Bacalaureatul diferentiat - propunerea inaintata de Ministerul Educatiei - a fost discutat marti, 4 septembrie, in Comisia pentru invatamant a Senatului. "Este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

"Pentru cei care merg pe piata muncii am decis sa gandim o formula care sa finalizeze liceul si sa se angajeze. Sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept de angajare pe piata muncii. Angajatorii sunt reticenti sa ii angajeze pe cei care termina liceul, dar nu au luat bacalaureatul, multi absolventi sunt someri", sustine ministrul, citat de Agerpres.

Ecaterina Andronescu a declarat ca alegerea Bacalaureatului profesional sau a Bacalaureatului national (cel care se da si in prezent) este la optiunea elevului si a parintilor. Proiectul pe care il sustine prevede ca BAC-ul profesional va avea in comun cu BAC-ul national probele de competenta, adica examenele orale de limba romana si de limba straina, precum si competentele digitale.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

"Bacalaureatul profesional va avea in comun cu bacalaureatul national probele de competenta, iar apoi cei care au optat pentru el vor trebui sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la disciplina educatie antreprenoriala care va fi comuna tuturor liceenilor", a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Daca un elev a optat intr-o sesiune pentru Bacalaureatul profesional, se poate razgandi anii urmatori si se poate inscrie la Bacalaureatul national, dand examenele care reprezinta "diferenta" dintre cele doua tipuri de bacalaureat, a mai sustinut Andronescu.

Potrivit acesteia, "este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii. Bacalaureatul national este permisul de acces in invatamantul superior".

Ministrul a explicat ca pentru sustinerea bacalaureatului profesional se pot inscrie si absolventii de licee teoretice.

Referindu-se la calendarul bacalaureatului profesional, Ecaterina Andronescu a spus ca acesta va incepe cu probele de evaluare a competentelor care vor fi comune, sustinute si de cei care dau bacalaureatul national, apoi se va sustine proiectul de educatie antreprenoriala si proba scrisa si abia apoi vor incepe probele scrise la Bacalaureatul national.

Presedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Mihail Hardau, a declarat ca nu sunt suficiente numai evaluarile care se fac "la iesirea din sistem". "Noi nu facem selectii, noi facem deselectii. Ideea de a forma obligatoriu clase la licee a fost fortata. Daca se formeaza clase de dragul de a avea profesorul catedra, vom avea elevi foarte slabi. Avem si acum situatii cand elevii sunt fictivi, stau acasa. Trebuie recalibrat sistemul de invatamant", a spus Hardau, transmite Agerpres.

Marko Bela

Marko Bela

Foto: AGERPRES

Senatorul UDMR Marko Bela a spus ca este de acord cu propunerea Ministerului Educatiei, pentru ca nu este numai vina elevilor ca nu iau bacalaureatul, ci si a sistemului. "Nu este drept ca unui elev, daca nu reuseste sa ia bacalaureatul, sa ii anulam 4 ani. Sunt de acord cu aceasta propunere", a spus senatorul UDMR, citat de Agerpres.

Ecaterina Andronescu: Am putea sa producem rapid prin votul Parlamentului aceasta propunere

Amintim ca Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat in cadrul conferintei de presa care a urmat sedintei de guvern din 1 septembrie ca "bacalaureatul profesional (trebuie - n.red.) sa-l gandim ca o forma de finalizare pentru cei care nu tintesc invatamantul superior si vor sa mearga in productie, dar in felul acesta prin bacalaureatul profesional, sa spunem, le dam o certificare a calitatilor lor profesionale.

Sambata, ministrul sustinea ca "luni vom avea deja o prima discutie la Comisia de invatamant, la Senatul Romaniei, unde se afla o ordonanta de urgenta care se refera chiar la bacalaureat si, ca urmare, am putea sa producem rapid prin votul Parlamentului aceasta propunere".

"Probele de competente raman aceleasi ca si la bacalaureatul national - stiti ca este o proba de competenta de comunicare in limba romana, intr-o limba straina, competentele digitale, se sustin si pentru aceasta forma de bacalaureat profesional. In plus, adaugam un proiect si o proba practica prin care sa crestem gradul de profesionalizare a celui care finalizeaza liceul printr-un astfel de bacalaureat si un examen scris legat de educatia anteprenoriala - este o disciplina comuna in toate liceele din Romania, in intreaga retea de licee", a explicat ministrul Educatiei.

Intrebata daca vom avea bacalaureat diferentiat in anul viitor, Andronescu a declarat: "Cred ca vom avea bacalaureat. De ce spun cred si nu spun 'Da, sigur'? Pentru ca este o procedura de aprobare, de intrare in legalitate, pe care o vom parcurge in zilele urmatoare".

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru preuniversitar: Anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat

Stelian Fedorca

Stelian Fedorca

Foto: Agerpres

Jumatate dintre elevii care au raspuns chestionarelor privind structura bacalaureatului din 2013, trimise de Ministerul Educatiei, au optat pentru pastrarea actualei forme a examenului, iar tot atatia vor probe diferentiate, a declarat pentru Mediafax, in 26 iulie, secretarul de stat Stelian Fedorca.

"Raspunsurile sunt cam 50-50. Adica, elevii de la uman si real au spus ca in 2013 ar putea fi pastrata forma examenului de bacalaureat din acest an. In schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul sa fie diferentiat", a precizat secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei.

