"Desteapta-te, romane!", intonat obligatoriu in toate scolile primare si gimnaziale din Romania? Propunerea legislativa – comentata de profesori, ministri si presedinte

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:42 Actualitate | Esenţial
“Patriotismul este o valoare care merita cultivata in scoli, inclusiv prin intonarea imnului”. “Obligativitatea intonarii imnului in scoli este ca patrunjelul in ciorba: nici nu strica, dar nici bine nu face”. “Nu asa se insufla sentimentul de patriotism, cu forta. Imnul va fi respins de copii”. Acestea sunt cateva dintre reactiile pe care le-a generat adoptarea de catre senatori a proiectului de lege ce introduce obligativitatea intonarii imnului national in fiecare zi de luni in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial. Propunerea nu prevede sanctiuni pentru elevii si profesorii care nu se supun, iar votul final se va da in Camera Deputatilor.
 • Ce “aderenta” va avea aceasta initiativa in Harghita si Covasna, unde sunt elevi care nu stiu limba romana? Ii va “spala pe creier” pe copii sau le va fi de ajutor? – vezi in articol o dezbatere pe aceasta tema
 • Vezi in text ce dezbateri au fost in Canada, America, Japonia si Israel pe tema obligativitatii intonarii imnului
Proiectul de lege a fost votat de senatori saptamana trecuta, pe 21 decembrie, cu 56 voturi "pentru", 37 "impotriva" si o abtinere. El prevede urmatoarele:
 • Drapelul Romaniei se arboreaza in mod permanent in fiecare sala de clasa din invatamantul primar si gimnazial, deasupra tablei de scris;
 • Imnul national al Romaniei se intoneaza obligatoriu, in fiecare zi de luni in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial; 
Maria Stavrositu, initiatoarea proiectului legislativ: Scoala reprezinta mediul optim pentru formarea spiritului civic si patriotic

Maria Stavrositu
Foto: Camera Deputatilor
Initiatoarea acestei propuneri, deputata PDL Maria Stavrositu, sustine in expunerea de motive ca "scoala reprezinta mediul optim pentru formarea spiritului civic si patriotic. Din pacate, asistam la o disolutie a valorilor si simbolurilor nationale si uitam ca acestea sunt elementele definitorii pentru identitatea oricarui stat. Usurinta cu care sunt folosite astazi, in locuri si la ocazii adesea nepotrivite, a condus la o uzura avansata a acestora".

Deputatul democrat-liberal declara ca "uitand ceea ce ne defineste ca popor, riscam sa ne pierdem reperele". "Statul trebuie sa se implice activ intr-un efort sustinut de comunicare coerenta a ceea ce ne reprezinta ca natiune, astfel incat simbolurile nationale sa ramana obiecte de veneratie si dupa terminarea scolii. Puterea lor trebuie sa stea in fiecare cetatean al Romaniei", sustine Maria Stavrositu.  

"Prezenta propunere legislativa creeaza cadrul legal necesar constientizarii de catre elevi a importantei simbolurilor nationale in afirmarea identitatii tarii noastre prin expunerea si folosirea acestora in mod continuu intr-un cadru institutional", precizeaza initiatoarea proiectului.
 
Mircea Miclea: Daca le este explicat copiilor ca imnul exprima o atitudine de atasament fata de patrie si ca patriotismul este o valoare, cred ca efectul va fi benefic

Mircea Miclea
Foto: AGERPRES
Psiholog si fost ministru al Educatiei, Mircea Miclea a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta initiativa “nu cred ca face mult bine, dar nu cred ca face rau”. “Sunt beneficii legate de faptul ca se cultiva prin acest comportament o valoare care eu consider ca este in continuare o valoare, si anume patriotismul. Cred ca este o valoare care merita cultivata. Daca ea nu este contaminata de retorica nationalista, cred ca patriotismul este un lucru foarte bun care merita cultivat”, sustine Miclea.

Potrivit acestuia, riscul ar fi ca imnul “sa fie o obligatie formala si atunci sa fie tratat cu indiferenta sau sa fie tratat ca o alta obligatie”. In ce priveste ipoteza ca parintii sa nu le dea voie copiilor sa intoneze imnul in scoala, Mircea Miclea sustine ca “rezistenta din partea parintilor ar fi o eroare”. “Imnul national este imnul national si este imnul care exprima o anumita atitudine a unei natiuni. Nu conteaza ca l-ai cantat tu in socialism sau nu; mi se pare o aberatie din partea parintilor daca s-ar opune unei astfel de masuri. Nu conteaza biografia lor. In continuare spun, cred ca patriotismul decorticat de ideologia nationalista este o valoare”, a explicat psihologul.

