In fata cladirii TVR s-au adunat peste 200 de angajati care protesteaza impotriva modului de derulare a procesului de selectie in urma caruia 872 dintre ei vor fi disponibilizati. Angajatii acuza actuala conducere TVR ca inscrierea in procesul de selectie este conditionata de renuntarea "voluntara" la locul de munca actual. Refuzul inscrierii in procesul de selectie echivaleaza automat cu disponibilizarea. "Jos Saftoiu" si "Nu cedam nimic" sunt cateva dintre scandarile protestatarilor. Din comisiile desemnate sa decida cine sunt angajatii TVR care vor fi disponibilizati fac parte si cativa parlamentari USL.

Valentin Nicolau, fost director al TVR si reprezentant al angajatilor in Consiliul de Administrate, afirma intr-o scrisoare publica ca "niciodata TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politica ca in aceasta perioada". Claudiu Saftoiu, ultimul presedinte al TVR, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "as disjunge in mod definitiv momentul politic care se apropie de obligatia manageriala de a duce la bun sfarsit asanarea organizatiei." Claudiu Saftoiu si 8 dintre membrii Consiliului de Administratie al TVR sunt in prezent demisi, consecutiv deciziei Curtii Constitutionale care a stabilit ca numirea lor a fost ilegala.

In scrisoarea sa, Valentin Nicolau sustine ca Claudiu Saftoiu si colaboratorii lui au pregatit "o cerere-capcana pe care o prezinta ca obligatoriu de semnat de catre toti angajatii. Din cererea de inscriere rezulta ca angajatul e cel care solicita “inscrierea in procesul de selectie”, in vederea obtinerii unui “viitor loc de munca” si ca este “de acord cu Regulamentul privind organizarea si desfasurarea selectiei salariatilor SRTv” Intentia perfida este ca prin semnarea Cererii de inscriere sa-l determine pe angajat sa-si solicite singur pierderea actualului loc de munca".

Procedura de alcatuire a comisiilor de selectie a fost aprobata de Consiliul de Administratie al TVR, dar componenta comisiilor nu a fost adusa la cunostinta CA, desi Claudiu Saftoiu s-a angajat verbal sa supuna componenta comisiilor aprobarii CA. Angajatii TVR au fost instiintati de componenta acestor comisii si de derularea procesului de selectie duminica, 7 octombrie, cu mai putin de 24 de ore inaintea declansarii procedurilor de inscriere. Raspunzand ingrijorarilor legate de presiunile politice exercitate prin acest concurs asupra jurnalistilor TVR, Claudiu Saftoiu a declarat ca "jurnalistii nu sunt expusi in niciun fel. In momentul acesta toata lumea din TVR este expusa unei selectii profesionale de competenta. Principiul obligatoriu al restructurarii TVR a fost, din partea mea, respectarea transparentei decizionale. De fiecare data cand am facut un pas in sensul acesta, l-am dat publicitatii. Niciunul dintre pasii pe care i-am facut pana acum in TVR nu au ramas necomunicati in afara."

Televiziunea Romana are aproximativ 3400 de angajati, datorii de peste 60 milioane euro catre bugetul de stat si de peste o suta de milioane de euro catre companii private din strainatate si un rating zilnic mediu de aproximativ 50.000 de telespectatori (adica aproape de zero). Fiecare gospodarie din Romania plateste automat 4 lei pe luna in cadrul facturii de electricitate pentru abonamentul la TVR, daca nu solicita expres anularea acestei taxe.

Ultimul presedinte-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, a decis inchiderea canalelor TVR Cultural si TVR Info, invocand ratiuni economice. A fost mentinut canalul TVR 3, desi acesta consuma aproape de trei ori mai mult decat TVR Cultural. De la preluarea conducerii de catre Claudiu Saftoiu, productiile proprii ale TVR au fost blocate, televiziunea nationala axandu-se pe transmiterea de reluari.

Stire in curs de actualizare.