Ancheta HotNews.ro

Colegiul Goethe, asaltat de romanii nemti. Strania explozie a etniei germane in Capitala si culisele unui scandal penal 

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 1 aprilie 2012, 22:36 Actualitate | EsenţialSursa foto: Agerpres

Actorul Mihai Calin sustine ca a depus plangere penala impotriva conducerii Colegiului German Goethe din Bucuresti si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar despre care spune ca nu le pot dovedi. Calin afirma ca a incercat sa isi inscrie copilul la Colegiu, dar ca nu mai prindea loc decat daca se declara de etnie germana. "Adica daca faceam un fals in acte publice, la fel ca trei sferturi dintre parintii care si-au inscris copiii aici", sustine actorul. Directoarea Colegiului, Cristina Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca are "dubii" referitor la etnia celor inscrisi, dar a precizat ca nimeni nu poate dovedi eventuale falsuri. "Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300", a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba. El sustine ca ministerul "nu are cum sa spuna daca o persoana este etnic german sau nu".
 • "Procedura de inscriere la Colegiul German este un abuz", a declarat pentru Hotnews.ro Asztalos Csaba, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
 • Surse din sistem sustin ca platile ilegale pentru facilitarea intrarii in Colegiul German Goethe ajungeau anii trecuti la 5.000 de euro pentru si continuau pana la finalizarea studiilor.

Anul acesta, la Colegiul German Goethe din Capitala s-au inscris in prima etapa 125 de copii de etnie germana la clasa pregatitoare si 146 la clasa I. In etapa a doua, la clasa pregatitoare nu a mai ramas niciun loc, iar la clasa I au ramas 4 locuri pentru copii care nu sunt etnici germani. Motivul disputei de anul acesta este, in opinia parintilor si a conducerii Colegiului, schimbarea conditiilor de admitere. Anii trecuti elevii sustineau un test pentru a putea fi declarati inscrisi, in timp ce anul acesta testul a fost eliminat, iar inscrierea a fost etapizata: in prima etapa etnicii germani, in a doua - oricine doreste si nu este etnic.

O nota a Ministerului Educatiei le-a permis insa scolilor cu predare in germana materna ca in prima etapa de inscriere sa accepte "toti copiii ai caror parinti declara ca apartin minoritatii germane". Parintii sustin insa ca lipsa unei legi a minoritatii ii da oricui posibilitatea sa se declare de orice etnie.

Conform metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I in anul 2012-2013, "pentru unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale (...), inscrierea copiilor apartinand minoritatii nationale respective se face in prima etapa de inscriere", iar "in etapele urmatoare pot participa la inscriere, pe locurile disponibile, copiii care au alta limba materna decat limba respectiva". De teama de a nu ramane fara un loc la aceasta scoala in etapa a doua, multi parinti au prezentat o declaratie notariala pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, iar copiii lor au fost acceptati din prima etapa ca apartinand minoritatii germane, sustine Mihai Calin.

O nota de la MECTS - Originea acceptarii declaratiilor notariale pe proprie raspundere

Acceptarea de catre scoli a declaratiilor notariale pe proprie raspundere prin care parintii "dovedesc" ca apartin minoritatii germane este o prevedere care a aparut pe 5 martie, intr-o nota trimisa de Ministerul Educatiei catre scolile cu predare in limba germana materna. Nota a fost trimisa catre inspectoratele scolare din Bucuresti, Brasov si Cluj in ziua in care a inceput inscrierea copiilor in clasa I si in clasa pregatitoare.
 • Ce spune nota: "In prima etapa de inscriere vor fi cuprinsi toti copiii ai caror parinti declara ca apartin minoritatii germane; consideram ca declaratia trebuie sa fie sustinuta de cel putin un document doveditor, dar unitatile de invatamant, pe baza experientei lor, decid asupra modului in care declaratia respectiva poate fi sustinuta". Citeste aici nota integrala a Ministerului Educatiei

Plangere penala, sesizare la Guvern si la Presedintie impotriva Colegiului German Goethe

Mihai Calin
Foto: Agerpres
Mihai Calin, tatal unui copil care a terminat o gradinita in limba germana, a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangere penala, precum si o sesizare la Guvern si la Administratia Prezidentiala, impotriva conducerii Colegiului German Goethe si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar care in opinia sa nu au acte doveditoare ale acestei etnii.

"Am sunat la alte scoli din Sibiu cu predare in limba germana si mi s-a spus ca este nevoie de verificarea declaratiilor parintilor, prin acte doveditoare inclusiv de la biserica, si ca nu accepta doar declaratia parintelui, ca in Bucuresti", a declarat acesta. Potrivit lui Mihai Calin, in prima faza erau doar 20 de copii etnici germani; dupa acceptarea declaratiilor notariale ca dovada a apartenentei etnice, numarul acestora a crescut la 146 pentru clasa pregatitoare si 125 pentru clasa I.

"Trei sferturi dintre declaratiile pe proprie raspundere sunt false. Problema este o bresa in legea minoritatii care nu exista si ca atare te poti declara de orice etnie. (...) In urma terminarii celei de-a doua etape de inscriere, au mai ramas 4 locuri libere. Reprezentantii Colegiului Goethe sustin, insa, ca le trebuie timp pana luni, 2 aprilie, sa dea raspunsurile inainte de intrarea in a III-a etapa".

Un alt parinte, Olga Ghitac, sustine ca a incercat de asemenea sa isi inscrie copilul la Goethe. Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, aceasta a sustinut ca "o secretara mi-a spus ca in fiecare an maximum 20% dintre cei inscrisi la aceasta scoala sunt etnici germani, deci sa revin direct in a doua etapa pentru ca sunt destule locuri pentru ceilalti copii. Dupa doua saptamani, am revenit la scoala pentru inscrierea in etapa a doua. Dar nu mi s-a spus decat atat: La ce ati mai venit, ca locurile au fost deja ocupate cu etnici"

"Eu aflasem inainte, din zvonuri, ca as putea semna o declaratie pe proprie raspundere in care sa spun ca sunt de etnie germana. Nu pot insa sa mint in halul asta. Asa ca ne-am dus la o scoala cu predare in romana, in conditiile in care copilul a urmat trei ani o gradinita in germana si i-am luat si meditatii, pentru ca noi nu vorbim in casa germana. Si atunci am zis sa nu aiba un handicap fata de ceilalti colegi de clasa".

Cristina Popa, directorul Colegiului German Goethe: Am niste dubii, dar nici nu pot sa spun de cineva

Directorul Colegiului German Goethe, Cristina Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca "problema etniei este foarte sensibila si nu o poate stabili exact nimeni, deci noi trebuie sa ne luam dupa niste documente pe care parintii le aduc. Noi nu avem autoritatea sa verificam dosare de etnie".

Cele mai importante declaratii ale directoarei Colegiului Goethe:
 •  Noi suntem scoala de stat si trebuie sa respectam o lege, nu am hotarat noi nimic. Noi am mers, conform metodologiei, pas cu pas.
 • Sunteti acuzata de mai multi parinti ca ati indemnat oamenii sa se declare la notar de etnie germana pentru a intra in prima etapa: Doamne fereste, nu au nicio dovada in sensul acesta si nici macar legea in sine nu i-a indemnat. Cand dau o declaratie pe proprie raspundere eu cred ca sunt toti maturi si o dau in cunostinta de cauza. 
 • Multi parinti stiu ca scoala, si prin memorii, si prin tot ce a intreprins, a pledat pentru test. Dar mai mult de atat nu am putut face, pentru ca suntem o scoala de stat si trebuie sa respectam pana la urma metodologia si ordinul ministrului.
 • Dar nici nu avem autoritatea sa stabilim daca cineva e etnic sau nu e etnic. Asta chiar nu o poate face nimeni.
 • Cum credeti ca s-a ajuns la un numar de 300 de copii de etnie germana anul acesta, de la 20-30 anii trecuti? Nu stiu, dar oricum nu e normal. Explicatia poate fi a societatii romanesti care se comporta... pentru ca nici legea, nici metodologia, nici nimeni nu obliga pe nimeni sa faca o declaratie. Ei au stiut ca in prima etapa trebuie sa se inscrie etnicii. Mai departe, fiecare cu constiinta lui.
 • Deci si dumneavoastra aveti dubii ca printre acele declaratii sunt si unele false? Nu stiu sa va spun, m-as hazarda sa spun. Refuz si sa ma gandesc mai departe, pentru ca e un lucru foarte greu de stabilit. (...) Am niste dubii cum aveti dumneavoastra, cand exista un procent pe care il stim cu totii si care in cazul asta nu se verifica. Dar nici nu pot sa spun de cineva; nu am cum sa spun si nimeni nu are cum sa stabileasca lucrul acesta foarte exact.
 • Veti sesiza instanta in acest caz? Nu, fiindca sunt declaratii notariale si acolo ti se citeste clar ce faci, nu esti inconstient. Toti specialistii spun ca intr-o judecata declaratia notariala e la fel de valabila ca orice alt inscris. Deci un act doveditor nu e mai presus de o declaratie notariala, care inseamna o raspundere la fel de mare.
 • De ce nu ati decis ca parintii sa sustina aceasta declaratie notariala si cu cel putin un alt document doveditor? Din punct de vedere legal, nu se poate. Vazand dosarele care erau atat de diferite, nu se poate stabili. Si atunci, Consiliul de Administratie a decis ca totusi scoala nu isi poate asuma aceasta raspundere in a stabili o etnie sau alta in functie de un document sau altul. Nu exista niciun document care sa consemneze etnia.
 • Regulile de inscriere au fost schimbate la trei zile dupa ce au inceput inscrierile? Intr-adevar au fost doua recomandari diferite ale MECTS, dar tot sub presiunea parintilor. S-a mers intai pe aceasta recomandare, ca pe baza experientei scoala poate cere acte doveditoare, dar apoi cand au inceput reclamatiile ca nu ai autoritatea sa faci asa ceva ni s-a trimis fragmentul din Constitutie ca nu putem face. Deci a fost o a doua nota de la MECTS pe 7 martie.
 • Lucurile sunt foarte sensibile in ce priveste etnia si eu am sesizat prin memorii ca e foarte greu de impovarat scoala sa ia o asemenea decizie. Dar realitatea cealalta este ca nici oamenii nu reactioneaza firesc. Daca ceri act doveditor reclama la CEDO ca nu ai dreptul, daca nu ceri e cealalta parte, pentru ca lucrurile sunt vulnerabile cand nu exista o lege exacta. Dar cred ca am fi fost mai vulnerabili daca incepeam noi sa cercetam asa familiile oamenilor si pana la urma tot nu ieseam la un rezultat concret, ca nu ai cum.
 • De anul trecut, eu va garantez ca eu am organizat testul de intrare in Colegiu. Conducerea scolii a iesit total din comisie, iar presedintele comisiei a fost un profesor din Germania, responsabilul de la Koln pe Romania, care a avut in mana toata aceasta comisie.
 • Intr-adevar anul trecut nu a existat nicio acuzatie (de fraudare a testului si de plati informale - n.red.). Anii ceilalti nu pot sa-i judec si eu pot sa spun doar ce s-a intamplat anul trecut.
Csaba Asztalos, presedintele CNCD: Sistemul de dovedire a etniei germane prin declaratie pe proprie raspundere este nelegal si este un abuz

Csaba Asztalos
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca germanii, ca minoritate, au prioritate la inscrierea in acest Colegiu German cu predare in limba germana materna. "Dar sistemul de dovedire a etniei germane prin aceasta declaratie pe proprie raspundere este nelegal si este un abuz", sustine Asztalos.     

