Jaful de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii: care au fost firmele abonate la evaluarea dosarelor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 13 aprilie 2012, 14:54 Actualitate | Esenţial


 documente
(13 Apr 2012) PDF, 19MB
"In 2010 si in 2011, cele mai mari sume platite de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate", se arata intr-un raport de audit al Ministerului Finantelor. Practic, un grup de 14 firme specializate in evaluare a primit de la ANRP 86% din platile facute in 2010 si 77% din platile facute pe 2011, in total peste 1 milion de euro. Printre firmele care apar in raport se numara si firma condusa de sotul Andreei Paul Vass, consiliera premierului MRU, o alta firma acuzata ca a subevaluat actiuni ale Grupului Rompetrol si Istru Braila, precum si firma care a evaluat Cupru Min in vederea privatizarii.

Raportul de audit a constatat ca "atat in anul 2010 cat si in anul 2011, cele mai mari sume platite de A.N.R.P. pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate.

Concret, cele mai mari sume platite pentru prestarea de servicii de evaluare a proprietatilor a fost efectuata catre aceleasi societati de evaluare si persoane fizice autorizate - evaluatori atat in anul 2010 cat si in anul 2011, repartizarea dosarelor de despagubire pe evaluatori realizandu-se la propunerea consilierului care asigura relatia cu evaluatorii si nu aleatoriu de catre Comisia Centrala de Stabilire a Despagubirilor.

Totodata s-a constatat faptul ca aceluiasi evaluator i-au fost repartizate dosare atat in calitate de persoana fizica autorizata (Orzescu Scarlat) cat si in calitate de reprezentant al SC Cont Audit SRL, unde acesta detine functia de director general". (n.r. - sublinierile apartin redactiei)

Raportul a fost cerut de catre presedinta ANRP, Dorina Danielescu si a vizat anii 2010 si 2011, perioada in care la conducerea institutiei a fost Crinuta Dumitrean.

In octombrie 2011, premierul de atunci Emil Boc a eliberat-o din functie pe Crinuta Dumitrean la cererea ei.

Schimbarea la varful ANRP se intampla la doua luni dupa ce institutia a fost zguduita de arestarea vicepresedintelui sau, Remus Baciu, pentru trafic de influenta.

Postul de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a fost preluat atunci de catre Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT.

Raport: Dosarele au fost distribuite evaluatorilor de catre un consilier, nu in mod aleatoriu de catre Comisia Centrala cum spune legea

Potrivit raportului de audit, modul de atribuire a dosarelor de despagubire catre evaluatorii autorizati ii revine Comisiei Centrale din cadrul ANRP care "va desemna in mod aleatoriu evaluatorul care va efectua raportul de evaluare".

In fapt, s-a constatat ca aceasta atributie exclusiva a Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor a fost transferata, contrar prevederilor legale, in sarcina consilierului desemnat sa asigure relatia cu evaluatorii.

"In concluzie, s-a constatat faptul ca evaluatorii sunt propusi de catre consilierul care asigura relatia cu evaluatorii si nu sunt desemnati aleatoriu de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor", se precizeaza in raport.

Cele mai mari sume platite de ANRP in 2010 si 2011 - catre aceleasi firme de evaluare

Raportul arata ca atat in anul 2010 cat si in anul 2011, cele mai mari sume platite de ANRP pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate.

In 2010, suma totala platita societatilor de evaluare a fost de 3.842.614 lei din care in proportie de 86% a fost platita catre 12 societati de evaluare care reprezinta aproximativ 40% din numarul societatilor de evaluare catre care au fost efectuate plati in anul 2010.

Situatia platilor catre primele 12 societati de evaluare din 29, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2010 se prezinta astfel:
In 2011, suma totala platita societatilor de evaluare a fost de 1.784.200,60 lei din care in proportie de 77% a fost platita celor 12 societati de evaluare care reprezinta 39% din numarul societatilor de evaluare catre care au fost efectuate plati in anul 2011.
Firma condusa de sotul Andreei Paul Vass - 140.00 de euro in doi ani de la ANRP

Firma care a obtinut cei mai multi bani de la ANRP in perioada 2010-2011 este Inco Consulting din Timisoara. Firma este detinuta integral de Mihail Bojinca, fost presedinte al ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania) in perioada 2004-2005. Firma lui Bojinca a castigat aproximativ 154.000 de euro (615.819 lei) pe contracte de evaluare, potrivit gandul.

