Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat vineri, ca raspuns la declaratiile presedintelui Traian Basescu, ca legea fundamentala face precizari referitoare la propunerile pentru functia de magistrat si nu la propunerile pentru functiile de conducere ale DNA si Parchetului General, informeaza Agerpres.

Mona PivniceruFoto: AGERPRES

"Constitutia se refera la propunerile pentru functia de magistrat, nu la functii de conducere", a declarat Pivniceru intrebata daca in Constitutie se stipuleaza cum si cine face si transmite propunerile pentru sefia DNA si a Parchetului General.

In sedinta CSM de vineri, presedintele Traian Basescu a ridicat problema numirii sefilor DNA si Parchetului General, precizand ca, potrivit articolului 134 din Constitutie, nu ministrul Justitiei ar trebui sa faca propunerile, ci CSM.

Potrivit articolului 134 din Constitutia Romaniei, alineatul 1, "Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii." Basescu a cerut CSM "un punct de vedere neoficial" legat de aceasta problema.

Incepand cu anul 2005, potrivit unei legi initiate de Monica Macovei, numirile la sefia DNA si a Parchetului General s-au facut la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM, decizia finala apartinand sefului statului.

Amintim ca pe 27 decembrie, ministrul Pivniceru a transmis presedintelui Traian Basescu propunerea pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Nitu Tiberiu Mihail, respectiv a lui Irimie Ioan in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Cele doua propuneri au primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii; avizul CSM este insa consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.