"Comunitatea germana este recunoscuta in Romania si are dreptul sa invete in limba materna, dar este discutabila introducerea drept criteriu de selectie dovedirea etniei printr-o declaratie notariala pe proprie raspundere. In primul rand, simpla declaratie ca te recunosti neamt sau roman nu este suficienta pentru stabilirea apartanentei la o comunitate, asta zice si Conventia europeana pentru protectia minoritatilor nationale care precizeaza ca pe langa acest fapt trebuie sa ai cunostinte de limba, de cultura, samd. Deci simpla declaratie nu este suficienta pentru a fi trecuta drept criteriu de inscriere. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul romilor: se dau declaratii sau certificate ca esti rom, de la ONG-uri, doar ca sa te inscrii pe locuri speciale. Si aici exista un abuz".

Intrebat cine si unde poate fi sesizat acest abuz, presedintele CNCD a explicat ca, "daca este o problema de criterii si se spune ca acestea reprezinta o discriminare, sesizarea in acest caz poate fi facuta la noi (la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - n.red.). Dar daca este o problema in sensul in care se solicita declararea etniei, avem legea protectiei datelor personale care interzice expres o astfel de solicitare. Deci nu poti sa faci o astfel de cerere, eu nu am obligatia ca cetatean roman sa imi declar etnia".

"Daca un parinte este nemultumit, el poate merge in instanta sa conteste procedura de inscriere in Colegiul German. Si spune: inscrierea nu s-a facut pe criterii obiective, s-a facut pe criterii de etnie, rog sa anulati si sa refaceti inscrierea. Eu cred ca este o fapta de discriminare. Dar instanta este competenta in aceasta problema; noi putem sa dam un punct de vedere, dar nu am putea sa dam o dispozitie de repunere in situatia anterioara ca sa se reia toata procedura. Doar instanta ar putea sa modifice starea de fapt", a precizat Csaba Asztalos.

"El ataca in primul rand modalitatea in care s-a atestat apartenenta unei persoane sau a alteia la etnia germana, spunand ca nu este relevanta si este ilegala; pentru ca nu este suficient sa spui ca tu esti german daca nu dovedesti si prin alte mijloace ca apartii acestei comunitati, altfel intram intr-un abuz. Si aici este un abuz".

Presedintele Consiliului a declarat ca institutia pe care o conduce nu a fost sesizata in acest caz. "Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar ar trebui sa intervina si sa dispuna o investigatie la Colegiul German si sa stabileasca criterii foarte clare. Cei care intr-adevar sunt germani au dreptul sa invete in limba materna. Dar pentru cei care nu sunt germani si doresc sa invete in limba germana sa fie criterii foarte clare, obiective, nu legate de posibilitatea de a te declara german", a sustinut Csaba.

Acesta a explicat ca atunci "cand se naste un copil, se da o declaratie si la primarie, si la spital, unde se intreaba: religia, nationalitatea, etnia, samd. Daca atunci l-ai declarat neamt, esti neamt. Eu mi-am declarat copiii maghiari. Acolo parintele are posibilitatea, daca doreste, sa declare copilul de o etnie sau alta. Daca institutia de invatamant ar solicita un extras din acea declaratie, ar putea fi un inceput de proba pentru etnie, mult mai edificator decat declaratia notariala.

Nu inteleg de ce Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si MECTS nu au adoptat masuri pentru a raspunde cererilor mari pentru a invata in clase cu predare in limba germana. De ce nu extind aceste capacitati? De ce trebuie sa avem in fiecare an acest circ? Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti trebuie sa infiinteze si alte clase cu predare in limba germana sa satisfaca aceasta cerinta pe piata educationala", a continuat Csaba Asztalos.

Cristian Alexandrescu
Foto: Agerpres
Cristian Alexandrescu, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti: Procedura de inscriere este facuta corect

Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, a declarat ca nu poate demara o ancheta legat de apartenenta sau nu la o etnie pentru ca legea nu permite acest lucru. "Eu pot sa demarez o ancheta asupra modalitatii in care se face inscrierea", sustine Alexandrescu, precizand ca "procedura este facuta corect la Colegiul German".
 • Nu exista niciun document oficial in Romania din care sa se poata verifica apartenenta sau nu la o minoritate.
 •  Liceul Goethe are un numar de 200 de locuri in care primeam cu prioritate cetatenii care apartin minoritatii germane, urmand ca in cazul in care mai raman locuri sa vina si alte persoane care vor sa studieze in limba germana. 
 • Eu eram obligat chiar si la o declaratie verbala a unei persoane ca apartine etniei germane, sa iau ca atare declaratia respectiva.  
 • Legea nu-mi permite ca eu sa verific etnia si nu exista in momentul acesta stipulat undeva care sunt acele documente care atesta apartenenta sau nu la o etnie, pentru ca inca nu exista legea minoritatilor
 • Ceilalti parinti trebuie sa dovedeasca faptul acesta (ca ar fi fost depuse declaratii pe proprie raspundere ilegale - n.red.). Daca au cerut in instanta sau undeva sa se dovedeasca, asta este optiunea domniilor lor.
 • Nu pot sa demarez o ancheta legat de apartenenta sau nu la o etnie. Eu pot sa demarez o ancheta asupra modalitatii in care se face inscrierea. 
 • Procedura este facuta corect la Colegiul German. Adica s-au respectat termenii si prevederile din metodologie. Procedura a fost respectata de catre scoala
Ministrul Educatiei, Catalin Baba: Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300

Catalin Baba
Foto: Agerpres
La finalul saptamanii trecute, ministrul Educatiei Catalin Baba declara in cadrul unei conferinte ca "in anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300. Sunt declaratii pe propria raspundere. Ministerul Educatiei nu are cum si nici nu e sarcina lui sa spuna daca o persoana este etnic german sau nu este etnic german".

"Din toamna anului viitor - ca si aici este vorba pana la urma de resursa umana - vom deschide clase in limba germana pentru cei care nu sunt etnici germani. Din moment ce exista o cerere, cred ca ministerul trebuie sa faca o chestiune de bun simt si sa deschida un invatamant in limba germana pentru persoanele care nu apartin minoritatii germane. Asta este ceea ce poate sa faca ministerul", a sustinut Baba, precizand ca "putem sa ne gandim la doua, trei clase pregatitoare".

"Nimeni nu poate sa vina sa va conteste dreptul dvs. de a spune ca sunteti etnic german sau etnic altceva", a continuat ministrul Educatiei. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), datele preliminare ale recensamantului din 2011 indica un numar de 1.110 etnici germani in Bucuresti.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35476 vizualizari

 • -28 (48 voturi)    
  Neamt pentru 1 minut (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:10)

  Daniels22026 [utilizator]

  Legea n-are nici o valoare in stabilirea nationalitatii. Nationalitatea, ca si religia, e cea pe care o declara omul. Si o poate schimba de cite ori vrea pe zi.

  Demersul actorului e usor caraghios. N-avea decit sa minta in favoarea copilului. Daca nici macar nu poate sa minta ca e neamt, inseamna ca nu e mai neamt decit parintii care au putut sa minta intr-o hirtie stupida, cu valoare pentru 1 minut. N-au rost reprosurile la adresa altor parinti care se zbat tot pentru educatia copilului.

  Invatamintul romanesc lamentabil aduce parintii in situatii limita. Trebuie sa ne descurcam cum putem.
  • +23 (39 voturi)    
   mai frunza verde (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:38)

   jack [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Nu trebuie sa te descurci cum poti! Trebuie sa repari unde e gresit. Demersul actorului e de apreciat. Tu n-ai avut curajul sa iesi in fata si sa spui ca ceva nu-i corect. Tot asa ai (fi) facut si-n '89. Mizerie ce esti.
   • +2 (16 voturi)    
    goethe (Luni, 2 aprilie 2012, 8:04)

    vop [anonim] i-a raspuns lui jack

    toti copii de smecheri vor sa invete la goethe. sunt atatea scoli in bucuresti. nu mai ai loc de ''intelectuali'' cu copii la goethe....societate de parveniti.
   • -8 (16 voturi)    
    Carne de tun (Luni, 2 aprilie 2012, 9:33)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui jack

    In 89' am facut ce au facut si alte milioane de romani iesiti in strada. Dar apoi nu m-am inscris in asociatii de revolutionari. Si nici n-am primit spaga vreodata. Dar am dat si mi-am rezolvat problemele, in loc sa ma cert cu peretii.

    La bugetul de stat particip cu un impozit decent. Desi veniturile mele reale nu sint impozabile in Romania. Am ales sa platesc impozit si in Romania, intrucit cred ca asa trebuie sa faca un bun roman.

    Ma zbat pentru educatia copiilor mei si as insela orice birocratie din lume fara sa clipesc. Daca vrei sa "reparam" ceva impreuna, nu cred ca detii "sculele" necesare. Presupunind ca as avea timp pentru politica si legi, tot ar fi o pierdere de timp sa te cooptez pentru o cauza nobila. Postul de "carne de tun" e liber insa oricind pentru tine.
  • +26 (32 voturi)    
   rusine, (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:40)

   jorea [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   etnic roman. smecher si mincinos. daca legea e proasta, o schimbi, cetatean al epocii de aur.
   • +18 (24 voturi)    
    Etnobusiness (Luni, 2 aprilie 2012, 0:10)

    Sunt ce etnie vreau io, uite asa.. [anonim] i-a raspuns lui jorea

    In Ungaria acest fenomen se numeste "etnobusiness", adica se profita de proasta elaborare a legii de catre legiuitorul ungar pentru ca oricine sa se declare de o etnie minoritara pentru a primi diverse subventii sau a ocupa locuri in scoli si universitati. Asa s-a ajuns ca unele asociatii "romanesti" din Ungaria sa nu aiba nici macar un singur etnic roman, ci tigani sau secui din Romania stabiliti acolo.

    La noi exista etnobusiness-ul cu locurile acordate minoritarilor tigani, in clar unii etnici romani se declarau tigani pentru a ocupa locuri fara examen la liceu sau universitate. Dar chiar si in aceste cazuri apartenenta etnica falsa era certificata tot cu falsuri de la ONG-uri tiganesti.

    Liceul Goethe practica o discriminare neadmisa in UE, aceea pe criteriu de etnie. Legal este indamisibil sa pui drept criteriu de selectie etnia, rasa, sexul, apartenenta politica, etc.

    Faptul ca directoarea e o ignoranta in ale dreptului se observa din declaratiile cu privire la valoarea in instanta a unei declaratii notariale.

    E suficient ca parintii nemultumiti sa sesizeze instanta, inscrierea va fi anulata si reluata dupa un criteriu existent si in anii trecuti, cel al testelor de admitere, nediscriminatorii etnic sau rasial.

    Ar fi bine sa stabilim niste criterii minime pentru autoidentificarea etnica, altfel ne vom trezi cu etnia "cavalerilor Jedi" (Serbia si Cehia) sau cu aiureli ceva mai daunatoare.