O alta firma care apare in topul banilor castigati de la ANRP in 2010-2011, este firma Romcontrol SA, din Bucuresti, (peste 140.000 de euro). Romcontrol SA este condusa de Cristian Paul, directorul general al Romcontrol SA, sotul Andreei Paul Vass, consiliera guvernamentala pe probleme economice a fostului premier Emil Boc si actualmente consiliera premierului Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit ultimei declaratii de interese a Andreei Paul Vass, declaratie inregistrata pe site-ul intergitate.eu al ANI pe 15 iunie 2011, Cristian Paul a fost director general adjunct al firmei Romcontrol intre noiembrie 2010 si aprilie 2011, iar din aprilie 2011 a devenit presedinte si director general al firmei.

Potrivit informatiilor de pe Registrul Comertului, Cristian Paul este presedinte - director general al firmei Romcontrol din 15 aprilie 2011 cu un mandat de 4 ani care expira in 2015.

Campioana banilor primiti de la ANRP in 2010, o firma acuzata ca a subevaluat actiunile unor companii din grupul Rompetrol

In 2010, cei mai multi bani de la ANRP pentru contracte de evaluare a fost firma Gestaco Business, din Braila -  peste 100.000 de euro.

Gestaco Business este o firma care s-a aflat la un pas de excluderea din randul evaluatorilor autorizati, fiind acuzata de subevaluarea activelor sau actiunilor unor mari companii, printre care si Rompetrol Rafinare sau Rompetrol Well Services. Potrivit gandul, Gestaco Business a fost acuzata ca a subevaluat actiunile celor doua companii din grupul Rompetrol, astfel incat kazahii de la KazMunai Gaz ar fi ajuns sa plateasca un pret mai mic pe actiune in 2009 decat in 2007, pentru cumpararea unui pachet din Rompetrol, prin oferta publica.

Gestaco Business a fost puternic contestata si de catre actionarii minoritari de la o alta societate, Istru Braila (ITRU), care acuzau subevaluarea activelor societatii pentru delistarea de la bursa Rasdaq, potrivit Bursa.

In topul firmelor care au castigat bani de la ANRP in 2010 apare si firma Evaluar din Alba Iulia, cea care a realizat evaluarea Cupru Min SA in vederea privatizarii.

Raport: S-au dat bani cu preponderenta acelorasi evaluatori persoane fizice

Acordarea dosarelor de evaluare cu preponderenta catre aceleasi nume a fost constatata si in cazul platilor facute de ANRP catre evaluatori persoane-fizice. In cei doi ani analizati, aceleasi nume de evaluatori persoane fizice apar, unii dintre ei fiind si implicati in firmele care si ele au incasat bani de la ANRP.

In 2010, suma totala platita persoanelor fizice autorizate - evaluatori a fost de 1.176.725,71 lei din care in proportie de 60% a fost platita catre 10 persoane fizice autorizate care reprezinta 19% din numarul persoanelor fizice autorizate catre care au fost efectuate plati in anul 2010.

Situatia platilor catre primele 10 persoane fizice autorizate - evaluatori din 53, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2010 se prezinta astfel:In 2011, suma totala platita persoanelor fizice autorizate - evaluatori a fost de 672.152,85 lei din care in proportie de 57% a fost platita catre 10 persoane fizice autorizate care reprezinta 22% din numarul persoanelor fizice autorizate catre care au fost efectuate plati in anul 2011.

Situatia platilor catre primele 10 persoane fizice autorizate - evaluatori din 45, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2011 se prezinta astfel:Acelasi evaluator persoana fizica, abonat si cu firma sa de evaluare la banii ANRP


Echipa de audit "a constatat faptul ca atribuirea dosarelor de despagubire in vederea evaluarii proprietatilor nu a fost realizata in mod aleatoriu, acestea fiind directionate catre anumite persoane fizice (Orzescu Scarlat, Scortescu Mihai si Petrescu Cezar). Acestora le-a fost platite peste 36% din suma totala alocata pentru plata serviciilor de evaluare de catre A.N.R.P. in anul 2010", se noteaza in raport.