Intrebat ce efect va avea initiativa in Harghita sau Covasna, unde multi copii nu stiu limba romana, Miclea a declarat ca aceste “cateva strofe se pot invata”. “Este imnul tarii, nu cred ca aduce atingere in niciun fel exprimarii culturale a nationalitatii respective. Daca o data pe saptamana, timp de 3-5 minute, se fredoneaza imnul national nu aduce nicio atingere identitatii culturale a unei nationalitati; niciuna”.

Mircea Miclea a declarat ca “daca le este explicat copiilor ca imnul exprima o anumita atitudine de atasament fata de patrie si ca patriotismul este o valoare, cred ca efectul va fi benefic. Cred ca nu e rau sa cultivam aceasta valoare. E o lume care se globalizeaza, dar castigul intr-o lume globalizata este cultivarea valorilor care te diferentiaza de altii, nu o cultivare a acelor valori pe care le are toata lumea”.


Sursa foto: Agerpres

Fekecs Karoly, director de scoala in Sfantu Gheorghe, jud. Covasna: Nu asa se insufla sentimentul de patriotism, cu forta

Fekecs Karoly este profesor de matematica si director al unei scoli generale din Sfantu Gheorghe, jud. Covasna. Contactat de HotNews.ro, acesta a declarat ca, in opinia sa, “un imn care se canta in fiecare saptamana fara sa aiba o acoperire in spate, ceva extraordinar, iesit din comun, pana la urma isi pierde partea sentimentala”. “Un imn de stat, dupa parerea mea, se canta la evenimente iesite din comun: la ceremonii, la evenimente sportive unde castiga un loc I la nivel national, international. Daca in fiecare saptamana se canta, nu mai are efectul pe care ar trebui sa il aiba asupra copiilor. Nu asa se insufla sentimentul de patriotism, cu forta”, a precizat Fekecs Karoly. 

“Sunt copii care nu stiu limba romana, nu numai la clasa I. La noi, in zona asta, vorbitul in limba romana este foarte dificil. Se invata greu limba romana pentru ca nu mai folosesc copiii limba romana decat la scoala. Acasa, in familie - nu. Dar totul se poate invata, nu e nicio problema. De invatat imnul se poate invata. Ca nu vor intelege textul cei mici, la inceput, e altceva, dar de invatat se poate invata. Si vor canta, dar nu va fi nicio schimbare in continuare”, a continuat profesorul.

Potrivit acestuia, “oamenii o sa isi aminteasca si o sa spuna: a... pai iar ne-am intors la comunism. Intonarea imnului poate fi un lucru bun, dar nu asa de la o zi la alta si nu dupa asemenea situatii dificile care exista in tara. Trebuie incet-incet, de la evenimente mai importante”.

Dar ce sa facem? Datoria ne obliga si ii obligam si pe copii sa cante”.

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti: Daca va fi pur si simplu un ordin: trebuie sa cantati imnul, va garantez ca respingerea de catre adolescenti va fi foarte mare

Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
Mircea Dumitru, noul rector al Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca “actul educativ este foarte foarte subtil, foarte fin si complex. Daca va fi pur si simplu un ordin: trebuie sa cantati imnul, va garantez ca respingerea de catre adolescenti va fi foarte mare si se va obtine de fapt ceva contrar efectului care este scontat de catre aceasta lege”.

“Pe de o parte, nu am nimic impotriva acestei idei. Este un lucru care trebuie respectat, e un simbol foarte important al natiunii romanesti si putem spune asa, cu o anumita emfaza si patetism, ca generatii intregi s-au sacrificat - ceea ce este foarte adevarat - pentru ca romanii sa poata canta un imn national. Astea erau conditiile istoriei atunci, trebuia ca romanii sa se identifice simbolic prin ceva si atat timp cat nu li s-a permis sa cante imnul national era un motiv de lupta foarte important. Acum nu mai suntem chiar acolo”, a explicat Mircea Dumitru, doctor in Filosofie si pana acum profesor la Departamentul de filosofie teoretica si logica al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Acesta a precizat ca “suntem intr-o stare sociala in care, din pacate, mult din autoritatea statului a fost grav stirbita. Si nu in ultimul rand din cauza modului in care functioneaza institutiile statului. Dar, pe de alta parte, sa impui unor tineri…” “Hai sa spunem ca cei din cursul primar o sa accepte mai usor pentru ca doamna invatatoare ii roaga sa cante imnul si va fi o intrecere intre ei, cine canta mai frumos. Dar ce te faci cu copiii care au 14-15 ani si incepe sa apara spiritul de fronda, de diferentiere fata de generatiile mai in varsta?”, a continuat rectorul UB.

Poate ca e bine, ca un inceput pentru cultivarea spiritului civic la copii, ca acestia sa ia act si de aceste simboluri, care nu trebuie minimalizate, nu trebuie batjocorite. (…) Dar educatia este un lucru mult mai subtil si mai complicat. Regulamentele nu pot sa substituie educatia. De asta avem nevoie de educatori. Altfel am avea doar regulamente”, a declarat Mircea Dumitru.   