    Esti roman daca ai macar un parinte de etnie romana sau stramosi de etnie romana, vorbesti romaneste sau un dialect/grai romanesc, ai legaturi cu civilizatia si cultura romaneasca, etc.

    La fel e si pentru germani.Nu si pentru maghiari care ii numara si pe tiganii gabori tot la "unguri".chiar si cand gaborii se declara "tigani" ca in Mures.
    • -3 (13 voturi)    
     nu e nicio discriminare (Luni, 2 aprilie 2012, 2:20)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Sunt ce etnie vreau io, uite asa..

     e vb de faptul ca niste copii trebuie sa invete in limba lor materna, in cazul de fata germana. doar la germana intalnesti cererea asta mare, nu se inghesuie nimeni la scolile maghiare sau tiganesti.
     • -1 (5 voturi)    
      Ce mai de suditi ! se inmultesc pe zi ce trece ! (Luni, 2 aprilie 2012, 9:21)

      Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      Ce mai de suditi ! se inmultesc pe zi ce trece !

      Odinioara lumea se impartea in ciocoi, cataoni si crestini.

      Crestinii erau plugarii, taranii plini de nevoi, ciocoii - boierimea mica si mijlocie, aprozii in functie si altii din servicii, iar cataonii - boierii veliti, greci de origine.

      In acele vremi - multi romani luau protectie sub regimul consular si deveneau "suditi", din limba italiana "suditti" - adica supusii marilor imperii. Pentru aceasta protectie se bateau cu evreii - spaguind care de care mai abitir pe consulul rusesc sau pe cel austriac, doar doar sa aiba in mana mult dorita patenta, facandu-se astfel stapani pe prima litera din alfabetul hotiei.

      Tot asa multi romani de azi dau "curata valoare" etnicitatii si cetateniei lor - prin false declaratii cautand sa parvina.

      Singurul lor castig este ca se alatura unei categorii sociale mult hulite, cu scarbavnice obiceiuri, distrugand pentru o vreme credibilitatea unei scoli.

      Tuturor acestora le dorim sa poarte de acum incolo numele de "Neamtu" - stim cu totii ce inseamna acest nume si sa copii lor sa faca progrese in studiul limbii germane.

      "Patria si Dreptul Meu!"
      .
     • +2 (4 voturi)    
      corect (Luni, 2 aprilie 2012, 11:17)

      misu falconeti [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      Comentariu absolut corect, scoala respectiva este o scoala destinata minoritatii germane, care are dreptul de a studia in lb. materna.
      Problema este insa felul in care in care se poate face dovada nat. germane.
    • -4 (14 voturi)    
     Drepturi (Luni, 2 aprilie 2012, 9:11)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Sunt ce etnie vreau io, uite asa..

     Incepind de miine sint chinez daca vreau. Nu trebuie sa am ceva in chinezesc in biografie. E suficient sa ma cred chinez sau sa ma declar ca atare.

     Poti sa faci misto si probabil ca as merita. Din punct de vedere legal, sint liber sa cred si sa declar orice. Ca si religia, etnia nu poate fi contestata matematic, legal, cu dovezi. Declaratia posesorului de etnie e unicul adevar. E chestie intima, de suflet. Iar mincinosii au tot dreptul sa posede suflet.
     • +4 (6 voturi)    
      Desigur (Luni, 2 aprilie 2012, 11:30)

      if0014 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      De maine si Nelson Mandela va putea spune ca e alb. Eventual suedez.

      Cetatenia e una, nationalitatea e alta. Si da, se poate dovedi ce nationalitate ai, cu exceptia cazurilor in care nimeni nu stie cine sunt parintii tai. Cum mai spunea cineva, la nastere parintii declara ce nationalitate esti. Daca ai dovezi ca au mintit, ok, daca nu, aceea e nationalitatea ta.
      • -1 (1 vot)    
       Habar nu aveti ce vorbiti (Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:19)

       alexpro [utilizator] i-a raspuns lui if0014

       Cetatenia si nationalitatea sunt aceleasi lucruri. Poate vrei sa spui ca cetatenia/nationaliteatea nu e acelasi lucru cu etnia, care intr-adevar este cu totul alt lucru.

       In plus e o discriminare fara dezgustatoare ce se intampla. Nu inteleg cum nu se sesizeaza nimeni. Nu poti stabili criteriile de admitere intr-o scoala pe baza de etnie. Pe baza de limba de predare da. Daca copilul meu stie la fel de bine germana ca un copil care vorbeste germana de cand s-a nascut nu vad unde e problema sa studieze in limba germana.

       Singurul criteriul pe care il vad admisibl aici e intr-adevar nivelul de cunoastere al limbii de predare. ATAT!
  • -1 (13 voturi)    
   fals (Luni, 2 aprilie 2012, 0:01)

   gargantua [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   scoala a manipulat dispozitiile legale in dispretul parintilor. scoala a decis "totul ori nimic". acesta a fost raspunsul lor la o lege eleganta care ofera autonomie scolilor si multa libertate in stabilirea criteriilor. scoala putea sa admita 20 de etnici in prima etapa si sa sustina dialogul eliminatoriu in cea de-a doua etapa. dar scoala a decis ca ori dau toti test pe puncte, ca in anii precedenti, metoda mult iubita de invatatoarele si profesoarele mediocre dar supraapreciate, ori ii inscriu pe toti, la misto, pe baza de declaratii de apartenenta la etnie.
  • +1 (9 voturi)    
   Re: Daniels - Romaneala ... :) (Luni, 2 aprilie 2012, 0:12)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Esti un caz destul de ciudat dupa mine, Daniels. :)
   Ai doua argumente total divergente:

   Un argument este corect si presupune un spirit de observatie destul de dezvoltat: ETNIA sau NATIONALITATEA este cea la care adera persoana respectiva. Nu i se poate stabili din exterior de catre altcineva. N-are nicio legatura cauzala necesara cu locul nasterii, cu prima limba invatata (sunt unii care au invatat prima oara in viata lor Esperando!), cu cetatenia sau cu altceva extern persoanei.

   Dealtfel, daca v-ati fi uitat in ghidurile de la recensamant, ati fi vazut ca etnia era definita ceva de genul: "cea a grupului de persoane a caror obiceiuri sau limba sau traditii sau alte valori le impartaseste respondentul". Este vorba de <SAU>, deci Statul n-are cum sa-ti impuna sau verifice etnia! Etnia tine de vointa si sentimentele tale.

   Ernst Renan; "Natiunea este un plebiscit de zi cu zi". Pana aici, jos palaria Daniels!

   Al doilea argument, sa minti pentru binele copilului (cam ce il inveti de bine mintind ... tu stii) ..... e o romaneala jalnica, care te descalifica.

   Cartonas rosu si fuga-mars la vestiare! Pam-pam.


   Din pacate pentru Mihai Calin, depinde de unii care habar n-au ce inseamna notiunile atunci cand fac legile si regulamentele. In instanta nu-i dau sanse sa castige, pe motivele de mai sus. Procesele de intentie sunt neintemeiate (legal). :(
   • -2 (8 voturi)    
    5 (Luni, 2 aprilie 2012, 9:45)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui MLZ

    Parintii si bunicii nostri au mintit in comunism zilnic. Si au facut-o mai ales pentru noi, copiii. Au mintit si chiar s-au auto-mintit cu toata speranta.

    Tatal meu asculta pe furis de mine Europa Liberra. Ma certa cind o ascultam eu. Imi ascundea adevarul, dar ma iubea.

    Am de gind sa supravietuiesc. Am de gind sa-mi educ copiii frumos. Iar daca asta cere sacrificarea vreunui adevar din cind in cind, fie. Cine sint eu si ce sint adevarurile mele? E inutil sa-ti mai precizez citi lei dau pe adevarurile tale.

    Oricum, pentru sinceritate si inteligenta iti dau nota 10! Pentru intelepciune ai un 5, tras de par. Poti sa vii la toamna la marire.
    • +4 (8 voturi)    
     Desigur (Luni, 2 aprilie 2012, 11:32)

     if0014 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

     Sa fi mintit in timpul comunismului ca nu asculti Romania Libera e 100% identic cu a declara acum ca ai fost revolutionar ca sa primesti bani de la stat. Nu e nicio diferenta, nu-i asa?
     • +7 (7 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 2 aprilie 2012, 12:01)

      florinelul [anonim] i-a raspuns lui if0014

      • +2 (4 voturi)    
       :) (Luni, 2 aprilie 2012, 17:01)

       if0014 [utilizator] i-a raspuns lui florinelul

       Eu nu sunt domnul Daniels. El e mai sus, si postarii lui i se adresa ironia mea cu minciunile bune si rele.

       Dar, de acord cu tine. La noi legile sunt pentru fraieri. Romanii (pardon, "nemtii") se descurca.
   • 0 (0 voturi)    
    Politicienii merg la scoala lui Ratan (Luni, 2 aprilie 2012, 17:20)

    Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui MLZ

    Well ... politicienii romani merg la scoala lui Râtan, nu la cea a lui Renan !

    Bucureştii pentru bucureşteni!

    "Patria şi Dreptul Meu!"
    .
   • +3 (3 voturi)    
    FALS si retorica ieftina (Luni, 2 aprilie 2012, 23:32)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui MLZ

    In ceea ce priveste ETNIA sau NATIONALITATEA , ce ar fi sa incerci sa consulti DEX-ul si apoi mai vorbim. Ce zici ?

    Definitia pe care o dai (cea cu 3 de "SAU"), e una foarte arbitrara si probabil si mincinoasa (o scorneala).

    Uite ce zice DEX-ul:

    "ETNIE = Grup uman de aceeași origine, limbă și tradiții culturale..".

    Conform gramaticii si logicii "și"-urile sunt mai mult decat evidente.

    Si o mica completare de pe wikipedia:
    " By custom, it is the right of EACH STATE to determine who its nationals are. Such determinations are part of nationality law"

    Asa ca nu mai bateti campii cu, citez: "ETNIA sau NATIONALITATEA este cea la care adera persoana respectiva. Nu i se poate stabili din exterior de catre altcineva".

    Printr-o astfel de retorica mincinoasa si lipsita de substantanu faceti decat sa va umpleti de ridicol si sa va demonstrati ignoranta in materie.