Fedorca a mai spus ca, in prezent, elevii de la filiera teoretica au la bacalaureat aceleasi subiecte cu cei de la tehnologica, insa un numar de ore diferit la materiile de examen.

O zi mai tarziu, pe 27 iulie, secretarul de stat a declarat ca "anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat". "Bacalaureatul din anul 2012 as putea spune ca a fost o crima cu premeditare facuta de fosta conducere a Ministerului Educatiei. Dupa cel din 2011 cand au vazut ca foarte multi absolventi de la rutele tehnologice nu au promovat examenul de bacalaureat, ministerul trebuia sa ia masuri in acest sens. Nu este normal de exemplu ca la matematica, unde elevii rutelor tehnologice au mult mai putine ore de curs spre deosebire de cei de la ruta teoretica, sa fie acelasi tip de examen, aceleasi subiecte. Eu cand am vazut subiectele de matematica am declarat clar ca doar 30% dintre absolventii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematica", a spus Fedorca.

"Anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat, vor fi doua-trei variante de examen elaborate toate in urma acestor discutii. Elevii care trec acum in clasa a XII-a vor fi sti pana la inceputul anului scolar ce tip de examen de bacalaureat vor sustine", a mai spus secretarul de stat.

Ecaterina Andronescu, in prima zi de mandat: Modificarea bacalaureatului ar fi posibila chiar din aceasta toamna

Ecaterina Andronescu a declarat din prima zi de mandat ca modificarea bacalaureatului ar fi posibila din toamna. "Avem Legea Educatiei in Senat, acesta este for decizional pentru Legea Educatiei. Astfel ca, daca vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamna", a spus Andronescu pe 3 iulie, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.

Astfel, daca se aproba modificarile privind bacalaureatul, candidatii din 2013 vor sustine acest examen cu probe diferentiate, in functie de profil si filiera.

Elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule a Bacalaureatului

Pe 19 iunie, Ministerul Educatiei le-a transmis inspectoratelor scolare judetene un chestionar referitor la structura examenului de Bacalaureat incepand cu anul 2013. Elevii si parintii au avut de raspuns la "6 intrebari tematice", pentru a stabili daca examenele de BAC de anul viitor vor fi diferentiate sau se va mentine sistemul actual.

Chestionarele au fost transmise in teritoriu la o saptamana dupa ce Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, si Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, au avut o consultare publica la care au fost invitati reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene, pe tema desfasurarii examenului de bacalaureat.

In majoritate, elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule de desfasurare a examenului de Bacalaureat si nu pentru un BAC diferentiat incepand cu anul viitor.

Sindicatele din educatie au cerut USL probe diferentiate in functie de profil la bacalaureat, din 2013

Pe 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, relateaza Mediafax.

In scrisoarea deschisa trimisa de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN) se arata ca "reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant".

Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.

Daniel Funeriu: Introducerea Bacalaureatului diferentiat inca din 2013 este o eroare majora

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: HotNews.ro

"Bacalaureatul diferentiat este prevazut in Legea Educatiei si era prevazut sa se desfasoare incepand cu generatia de elevi care intra la liceu in anul scolar 2012-2013", a declarat la inceputul lunii iunie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pentru HotNews.ro. "Introducerea lui inca din 2013 este o eroare majora: nu poti spune elevilor de clasa a XI-a ca modul de desfasurare al bacalaureatului li se schimba. Inca o data se introduce instabilitate prin masuri luate pe picior. Faptul ca aceasta masura este luata la cererea sindicatelor e o gluma: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic in Europa", a declarat Funeriu.

Potrivit fostului ministru al Educatiei, "in realitate guvernul ia aceasta decizie la presiunea fabricilor de diplome. Dupa ce au sustinut intrarea la facultate fara bacalaureat pentru ca fabricile de diplome sa aiba clienti, acum se incearca gasirea unor cai alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor astfel incat elevii sa se transforme in cotizanti pentru fabricile de diplome. (...) O alta consecinta va fi omorarea in fasa a invatamantului profesional proaspat reintrodus. E o eroare sa impingi toti elevii inspre universitati".

Legea Educatiei Nationale, care a fost adoptata in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, prevede ca bacalaureatul diferentiat intra in vigoare din anul 2016, cand termina liceul generatia de elevi care intra in clasa a IX-a in aceasta toamna.

Scoala profesionala incepe luna aceasta

Amintim ca din aceasta luna va reincepe Scoala profesionala, unde firmele au oferit locuri de practica pentru 20.000 de elevi. La Scoala profesionala se poate inscrie orice elev care a finalizat cu succes clasa a IX-a, potrivit Ministerului Educatiei. "Fiecare elev care va intra va beneficia de un contract tripartit elev - parinte, scoala, firma, iar firma va fi parte a procesului de selectie daca numarul elevilor este mai mare de numarul de locuri", a anuntat Ministerul Educatiei in luna februarie.

Fiecare elev care se inscrie in Scoala profesionala va beneficia de o bursa de 180 de lei pe luna, iar cifra de scolarizare pentru invatamantul profesional este de 20.000 de locuri pentru clasa a X-a, invatamant de zi.

Citeste aici mai multe despre invatamantul profesional