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar: Poate astfel se realizeaza si cresterea gradului de patriotism la copii

Mihaela Guna
Foto: Agerpres
Nu pot sa spun ca am fi impotriva acestei legi; poate se realizeaza si cresterea gradului de patriotism la copii, daca este tratat cu seriozitate. Poate asa invatam si noi, toti, care este imnul national si semnificatia imnului national”, a declarat pentru HotNews.ro Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar.

Aceasta a declarat ca un pericol ar fi totusi interpretarea initiativei ca o revenire la practicile dinainte de 1989. “Dar parerea mea personala este ca nu este un lucru rau si daca ne atingem obiectivul ar fi foarte bine. Totul tine de modul in care este privit de copii, de seriozitatea si importanta pe care o dau cadrele didactice. Pentru ca daca devine nu neaparat o corvoada, ci un lucru care trebuie bifat si nu este tratat cu seriozitate, s-ar putea sa pierdem obiectivul si sa nu ajungem la lucrurile pe care ni le dorim cu toti”, a avertizat Mihaela Guna.

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar a precizat ca acest act “trebuie tratat cu seriozitate de catre cadrele didactice, astfel incat si impactul asupra copiilor sa fie la fel de serios si sa nu se denatureze aceasta actiune. In rest, nu avem nimic de obiectat. (…) In fond, suntem romani toti si traim in Romania, indiferent de nationalitatea pe care o avem, si trebuie sa privim problema ca atare”.

Ioana Malu, profesor de biologie: Este bine sa le dezvoltam copiilor sentimentul de patriotism

In anii ’80, o directiva a Ministerului de atunci al Educatiei a introdus obligativitatea cantarii imnului “Trei culori” in scoli, in fiecare zi, inainte de inceperea orelor si la finalul programului scolar, a povestit pentru HotNews.ro Ioana Malu, profesor de biologie la o scoala generala din Ploiesti, judetul Prahova. “Faptul ca il cantam de doua ori pe zi a facut ca obiceiul sa intre in mentalul colectiv ca si cum ar fi fost impamantenit de la inceputul regimului Ceausescu”, a declarat aceasta.In ce priveste initiativa de acum, profesoara sustine ca este un lucru bun, care “le dezvolta copiilor sentimentul de patriotism”. “Poate ne vine sa radem acum cand spunem cuvantul ‘patriotism’, dar de cand a inceput exodul parintilor in Spania si Italia, nu mai auzim decat ca in Romania este iadul, iar in strainatate este raiul. Dupa Revolutie, notiunea de patriotism a fost oricum demonetizata; Ceausescu - arborand faptul ca e un mare patriot – odata cu moartea lui a ingropat si acest concept, iar toata lumea a incercat sa fie altfel decat patriot”, a declarat Ioana Malu. 

Gheorghe Zisu, profesor de informatica: Initiativa este ca patrunjelul in ciorba: nici nu strica, dar nici bine nu face

Gheorghe Zisu este profesor de informatica la o scoala generala din Pitesti si este de parere ca introducerea obligativitatii intonarii imnului in scoli “este ca patrunjelul in ciorba: nici nu strica, dar nici bine nu face”. “E clar ca este o initiativa care in timp va produce efectul invers celui dorit. Elevii vor ajunge sa respinga obiceiul intonarii imnului, pe care o sa-l considere o corvoada. Si cum si acum, ca si inainte de ’89, nu sunt prevazute sanctiuni in lege pentru elevii care nu vor canta, incet-incet nu se va mai canta deloc”, a declarat acesta.

Daniel Funeriu: Ma declar adeptul unei astfel de initiative, dar trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri - asa cum a fost cazul in trecut

Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
Pe 7 septembrie, Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara la emisiunea "Ultimul cuvant" (B1 TV) ca a cerut Institutului de Stiinte ale Educatiei sa faca un raport asupra oportunitatii introducerii intonarii Imnului de stat o data pe saptamana in scoli. Ministrul a precizat atunci ca este vorba doar de o propunere si ca aceasta urmeaza sa se dezbata in forurile avizate, urmeaza sa se faca o comparatie cu alte tari si sa se stabileasca astfel impactul pe care l-ar putea avea.

La inceputul anului scolar, Funeriu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca le-a cerut inspectorilor "ca in fiecare scoala sa fie intonat imnul national la inceputul festivitatilor de deschidere a anului scolar, atat in ceea ce priveste melodia imnului, cat si in ceea ce priveste cele 4 strofe obligatorii".