    Nationalitatea nu e la latitudinea individului. Nationalitatea se acorda de catre stat. Daca statul German nu v-a acordat nationalitatea, atunci ceea ce faceti se numeste FRAUDA. (QED)


    PS: Iti propun si o verificare empirica: declara-te american (ca nationalitate) si iesi prin lume, sau macar incearca o vizita peste ocean (deh, ) strict pe baza faptului ca tu te-ai declarat american :) ... sa vedem daca punctul tau de vedere rezista :)
  • +6 (8 voturi)    
   Obligatorii (Luni, 2 aprilie 2012, 0:54)

   Teste de limba [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Gresesti. Nationalitatea se verifica prin teste de limba. Vorbesc de tarile civilizate.
   Si nationalitatea nu ti-o schimbi de cate ori vrei. Trebuie intruniste mai multe criterii, printre care un test de limba.
   • -2 (4 voturi)    
    Aiurea (Luni, 2 aprilie 2012, 2:59)

    traian [anonim] i-a raspuns lui Teste de limba

    Pai daca s-ar da pe bune ceva teste de limba cred ca am fi de plans,ar disparea din scripte peste jumatate din populatai tarii! ca sa nu spuneti ca sunt exgerat trebuie sa recunosc ca se sta prost la acest capitol si prin alte state europene! Oricum,ideea este ca o anume nationalitate nu inseamna ca poti fi obligat sa cunosti limba respectiva! Chiar acum mii si mii de copii declarati romani cresc ca brazii prin toata Europa!Pune- pe astia la teste de limba si o sa ramai traznit,ei fac scoala in franceza,italiana,spaniola,suedeza,de unde limba romana,din manelele lui gutza pe care le asculta parintii la betie...
   • +5 (5 voturi)    
    Nationalitatea e una, etnia e alta. (Luni, 2 aprilie 2012, 13:09)

    Mens Sana [anonim] i-a raspuns lui Teste de limba

    Poti sa fi de etnie roma, germana etc si sa nu vorbesti limba. Etnia ti-o "dau" parintii". Nationalitatea ti-o da statul. Limba nu se transmite pe cale ereditara, etnia da.

    Etnia nu ti-o poti schimba. Poti sa minti spunand ca esti chinez, poate unii te cred, dar asta nu inseamna ca ti-ai schimbat etnia, ci ca ai reusit sa-i pacalesti pe unii.
  • +9 (9 voturi)    
   mai Daniels (Luni, 2 aprilie 2012, 0:57)

   neuronu'stingher [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   tu realizezi ca incurajezi minciuna, mita pentru copilul tau? ce eudactie ii mai poti da daca tu consideri normal sa minti...chiar si un minut.

   Apropo, copilul tau stie limba germana?...ca daca nu, vai mama lui.

   dar de, toti vor sa fie germani...
  • -3 (7 voturi)    
   germani corupti ca si romanii (Luni, 2 aprilie 2012, 1:00)

   GoPo [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Dv de ce credeti ca sistemul german este unul just? Germanii sunt la fel de corupti da si restul europenilor, doar ca pe baji mai multi. Vin din sistemul german si va rog sa ma credeti ca stiu ce spun. Aruncati o privire doar la firma Siemens si contractele din Romania si Europe si veti sesiza aspectul.
  • +1 (5 voturi)    
   Sie sind... (Luni, 2 aprilie 2012, 1:11)

   Christian [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   ... wirklich peinlich.
  • -5 (7 voturi)    
   sa mearga la particular (Luni, 2 aprilie 2012, 8:21)

   kiki [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   mihai calin sa-si duca copilul la o scoala generala. daca vrea ca odrasla lui sa invete germana sa-si inscrie copilul la o scoala particulara unde sa plateasca, nu la o institutie de stat unde pe banii nostri toti smecherii care se cred crema societatii isi dau mostenitorii sa fie educati in germana.
  • -2 (4 voturi)    
   .... (Luni, 2 aprilie 2012, 11:23)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Ai dreptate Daniel. Ai voie sa te declari ce vrei, german, american etc.
   Scoala romaneasca e cea care nu face fatza schimbarilor.
   Dar si parintii acestor copii sunt jenanti cu smecheriile lor penibile.
   Si mai ales cei care au depus plangrile sunt jenanti. Dupa ce ca au folosit aceeasi metoda frauduloasa, acum tot ei striga "prindeti hotul".
 • +5 (9 voturi)    
  Pai.. (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:28)

  elena70 [anonim]

  .. sa-i verifice dupa datele completate la recensamant.. Si atunci va fi clar.
 • +8 (16 voturi)    
  La Goethe a fost furt (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:34)

  Goethe [anonim]

  La Goethe a fost furt, vinovatii trebuie sa plateasca. E greu pentru politie sa dovedeasca asta? Ambasada Germaniei de ce nu se implica?

  Apropo, au mai fost si altii care au facut sesizari la politie legate de furt.

  Copii parintilor hoti trebuie exclusi imediat din scoala. Asteptam o sesiune curata de admitere.
 • +17 (19 voturi)    
  Ameteala (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:36)

  Pink Z [anonim]

  Toata ameteala asta a fost provocata de noua lege care interzice orice test de admitere la clasa a I-a.
  Testul de anul trecut, exact cum spune doamna directoare, a fost organizat impecabil, ca un test de limba germana, copiii au povestit din basme si au explicat ce vedeau in imaginile care le erau aratate - test organizat de o comisie din germania, comisie din care nu a facut parte nimeni din scoala - inca o data spun, un test foarte corect.
  Minunea a durat din pacate doar un an...
  • +2 (4 voturi)    
   eronat (Luni, 2 aprilie 2012, 10:47)

   lala [anonim] i-a raspuns lui Pink Z

   legea interzice un test de admitere soldat cu o punctare aberanta , de la 70 la 135 de puncte. ti-o spune o mama cu un copil admis printre primii exact in anul mult laudat . precizarile ministerului au fost clare. de ce nu se poate sustine o verificare a nivelului de stapanire a limbii cu acordarea de calificative dupa standardul european, nu am inteles.
   in cazul asta haosul nu a fost creat de minister ci de conducerea scolii. am constatat asta cu mare durere si dezgust.
 • +5 (7 voturi)    
  Cum pana mea! (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:42)

  tataie [anonim]

  Cum sa nu poti verifica etnia unui om de pe planeta asta, Romania?!
  • +4 (10 voturi)    
   uite asa (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:50)

   Viorel [anonim] i-a raspuns lui tataie

   conform constitutiei te poti declara si finlandez.. nu poate nimeni sa zica ca nu esti !
   • +2 (2 voturi)    
    ba uite ca nu-i asa (Luni, 2 aprilie 2012, 23:52)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui Viorel

    Nu-i deloc asa cum insinuezi, ci e cam asa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nationality_law

    Constitutia FINLANDEI e cea care stabileste daca te poti declara finlandez, nu cea a Romaniei. E o mare diferenta. Poti oare pricepe si tu ?


    PS: citeste totusi si Constitutia Romaniei inainte de a-ti mai da cu parerea pe forum
  • -1 (5 voturi)    
   Ie-te asa: (Luni, 2 aprilie 2012, 0:20)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui tataie

   "A fost o istorie în fosta Iugoslavie, pe vremea când era în curs de destrămare, când era foarte sensibil cine ce se declară. În perioada respectivă a fost o mişcare din partea unui grup relativ restrâns de intelectuali din ţară, care protestau de fapt împotriva împărţirii forţate a ţării în grupuri etnice şi au decis să se declare eschimoşi, tocmai pentru a evita să-şi declare apartenenţa la unul din grupurile care erau în conflict pe vremea aia. La recensământul din anul respectiv, în Iugoslavia au apărut câteva sute de eschimoşi…"

   Sursa: http://m.rfi.ro/articol/stiri/social/mircea-kivu-s-ar-putea-sa-avem-o-surpriza-recensamant


   Si totul a fost CORECT!
   • 0 (0 voturi)    
    ba nu (Marţi, 3 aprilie 2012, 8:50)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui MLZ

    Sa ne intelegem - aia erau eschimosi numai in Iugoslavia. In afara ei lucrurile stateau radicol diferit. Si erau atat de eschimosi ca nici macar nu puteau calatori in afara Iugoslaviei fara viza, spre deosebire de "verii" lor din Groenlanda.

    La capitolul IQ natura n-a fost tocmai generoasa cu matale.
 • +1 (11 voturi)    
  de-a şcoala (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:54)

  de etnie - cal! [anonim]

  Etnia mi-o stabilesc eu, dacă vreau, şi nici nu are importanţă la ce biserică m-am botezat sau dacă m-am botezat, sau dacă am vreo religie sau nu - asta ca principiu.
  ...Apoi, când romii (vorbesc frumos, să nu-mi arunce e-mailul!) sunt trecuţi drept maghiari, când e nevoie, la numărătoarea pe ungureşte - şi români când fac câte o boacănă? Importanţi, pentru un stat, sunt cetăţenii şi, cu timpul, ideea de etnie va dispărea. Eu, de pildă, aş vrea să fiu cal, ca etnie...
  Soluţia pare simplă: la şcoala germană, dacă vor o selecţie, o vor face pe printr-un test de limbă. Să nu mai fie nici nemţii atât de scorţoşi!
 • +8 (12 voturi)    
  sehr gut (Duminică, 1 aprilie 2012, 23:55)

  clujean [anonim]

  cata vreme etnia se declara si nu se dovedeste, ce rost au aceste discutii? indivizi negri ca taciunele, cu mustati si palarii late, cu ghiuluri si o duhoare de hoit in jur, se declarau romani, iar eu trebuia sa-i notez asa, nu tigani! cu atat mai usor e sa te declari etnic neamt daca n-ai aspect de bangladesh si treci zilnic pe la dus.
 • +5 (5 voturi)    
  Pt. cine isi mai aduce aminte (Luni, 2 aprilie 2012, 0:44)

  moshu [anonim]

  Poate nu era asa de gresit ca nationalitatea sa fie specificata in actul de identitate ca pe vremuri. Azi, daca este vorba de romi, este discriminare; daca este vorba de germani, este privilegiere. La mai mare!
 • +4 (6 voturi)    
  Observatie (Luni, 2 aprilie 2012, 1:01)

  Mihai2009 [anonim]

  Doamne ce nebuni. Ce-i cu scoala aia de-s in stare oamenii sa faca fals in acte pt. un loc? Era un parinte care, dupa ce si-a dat copilul la gradinita in lb. Germana, i-a mai platit si meditatii...toate inainte de clasa I. Poate-s eu ciudat da mi se pare ca unii isi suprasolicita copiii.
  • +4 (4 voturi)    
   Riscuri si pedepse ( in Ro). (Luni, 2 aprilie 2012, 1:27)

   Fals in acte [anonim] i-a raspuns lui Mihai2009

   Falsul in acte se pedepseste, daca exista sist judiciar care sa functioneze.
   Dar cum in Ro nu exista....
 • +3 (3 voturi)    
  Dar etnici Maghiari, ei cum se identifica? (Luni, 2 aprilie 2012, 1:24)

  Adrian [anonim]

  Imi poate raspunde cineva la aceasta intrebare?
  • +1 (3 voturi)    
   Raspuns (Luni, 2 aprilie 2012, 12:15)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Nu vorbesc romaneste :-)
   • 0 (0 voturi)    
    sa crezi tu (Marţi, 3 aprilie 2012, 22:56)

    ana [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    vorbim romaneste si chiar nu ne poate identifica nimeni daca nu declaram
 • +5 (5 voturi)    
  Goethe (Luni, 2 aprilie 2012, 4:42)

  Andu [anonim]

  Eu am sutdiat la Goethe, pe vremea mea se dadea un test la admitere in clasele prescolare. Mai intreba familia daca este cineva care vorbeste germana prin familie. Orice copil care stia putina germana se descurca bine la testare. Cat despre treaba cu 20-30 de etnici germani, e o cioaca - nu cred ca au fost vrodata mai multi de 10 pe an, multi dintre care erau romani plecati in austria sau germania si introsi...
 • +2 (6 voturi)    
  Domiciliul flotant si divortul (Luni, 2 aprilie 2012, 5:24)

  Emil [anonim]

