Prozatorul bacauan Petru Cimpoesu a anuntat Institutul Cultural Roman (ICR) ca nu va particpa la o dezbatere care urma sa aiba loc vineri, in Pavilionul Romaniei de la Salonul De Carte de la Paris 2013, informeaza farafiltru.net. Scriitorul a motivat refuzul prin faptul ca nu ii place compania de la masa rotunda si ca tema dezbaterii este "aiuristica."

Masa rotunda intitulata "Comment la crise de la societe se reflete-t-elle dans la litterature roumaine contemporaine?" (Cum se reflecta criza societatii in literatura romana contemporana?) va fi moderata de criticul si istoricul literar Eugen Simion. La dezbatere urmau sa ia parte, initial, Bogdan Teodorescu, Florina Ilis, Bogdan Suceava, Ioana Dragan si Petru Cimpoesu.

Intr-o declaratie pentru farafiltru.net, scriitorul si-a motivat absenta de la dezbatere prin faptul ca la masa rotunda participa si Bogdan Teodorescu "un ideolog, analist politic, pe care eu nu-l consider scriitor, nu stiu ce cauta acolo". Scriitorul a amintit ca "in urma cu trei - patru luni suferea ingrozitor pe la Realitatea TV si pe la Antena 3, impreuna cu Rares Bogdan si cu altii, din cauza ca Mircea Cartarescu cheltuieste banii pensionarilor cu turismul cultural in strainatate, cu traduceri inutile s.a.m.d. Si acum se duce el acolo, la Paris, pe banii acelorasi pensionari sarmani, nu?, ca sa ne vorbeasca despre literatura romana".

"Despre ce sa vorbesc eu cu Bogdan Teodorescu? Eu nu am ce vorbi cu Bogdan Teodorescu despre literatura. Nu pot sa cer sa fie dat el afara. Ma retrag eu", a declarat Cimpoesu pentru sursa citata.

Petru Cimpoesu se numara printre cei 27 de autori romani invitati de Centrul National al Cartii din Franta la Salon du Livre 2013 de la Paris.

Scriitorii Andrei Plesu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au anuntat zilele acestea ca refuzat sa mai participe la Salonul de Carte de la Paris, nedorind sa se asocieze cu o institutie (Institutul Cultural Roman) aflata in derapaj. Cititi motivele lor aici.