"In ceea ce priveste posibilitatea de care am discutat, de intonare a Imnului National o data pe saptamana sau in conditii care vor fi stabilite ulterior, vom lua o decizie in urma analizei oportunitatii acestui lucru, pe care il vom face impreuna cu Institutul pentru Stiintele Educatiei. Eu, personal, ma declar adeptul unei astfel de initiative, pentru ca sunt convins ca este important sa respectam solemnitatea si simbolurile nationale, dar trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri - asa cum a fost cazul in trecut", a explicat ministrul Educatiei.

Traian Basescu: Propun ca in fiecare clasa de scoala sa existe un tricolor si la inceputul orelor sa cante imnul


Sursa foto: Agerpres

Amintim ca, pe 10 septembrie, presedintele Traian Basescu a propus la scoala de vara a UNPR ca in fiecare clasa de scoala sa existe un tricolor si la inceputul orelor sa se cante imnul national al Romaniei. "Va propun o initiativa ca in fiecare clasa de scoala sa existe un tricolor si la inceputul orelor sa cante imnul, asa cum noi am facut-o in toata perioada de liceu", a declarat Traian Basescu, sustinand ca o natiune care nu isi respecta simbolurile nu poate fi una puternica.

Ce spune Proiectul de Lege

Proiectul de Lege votat saptamana trecuta, 21 decembrie, in Senat cu 56 voturi "pentru", 37 "impotriva" si o abtinere, prevede ca:
 • Drapelul Romaniei se arboreaza in mod permanent si la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, precum si in fiecare sala de clasa din invatamantul primar si gimnazial, deasupra tablei de scris;
 • Imnul national al Romaniei se intoneaza obligatoriu, in fiecare zi de luni in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial; 
Descarca de aici Propunerea Legislativa pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind aprobarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice

Vezi traseul proiectului legislativ in Parlament

Unicul initiator al proiectului legislativ este deputatul PDL Maria Stavrositu.

Descarca de aici Expunerea de motive

Ce se intampla in strainatate

In Statele Unite ale Americii si in Canada nu exista o lege care sa impuna obligatia intonarii imnului de stat in scoli. Cu toate acestea, in cele mai multe scoli de stat sau private din cele doua tari elevii canta zilnic sau saptamanal imnul national. Decizia in privinta incetarii cantarii imnului, respectiv a reluarii acestui obicei, se ia de catre directorii institutiilor de invatamant, de cele mai multe ori dupa o consultare a parintilor.

Relevant in acest sens este scandalul izbucnit la o scoala din Canada, unde majoritatea parintilor si a elevilor au protestat in anul 2009 fata de decizia directorului de a interzice intonarea imnului la inceputul orelor. Dupa o dezbatere aprinsa in cadrul societatii civile, la un an dupa ce directorul interzisese intonarea zilnica a imnului in scoala, inspectorul scolar a decis ca directorul scolii trebuie sa revina asupra deciziei si sa ii lase pe copii sa cante imnul zilnic, la scoala, inainte de inceperea orelor.
In Statele Unite ale Americii, Curtea Suprema a decis in repetate randuri ca elevii nu pot fi obligati sa intoneze imnul si, in consecinta, nici nu pot fi pedepsiti daca nu intoneaza imnul. Cu toate acestea, s-a pastrat obiceiul de a intona zilnic, in majoritatea institutiilor de invatamant, “The Pledge of Allegiance” – prin care elevii isi arata respectul fata de steagul federal. 
In Japonia, in decursul acestui an a existat o adevarata dezbatere cu privire la obligativitatea cantarii imnului de stat in scoli. De aceasta data, obligativitatea ii priveste pe profesori, care de doua ori pe an trebuie sa cante imnul, in scolile publice, in cadrul unor ceremonii scolare. O profesoara care a refuzat sa se ridice in picioare si sa cante imnul a fost penalizata de conducerea scolii: a primit un avertisment oficial ca a sfidat ordinele superiorilor (act care ingreuneaza procesul de angajare la o alta scoala) si i s-a interzis sa participe la ceremoniile scolii.

In luna februarie a acestui an, aproximativ 400 de profesori au initiat un proces impotriva guvernului din Tokyo si a conducerii scolii, acuzandu-i de “patriotism impus”. In iunie, Curtea Suprema a decis ca ordinele date de conducerea scolii, prin care profesorii sunt obligati sa se ridice in fata steagului si sa cante imnul national in cadrul ceremoniilor scolare, nu incalca Constitutia si libertatea de gandire si de constiinta. Instanta a avertizat, insa, conducerea scolii ca nu poate lua masuri “excesive” impotriva profesorilor care se impotrivesc acestui ordin. Curtea Suprema a motivat decizia spunand ca elevii nu pot invata respectul fata de simbolurile nationale decat daca vad acest respect la profesorii lor. Citeste aici mai multe despre obligativitatea cantarii imnului national de catre profesori in scolile publice din Japonia.In Israel, in luna iulie a acestui an Ministerul Educatiei a adoptat o directiva care cere ca in crese si gradinite in fiecare inceput de saptamana sa fie ridicat steagul si sa se cante imnul national. Sustinatorii acestui proiect au argumentat ca astfel de actiuni sunt obisnuite in democratiile mari, in special in Statele Unite ale Americii, noteaza Haaretz.com. Planul anuntat de ministerul israelian a generat, insa, o adevarata dezbatere pe acest subiect si si-a atras numeroase critici din partea profesorilor si a parintilor, multi numind aceasta initiativa drept "spalare de creiere".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7375 vizualizari