  O lege stramba ne nedreptateste copiii. Nici macar de acestia nu ne mai putem ocupa cum trebuie. Ii supunem unor incercari mincinoase, care denatureaza complet orice valori constituite de mult la nivelul societatii romanesti. Oricum ar fi aceasta societate in prezent, nu i se poate reprosa lipsa dragostei si grijii fata de copii.
  Legea actuala a educatiei indeamna insa parintii sa minta pentru a-si proteja copiii. Asa cum este declararea in fals a unui fapt ce poate fi usor dovedit altfel, cum este cea a etniei careia ii apartii. Asa cum s-a intamplat cu schimbarea intempestiva a domiciliului de catre mii de parinti pentru a intra in zona unor scoli bune. Sau, mai trist, divorturi date doar pentru ca acesti copii sa poata dovedi ca provin din familii monoparentale.
  Un inspectorat scolar jalnic, la fel ca si ministerul intitulat ironic al educatiei, se fac ca nu vad sau ca nu pot interveni cand ar fi foarte simplu de verificat data mutatiei sau data pronuntarii divortului, ca de altfel si etnia.
  "Minciuna sta cu regele la masa" nu mai este un vers celebru al unui poet mare, ci un adevar care se observa zilnic, in tot ceea ce fac acesti "regisori" din educatie. Daca ei nu actioneaza sau actioneaza stramb, in afara oricaror reguli de bun simt, te trimit la instanta sa-ti faca dreptate, desi sunt platiti din impozitele si taxele percepute de un stat tiranic, stramb asezat si tot mai politienesc. Daca foamea, austeritatea cum ii spuneti voi, nu ne-a impins inca la rascoala, sa stiti ca pentru copiii nostri va vom lua de guler si va vom arunca acolo unde va este locul.
  • -1 (3 voturi)    
   hai ..... (Luni, 2 aprilie 2012, 9:15)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui Emil

   Las ca era mai bine in 2000, toata lumea dadea test, cei care trebuiau sa intre intrau si toata lumea era fericita.
   Mentalitate de comunist.
   Totul sta in lege, pedepse pe masura si oameni competenti platiti regeste ca sa le aplice.
   Cum da unul telefon sa intervina poc in presa si la parchet.
 • +7 (9 voturi)    
  Mai multe Colegii Germane (Luni, 2 aprilie 2012, 5:42)

  dana [anonim]

  Cred ca ar trebui infiintate mai multe Colegii Germane.
  Iar in vara asta este tot timpul.
  Cu profesori nemti, unde scoala este scoala, si nu o pierdere de vreme ca in invatamantul romanesc distrus in ultimii 22 de ani.
  Iar accesul sa fie posibil pentru oricine doreste sa-si "omoare" copilaria intr-o institutie de invatamant moderna, cu accent pe cooperare si pe partea practica, cu reale stagii in Germania pe diferite proiecte, asa cum s-a dus vestea.
  Iar copiii pregatiti astfel vor avea ulterior sanse reale pe o piata a muncii din ce in ce mai selectiva. Pentru binele lor si al economiilor care ii vor absorbi.
  CINE insista atat de mult sa ofere copiilor lor sansa unei educatii in Colegiul German ?
  Cei care realizeaza faptul ca aceasta este o decizie strategica, de maxima importanta pentru viitorul lor.
  Ar trebui sa vedem, in al 12-lea ceas, ca viitorul nostru sta in educatie.
  Exista in lume modele validate, de un real succes: KIPP in Statele Unite, in invatamantul public (Knowledge Is Power Program - www.kipp.org) etc.
  Dar la noi totul este super-politizat. Iar "politica" este sinonim cu incompetenta.
  Ne-am specializat in taiat frunze la caini, ne plangem de mila tot timpul si acceptam toate mizeriile.
  Suntem neputinciosi.
  • +4 (6 voturi)    
   asta e solutia (Luni, 2 aprilie 2012, 8:45)

   nix doitsch [anonim] i-a raspuns lui dana

   In locul vaicarerilor pe romaneste mai multe institutii in germana. Nemtii au tot interesul sa-si propage limba si cultura, la fel ca francezii. S-ar gasi fara un efort deosebit cele cateva milioane necesare printre miliardele aruncate dupa speculanti de tot felul sau disipate in nisipuri miscatoare. Daca ar exista doar buna vointa in locul invidiei si al dorintei de obstructie, n-ar mai sta gandul la capra vecinului.
  • +2 (2 voturi)    
   Corect si complet gresit (Luni, 2 aprilie 2012, 10:52)

   DROID04 [anonim] i-a raspuns lui dana

   Da ar fi o solutie sa faci mai multe scoli in limba germana cu predare si profesori si chiar cu programa germana.

   Ar fi insa o solutie complet gresita, pentru ca doritorii vor sufoca sistemul, tocmai pentru ca este mai bun decat scoala romaneasca.

   Solutia ar fi sa se respecte legea, si peste lege sa se respecte legea bunului simt. Si aici ajungem cu batul nu cu discutii. Sanctionarea drastica a celor care nu pot sa-si sustina declaratia notariala este primul pas.
  • 0 (0 voturi)    
   citind despre istoria colegiului german (Marţi, 3 aprilie 2012, 7:16)

   nix doitsch [anonim] i-a raspuns lui dana

   am aflat ca la inceputuri avea 2 000 de elevi din care un sfert erau de etnie germana. Sunt convins ca intr-o scoala de acest gen s-ar putea opera cu cote fixe sau adaptate numarului de copii, iar aceasta e o solutie practicabila: in cadrul cotei pot fi inscrisi copiii de limba materna germana, in rest sta liber altor interesenti. Cererea crescanda (daca e un "moft", atunci unul salutar) poate fi satisfacuta doar prin cresterea ofertei. De ce oamenii cauta de regula portitele din dos cand s-ar putea intra pe poarta principala, ramane unul din misterele lumii.
   Pentru a se putea adapta numarului variabil de copii etnici de la an la an, intentia parintilor ar trebui comunicata scolii cu un anumit timp inaintea termenului de inscriere. Plus o marja de sa zicem 5-10% ar lua in considerare si cazuri iesite din comun. Iar testul abolit din cauza stresului pentru cei mici l-as lua la parinti, ca doar nu se vor apuca cu un an inainte sa toceasca limba.
  • 0 (0 voturi)    
   Goethe made in Romania (Marţi, 3 aprilie 2012, 11:05)

   philip [anonim] i-a raspuns lui dana

   Draga Dana, sa stii ca in Germania nu exista asa multe colegii de stat specializate pe alte culturi europene cum iti doresti tu in Romania.. sunt multe scoli dar sunt "private". Ex. un curs de germana pe vara pentru juniori 3 saptamani costa 900 EUR cu cazare si timp liber petrecut cu profesorul. Orice copil peste 8 ani din alte tara (UE) poate opta pentru asemenea cursuri de vara... Nu vad ce interes ar avea statul roman sa finanteze atatea scoli germane? si pentru ce? Din experienta mea in ambele tari, tot ce se produce in Romania este altfel decat ce se produce in Germania. Parintele care ii doreste intr-adevar binele copilului, il trimite sa studieze intr-o scoala, intr-un alt mediu. Ca dovada, chiar si colegiul Goethe s-a dovedit a fi pur romanesc daca o asemenea plangere penala a fost facuta impotriva lui.
 • +1 (3 voturi)    
  ooooof (Luni, 2 aprilie 2012, 6:34)

  deceneu [anonim]

  nici nemtii nu mai sunt, bai nene, ce erau odata...
 • 0 (2 voturi)    
  tara mea de dor (Luni, 2 aprilie 2012, 8:48)

  romania [anonim]

  tara mea de dor
 • +6 (6 voturi)    
  Fondul problemei (Luni, 2 aprilie 2012, 8:53)

  sile231 [utilizator]

  E ca ar trebui sa existe suficiente scoli pentru invatat in limba germana(sau oricare alta limba) Si ca nu e nevoie sa fii etnic german pentru a putea invata acolo.O zi buna !
 • +6 (6 voturi)    
  etnie si domiciliu flotant (Luni, 2 aprilie 2012, 9:12)

  theli [utilizator]

  poate cu ocazia scandalului astuia investigheaza cineva si treaba cu domiciliul flotant. Noua la scoala ni s-a zis direct: faceti-va viza de flotant in zona scolii. Toata lumea a facut asa. De-asta nu mai erau locuri in etapa a 2-a la o gramada de scoli bune.
  • 0 (0 voturi)    
   Vize de flotant- politie, la cerere (Luni, 2 aprilie 2012, 12:53)

   Pt@Theli [anonim] i-a raspuns lui theli

   Esti naiv.
   Cine sa investigheze?
   Eu cand am dat psihologicul la sc de soferi ( fara chitanta de test, evident) psiholoaga ii intreba pe 1/2 daca si-au rezolvat problema cu mutatia, viza de flotant in Bucuresti si-i trimitea la X sau Y.
   Apoi ii pupa pe undeva pe toti de la mutatii- vize de flotant.
   Si scoala vad ca tot acolo va indruma, la vize de flotant. Toate drumurile merg la politie.....
 • +3 (3 voturi)    
  Despre riscurile de a studia in limba germana (Luni, 2 aprilie 2012, 9:55)

  Florin [anonim]

  Dragilor,

  o miscare scurta din condei ar rezolva situatia: langa Colegiul Goethe se mai afla o scoala, presupun destul de incapatoare pentru primirea unor clase de la Goethe acolo. E o solutie provizorie si meschina, dar merge, in conditiile in care facem locuri pentru TOATA LUMEA care vrea anul asta, la anul si peste anii urmatori la Goethe.
  Sa va spun ceva despre noua lege a invatamantului: fiecare elev are un buget de educatie, care il urmeaza prin scoala, pana la terminarea liceului. Asta inseamna ca, avand mai multi elevi, in cifre absolute, nu comparand, Goethe isi va permite: sa investeasca in extinderea facilitatilor de predare, sa angajeze profesori (aici am putea sa mai aducem un amendament la lege, sa dea voie un +/- 20% la salariu la alegerea conducerii scolii), sa-si imbunatateasca baza materiala si oferta educationala etc.
  Sa va mai spun ceva despre specificul invatarii in limba germana: germana se invata greu si se uita repede. Dupa parerea mea, in doi ani de acum inainte se vor pierde minimum 30% din elevii inscrisi astazi. Rata pierderilor va fi si mai mare la clasa pregatitoare, acolo se vor pierde 30% pana de Pastele din 2013. Sunt pierderi normale si acceptabile, pentru cine intelege cat de cat efortul pe care un copil il depune ca sa invete limba germana (Mark Twain: Eternitatea este invatarea limbii germane). Ele se pot compensa prin admiterea unor elevi care acum nu si-au gasit locul la Goethe (da, o lista de asteptare nu e chiar o idee rea, cel putin daca ne tinem corect de ea si nu incepem sa facem matrapazlacuri) si vor conduce totodata la reducerea presiunii asupra scolii.
  Numai ca trebuie sa vrem, dragii mei, trebuie sa vrem. Si sa ne duca mintile. Repet: locuri pentru toata lumea, cu organizarea de clase in scoala vecina, acceptarea ca numarul de inscrisi nu este egal cu numarul celor care vor reusi sa ramana pana la sfarsit in scoala, investitii in baza materiala si in corpul didactic, acordarea unei a doua sanse celor respinsi.
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i asa de simplu (Luni, 2 aprilie 2012, 10:32)

   viorel [anonim] i-a raspuns lui Florin

   e ca si cum ai spune ca langa o scoala buna cu traditie la care se bate lumea mai faci inca una la fel de buna... usor de zis.

   oricum solutia cred ca e in directia celor spuse de tine.
   probabil ca o sa apara alte scoli germane daca este cerere si iar probabil ca acestea o sa fie private... pana se misca ministerul sa faca asa ceva mai trec 10-15 ani.
 • +3 (3 voturi)    
  sanctiuni (Luni, 2 aprilie 2012, 10:31)

  Dana [anonim]

  Fals in acte, foarte simplu, sanctiuni penale si reluarea inscrierii. Macar acum exista niste acte , in anii trecuti spaga era mai greu de dovedit.
  Dar, ia mai cercetati si pe la scoala 79, pe la scoala 11, sa vedeti acolo smecherii. In circumscriptie sunt cativa copii, iar in prima etapa s-a ocupat aproape totul.
  • 0 (4 voturi)    
   care fals? (Luni, 2 aprilie 2012, 10:36)

   viorel [anonim] i-a raspuns lui Dana

   imi pare rau sa constat ca nu ati priceput mare lucru.
   daca eu ma declar in acte eschimos, asa ma simt eu, nu e nici un fals, sunt eschimos..
   ..poate doar daca dovediti ca nu ma simt asa :)
   • +4 (4 voturi)    
    fals (Luni, 2 aprilie 2012, 10:59)

    dana [anonim] i-a raspuns lui viorel

    Etnia NU este o notiune arbitrara. Nu a fost niciodata.
    "Etnie" vine din grecescul 'etnos' care inseamna popor, iar etnia se refera la un grup de oameni intr-o societate care impartasesc acelasi trecut istoric, aceeasi fizionomie tipica, aceeasi confesiune religioasa, au in comun limba sau formele dialectale, apartin aceluiasi sistem de inrudire, au origine comuna, amintiri comune.
    A te declara eschimos atunci cand nu esti, este un abuz. Un neadevar.
    • -4 (4 voturi)    
     Nimic (Luni, 2 aprilie 2012, 11:41)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui dana

     Declaratia falsa de nationalitate este doar un neadevar. Care serveste in cazul de fata unui scop inalt, educatia copiilor.

     Abuzul este din partea birocratiei. Cind isi bate joc de educatie, chiar si cind are intentii onorabile. Cind a eliminat din sistem salariile decente si, odata cu ele, profesionistii (iar acum birocratii depling calitatea profesorilor!). Cind a spulberat invatamintul de calitate gratuit, sub pretentia de reforma.

     Invatamintul gratuit este distrus si ca idee. Desi am beneficiat din plin de invatamint gratuit, de calitate, trebuie sa recunosc situatia jalnica in care se zbate invatamintul actual. Scolile romanesti au devenit spatii nefrecventabile, rau famate. Invatamintul privat, exigent dar accesibil celor bogati sau celor foarte destepti, e mult mai bun decit nenorocirea din prezent.
    • -3 (3 voturi)    
     Intrebare (Luni, 2 aprilie 2012, 12:59)

     Casargoz [anonim] i-a raspuns lui dana

     Daca lucrurile cu etnia sunt atat de clare, cum apare etnogeneza?
     Ce este rudenia? ce este sistemul comun de inrudire.
     A te declara inuit, e acelasi lucru cu a fi considerat eschimos?
    • 0 (0 voturi)    
     asa o fi in manuale (Luni, 2 aprilie 2012, 23:33)

     Pink Z [anonim] i-a raspuns lui dana

     asa o fi in manuale insa conform constitutiei nostre, nu..
     de ce? era unul iorgovan care le stia pe-astea...
     • +2 (2 voturi)    
      corect (Marţi, 3 aprilie 2012, 1:07)

      mvr [utilizator] i-a raspuns lui Pink Z

      E o lacuna in Constitutie. O chichita avocateasca daca vrei. Te poti pretinde neamt, iar de partea autoritatilor nu exista cam nicio parghie prin care sa se conteste/anuleze ce ai pretins tu.

      Asta insa nu inseamna ca daca te declari de nationalitate germana automat si esti (juridic si legal) de nationalitate germana.

      E o mare diferenta.... sau daca vrei, esti de "nationalitate" germana, doar in Romania, pentru ca asa te pretinzi ...oricat de stupid ar suna.

      Daca te muti in Germania autoritatile de acolo nu te vor recunoaste ca apartinand aceluiasi grup etnic sau de aceeasi nationalitate ca ei, oricat ai invoca tu Constitutia Romaniei, iar asta pentru ca pe teritoriul Germaniei, Constittutia Romaniei nu se aplica. Esti german in Romania si roman in Germania :)
   • +2 (2 voturi)    
    .... (Luni, 2 aprilie 2012, 11:38)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui viorel

    Depinde. Daca te declari 'eschimos" pur si simplu, nu e nicio problema.
    Dar daca te declari "eschimos" pentru niste avantaje de orice fel care altfel nu ti s-ar cuveni, atunci da, e o problema morala si legala.
   • +3 (3 voturi)    
    Pt@viorel (Luni, 2 aprilie 2012, 12:17)

    Etnia nu are de-a face cu "simtirea" [anonim] i-a raspuns lui viorel

    Da un test de limba .Se poate dovedi, daca se vrea.
    Dar cum NU se doreste, nu se face trierea.
    Copiii astia sunt inscrisi de parinti inconstienti la scoli in alta limba decat cea materna, cu gandul ca vor avea mai tarziu privilegii, avantaje, prin cunoasterea limbii germane.
    De ce nu le platesc meditatori in particular daca vor?
    NB: Istoria se poate schimba de la an la an.
    Poate o sa fie avantajos sa cunosti o alta limba , mai de la est? Ce vor face acesti copii atunci????
    Parinti inconstienti.
 • 0 (0 voturi)    
  ce usor ... (Luni, 2 aprilie 2012, 11:46)

  lucian [anonim]

  iti poti schimba nationalitatea si nici nu te poate verifica nimeni...
  acum imi explic de ce multe infractiuni din afara sunt facute de romani...
  curat murdar, conasilor!
 • +1 (1 vot)    
  nedumerirea mea este.. (Luni, 2 aprilie 2012, 11:51)

  iulia [anonim]

  cum poate un parinte sa-si trimita copilul la o scoala in care se preda intr-o limba pe care copilul n-o intelege?
  • -1 (1 vot)    
   parinti treziti-va ! (Luni, 2 aprilie 2012, 12:58)

   americanu [anonim] i-a raspuns lui iulia

   Copilul invata usor o limba straina. Nu asta e problema. Ci cum trimit copiii sa invete intr-o limba pe care parintii nu o inteleg. Cum ii controleaza la teme? Apropo se mai controleaza copiii la teme?
   • +1 (1 vot)    
    Foarte inteligent. (Luni, 2 aprilie 2012, 16:57)

    Mens Sana [anonim] i-a raspuns lui americanu

    Deci copilul nu are voie sa invete ceva ce parintii nu stiu.
 • +1 (1 vot)    
  Joburi in sist de stat romanesc???? (Luni, 2 aprilie 2012, 12:12)

  Viitorul acestor copii [anonim]

  Interesant ce vor face acesti copii dupa absolvirea scolii in limba germana.
  Hai ca la gradinita mai merge, dar la scoala/ liceu, daca nu ai germana din familie, sa auzi,ma indoiesc ca vei face fata la materiile obligatorii din curicula de pregatire.
  Vor cauta facultati tot in germana si locuri de munca in societatea romaneasca? La stat cumva?
  Parintii sunt inconstienti si mincinosi in acte. Parveniti si infatuati 3/ 4 din ei.
  • 0 (0 voturi)    
   esti un dobitoc! (Marţi, 3 aprilie 2012, 18:05)

   diana [anonim] i-a raspuns lui Viitorul acestor copii

   taci din gura daca nu cunosti. sunt atatia care au absolvit goethele si s-au dus in germania/austria si o duc foarte bine! si parintii lor nu stiau o boaba de germana. vorbeste gura fara tine ratat al societatii!
   toti pleaca din tara asta de doi bani, nu te-ai prins inca? tu unde traiesti?in satul maciuca la 2000m altitudine fara tv si acces la stiri?
   mârlane!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE NU SE FAC MAI MULTE LOCURI? (Luni, 2 aprilie 2012, 12:51)

  rudolf [anonim]

  Oare au fost anchete si in anii trecuti? stiti ca si pe vremea lui Ceausescu era conditie de inscriere sa dovedesti etnia?

  Ce e mai rau sau ce e mai bine? spaga de 5.000 mentionata pentru anii anteriori su o declaratie pe propria raspundere. Intotdeauna vor exista nemultumiri si comentarii. si intotdeauna lucrurile pot fi facute mai bine si mai corect.

  Daca insa este o cerere mult mai mare in fiecare an, de ce nu se fac mai multe locuri??? La asta ce autoritate si ce minister si ce alt responsabil ar trebui sa raspunda? De ce se incurajeaza frauda pe orice cale (spaga sau declaratie) dar nu se creaza mai multe locuri pur si simplu daca in fiecare an cererea depaseste cu mult oferta?
 • +1 (1 vot)    
  Cel mai nou trend in educatie! (Luni, 2 aprilie 2012, 12:55)

  philip [anonim]

  Ce rusine! La romani numai instinctul de turma functioneaza. Se poarta culoarea blonda la par, toate se vopsesc blonde, anul asta se poarta "Goethe", toti copii merg la Goethe, etc... Nu are legatura cu sistemul de invatamant ci cu un model de comportament:-))
 • -2 (2 voturi)    
  Dragi concetateni. (Luni, 2 aprilie 2012, 12:56)

  Casargoz [anonim]

  Unii oameni isi dau doctoratu pentru o fraza simpla:
  Ce este etnia?
  Exista o confuzie majora pe forum: nationalitate vs. etnie.
  Cele doua notiuni nu se suprapun.
  Va reamintesc ca exista cel putin doua miloane de romani care se declara si se considera moldoveni, desi cu acte se poate demonstra ca sunt romani.
  La scoala cu pricina au fost copiii nacuti in Germania cu parinti ne nationalitate (nu etnie) Germana, care au picat testul de limba.
  Etnia, ca si etnogeneza sunt subiecte de studiu si controversa. A vorbi despre moralitatea sau imoralitatea delararii etniei este o prostie. Depinde din ce punct privesti. Sunt oameni pe aceast planeta care consiera ca o gasca de cartier poate fi considerata etnie. A demonstra cu acte originea si etnia este o chestiune nazista. A argumenta prin linii de sange si genetic, este de asemeni nazist. Grecii de astazi au multe gene slave, ramase din epoca migratiilor, dar ei sunt etnici greci.
  e o problema de alegere, pe care politicieni o puteau lesne rezolva prin creearea unui numar suficient de locuri pentru cei ce se considera de etnie germana. Daca mai existau 1000 de locuri la scoala germana , nu exista aceasta problema. Ar fi util daca ambasada Germaniei s-ar sesiza si ar ajuta statul roman cu profesori pentru rezolvarea acestei probleme. S-au cheltuit milioane de euro pe structurale sunt convins ca se putea rezolva aceasta problema.
  Am putea spune ca este vorba de discriminare, ca statul roman nu creeaza conditii pentru etnicii germani egale cu ale altor etnii.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate. (Marţi, 3 aprilie 2012, 20:04)

   mesiu [anonim] i-a raspuns lui Casargoz

   eu am fost inainte de '89 cetatean roman de nationalitate germana.
   Termen oficial.
   Asa a fost scris si in livretul meu militar, singurul act in care era scris acest lucru: "German".
   Si de aceea, daca ai emigrat in Germania, primul lucru pe care ti l-au cerut nemtii, a fost livretul militar.
   dracu a auzit de etnie
 • +3 (5 voturi)    
  Morala romaneasca (Luni, 2 aprilie 2012, 12:58)

  Mens Sana [anonim]

  Cam asta e "morala" romanului: nu ne deranjeaza ca unii au mintit, atat timp cat putem mintii si noi si beneficia de aceleasi avantaje. Nu ne deranjeaza furtul daca putem fura si noi. Cand insa numai unii pot sa minta, cand numai unii pot sa fure si noi nu, sarim ca arsi: "Cum se poate asa ceva???" Ipocrizie maxima.
  • -2 (2 voturi)    
   Morala crestina (Luni, 2 aprilie 2012, 13:31)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Mens Sana

   Ipocrizie? Gresesti. Dar nu conteaza.