Raportul evidentiaza ca lui Orzescu Scarlat i-au fost atribuite cele mai multe dosare de despagubire in vederea realizarii de evaluari in comparatie cu celelalte persoane fizice autorizate (22% din sumele platite in anul 2010 de catre A.N.R.P. evaluatorilor persoane fizice autorizate).

In plus, "s-a constatat faptul ca lui Orzescu Scarlat i-au fost repartizate dosare atat in calitate de persoana fizica autorizata, cat si in calitate de reprezentant al SC Cont Audit SRL (n.r. din Iasi) unde acesta detine functia de director general".Astfel, in total in 2010 si 2011, Scarlat Orzescu si firma sa de evaluare a incasat aproximativ 190.000 de euro de la ANRP.

Scarlat Orzescu, actionar majoritar al Sc Cont Audit SRL,  este unul dintre inculpatii in dosarul "Gripei Aviare". El este acuzat de procurorii anticoruptie de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, iar dosarul a fost trimis in judecata in 2011, potrivit gandul.info.

Orzescu: Sunt cel mai vechi evaluator al ANRP, in Moldova nu ar fi avut la cine sa apeleze

Orzescu a declarat pentru gandul.info ca a beneficiat de cele mai multe contracte de evaluare pentru ca este "cel mai vechi evaluator al ANRP": "In Moldova, la inceput, nu au fost alti evaluatori. Nici nu ar fi avut la cine sa apeleze". Totodata, el sustine ca sumele care apar in raport sunt atat de mari pentru ca "le-am facturat la gramada, in aceiasi ani".

"Mi-am creat un nucleu de oameni care numai asta au facut (evaluari pe zona Moldovei). Aveam capacitatea de a reactiona rapid in zona mea. De aceea am primit atat de multe dosare. Dar cand nu am facut fata, mi-au si fost luate inapoi vreo 60 de dosare", a explicat Scarlat Orzescu pentru gandul.

O alta firma a lui Orzescu, Mior SA, s-a numarat printre societatile care au pagubit statul cu aproape 6 milioane de euro, prin contractele ilegale de dezinfectie din timpul gripei aviare care a afectat Romania in 2005. Principalul acuzat din acest dosar este insa Tonel Ursachi si firma sa, Lumi SRL, noteaza sursa citata.

Raport: S-au dat onorariile maxime catre evualuatori. ANRP-ul nu a negociat pretul

Raportul mai sesizeaza nereguli si in ceea ce priveste acordarea onorariilor catre evaluatori, si anume ca acestia au fost platiti, de regula, cu onorariile maxime, fara ca ANRP-ul sa negocieze pretul serviciilor de evaluare.

Potrivit raportului, "onorariile maximale acordate evaluatorilor autorizati, persoane fizice sau juridice in vederea efectuarii raportului de evaluare a imobilelor sunt stabilite in cuantumuri maxime, dupa cum urmeaza: teren intravilan - 150 euro / constructie demolata - 250 euro, etc."

"S-a constatat ca, in perioada 2010 - 2011, desi cele mai mari sume au fost platite, in vederea efectuarii raportului de evaluare, catre aceleasi persoane fizice sau juridice, A.N.R.P. nu a negociat pretul serviciilor de evaluare", se precizeaza in documentul amintit.

Citeste mai jos citeva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7959 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  solutii (Vineri, 13 aprilie 2012, 15:07)

  gino [anonim]

  Recuperati sumele de la cei ce au facut jafurile din domeniul restituirilor si o sa vedeti cat isi poate permite statul sa inapoieze celor in drept..
  exista vointa politica sau ba?
  unul dintre momentele adevarului..........!!
  • +6 (6 voturi)    
   De acord (Vineri, 13 aprilie 2012, 19:18)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui gino

   Daca banii au fost dati ilegal trebuie recuperati si cu sumele respective sa fie despagubiti proprietariii la valoarea integrala,nu cu 15%.Restitutio in integrum cum se lauda statul roman,inseamna inapoierea imobilelor, iar acolo unde nu este posibil,despagubire integrala.De ce pana acum s-au dat despagubiri integrale,iar cei care au fost corecti si au asteptat ani de zile sa fie discriminati pentru ca in final sa primeasca o suma derizorie.?
   CEDO este vinovata in egala masura ,deoarece prin decizia pilot s-a spalat pe maini si a lasat la latitudinea guvernului roman sa ia prin decizia pilot masurile corespunzatoare ,limitandu-se doar a spune in termen de 18 luni,si sa scape de miile de dosare aflate pe rol.Se stie ca romanii sunt incapabili sa fie corecti si sa faca o judecata dreapta,iar hotia si minciuna este legea dupa care se judeca la noi.
   • 0 (0 voturi)    
    integrala sau nu, dar sa fie! (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 11:09)

    Cristi-M [utilizator] i-a raspuns lui cititor hotnews

    Macar asa un simbolic 15% sa fi vazut, ca idee, dar bunicul nu mai este din anii 1960, mostenitorii directi, mama si sora ei, au murit anul trecut, iar eu si verii suntem a treia generatie, peste 15-20 de ani vor fi doar ..."urmasii urmasilor nostri!"
    Aminarea aceasta rezolva de la sine problema, vor fi mai putine despagubir de platit. In plus, asa cum unii "baieti destepti"au primit deja despagubiri la valoarea integrala, peste 10 ani poate aparea alta lege, ce prelungeste si mai mult timpul de asteptare si reduce valoarea despagubirilor!
  • 0 (0 voturi)    
   nu.. (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 8:24)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui gino

   nu este vorba de niciun jaf,in acest caz este vorba doar de modernizarea Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   practici staliniste (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 9:00)

   kansas [anonim] i-a raspuns lui gino

   Deturnarea atentiei catre jaful facut de ''altii'' nu poate acoperi practica stalinista a guvernului MRU, si a doua nationalizare !

   Gata cu naivitatea! Vorbele-s frumoase, demagogi profesionisti, dar faptele guvernului : ODIOASE.

   Ilici si haita lui bolsevica pare democrat pe langa tovarasul MRU si al lui guvern stalinist !

   Abia astept alegerile! Votati ...altii, votati independenti ! votul vostru conteaza mai mult decat credeti.
 • +1 (11 voturi)    
  Ungureanu? (Vineri, 13 aprilie 2012, 15:10)

  SAN [anonim]

  Stiu ca evreii conduc lumea si daca zici ceva de rau de ei esti imediat taxat ; chiar si cand pui doar o intrebare: este domnul UNGUREANU evreu? Am oare acest drept sa stiu religia primului ministru?
  • +6 (6 voturi)    
   :) (Vineri, 13 aprilie 2012, 16:07)

   no need to [anonim] i-a raspuns lui SAN

   vedem zilele astea...
  • +5 (5 voturi)    
   Vom afla cu ocazia sarbatorilor pascale (Vineri, 13 aprilie 2012, 16:57)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui SAN

   Astept de la premierul meu un sincer "Cristos a inviat!"
 • +4 (4 voturi)    
  VOI TOT NU INTELEGETI....! (Vineri, 13 aprilie 2012, 15:35)

  likea [anonim]

  Jaf la drumul mare.Daca in 2004 se estimau sumele la _____ de ce au ajuns la _____. Simplu aveau de umplut burtile oamenii dupa 2004. Cum au ajuns la asemenea sume ? simplu o "mica" supraevaluare sa fie burtica mare nu?

  Securistoizii astia acum baga la inaintare Cultul Catolic pe care probabil au avut grija sa il evalueze "supracorect" cu sprijinul prietenilor si SA ARUNCE DUDA IN POPOR CA RESTITUIRILE SE DUC LA BISERICI.
  De cate ori ti numarat aceeasi cerere evaluata "supracorect" ?

  Cat e "tainul" sa ramana cine trebuie cu casele, si la fraieri un mic ciuciu ?

  S-a benoclat cineva direct pe sume din actele concrete sa nu se suprapuna aceeasi cerere de nu stiu cate ori si daca ce s-ar da corespunde cu ce se cere? Sau ati trimis cativa securistoizi sa arunce cateva cereri de vreo cateva miliarde ca sa creasca aceasta suma totala imposibila?

  Cum ati apreciat voi ca ce s-a dat pana acum in cifre s-ar putea sa se reia? N-are nici-o legatura pentru ca SIMPLU - RESTITUIRILE MARI S-AU DAT DEJA SI S-AU DUS SI LA BURTICA CUI TREBUIA, acum au ramas fraierii , sumele ce s-ar da daca s-ar da integral sunt MULT MAI MICI decat estimarile ireale.
  Da din ce s-ar da daca se da integral NU VA MAI INTRA LA BURTICA! Si ati gasit solutia sa vina tot la BURTICA, adica ce s-ar aloca pentru despagubiri integrale din buget, redistribuiti acum la constructii si investitii sau cine mai stie ce CA ACOLO E ROST SI PENTRU BURTICA.

  De fapt e de inteles nu ajunge petrolul, cuprul, aurul, terenul si bogatiile Romaniei pentru 19 milioane de oameni, mai trebuie sa moara cativa si sa mai plece din tara, ca sa ramanem numai noi GASCA NEBUNA ca sa ne mai ajunga ca suntem hulpavi
 • +5 (5 voturi)    
  Si fondul problemei? (Vineri, 13 aprilie 2012, 16:17)

  frunza [anonim]

  E praf in ochi....un milion de EURO impartit la 14 firme, in 2 ani de zile....Ar fi interesant de vazut si rapoartele de evaluare.....Problema nu e cu firmele de evaluare ci cu spagile cerute pentru punerea mai in fata pe lista despagubirilor. Cum oare o parte au fost despagubiti integral, iar altii vor primi 15% in 10-12 ani? Oare nimeni nu si-a dat seama care sunt fondurile disponibile de la inceput?
  • 0 (0 voturi)    
   sunt subevaluate (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 7:16)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui frunza

   Rapoartele de evaluare sunt subevaluate. Cel putin in cazul nostru, domnul de pe locul 10 (Cosmin Radulescu) nici n-a stat la discutii, o cladire cu 4 apartamente de pe str. Radu Beller a fost evaluata la 150.000 EUR. Atitudinea a fost ceva de genul "astea-s preturile, vreti bine, nu, iar bine".
   • 0 (0 voturi)    
    evaluator Orzescu Scarlat (Joi, 19 aprilie 2012, 17:04)

    anonima [anonim] i-a raspuns lui Dana

    Dana draga, dintre cei "Mari".....i numit evaluatori, eu nu0l cunosc decit pe " Marele: si cel"mai vechi: evaluator...de pe vremea stanilismului... pe neinlocuitul Orzescu Scarlat... care este nu numai evaluator al caselor nationalizate( pe care tot el , la nationalizare ,le-a evaluat..fiind inclus in lista evaluatorilor stanilisti..atentie stanilisti si nu evaluatori ...comunisit), deci acest de "neinlocuit pamintean" al Moldovei..asa cum spune el, este si expert contabil, membru al CECCAR Romania, care nu stie sa deduca un TVA, nu stie ca intr-o operatiune pe care o stie si un scolar de cl.II-a, nu se aduna tone cu kg. fara a transforma aceste unitati de masura in una..care vrea muschii sai,,,, greseli:majorate" de data aceasta..pentruca asa i-au fost dictate directiile...iar el ca un slugoi stanilist..in loc sa efectuieze o expertiza financiar contabila judiciara intr-un doar penal, pe documentele firmei anchetate, ..el face deplasari pe la Paris... pe la Strimtoarea Dardaneli...sa caute documente... ca si cum iar fi facut incompetenti pe fata pe organele de ancheta penala...iar astea..Doamne -iarta-ma...au acceptat ca prostii sa fie umiliti de o asemena ":javra ordinara", si sa stabileasca un prejudiciu imaginar de peste 80 miliarde lei..... doar pentruca a fost o greseala de tehnoredactare... vezi si tu draga DEana... daca acesti evaluatori, abonati atit la ANRP si aflati sub fusta acelei doamne..... sau asa cum este Orzescu...abonat al DIICOT la toate marele expertize...dar din care scoate vinovati doar "Acarii Paun".. facindu-i scapati pe cei care au dat dispozitii, care au semnat documente, pe cei care hotarit privatizarile, pe cei care au adus in tara "marii investitori" si le-au si dat pe mina toate averile tarii.... deti marii dregatori din guvernele de pina acum, marii "dregatori ai AVAS"...toti sint basma curata...... iar pentruca trebuie data o lectie....marii nostri guvernanti dau dispozitie ca rapoartele sa fie facute de niste jigodii ...
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 11:56)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui frunza

   corect, primul care pune problema cum trebuie. Daca fondurile sifonate ar fi doar la nivelul de 1-2 milioane de euro in 2 ani nici nu am sta atat de rau.
 • +3 (3 voturi)    
  Vai, Dna Paul-Vass... (Vineri, 13 aprilie 2012, 18:16)

  costica [anonim]

  Cum o sa apara ea imediat si o sa nege vehement, asigurandu-ne de obiectivitatea repartizarii catre sotul ei, care asa a castigat zeci de mii de Euro, ca doar nu era sa obtina contractele respective niste firme fara pile si relatii portocalii !!!
  O astept pe Dna Vass sa ne spuna cat de curat e sotul ei, cum munceste el si e competent nevoie mare ca doar e sotul ei!!
  Cate contracte de evaluare ar fi obtinul el daca NU era sotul Andreei Vas-Paul, Consiliera de Prim Minsitru incompetent si curat nevoie mare, adica Dl Boc!!
  Boc nu fura, dar si-a plasat oamenii incompetenti in posturi cheie unde au furat cat au putut iar romanii au ramas cu saracia unei guvernari incompetente pentru multi ani de-acuma...
  Doamne ajuta-ne sa nu mai vedem nici Andreea Vas, nici Boc, nici Udrea, nici Roberta, nici Oltean, nic...
  Sa nu mai vedem portocalii sau verzi, ma rog ca-i tot un drac pentru romani !!
  • +2 (2 voturi)    
   e atat de etnica lozincarda asta ,din care se vede (Vineri, 13 aprilie 2012, 18:38)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui costica

   in orice moment lipsa activitatii profesionale!a trait si traieste din generalitati ,ca si neamul in care s-a bagat securisti cominternisti din tata in fiu ....au ajuns din nou lacustele migratoare in holda Romaniei !
   • 0 (0 voturi)    
    au fost si s(e bat sa fie !)unt inca ! ... (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 13:10)

    GUIS(Z)ELLAVASSKOMINTERN [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Au fost si s(e bat sa fie !)unt inca ! ...
    Noi purtam vina principala, pentru ca, le toleram la nesfarsit toate actiunile, intreprinse, zic ei, pentru popor, pentru binele(?) general al societatii !
 • +3 (3 voturi)    
  "Jaful..."... (Vineri, 13 aprilie 2012, 18:19)

  lili [anonim]

  Adica astia au castigat zeci de mii de Euro, iar statul le da fostilor proprietari 15% din cat au evaluat astia !!
  Care au subevaluat in majoritatea cazurilor!
  Mai mult au castigat astia decat fostii proprietari de pe urma proprietatilor lor!!
  "Proprietatea" NU este garantata deloc in statul democratic Romania....
  Suna rau de tot....
  Ce si cat va recupera vreodata statul roman de pe urma "jafului" portocaliu ?!
  NIMIC, niciodata....
 • +3 (3 voturi)    
  exemplu concret (Vineri, 13 aprilie 2012, 18:46)

  moshu [anonim]

  sa va dau un exemplu concret si real de evaluare: vila cu etaj, 3 camere, baie, bucatarie la parter, 3 camere la etaj, situata in zona centrala a unui oras resedinta de judet a fost evaluata de anpr la vreo 10000 euro (da, zece mii).
  nu numai ca asta e evident subevaluata, dar daca nebunia continua, ar trebui sa primesc doar 15%, adica 1500 euro in 10 ani pentru un asemenea imobil!
  buna afacere face statul, %~**$<# in capul lui de stat.
  • 0 (0 voturi)    
   trebuia atacata in instanta... (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 7:17)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui moshu

   ...unde mai stateati vreo 20 de ani :(

   Nu ati optat pt actiuni la FP ? Oricum, erau mai bune decat nimic...
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 16:57)

    moshu [anonim] i-a raspuns lui Dana

    care 20 ani? care actiuni?
    evaluarea asta mi-a venit acu 8 luni si am contestat-o, avand in vedere valoarea de batjocura.
    • 0 (0 voturi)    
     pai exact asta vor ! (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 18:54)

     Dana [anonim] i-a raspuns lui moshu

     Contestarea valorii se face in instanta si stim cu totii cat dureaza procesele in RO.

     Intre timp, actiunile FP s-au dus...
  • 0 (0 voturi)    
   dar e normal! (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 8:41)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui moshu

   in tara asta au voie sa fie bogati doar cei legati de fostul regim comunist! inca nu te-ai prins?
 • +3 (3 voturi)    
  this is not fair (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:38)

  NL [anonim]

  Nu mi se pare corect. N-am nici o proprietate de recuperat dar cred ca mi s-ar inmuia picioarele daca statul mi-ar da numai 15%.
  • 0 (0 voturi)    
   dispret profund din partea lui MRU (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 9:11)

   geronimo [anonim] i-a raspuns lui NL

   cele ''recuperate'' au fost subevaluate, ''cumparate'' de la proprietari la 50% apoi revandute la preturi exorbitante. Vezi (si) Constanta, nu doar Bucuresti.

   15% este talharie pe fata ! Guvern de talhari vopsiti !
   MRU, sub masca inteectualului echilibrat, ascunde un sarpe cu sange rece si dispret ...

   Propritatea nu este negociabila.
 • 0 (0 voturi)    
  Rusinica (Duminică, 15 aprilie 2012, 7:43)

  Me [anonim]

  Nu observ decat 3 categorii:
  - cei care stau cu mana intinsa sa isi recupereze imobilele nationalizate;
  - cei implicati in restituiri care ciupesc de unde si cat pot;
  - fraierii care n-au nimic de recuperat dar care muncesc pt painea lor.

  Oare tinerii care au murit la revolutie au luptat pt ca vechii chiaburi sa-si obtina din nou proprietatile? Pt ca loazele din primele 2 categorii sa se dea in sramba prin Dorobanti?

  In istorie au mai fost preluari abuzive de proprietati, dar niciodata restituiri pt atata lume si care sa tina 30 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  jaf (Duminică, 15 aprilie 2012, 11:16)

  dekar [anonim]

  Orzescu si firma de buzunar (la vremea aceea, cel putin) MIOR SRL ,inghititorii milioanelor de euro cu ocazia "gripei aviare",se leaga de numele exministrului PNL actual primvicepres.PDL,Gh.Flutur.Nu trebuie nici un efort de imaginatie spre a descoperi cu cine,cum si unde s-au scurs banii publici.Despre procesul deschis pe subiectul "Aviara"s-a scris foarte putin. Si este in continuare trecut discret prin tehnica tergiversarilor cu anii in morisca putreda a justitiei romane.
 • 0 (0 voturi)    
  si noul jaf? (Duminică, 15 aprilie 2012, 17:31)

  mihai [anonim]

  ...noua lege ce urmeaza sa fie lansata este cel mai mare jaf ...
 • 0 (0 voturi)    
  FURT premeditat si acceptat de USL (Joi, 23 august 2012, 11:40)

  Preda [anonim]

  Buna ziua ,
  Va rog sa imi spuneti de ce nu exista o lista publica cu toate persoanele care au depus actele pentru retrocedari, astfel incat sa vedem fiecare persoana cand a depus actele si cand s-a finalizat fiecare problema?
  De ce nu se vand proprietatile statului pt a se face dreptate si cei care trebuie sa isi primeasca proprietatile luate de catre comunisti?
  Se tot spune ca NU sunt bani!! De ce nu exista transparenta in acest proces? De ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by