 • -12 (26 voturi)    
  Varianta (Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:50)

  evoque [utilizator]

  in maghiara exista?
  Sa nu se supere hungarezii si sa lase pdl-u nemajoritar.
  • -13 (21 voturi)    
   UDMR va negocia traducerea Imnului in maghiara... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:41)

   costica [anonim] i-a raspuns lui evoque

   iar PDLul Dlui Boc va accepta, altfel cade Guvernul si instabilitatea politica e cel mai rau lucru ce ne poate veni....
   Propun Referendum national sa fie tradus Imnul in maghiara!!!!
   • -9 (19 voturi)    
    Vorbe goale in vant (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:38)

    Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui costica

    Pe de o parte punem copiii sa cante ce mandri sunt de tara lor, pe de alta parte ne uitam cum guvernantii duc tara de rapa iar populatia se manelizeaza din ce in ce mai mult. E ca si cum un tip care e beat, somer si fara casa se apuca sa cante despre ce grozav e el. E de-a dreptul ridicol.
    • -7 (17 voturi)    
     acum ce vrei (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:50)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan C

     trebuie sa faca si masina de propaganda pdl ceva. Trebuie sa arate cat de patriotzi sunt ei.
     Si reducerea nivelului de trai in romania este preaslavit.
     O sa avem parte din nou de cantece gen "multzumim din inima partidului...."
     Nu simtzi ca unii le "canta" si pe aici.
     • +5 (13 voturi)    
      multa otrava (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:42)

      Richard the Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      exista in romani si acesta este unul dintre motivele care ne tin ca niste bolovani de picioare pe fundul statut al unei balti.
      Niciun imn dintro tara democratica nu proslaveste lideri sau conducatori contemporani ci tot ce a avut natiunea mai bun in istoria ei si o defineste.
      • +3 (11 voturi)    
       Punct ochit... (Joi, 29 decembrie 2011, 1:20)

       nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Richard the Lionheart

       ...punct lovit!
       Felicitari, Lionheart, pentru precizare.

       Postacii de serviciu anti-orice sunt la datorie si nu ii intereseaza nici pe ei nici pe cei care probabil ii platesc sa ne intarim statul, sa fim mai uniti decat ieri.

       Cat timp citesc comentarii ca ale tale, eu zic ca România mai are sanse.
      • 0 (8 voturi)    
       Imnul este prea lung (Joi, 29 decembrie 2011, 1:26)

       Clop [utilizator] i-a raspuns lui Richard the Lionheart

       Dumneavoastra stiti cele 11 strofe ale imnului national?

       Cu privire la articol: Se va intona tot imnul au se va canta o strofa-doua?... :-)

       Cat de mult se intoneaza imunul complet, in diversele ocazii publice si oficiale?
       ( de pilda, scandalul National Arena si M. Pavel).
      • 0 (0 voturi)    
       te slavim romanie (Joi, 29 decembrie 2011, 16:09)

       genialul carpatin [anonim] i-a raspuns lui Richard the Lionheart

       pamant parintesc ...

       suna frumos, era solemn.
       un text mai bun si ar fi fost un imn pentru secoul xxi.
       ori, ori !
       adica, ori traiasca regele, ori te slavim romanie, pamant parintesc, imn republican.

       dac'ar fi sa votez una din doua, asi merge pe traiasca regele !

       si a doua varianta e mai buna decat desteapta'te din somnul ..de moarte.
       si dansul, tot mai sforaie...

       sunt pentru intonarea imnului, la inceput de saptamana.
       in careu, in curtea scolii in combinatie cu ridicarea tricolorului pe catarg.
       si coborarea drapelului national, la sfarsitul saptamanii, dupa ultima ora de scoala, in curte, in careu.

       an nou cu bucurii si prosperitate !
       nu uitati, sa traiti bine ! :-)
    • +7 (9 voturi)    
     acel sofer beat (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:39)

     Richard the Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan C

     este foarte posibil sa fi avut parinti, bunici sau strabunici vrednici si demni de respect.
     Imnul nu cinsteste soferul beat ci tocmai, indeamna contemporanii sa ia aminte la sacrificiile inaintasilor si la lucrurile bune pe care acestia le-au facut.
     • -8 (10 voturi)    
      si nu crezi (Joi, 29 decembrie 2011, 0:01)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui Richard the Lionheart

      ca imnul acesta este "moale" si perimat?
      • +3 (5 voturi)    
       Nu! (Joi, 29 decembrie 2011, 1:27)

       nano2k [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       Cred ca imnul este de o actualitate extrema in zilele noastre.

