Intr-o singura zi, activitatea presedintelui ICR, Andrei Marga, a inclus etichetarea dura in doua comunicate diferite a scriitorilor Andrei Plesu si Filip Florian. "Andrei Plesu se lasa vizibil furat de cuvinte si zvonuri si nu mai gaseste sub picioare realitatea. Cand va avea pacienta sa verifice vorbele sale isi va putea da seama cat de goale sunt", afirma Marga intr-un comunicat de presa.

Andrei MargaFoto: Hotnews

Intr-o alta reactie, transmisa revistei Observator Cultural care a publicat recent un interviu cu Filip Florian, ICR il descrie pe scriitor drept "un personaj de carton", cu un nivel "jalnic de cultura".

Scriitorii Andrei Plesu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au refuzat sa mai participe la Salonul de Carte de la Paris, nedorind sa se asocieze cu o institutie (Institutul Cultural Roman) aflata in derapaj. Cititi motivele lor aici.

Scriitorul Petru Cimpoesu, un alt autor roman invitat la Salonul de Carte de la Paris, a anuntat astazi ca refuza sa mai participe la o dezbatere din cadrul targului moderata de Eugen Simion si la care va participa Bogdan Teodorescu.

Marga: Andrei Plesu nu mai gaseste sub picioare realitatea

In comunicatul dat presei, Andrei Marga afirma ca "Andrei Plesu ataca continuu fara a se informa, iar daca indraznesti sa ii raspunzi esti deja 'in derapaj'", precizand ca se vede nevoit sa raspunda "noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Roman actual si la modesta mea persoana".

Presedintele ICR precizeaza institutia pe care o conduce nu "a contaminat organizarea Salonului", responsabilitatea organizarii apartinand unei firme franco-engleze si aminteste ca Andrei Plesu nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre 2013, "ci invitatul editurii franceze la care ICR a platit traducerea volumului sau".

Marga sustine ca actiunile ICR, caracterizate drept "derapaje" de Andrei Plesu, au drept scop, printre altele, sa puna capat "scurgerii de bani publici in beneficiul abuziv al unor persoane", sa defeudalizeze institutiei, sa asigure transparentizare proceselor ICR.

In acest context, presedintele ICR afirma ca "Andrei Plesu se lasa vizibil furat de cuvinte si zvonuri si nu mai gaseste sub picioare realitatea. Cand va avea pacienta sa verifice vorbele sale isi va putea da seama cat de goale sunt. Deocamdata el se supara pe cei din jur pentru ca nu-i impartasesc fara sa carteasca vorbele."

Directorul ICR face o precizare si pentru cei care au ales sa nu raspunda invitatiei franceze spunandu-le ca grupul celor peste o suta de autori prezenti la Salon du Livre "reprezinta convingator cultura romana. Nicio persoana nu poate confisca aceasta cultura".

ICR: Filip Florian bate campii

In comunicatul transmis Observatorului Cultural, ICR afirma ca "Filip Florian bate campii, refuzand vizibil sa se informeze asupra a ceea ce ia in discutie. Nu ne-a intalnit vreodata. Sub pretentia goala a omului de litere el probeaza incultura."

"Pana si simplul bun simt ar trebui sa-l oblige pe un om sa se informeze minimal daca vrea sa trateze o problema. Se vede bine ca nu este cazul unor personaje vizibil de carton cum este Filip Florian", se arata in comunicatul ICR.

Scriitorul Filip Florian afirmase, intr-un interviu publicat recent de Observatorul Cultural, ca "e cutremurator ce se intimpla de citeva luni incoace (la ICR- nred.), e absolut socant, ceva de domeniul filmului prost si al teatrului absurd". Scriitorul a catalogat proiectele actuale ale ICR drept "patriotarde stupide" si a criticat cultul personalitatii ce pare sa se fi construit in jurul noului director, Andrei Marga. "Tot site-ul lor e numai cu Andrei Marga, de parca Andrei Marga ar fi cel putin Iisus, in preajma caruia mai incap uneori, discret, pe la colturi, inca doi, trei apostoli. E o rusine. O rusine scandaloasa."

Redam integral comunicatul Institutului Cultural Roman publicat pe pagina oficiala a institutiei:

Supararea pe cei care raspund

Andrei Marga

Andrei Plesu ataca continuu fara a se informa, iar daca indraznesti sa ii raspunzi esti deja "in derapaj". Imi pare rau ca trebuie sa revin la dansul si o fac, marturisesc, cu retinere si doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Roman actual si la modesta mea persoana.

Nu am avut in ultimii zece ani vreo discutie, necum dezbatere, cu Andrei Plesu sau cu cei care ma invoca, pentru a se putea pronunta avizat asupra a ceea ce gandesc. Informarea prealabila discutarii unui subiect nu-i obsedeaza. Vehementa, stim bine, nu este, insa, argument.

Daca s-ar informa cu acuratete, Andrei Plesu ar constata ca nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a platit traducerea volumului sau. El spune ca institutia din partea careia a beneficiat financiar este "in plin derapaj", dar nu indica vreun fapt. Nici nu poate indica, caci nu exista astfel de fapte. Este oare derapaj sa aduci o noua strategie in ICR, care sa readuca institutia la misiunea pe care legea i-o incredinteaza? Este derapaj sa sincronizezi intelegerea culturii? Este derapaj sa pui capat scurgerii de bani publici in beneficiul abuziv al unor persoane? Este derapaj defeudalizarea institutiei? Este derapaj sa pui in joc programe noi pentru creatorii din varii domenii ale culturii? Este "rafuiala politica" limpezirea unor fapte aflate la limita legii, conform obligatiilor legale? Este derapaj sa innoiesti personalul din strainatate pentru o noua imagine a tarii? Este derapaj transparenta completa, care se observa in tot ceea ce face ICR? Este derapaj sa faci concursuri pe posturi, in locul numirilor preferentiale?

Daca s-ar informa cu acuratete, Andrei Plesu si cei care il acompaniaza ar constata ca ICR nu "a contaminat organizarea Salonului", caci aceasta apartine firmei franco-engleze.

Pot lungi lista intrebarilor de mai sus. Andrei Plesu se lasa vizibil furat de cuvinte si zvonuri si nu mai gaseste sub picioare realitatea. Cand va avea pacienta sa verifice vorbele sale isi va putea da seama cat de goale sunt. Deocamdata el se supara pe cei din jur pentru ca nu-i impartasesc fara sa carteasca vorbele.

Se intelege ca fiecare dintre cei care sunt invitati - de catre partea franceza, de ICR sau Ministerul Culturii - procedeaza cum doreste. Dorim ca fiecare sa participe, dar respectam decizia fiecaruia. Nu este, insa, demn ca o decizie sau alta pe care o iei sa o pui in seama altuia.

Precizam si pentru cei care au ales sa nu raspunda invitatiei franceze ca grupul celor peste o suta de autori prezenti la Salon du Livre - Nicolae Breban, Eugen Simion, Matei Visniec, Eugen Uricariu, Nicolae Manolescu, Dan Berindei, Norman Manea, Marius Sala, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Dragan, Gabriela Adamesteanu, Dumitru Tepeneag, Ana Blandiana; Mircea Martin, Ion Muresan, Paul Cernat, Virgil Tanase si multi altii, impreuna cu numeroase edituri din tara si din strainatate - reprezinta convingator cultura romana. Nicio persoana nu poate confisca aceasta cultura.