Premierul Victor Ponta l-a numit, marti, pe George Baesu, fost deputat PSD de Vrancea, la sefia Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), una dintre institutiile cheie pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor si care a fost acuzata de-a lungul timpului ca ar fi netransparenta si ca ar gazdui un sistem corupt care controleaza despagubirile. Noul sef al ANRP, George Baesu, pana acum consilier economic la Ambasada din Grecia, este pus de Alianta pentru o Romania Curata pe lista neagra a politicienilor "patati" si este acuzat ca a votat in parlament mai multe aspecte impotriva statului de drept. Baesu este absolvent de drept si si-a dat doctoratul in 2011 sub indrumarea fostului premier Adrian Nastase.

Presedintele ANRP, George BaesuFoto: cdep.ro

Premierul Victor Ponta a semnat marti Decizia privind numirea lui George Baesu in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, in locul actualului presedinte Dorina Danielescu.

George Baesu a fost deputat PSD de Vrancea in legislatura 2004-2008, iar anterior intre 2001 si 2004 a fost prefect de Vrancea in timpul Guvernarii PSD. Din 2009 si pana in prezent a fost consilier economic in cadrul Ambasadei Romania din Atena, Grecia.

"Probabil, numirea mea a venit de la nivelul organizatiei judetene Vrancea a PSD. Pentru ca organizatia PSD si primul ministru m-au nominalizat pentru o pozitie unde lucrurile nu sunt deloc simple, reprezinta un mandat de incredere. Voi incerca sa clarific situatia proprietatilor de la nivelul institutiei, sa realizez un cadru legislativ care sa limpezeasca situatia restituirii proprietatilor pentru ca sunt foarte multi oameni afectati", a declarat George Baesu pentru Ziarul de Vrancea.

Potrivit CV-ului sau de pe site-ul Camerei Deputatilor, George Baesu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, este licentiat alUniversitatii "Lucian Blaga" din Sibiu si a urmat Colegiul National de Aparare din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I".

Si-a dat doctoratul in 2011 sub indrumarea lui Adrian Nastase

George Baesu si-a luat doctoratul in 2011, in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, cu teza "Organizatii interparlamentare" condusa de catre fostul premier Adrian Nastase.

Consulta aici rezumatul tezei de doctorat a lui George Baesu realizata sub indrumarea lui Adrian Nastase.

Baesu mai are un master in "Dreptul Afacerilor" obtinut in 2006 la Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti.

George Baesu - Finul lui Marian Oprisan / Suspendat 6 luni din PSD dupa ce l-a criticat pe Oprisan ca se apropie de Basescu

Baesu este finul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan care i-a botezat unul dintre fini. Cu toate acestea, Baesu nu a fost in relatii prea bune cu Oprisan pe care in 2006 il acuza ca se apropie prea mult de Traian Basescu si ca l-a invitat pe presedinte la festivitatile de la Focsani de 24 Ianuarie. (Sursa)

Pentru criticile aduse lui Marian Oprisan, George Baesu a fost suspendat 6 luni din PSD de catre presedintele partidului de atunci, Mircea Geoana. (Sursa)

Cumetrie in 2008 cu Oprisan, Corlatean si Victor Ciutacu

In 2008, la botezul celui de-al doilea sau copil, Baesu a invitat nume mari din PSD, printre care si Marian Oprisan. La Cumetrie au participat si Titus Corlatean, actualul Ministru al Justitiei, Ecaterina Andronescu, fostul ministru delegat pentru administratie publica, Gheorghe Emacu, deputatii Cristian Dumitrescu si Ciprian Nica.

Ziarul de Vrancea scria atunci ca la cumetrie a participat si jurnalistul Victor Ciutacu, "amic de-al fostului deputat" George Baesu.

Vicepresedinte al Crucii Rosii conduse de Mihaela Geoana

Din 2007 si pana in prezent Gerge Baesu a fost vicepresedinte al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, condusa de catre Mihaela Geoana, sotia fostului lider PSD.

Romania Curata: George Baesu, pe lista neagra si in topul candidatilor patati

George Baesu apare pe listele negre ale Aliantei pentru o Romanie Curata, in Top 10 candidati patati la alegerile parlamentare din 2008.

Despre Baesu se scrie ca "a propus si a votat amendamentele care transforma Codul de Procedura Penala intr-un scut al infractorilor, criticate de Comisia Europeana; a votat amendamentele la legea Agentiei Nationale de Integritate care i-au limitat prerogativele; a votat amendamentele la legea privind sanctionarea faptelor de coruptie prin care se elimina din randul faptelor penale acordarea creditelor cu incalcarea normelor de creditare si folosirea acestora in alt scop decat cel declarat; a propus si a votat amendamentele in urma carora ANI nu se mai ocupa decat cu verificarea corectitudinii formularelor declaratiilor de avere".

In plus, se mai precizeaza ca Baesu "a votat in 2006 proiectul de lege prin care procurorii sefii sunt propusi de CSM in loc de ministrul justitiei. A mai fost pe listele CPC/CGC. Nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008".

A depus amendamente in 2007 pentru o demitere mai usoara a presedintelui

George Baesu, pe vremea cand era deputat, a depus un amendament in Parlament la Legea referendumului care inlesnea procedura de demisie a presedintelui. Potrivit amendamentului depus atunci de George Baesu, referendumul este considerat valid in cazul in care la vot se prezinta mai putin de jumatate plus unu din cetatenii inscrisi in listele electorale, dar numai in cazul in care tema referendumui se refera la demiterea presedintelui ales in turul secund. (Sursa)

Averea declarata a lui Baesu: 2 apartamente, doua masini si "bijuterii, icoane, ceasuri" de 7.000 de euro

Potrivit declaratiei de avere din 2011 de pe site-ul ANI, George Baesu avea un teren intravilan de 512 mp si doua apartamente (53 mp si 92 mp) in Focsani. In declaratia de avere, Baesu a mentionatc a detine doua masini (Audi A4 si Audi A3), precum si "Bijuterii, icoane, ceasuri" in valoare de 7.000 de euro.