       Din pacate avem atat de multi politicieni care alimenteaza dorinta "sa ni se dea" incat da, pare ca românul e inca adormit, asteptand ca cineva "sa lucreze pentru el", asa cum utopic i se promite inca.

       Nici exemplul Greciei vad ca nu e de ajuns, nici faptul ca UE (unde de bine de rau am aderat) ne lauda pentru masurile luate cu mult timp inainte (fantastica Italie de-abia acum incepe reformele) nu e de ajuns pentru masa de manevra care striga "sa ni se dea!".
    • 0 (0 voturi)    
     sa nu uitam ncicand (Joi, 29 decembrie 2011, 16:01)

     ginel din crangasi [anonim] i-a raspuns lui Bogdan C

     sa iubim trandafirii ! :-)
     deci, mai draga, guvernantzii, daca suntem patrioti, ii vom alege mai bine !
     nu suntem noi asa de prosti sa ne'nbrobodeasca ei pe no !

     anymore questions ?!
   • +4 (6 voturi)    
    Iaca de aia... (Joi, 29 decembrie 2011, 3:22)

    T34 [anonim] i-a raspuns lui costica

    Mai Costica, si din cauza unora ca tine, care iau in deradere lucruri firesti in alte parti mult mai dezvoltate ale lumii, suntem unde suntem...
    In Olanda, spre exemplu, elevii care termina cu bine un ciclu de invatamant arboreaza in fata casei in care locuiesc DRAPELUL NATIONAL, de care leaga carti si caiete; in contradictoriu, la noi Bacalaureatul a ajuns subiect de bataie de joc, iar cand un ministru a facut ceva pentru a aduce lucrurile pe fagasul normal, a fost improscat cu noroi prin presa, de cei nemultumiti ca nu au mai putut lua Bac-ul "ca altadata" sau de cei nemultumiti ca nu mai pot realiza profiturile "de altadata" de pe urma Bac-ului. Daca exemplul olandez nu a convins, hai sa ne uitam si la nivelul de dezvoltare al altor tari cunoscute pentru patriotism oarecum dus la extrem: China, Japonia, SUA, Germania, Franta.

    Din pacate, la noi, in perioada tziganiadei iliesciene, termeni precum "patriot" sau "patriotism" au fost intentionat demonetizati, folositi de o maniera peiorativa, pentru ca unii sa poata fura si vinde averea tarii, mostenita de la Decebal pana la... Ceausescu, iar cand se trezea cate un visator sa le impute nenorocirile facute, sa-l poata lua in deradere si (paradoxal) discredita, zicandu-i ceva in genul "Ce, ba, esti patriot?!"
    Eu cred ca ar trebui sa ne fie tuturor rusine pentru ca nu suntem suficient de patrioti si ca ar trebui sa ne revizuim un pic (mai mult) pozitia fata de tara noastra. Sper si ca ascultarea mai frecventa a imnului ii va ajuta sau stimula pe unii sa se... destepte, indiferent care e intelesul cuvantului..
    • 0 (0 voturi)    
     Nu fi necajit din cauza lui costica. (Joi, 29 decembrie 2011, 12:01)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui T34

     costica este un om normal care se vrea handicapat.handicapul lui este lenea.vrea ca altii sa munceasca si el sa huzureasca.Are atata lene in el incat nici imnul national nu poate sa-l invete.Si el respecta doar pe cel care-i da ceva.Deci nu poate fi un om de incredere.
  • +9 (11 voturi)    
   De ce? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:07)

   tibi [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Crezi ca toti maghiarii sunt handicapati?
   Eu sunt cetatean roman de etnie maghiara. Fiul meu e la scoala la sectia romana sa invete cat mai bine romaneste. Si crede-ma ca nu va avea nicio problema in a canta imnul tarii in care traim. Si eu am cantat Trei culori si nu am facut hernie. din contra, mi-a si placut.asa ca lasati generalizarile, si ocupati-va si de altceva decat de unguri.Si uitati un lucru, Covasna si Harghita nu este locuita de unguri ci de secui. Secuii nu sunt unguri, au fost colonizati de regii maghiari si au invatat limba maghiara, dar nu sunt unguri. Credeti-ma maghiarii din marile orase Cluj, Timisoara, Brasov sunt mult mai moderati si civilizati decat secuii. Numai bine.
   • -3 (9 voturi)    
    Eu spun atat (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:58)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui tibi