   Fata de educatia sanatoasa a copilului, nici o minciuna nu-i un sacrificiu prea mare. Daca as fi sarac, mi-as schimba si numele in Angela Merkel, daca doar asa copilul meu are dreptul sa studieze la Oxford. Dar n-as accepta niciodata sa dau spaga pentru notele copilului. Si n-as propune niciodata in parlament intrarea la universitate pe baza de dosar, de bani sau cunostinte.
   • +2 (2 voturi)    
    Super tare ! (Luni, 2 aprilie 2012, 14:31)

    Pink Z [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

    Asta chiar e comentariul zilei !
    Din pacate nu e o parere izolata, spune mult despre scociatatea in care traim.
   • +2 (2 voturi)    
    Eu nu gresesc, iar tu nu gandesti (Luni, 2 aprilie 2012, 16:55)

    Mens Sana [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

    Sunt curios pe baza carui standard spui tu ca eu gresesc si cu ce am gresit. Pui alaturi "educatia sanatoasa" si minciuna. Interesant.
 • 0 (0 voturi)    
  probleme complexe (Luni, 2 aprilie 2012, 13:20)

  GM [anonim]

  Din punctul meu de vedere (am fost 10 ani invatatoare la o scoala cu predare in limba germana in Brasov), inscrierea unui copil la o sectia germana, fara ca micutul sa aiba cunostinte suficiente de limba, este inconstienta din partea parintilor: sa nu uitam ca predarea se face exclusiv in limba germana! Copilul care nu cunoaste bine limba are probleme de toate felurile: nu se adapteaza (decat in cazuri exceptionale), nu progreseaza din punct de vedere al cunostintelor, se plictiseste la ore - are doar de pierdut! La un moment dat, acesti copii se autoexclud si raman cu frustrari urate pe viata. De aceea sustin testul de limba germana la inscrierea la o scoala cu predare in limba germana.
  In afara de aceasta, apropo de infiintarea mai multor scoli/clase cu predare in limba germana, este deosebit de dificil sa gasesti cadre didactice calificate (ganditi-va incepand cu clasa a cincea). Ar fi nevoie de un acord mai mult decat ferm cu ambasada, cu autoritatile germane in acest sens. In momentul de fata, clasele speciale de la liceu (la care predau profesori din Germania) sunt sub semnul intrebarii (respectiv in desfiintare), profesorii nemtii fiind retrasi rand pe rand...
 • +5 (5 voturi)    
  din niste nesimtiti, tot nesimiti vor iesi (Luni, 2 aprilie 2012, 13:45)

  mev [anonim]

  sa stea linistiti acei parinti nesimtiti care fura si mint, tot asa vor fi si progeniturile lor..aceste practici li se transmit de catre parinti si asa vor ajunge si ei...
 • -2 (2 voturi)    
  Este Mihai Calin, lutheran? (Luni, 2 aprilie 2012, 14:39)

  vasilica [anonim]

  La gradinita kiga nu accepta decat copii ai familiilor ce apartin bisericii lutherane, el cum a reusit?
 • 0 (0 voturi)    
  Colegiul Goethe (Luni, 2 aprilie 2012, 15:06)

  moni_ [anonim]

  Exista si scoli germane particulare in Bucuresti...de ce atata vaicareala, ca multi ar avea posibilitatea sa-si inscrie copilul acolo, de moment ce au avut posibilitatea sa-i sustina la o gradinita particulara in germana +meditatii...
  Statul roman nu are de ce sa suplimenteze locurile pentru predarea in limba germana.....doar nu vrea sa sustina din fondurile sale limba si civilizatia germana,,,asa ar trebui sa infiinteze scoala cu predare in limba engleza,mult mai utilia, si nu una, ci cu sutele....
  La scolile de stat,de-abia o ora de limba straina la clasa 1 vor sa finanteze...
 • 0 (0 voturi)    
  Faceti ceva ! (Luni, 2 aprilie 2012, 15:37)

  Ioana [anonim]

  Daca se rezolva un caz sau doua care au iesit si si-au declarat public nemultumirea fata de procedura incorecta de la Goethe nu se intampla nimic. La anul, peste 2 ani va fi la fel. Poate se mobilizeaza institutiile abilitate si fac in al 12-lea ceas o lege care sa nu permita astfel de anomalii grave, cu declaratii notariale LEGAL FALSE ! Va platim degeaba, domnilor din Min. Educatiei !
 • 0 (0 voturi)    
  mc (Luni, 2 aprilie 2012, 15:43)

  dragos [anonim]

  un articol spune ca dna de cetatenie austriaca nu poate inscrie copilul din lipsa de locuri iar altul spune ca mihai calin da scoala in judecata ca nu-i primeste copilul care a fost la o gradinita in germana si a luat meditatii "ca noi nu vorbim in casa".
 • -1 (1 vot)    
  ... (Luni, 2 aprilie 2012, 16:23)

  anonim [anonim]

  Si Dl. Mihai Calin este cumva de etnie germana de se plange ca nu-si poate inscrie copilul la scoala? Nu cumva tot din cauza unor snobi care vor musai sa aiba copii scoliti la o scoala germana s-a ajuns la situatia asta?
 • +1 (1 vot)    
  Etnie germana (Luni, 2 aprilie 2012, 18:12)

  lupulsas [anonim]

  Cum se face, ca atunci cand a fost vorba sa-i culeaga pe parintzii mei etnici germani pentru a-i trimite in 1945 in lagare de munca in URSS, autoritatzile romana nu numai au stiut, cine este de etnie germana, ci au pus shi jandarmii sa-i ia de acasa. Acum, schimbandu-se interesul, autoritatzile se dau nestiutoare shi se ascund dupa argumente ridicole. Daca ar fi asha, ca nu se poate dovedi/constata etnia, toata legea minoritatzilor e de "c---t" inclusiv prevederea cu un nr. rezervat ptr. etnici. De ce nu s-a spus. ptr. etnici un nr. cf. datelor anterioare, ca exista, shi eventual, contra dovada, o majorare, shi restul, mai mare ptr. ceilaltzi?
  • 0 (0 voturi)    
   etnic ... dar numai la nevoie.. (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:29)

   roxana [anonim] i-a raspuns lui lupulsas

   Iti dau perfecta dreptate. Tot cu "arma" asata in mana am mers si eu la lupta. Cum oare statul roman a stiut sa identifice etnicii nemti cand a fost vorba de trimis in lagare, iar in momentul in care vrei sa inveti limba tatalui, a bunicilor chinuiti ani in sir in lagarele URSS si a strabunicilor impuscati in stara doar ptr ca il chema ... " Kohl" brusc trebuie sa te lupti cu o gloata de parveniti?
   Nu ma cheama nici Popescu, nici nu am avut bani sa-mi tin copii in gradinite particulare si nici nu castig sufiecienti bani ca ma plimb in Q7 sau X6. In concluzie NU SUNT ETNIC GERMAN !!! sper din suflet insa ca nu se va mai cere mana de lucru in vre-un lagar din lume, ca atunci sigur ne vor identifica fara "concurenta".
 • 0 (0 voturi)    
  Pana cand.... ? (Luni, 2 aprilie 2012, 19:45)

  Ano [anonim]

  ........si totusi...POZITIA, pe care au luat-o si o iau cei din conducerea scolii germane si Ministerul Educatiei lasa cel mai mult de dorit. Este inuman sa abordezi acest subiect cu o astfel de atitudine de indiferenta, si de "nu stiu, si am dubii", si de a pasa responsabilitatea de la unu la altu si sa iesi curat, nevinovat din tot acest proces! hmmm ........
  Vorbim despre educatie, valori, etica, investitie de durata, etc. Ma intreb unde vor ajunge copiii de la scoala aceasta daca cei care o conduc nu dovedesc a pune in practica valorile morale,principiile de viata, corectitudinea si nu merg pe calea adevarului??? La practica se da cea mai mare batalie, dar trebuie sa lupti indiferent de costuri pentru a obtine victoria.
  Felicitari dlui Calin! Va sustin!
 • +1 (1 vot)    
  e ridicol ce se intampla (Luni, 2 aprilie 2012, 20:30)

  andu [anonim]

  mi se pare aberant ca statul sa asigure predarea limbii germane, mai ales daca exista cerere, pe criterii etnice. eu ma mir ca romanii nu dau in judecata statul roman pt ca nu asigura drepturi egale din considerente etnice. un etnic german se poate inscrie si la o scoala unde se inscrie un roman, un roman nu se poate inscrie la o scoala unde se poate inscrie un etnic german.
  • 0 (0 voturi)    
   e umilitor (Marţi, 3 aprilie 2012, 0:25)

   Maracin [anonim] i-a raspuns lui andu

   @andu
   ai scapat un "nu" un prinma propozitie banuiesc
   ea ar trebui e sa sune asa:
   "mi se pare aberant ca statul sa NU asigure predarea limbii germane, mai ales daca exista cerere..."
   eu as fi foarte pentru... este asa mare cerere... sa mai faca un colegiu. Au facut ei o facultate in machiara de curand... un colegiu german, de ce nu? Ar fi foarte bine. Si de la anul 10 ceolegii. Si asa vor stii mai multi romani limba germana.
   doar ca ... oooops... se scoate examenul de la admitere. Asta e de rau. Atunci colegiile germane vor deveni la fel de... neaose romanesti, ca tot sistemul nostru de invatamant.
   Eu zic ca dea examen. Cine stie germana si vrea sa faca scoala in germana sa fie binevenit si sa lase declaratiile pe proprie raspundere.
   Cine face o declaratie pe proprie raspundere falsa... face o ilegalitate... dar oamenii astia au facut'o pentru ca copiii lor sa aiba sansa la o scoala mai buna... daca asta duce la o ilegalitate e nasol rau. Este umilitor sa trebuiasca sa incalci legea doar pentru ca vrei ca copilul tau sa aiba sansa la o scoala mai buna. Dar asta e Romania... suntem permanent umiliti.
   • 0 (0 voturi)    
    e umilitor (Marţi, 21 august 2012, 13:03)

