'minori'. Nu toti elevii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?", noteaza reprezentantii Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

In comunicat, reprezentantii muzeului sustin ca "demersul Ministerului Educatiei Nationale este nejustificat si pentru ca:

  • studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toti cei 12 ani de invatamant preuniversitar in care se preda aceasta materie;
  • incepand cu clasa a IX-a, biologia nu mai figureaza ca disciplina in invatamantul romanesc, desi, in mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da si la biologie/anatomie umana;
  • admiterea la facultati precum Biologia, Medicina Umana, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza sustinerii examenului la disciplina anatomie umana;
  • pentru multe dintre scolile din Romania, dotarea cabinetului de biologie (daca acesta exista) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux;
  • asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni".

"Din pacate, demersul Ministerului Educatiei Nationale nu are darul de a stimula pregatirea elevilor si nici nu contribuie la protejarea psihoemotionala a acestora, avand in vedere ca expozitia 'The Human Body' are un singur obiectiv, acela de transmitere corecta si concreta a adevarurilor stiintifice legate de felul in care arata corpul nostru, organele noastre interne in varianta morfofiziologica normala si patologica", informeaza reprezentantii muzeului.

Potrivit acestora, "lasand la o parte prejudiciul de imagine adus Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', din pacate, atat pentru noi, cat si pentru oficialii Ministerului Educatiei Nationale, adresa trimisa a ajuns sa fie comunicata de unii dintre inspectorii judeteni catre unitatile din subordine cu textul: 'Buna ziua! In saptamana educativa, cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa'".

In comunicat se arata ca "Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' a primit, si in acest an, Premiul pentru Educatie, acordat anual de catre Radio Romania Cultural institutiilor care se remarca prin contributii deosebite in acest domeniu, este castigatorul a 8 premii acordate de catre Ministerul Culturii pentru proiectele sale educationale, dovedindu-se, de-a lungul timpului, un partener deschis oricarei propuneri de colaborare in beneficiul elevilor, venita fie din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, fie a oricarei institutii de invatamant din Romania. Prin proiectele educationale speciale, derulate in ultimii 2 ani, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este prima institutie de profil din Romania care si-a accesibilizat salile de vizitare si patrimoniul pentru copiii cu deficiente de vedere".

"Reamintim ca elevii au acces gratuit in 'Antipa', in toate vacantele scolare, intocmai ca si toate grupurile organizate de copii defavorizati social sau cu dizabilitati, care pot, insa, vizita gratuit Muzeul, de-a lungul intregului an", mai precizeaza comunicatul.

"In speranta ca aceasta situatie grava, prin care oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si inspectorii scolari au restrictionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi intr-o expozitie temporara sau in Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', nu putem sa nu solicitam luarea tuturor masurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio institutie de cultura sa nu mai fie 'recomandata' ca locatie interzisa elevilor. Solicitam Ministerului Educatiei Nationale sa comunice public contributiile sau prejudiciile aduse de catre Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' la imbogatirea cunostintelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultura, la stimularea respectul pentru patrimoniul national natural si cultural", se incheie comunicatul.

Ministerul Educatiei despre excursiile scolare la Expozitia The Human Body de la Antipa: Intrucat exista unele aspecte controversate, decizia de vizitare o ia consiliul de administratie, dupa care scoala solicita acordul scris al parintilor carora le recomanda sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani

Reactia reprezentantilor Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" vine dupa ce Ministerul Educatiei le-a transmis tuturor inspectoratelor scolare judetene recomandarea ca vizitarea de catre grupuri de elevi a Expozitiei "The Human Body" sa fie facuta dupa o decizie a Consiliului de Administratie al scolii, cu acordul scris al parintilor si dupa ce acestora le este recomandat sa-si insoteasca copiii cu varsta sub 12 ani, "intrucat exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ pe care acestea il pot avea asupra elevilor/copiilor".

"Parintii/ reprezentantii legali vor fi informati de faptul ca exista aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ al acestor exponate", se mai arata in nota transmisa pe 29 martie de catre Ministerul Educatiei tuturor inspectoratelor scolare judetene.

Citeste aici continutul integral al notei transmise tuturor inspectoratelor scolare

Citeste si: