Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a declarat joi ca, potrivit Constitutiei, presedintele tarii este cel care are dreptul sa trimita ambasadorii la post, ministrul de Externe, Andrei Marga, interferandu-se in lantul decizional si a sustinut ca Presedintia nu a pus niciun moment problema demiterii ministrului.

"Conform Constitutiei, ambasadorii sunt acreditati pe langa presedinte. Deci, acesta are drept de dispozitie in legatura cu trimiterea sau nu a ambasadorilor la post. Ministrul de Externe s-a interferat in acest lant decizional hotarand de la sine putere cine ar urma sau nu sa fie acreditat ca ambasador. Este dreptul de decizie numai al presedintelui. Probabil ca primul-ministru a fost dezinformat de ministrul sau de Externe", a declarat pentru Agerpres consilierul prezidential.

El a subliniat ca nu s-a pus niciun moment problema demiterii lui Marga, pentru ca nu este posibil acest lucru, avand in vedere ca un astfel de demers nu poate fi facut decat in cazul unei sesizari sau a punerii in miscare a urmaririi penale.

"Ceea ce s-a afirmat public este total fals. Presedintele nu a solicitat decat acest lucru: sa trimita toate documentatia in legatura cu ambasadorii fata de care s-a cerut agrementul, fiind propusi in perioada in care ministerul era condus de domnul Theodor Baconschi. Ministrul de Externe probabil ca habar nu are despre ce vorbeste", a afirmat Diaconescu.

El a precizat ca, potrivit legii si Constitutiei, MAE trebuie sa trimita la Administratia Prezidentiala toata documentatia privind candidatii la functia de ambasador, dupa audierile din comisiile parlamentare de specialitate, indiferent care a fost rezultatul acestor audieri.

Premierul Victor Ponta a explicat joi ca ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, i-a spus, intr-o discutie la telefon, ca Presedintia i-a transmis ca va fi suspendat pentru ca nu isi indeplineste indatoririle.

"In timpul acestei intalniri, am avut o discutie telefonica urgenta cu dl. Marga, care m-a informat ca pe acea problema pe care dvs. o cunoasteti - o serie de ambasadori care au fost audiati si care au primit vot negativ in comisiile de politica externa - de la Cotroceni i s-a transmis ca, daca nu trimite toate documentele, este vorba in special de ambasadorul de la Roma, daca am inteles bine din scurta discutie, va fi suspendat pentru ca nu isi indeplineste indatoririle. Eu am considerat ca nu avem nevoie de o noua criza care sa se suprapuna, avem nevoie de ministru de Externe", a declarat Victor Ponta.

Contactat de HotNews.ro, Andrei Marga a spus: "Nu stiu nimic de demiterea mea. Sunt in avion, plec spre Franta, la o intalnire cu ministru de Externe francez".

De asemenea, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, a declarat pentru Agerpres ca Presedintia nu a facut niciun demers impotriva ministrului Marga.

Ulterior, premierul Victor Ponta a venit cu noi precizari: "Am avut o discutie telefonica cu ministrul de Externe in care domnia sa mi-a explicat ca nu cu presedintele direct, ci cu cei de la Cotroceni a avut o discutie pe tema acelor ambasadori care au primit aviz negativ de la Parlament, eu am vrut sa innabusim orice nou conflict intre Cotroceni si ministri si am cerut sa dea drumul la documente, desi recunosc ca as fi preferat sa sa se faca alte nominalizari atat timp cat Parlamentul le-a respins, dar daca de la Palatul Cotroceni se doreste atat de mult n-am vrut sa mai cream o noua criza".

Citeste si: Ponta la o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri: Tocmai am aflat ca presedintele ma lasa fara ministru de externe / Marga: Nu stiu nimic de demitere, sint in drum spre Franta

Vezi aici controversa dintre Cotroceni si Palatul Victoriei pe tema nominalizarii ambasadorului in Italia