    Cristina [anonim] i-a raspuns lui Maracin

    Sunt de acord.
 • 0 (0 voturi)    
  etnici inventati (Marţi, 3 aprilie 2012, 14:07)

  roxana [anonim]

  adevarul este unul singur: Banul face legea !!! Eu am avut aceeasi problema anul trecut - suntem etnici si putem dovedi CU ACTE SI CU NUMELE acest lucru, dar cu toate acestea anul trecut m-am luptat 3 luni cu "sistemul" care se strecoara printre prevederile constitutionale. Daca te cheama "Schroder" sau "Merkel" e oare necesar sa mai dovedesti ca esti neamt? Iar daca prin casatorie te-ai transformat din "Kohl" in Popescu, nu ai cum justifica asta? E o prostie sa sustii ca nu poti dovedi etnia. Si cu toate acestea e o TAMPENIE URIASA sa accepti intr-o scoala cu predare EXCLUSIVA ( sau cel putin asa ar fi normal ) in lb. germana toti ghelbanii de dorobanti care isi plimba odaslele in Jeep-uri si habar nu au diferenta dintre "guten Morgen" si "guten Abend". Ptr cei cu bani si fitze exista scoli particulare in care ptr 1500-2000 de euro / luna poti sa-ti etalezi Ipod-ul si Iphone-ul fara probleme. Cu astfel de etnici inchipuiti se duce de rapa si bruma de germana care se mai invata in aceasta scoala de stat. Daca la toata aceasta adunatura de snobi mai adaugi si faptul ca scoala duce o lipsa acuta de profesori de specialitate vorbitori de limba germana, o sa ajungem sa ridicam in slavi banalele scoli de cartier. Ar mai fi o "solutie", care de altfel mi-a fost sugerata si mie anul trecut de un director dim Ministerul Invatamantului - DECLARATI-VA RROM - si toate usile vi se deschid fara probleme! Din nefericire, probabil ca se va gasi o solutie ptr copilul lui Calin Mihai si ptr inca 20-23 de copii si lucrurile se vor opri aici. Cel putin pana la anul. SUCCES !!!
 • 0 (0 voturi)    
  din trecut (Marţi, 3 aprilie 2012, 17:25)

  morky [anonim]

  Va chinuiti degeaba sa mai intrati la Goethe. dar din alt punct de vedere. eu am absolvit acest liceu acum doi ani... si ce-am lasat in urma e jale.
  faimoasa sectie speciala de liceu cu profesori nemti si bac german este pe cale de disparitie. degeaba va mai inscrieti odraslele acum. nu o sa ajunga decat sa dea bacul normal. ei, si o sa aiba diploma de germana... pe care o poti face si in particular. nu pot decat sa ii sfatuiesc pe parintii care vor sa isi trimita copilul acolo, sa se indrepte catre alte scoli. daca in clasele primare copii vorbesc germana tot timpul, chiar si in pauze intre ei, din clasa a 5a totul se schimba. iar profesorii care vorbesc corect germana (sau care vorbesc macar germana) sunt tot mai putini. manualele sunt slabe, traducerile sunt sub orice critica...
  iar despre copii... in ultima vreme numai de bani gata, prost crescuti, cu "tehnologia" si mandria dupa ei.. cei cu mai putine posibilitati sunt marginalizati, deci aveti grija. atata pot sa va spun.

  si faptul ca au scos testul de intrare este cea mai mare prostie! acestei prostii se datoreaza si acest scandal.
  imi pare rau sa spun, dar rusine Dna Popa ce ati facut din scoala asta. asta e doar o mica magarie din ce se mai intampla in rest pe acolo... profesori nemotivati care ofera insa in particular meditatii la niste preturi de-ti sta mintea in loc.... si daca nu faci meditatii abia reusesti sa treci....
  mai sunt si nenorociri la bacul nemtesc, insa nu din partea nemtilor, ci al profesorilor romani.
  din pacate o sa ajung sa imi fie rusine ca am invatat in Goethe!
 • 0 (0 voturi)    
  MANDRIA DE A FI ROMAN PIERDUTA IN DRUM SPRE "GOETH (Marţi, 3 aprilie 2012, 21:42)

  Monica M. [anonim]

  A fi roman, se pare ca nu mai este o mandrie pentru unii dintre noi in aceste vremuri.
  Sau poate ca este cand echipa favorita sau vedetele preferate au facut inconjurul lumii cu acrobatiile lor.
  In rest, pot usor lepada haina de roman, in schimbul celei de neamt, american, francez, sau oricarei alte RASE daca acest lucru promite un avantaj.
  Departe insa, se pare, pentru acestia mandria de a fi romani si de a se identifica cu ideologia, cultura si obiceiurile romanilor.
  Mai mult ca sigur, in inima lor nu se naste emotia pe care o simte romanul cand vorbeste de Mihai Eminescu, de Aurel Vlaicu, de Nicolae Tesla, de Mircea Eliade sau de multi altii, dar fara indoiala trebuie sa tresara cand aud indemnuri din intelepciunea lui Goethe:
  “Multimea, sluga si stapanul din orice vremuri, recunosc cu totii ca supremul bun al fiilor pamantului este personalitatea.”

  Am amintit de ilustrul Johann Wolfgang Goethe, care a trasat o veritabila conduita etica de integrare a omului in sistemul social, aspect trecut in istorie de catre conducerea Colegiul German din Bucuresti ce-i poarta numele, si ignorat de catre cei care in calitate de parinti au sfidat morala si normele sociale pentru ca fii si ficele lor sa poarte in piept un ecuson sau sa primeasca o diploma pe care sta scris: “Goethe”.
  Asa se explica faptul cum mai multi parinti, de dragul “aderarii in randurile celor considerati elitisti” au ales sa se depersonalizeze ca etnie, sa renunte la identitatea nationala, la cultura, la traditii intr-o clipa, semnand o declaratie in forma autentica prin care imbratiseaza apartenenta la minoritatea germana.

  Nu insemna ca isi iubesc mai putin copiii, cei care nu au ales sa faca acest lucru, inseamna ca isi doresc, ca tot ceea ce este demn sa fie purtat cu credinta de copii lor , caci ce folos sa porti numele “ Goethe” ca pe o efigie cat timp nu i-ai inteles filozofia.

  In contextual actual si raportat la legislatia in vigoare, inscrierea copiilor la unitatile
 • 0 (0 voturi)    
  Atitutidine (Miercuri, 4 aprilie 2012, 1:08)

  Calvin [utilizator]

  Dragi parinti de etnie germana, e cazul sa nu ne mai lasam terfeliti de acest Mihai Calin, de care sincer nu am auzit pana la declansarea acestui razboi mediatic impotriva etniei noastre. Ambasada Germana la Bucuresti ar trebui sesizata vis a vis de acest abuz al autoritatilor romane, care cedeaza la orice presiune media si nedreptateste o etnie intreaga doar pentru ca acest domn rasfatat, "bate din picior", ca el vrea la Goethe! Daca nu at fi fost o relicva" ProTV" ( asa mi s-a spus cand am intrebat despre persoana dansului) nu am fost iar supusi represalii lor de a fi de etnie germana. De bine ce spuneam ca Dupa atatea chinuri indurate in primii 20 de ani de viata, avem in sfarsit un beneficiu. ProTV ar fi trebuit sa fie Mai retinut cu expunerea sustinerii
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga de la gradinita (Miercuri, 4 aprilie 2012, 10:51)

  George [anonim]

  Poate ne spune D. actor si ce spaga a dat la gradinita germana (probabil cea de Calea Dorobanti)pentru educatoare pentru "'pregatire" suplimentara. Sa vedeti ce agitatie este dupa terminarea programului cu cei care platesc cu bani grei aceasta pregatire pentru intrarea in sistem.
  • 0 (0 voturi)    
   care gradinita? (Joi, 5 aprilie 2012, 10:49)

   vasilica [anonim] i-a raspuns lui George

   A facut Kiga, nu gradinita de stat.La kiga nu te primeste decat daca faci parte din enoriasii Bisericii Lutherane.Deci:
   1.M.C este enoriasul acestei biserici sau macar membru "cotizant"?
   2.Daca a frecventat 4 ani gradinita, mai avea nevoie de pregatire suplimentara?
   3.Cand a aflat M.C. ca se pot depune declaratii notariala, poate prea tarziu?
 • 0 (0 voturi)    
  hmm (Joi, 5 aprilie 2012, 11:01)

  gogu [anonim]

  mi se pare mie sau guvernantii nostri fac tot felul de afaceri pe chestia asta cu etnia, de nu e rezolvata intr-un sens odata problema? si de cand sunt asa de multe legi pt. minoritati? de altminteri, de cand se dau legi pt. minoritati? problema etniei ar trebui sa fie una singura: sa nu fie nicio problema. de cand se fac divergente intre nevoile unui roman cu a unuia care zice ca e de alta etnie, desi traiesc sub acelasi stat de drept si care-i zice roman si nu etnic? niciunul nu are sange albastru. aberatii de genul acesta fac ca nazismul sa nu dispara.
 • 0 (0 voturi)    
  adaug (Joi, 5 aprilie 2012, 11:04)

  gogu [anonim]

  pt parintii smintiti: copiii vostri nu reprezinta calul vostru de curse.
 • 0 (0 voturi)    
  NU sunt absolvent de drept (Joi, 24 mai 2012, 21:54)

  sile231 [utilizator]

  Dar stiu ca exista un principiu de drept: nulla poena sine legem. Falsul de care vorbeste d-l cu pricina nu e prevazut explicit in codul penal. Si nici obligatia parintilor de a prezenta acte doveditoare ca sunt de etnie germana.Asa ca plingerea penala nu are obiect.Fondul problemei e insa ca atit legile noastre cit si statutul fe functionare ale institutiilor noastre e la fel de gaunos cit e de gaunoasa e si constitutia. O zi buna !
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru a-si dovedi afirmatia (Joi, 24 mai 2012, 22:01)

  sile231 [utilizator]

  Tov Csaba trebuie sa ne nemonstreze cu ce lege in vigoare intra in contradictie dispozitia de a-ti putea declara etnia pe proprie raspundere.In alta ordine de idei daca ne indepartem in trecut pentru fiecare din noi exista probabilitatea de a avea un stramos de etnie germanica(si nu numai)Amestecul etnic exista inca de pe vremea romanilor. O zi buna !
 • 0 (0 voturi)    
  scoala in limba germana (Marţi, 21 august 2012, 12:57)

  Cristina [anonim]

  Daca se mentinea testul de limba germana pentru intrarea la scoala, nu se mai intamplau toate astea. Copilul vorbitor de limba germana trebuie sa aiba sansa sa isi continue studiile in acest sens. De ce se intampla toate acestea anul acesta? Pentru ca s-a schimbat legea invatamantului. S-a renuntat la testare, dupa parerea mea, singura metoda corecta de a face diferenta intre copii. Din pacate, unii gandesc legea, altii sunt cobaii. Pacat de copii si de parintii care, dupa ani de meditatii si gradinita in limba germana acum sunt nevoiti sa renunte.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by