In declaratie se precizeaza ca detine 3 conturi in lei, in valoare totala de 58.500 RON si un cont in euro in valoare de 69 EUR.

George Baesu detinea 40% din firma Succes Consulting SRL, o agentie imobiliara, si 100% din firma SC Andrei Research SRL, o firma care se ocupa cu "Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice".

La capitolul venituri anuale, Baesu a completat ca in 2010 a castigat 28.663 euro din functia sa de consilier economic inc adrul Ambasadei din Atena si 5.346 RON de la Ministerul Economiei. Tot la aceeasi rubrica, Baesu a precizat ca a obtinut peste 9.500 de euro ca spor de insotire de la Ambasada pentru sotia si cei doi copii ai sai.

ANRP - institutie cheie, contra-cronometru

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), la sefia careia a fost numit George Baesu este una dintre institutiile cheie pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor.

ANRP este institutia principala care va participa la elaborarea unui proiect de lege ca raspuns la hotararea pilot a CEDO care dadea termen de 18 luni statului roman sa rezolve problema restituirilor.

Statul roman a cerut pe 18 mai prelungirea cu 9 luni a termenului acordat pentru executarea hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor (termen care expira in iunie 2012).

In aprilie 2012, sefa ANRP de atunci, Dorina Danielescu anunta ca statul va promova un proiect de lege prin care se intentioneaza limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani.

ANRP este una dintre institutiile statului acuzata ca ar fi netransparenta si ca ar gazdui un sistem corupt care controleaza despagubirile acordate fostilor proprietari. Zguduita in luna august 2011 de arestarea vicepresedintelui sau, Remus Baciu, pentru trafic de influenta, ANRP a mai fost pomenita si in alte dosare de coruptie in acelasi an.

In plus, reprezentantii fostilor proprietari spun despre ANRP ca este o institutie netransparenta si ca exista o retea de oameni corupti care cumpara dosare de despagubiri la preturi foarte mici. Citeste aici mai multe.

In martie 2012, Guvernul a decis suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate si a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la ANRP.

In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.

Un exemplu este ierarhizarea dosarelor in functie de urgentele medicale ale proprietarilor. Auditul intern a aratat ca au fost luate in calcul, in mod abuziv, adeverinte eliberate de medici de familie in care diagnosticele invocate pentru urgentarea procesarii dosarelor au fost infectie urinara, tahicardie, fost fumator si consumator de etanol.

"In 2010 si in 2011, cele mai mari sume platite de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate", se arata in raportul de audit al Ministerului Finantelor publicat in aprilie 2012.

Raportul arata ca, practic, un grup de 14 firme specializate in evaluare a primit de la ANRP 86% din platile facute in 2010 si 77% din platile facute pe 2011, in total peste 1 milion de euro. Printre firmele care apar in raport se numara si firma condusa de sotul Andreei Paul Vass, consiliera premierului MRU, o alta firma acuzata ca a subevaluat actiuni ale Grupului Rompetrol si Istru Braila, precum si firma care a evaluat Cupru Min in vederea privatizarii.

Raportul a fost cerut de catre fosta presedinta ANRP, Dorina Danielescu si a vizat anii 2010 si 2011, perioada in care la conducerea institutiei a fost Crinuta Dumitrean.

ANRP si conducerea numita politic

ANRP a fost infiintata in anul 2005 de catre premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu. Astfel, a fost mutat controlul asupra procedurilor de retrocedare de la primariile si prefecturile din teritoriu la centru in Bucuresti.

ANRP a devenit atunci singura institutie publica ce se ocupa de centralizarea si evaluarea zecilor de mii de dosare de despagubire si, in final, decide emiterea deciziilor de despagubire.

Potrivit ZF, centralizarea procedeului de despagubiri a permis unor persoane, printre care se afla si apropiati a fostei puteri, sa speculeze nenumaratele amanari intervenite in listarea Fondului Proprietatea si sa cumpere la preturi de chilipir drepturile de despagubire de la fostii proprietari.

"Fostul director general al Fondului Proprietatea-Ionut Popescu, un apropiat al PD-L, a cumparat peste 16 milioane de actiuni la Fond. Si Calin Popescu-Tariceanu, cel care a semnat documentul de infiintare al Fondului Proprietatea si nenumarate acte legislative, a recunoscut ca cumparat actiuni la Fondul Proprietatea de la fosti proprietari", scria sursa citata.

Conducerea ANRP este numita in functie printr-un ordin al Guvernului si, dupa cum o arata cei sase ani de functionare, ea este numita pe criterii politice. Astfel, din 2005 si pana in prezent, toate cele trei partide aflate la guvernare si-au impus apropiatii la conducere. Potrivit Ziarului Financiar, primul presedinte a fost Ingrid Zaarour (sustinuta de PNL), apoi a urmat Anca Oprea (PSD), iar din 2009 pana in octombrie 2011 presedinte a fost Crinuta Dumitrean (sustinuta de PDL).

Din octombrie 2011 si pana in prezent, presedintele ANRP a fost Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT Prahova.

Citeste mai jos citeva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem: