Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat de mai multi parinti in legatura cu inscrierea copiilor la Colegiul Goethe

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2012, 11:46 Actualitate | Esenţial


Mai multi parinti reprezentati de un avocat au depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la Colegiul German Goethe din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos. "Acestia reclama faptul ca apartenenta la o etnie se dovedeste cu acte de la starea civila si de rudenie si ca simpla declaratie pe proprie raspundere nu este suficienta", a precizat Asztalos.  

Presedintele Consiliului a declarat ca pe 17 aprilie vor fi citate partile. "Estimam ca in trei saptamani putem sa dam o decizie si vom cita si Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Colegiul Goethe", a precizat Csaba Asztalos.

Amintim ca actorul Mihai Calin a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangere penala impotriva conducerii Colegiului German Goethe din Bucuresti si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar despre care spune ca nu le pot dovedi. Calin afirma ca a incercat sa isi inscrie copilul la Colegiu, dar ca nu mai prindea loc decat daca se declara de etnie germana. "Adica daca faceam un fals in acte publice, la fel ca trei sferturi dintre parintii care si-au inscris copiii aici", sustine actorul.

Directoarea Colegiului, Cristina Popa, a spus pentru HotNews.ro ca are "dubii" referitor la etnia celor inscrisi, dar a precizat ca nimeni nu poate dovedi eventuale falsuri. "Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300", a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba. Acesta sustine ca ministerul "nu are cum sa spuna daca o persoana este etnic german sau nu".

Contactat de HotNews.ro la inceputul saptamanii, Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat ca sistemul de dovedire a etniei germane prin declaratie pe proprie raspundere este nelegal si este un abuz. "Comunitatea germana este recunoscuta in Romania si are dreptul sa invete in limba materna, dar este discutabila introducerea drept criteriu de selectie dovedirea etniei printr-o declaratie notariala pe proprie raspundere. In primul rand, simpla declaratie ca te recunosti neamt sau roman nu este suficienta pentru stabilirea apartanentei la o comunitate, asta zice si Conventia europeana pentru protectia minoritatilor nationale care precizeaza ca pe langa acest fapt trebuie sa ai cunostinte de limba, de cultura, samd. Deci simpla declaratie nu este suficienta pentru a fi trecuta drept criteriu de inscriere. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul romilor: se dau declaratii sau certificate ca esti rom, de la ONG-uri, doar ca sa te inscrii pe locuri speciale. Si aici exista un abuz", a sustinut presdintele Consiliului.

Citeste si:








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2023 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  despre discriminare (Joi, 5 aprilie 2012, 12:04)

  daniel [anonim]

  Accesul pe baza de etnie la o forma de invatamant nu este tot o forma de discriminare? Inteleg ca scoala germana are un anumit specific legat de limba, insa nu cumva cunoasterea limbii ar trebui sa fie singurul element criterial?
 • +1 (1 vot)    
  Discriminare (Joi, 5 aprilie 2012, 12:16)

  Ana [anonim]

  ORDONANTA nr. 137 din 31 august 2000 (**republicata**)(*actualizata*)
  privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare*:

  Accesul la educatie

  ART. 11
  (1) Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la sistemul de educatie de stat sau privat, la orice forma, grad si nivel, din cauza apartenentei acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza.
  (2) Prevederile alin. (1) se aplica tuturor fazelor sau etapelor din sistemul educational, inclusiv la admiterea sau la inscrierea in unitatile ori institutiile de invatamant si la evaluarea ori examinarea cunostintelor.
  (3) Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, solicitarea unor declaratii doveditoare ale apartenentei acelei persoane sau acelui grup la o anumita etnie, care sa conditioneze accesul unei persoane sau unui grup de persoane la educatie in limba materna. Exceptie face situatia in care in invatamantul liceal si universitar candidatii concureaza pe locuri special acordate pentru o anumita minoritate si se impune dovedirea, printr-un act din partea unei organizatii legal constituite a minoritatii respective, a apartenentei la aceasta minoritate.
 • -1 (3 voturi)    
  si uite asa (Joi, 5 aprilie 2012, 12:30)

  eu [anonim]

  s-a mai facut o "romaneasca", de data asta la scoala fgermana1 :)
  O alta romaneasca este pe cale sa se petreaca zilele acestea pe centura de nord a Bucurestiului. Se face legatura cu viitoarea autostrada spre Ploiesti. Toate bune veti zice, dar daca vii dinspre Otopeni trebuie sa faci stanga ca sa intri pe autostrada, adica sa tai cele 2 benzi de circulatie de pe sensul opus! Degeaba s-a largit centura la 2 benzi pe sens pe tronsonul respectiv cu milioane de euro, va fi din nou strangulat de aceasta mareata opera inginereasca made in Rromania.
 • +1 (1 vot)    
  cam tarziu ! (Joi, 5 aprilie 2012, 12:41)

  sebi [anonim]

  D-nul Asztalos ar fi trebuit sa se autosesizeze atunci cand au aparut actele normative cu privire la inscriere si sa le fi atacat in contencios. Acum e cam tarziu, daca atunci, oamenii din Consiliul pentru combaterea discriminarii taiau frunze la caini!
  Oricum , la modul in care functioneaza, aceasta institutie este una inutila !
 • +2 (4 voturi)    
  Discriminare pe criterii etnice? (Joi, 5 aprilie 2012, 12:48)

  Marius [anonim]

  In primul rand nu inteleg cum este posibil ca apartenenta la o etnie sa fie criteriu de admitere. Aceasta este discriminare pur si simplu!!! Ce-ar fi sa interzicem tiganilor, ungurilor, germanilor sa se poata inscrie la licee romanesti?!?!
  Singurul criteriu ar putea fi limba, sa spunem ca se preda in germana iar elevii ar trebui sa stie germana. In rest nu conteaza din ce etnie fac parte elevii, pot fi nepalezi, albanezi ori chinezi, etc.

  Chiar nu se sesizeaza nici un organism al statului in legatura cu acest abuz?? Opriti odata sarada asta cu discriminarea pe criterii etnice!!!
 • -1 (1 vot)    
  Discriminare pe criterii etnice? (Joi, 5 aprilie 2012, 12:48)

  Marius [anonim]

  In primul rand nu inteleg cum este posibil ca apartenenta la o etnie sa fie criteriu de admitere. Aceasta este discriminare pur si simplu!!! Ce-ar fi sa interzicem tiganilor, ungurilor, germanilor sa se poata inscrie la licee romanesti?!?!
  Singurul criteriu ar putea fi limba, sa spunem ca se preda in germana iar elevii ar trebui sa stie germana. In rest nu conteaza din ce etnie fac parte elevii, pot fi nepalezi, albanezi ori chinezi, etc.

  Chiar nu se sesizeaza nici un organism al statului in legatura cu acest abuz?? Opriti odata sarada asta cu discriminarea pe criterii etnice!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Discriminare (Joi, 5 aprilie 2012, 13:32)

  Ioana [anonim]

  Parintii unui copil apartinand unei minoritati nationale au avut posibilitatea ca in prima etapa de inscriere sa opteze intre doua scoli si anume:
  1) scoala care-i asigura invatamantul in limba materna
  sau
  2) scoala la care apartine teritorial pentru invatamant in limba romana.

  Din pacate, parintii unui copil roman nu au aceeasi posibilitate. In prima etapa au putut sa-si inscrie copilul doar la scoala de circumscriptie, iar daca au vrut sa-l inscrie la o scoala cu predare in alta limba au asteptat etapa a doua.

  Asta in conditiile in care toti avem aceleasi drepturi!
 • 0 (0 voturi)    
  asa vad eu lucrurile (Joi, 5 aprilie 2012, 16:14)

  Horica [anonim]

  Ratiunea existentei scolii germane in Bucuresti este sprijinirea minoritatii germane. Exista de 260 de ani. Apartenenta la aceasta minoritate a fost critriu de admitere si pe vremea comunistilor.
  Faptul ca, copii cu virste de 6-7 ani, trebuie sa dea test in fata unei comisii, este incorect si poate fi traumatizant.
  Teoretic cu sistemul nou, aplicat corect, se elimina subiectivismul, deci spaga.
  Nu avem toti aceleasi drepturi, dar avem multe obligatii de care nu ne pasa!
  • 0 (0 voturi)    
   Ha (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:05)

   Nae Camionagiu' [anonim] i-a raspuns lui Horica

   Mai trăim pe vremea comuniştilor, sau după legi comuniste?
   Germania are şcoli de stat numai în limba germană, monşer!
   Hai să scriem pe liceul Goethe INTERZIS ROMÂNILOR!
   Cu sistemul nou, dacă citeai legea educaţiei, minoritarii care refuză să înveţe în limba oficială a acestui stat, primesc de la stat cazare, masă şi transport GRATUITE. Şi tu plăteşti aceste lucruri pentru copilul tău!
 • 0 (0 voturi)    
  testarea parintilor? (Vineri, 6 aprilie 2012, 9:36)

  cititor [anonim]

  prin declaratia pe proprie raspundere se testeaza parintii ... sau cinstea lor. copii sunt cei care trebuie testati, intr-un mod "netraumatizant" ca sa nu-l suparam pe Horica.
 • 0 (0 voturi)    
  inscriere Colegiul Goethe (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:05)

  moni_ [anonim]

  testul ar trebui sa fie obligatoriu la intrarea in scoala germana pentru ca acolo se preda doar in limba germana...apartinand minoritatii germane sau nu, copilul inscris acolo ar trebui sa stie la un nivel minim acceptat aceasta limba ca sa se poata descurca mai departe-altfel ori distrugi scoala germana,ori distrugi copilul....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by