    Ip si Trasnea.
    Daca traiesti in romania te supui legilor romanesti.
    Ungurii sunt ungurii si "pelerina" de secui este prea mica sa acopere raul facut ardelenilor.
    Vrei sa traiesti in romania, atunci vorbesti si scrii romaneste, nu vrei institutii in limba ungureasca.
    Vrei institutii unguresti, vrei sa traiesti ungureste treci granita si la revedere.
    Drepturi, drepturi vreti drepturi, aveti dreptul sa plecati definitiv in ungaria.
    Problema este ca nici cei din ungaria nu va suporta. Ei nu recunosc ca sunteti unguri sau "secui" ei spun ca sunteti tigani maghiarizati.
    • +6 (8 voturi)    
     mai incet cu pianul pe scari... (Joi, 29 decembrie 2011, 1:24)

     marcel [anonim] i-a raspuns lui evoque

     ....si nu mai agita asa ca un pepsi:) Omul tocmai a spus ca "Fiul meu e la scoala la sectia romana sa invete cat mai bine romaneste"....si....."Si eu am cantat Trei culori...."...
     Omul tocmai ti-a spus sa nu generalizezi....iar tu....in comentariul tau....ai ramas indoctrinat. Ti se pare cumva ca omul nu respecta legile romanesti?..Ti se pare ca se ascunde?...ca-si doreste sa plece din Romania?
     Si ...ca sa nu ma judeci gresit....iti spun de pe acuma ca nu sunt ungur.....ca sa le iau apararea:)
     • +4 (4 voturi)    
      Lasa/l! (Joi, 29 decembrie 2011, 9:36)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui marcel

      E prea pornit, incat nu vede padurea de copac!
      Omul are deficiente si aici si le poate exprima!
      Personal cred ca orice om tine cu tara care tine la el! Eu sunt roman si am radacini care au murit pentru tara asta.
      Am prieteni si printre unguri, si printre tigani, si tatari... Pe nici unu nu l/am auzit hulind tara asta. Doar politicienii agita apele.
      evoque sta prea multa vreme in fata televizorului, pe posturi care numai de stiri nu sunt! Stii care este mirarea mea, vorba lui Nichita Stanescu? Oamenii nu mai gandesc; gandeste televizorul pentru ei.
      SI daca a spus la televizor si este scris in ziare, e clar, e adevarat!
      Asa e cand omul are creier degeaba!
      • -2 (2 voturi)    
       Si (Joi, 29 decembrie 2011, 19:04)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

       printre prietenii tai sau printre radacinile tale ai vreunul care a murit ca si la Ip sau Trasnea.
       Daca ceva lipseste acestei tari este un nationalism sanatos.
       Uite unde duce toleranta asta balcanica si zicale de genul Sabia......... sau lasa ca merge si asa.
       Imaginativa ca totul este bine si probabil va treziti maine poimaine cu o eclava de prieteni unguri. As vrea sa vad cat de multi prieteni unguri aveti atunci.
       Cand am hulit eu tara?
     • -4 (6 voturi)    
      Hai sa fie (Joi, 29 decembrie 2011, 9:43)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui marcel

      asa cum zici. Dar cu o floare nu se face primavara. Si strict personal nu cred niciodata un ungur.
    • +6 (8 voturi)    
     Da! (Joi, 29 decembrie 2011, 1:30)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Aici eu personal iti dau dreptate.
     Ungurii din Ungaria ii considera pe maghiarii de la noi si poate de oriunde altundeva ca si "unguri de mana a doua".

     Totusi, eu unul salut ceea ce tibi a spus si din experienta mea stiu ca e adevarat. Daca postarea este autentica, nu fabricata, eu il salut pe tibi: szia, tibi!
     • -5 (7 voturi)    
      Daca (Joi, 29 decembrie 2011, 9:42)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

      As vrea sa il cred, insa am mari dubii in privintza sinceritatzii ungurilor. Se vede si in comportamentul politic.
    • +2 (2 voturi)    
     Si tu de ce jignesti romanii si Romania? (Joi, 29 decembrie 2011, 12:07)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui evoque

     Acuzi ungurii ,dar tu nu respecti insemnele statului roman si imnul national esyte unul dintre ele.Esti atat de spalat pe creier,ca politizezi orice.Imparti Romania in tu ,ai tai si restul romanilor.Ce ai tu mai bun ca ceilalti romani?Din comentarii se vede ca esti un obraznic prost crescut.Nu-ti place munca,iti placve sa fraieresti pe altii si sa te dai social democrat,dar sa cheltui pe asistenta sociala banii altora,nu banii tai.
     • -2 (2 voturi)    
      De unde (Joi, 29 decembrie 2011, 19:06)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui mircea

      si pana unde ai dedus ca eu nu respect insemnele statului?
      Chiar crezi ce scrii sau scrii dupa dictare?
      Ce referiri am facut eu la psd sau asistenta sociala?
   • +2 (2 voturi)    
    Nu sunt toţi... (Joi, 29 decembrie 2011, 6:46)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui tibi

    Tibi, dragă, nu sunt toţi handicapaţi, iar dovada cea mai clară eşti tu care ai înţeles că fiind cetăţean al acestei ţări, este normal să ştii limba acestei ţări. Te felicit la modul cel mai sincer pentru atitudinea şi modul tău de a gândi.
    În acelaşi timp, aş vrea să fii sincer până la capăt: câţi sunt ca tine? Sunt atâţia români de etnie maghiară care FĂŢIŞ, ÎN SPIRIT DE FRONDĂ nu învaţă limba română. N-am nimic împotrivă să-şi cunoască limba maternă (ba, chiar apreciez acest lucru), dar atitudinea acestor cetăţeni mi se pare că este de-o obrăznicie crasă.
    Am avut subordonaţi de etnie maghiară care mi-au spus sincer că au fost învăţaţi de cei mai mari să spună că nu ştiu limba română DEŞI O ŞTIAU (chiar aşa pocit, dar măcar am apreciat voinţa). Cum crezi că pot fi apreciaţi aceşti cetăţeni?
    În legătură cu afirmaţia că secuii nu sunt unguri te invit să citeşti articolele de pe Wikipedia legate de acest subiect ca să vezi ce trăznăi au scris etnicii tăi.
    Personal, eu cred că dacă voi veţi avea inteligenţa de a da la o parte gunoaiele care vă trag spre extremism veţi avea mai mult de câştigat. Pentru că este vorba de un câştig pe termen lung. Ce-aţi câştigat până acum este pe termen scurt.
    Şi, încă un aspect pe care l-am redescoperit de curând într-o carte. Istoria ne arată că cei mulţi sunt pedepsiţi pentru prostiile făcute de o mână de oameni.
    Să nu uitaţi asta niciodată.
    • +2 (2 voturi)    
     asa e ! (Joi, 29 decembrie 2011, 10:29)

     dan [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Sunt destui unguri precum Tibi - nu uitati ca multi s-au casatorit cu romani/romance si au familii minunate ,demne de toata cinstea ; cat despre secui...mediul izolat in care traiesc aduce cu sine posibilitatea manipularii ...repartizat fiind la terminarea facultatii-pe vremuri,cand exista aceasta practica -in "secuime"-am fost prevenit de prietenii si rudele mele (maghiari) sa nu ma prezint la post ,ca "secuii sunt altfel";m-am dus totusi si am avut destule experiente neplacute (nu le-am spus ca bunica mea dinspre tata era maghiara si ca stiam ungureste);trebuie sa recunosc insa ca aceleasi probleme le-au avut si colegii mei maghiari care ,veniti si ei acolo de prin alte parti care nu "se dadeau pe brazda" ;ca si mine,au plecat si ei de acolo cat au putut de repede,preferand sa traiasca prin locuri mai putin "pure" d.p.d.v. etnic
   • +2 (4 voturi)    
    Aveti dreptate, asa este.... (Joi, 29 decembrie 2011, 8:12)

    lili [anonim] i-a raspuns lui tibi

    Maghiariii dinafara Tinutului Secuiesc sunt altfel decat cei din Secuime.
    Am trait la Brasov anii studentiei si apoi primul an de stagiatura la inceput de '80 l-am facut la Arad, dar nu am simtit niciodata ce am simtit apoi in Secuime unde locuim de peste 30 de ani.
    Maghiarii din Secuime sunt cei care doresc separarea de romani, scolile le-au separat, copiii nu se joaca impreuna ca nici nu stau deloc impreuna, nu stiu sa vorbeasca romaneste deloc, nu exista nici o relatie intre cele 2 comunitati romana si maghiara in Secuime.
    Nu am simtit deloc asta la maghiarii din Brasov sau din Arad, dimpotriva la Arad am avut colegi de birou de nationalitate maghiara si nu a fost nici o problema. Altfel au stat lucrurile dupa ce am venit la Sfantu Gheorghe, si am vazut acelasi lucru si la familiile maghiare cu studii superioare, isi cresc copiii cu aceeasi atitudine fata de romani, de separare totala.
    Este trist si pentru copiii romani si pentru cei maghiari, in opinia mea.
    Efectul acestei situatii se va vedea peste vreo 30-40 de ani cand in zona populatia romaneasca va fi de cateva procente foarte mici.....
   • +1 (1 vot)    
    Bravo , Tibi ! (Joi, 29 decembrie 2011, 10:20)

    mr hyde [anonim] i-a raspuns lui tibi

    Ai o riposta foarte buna si spui un mare adevar: romanii de etnie maghiara din afara Secuimii gandesc altfel , vorbesc altfel si - parca - au devenit si un pic patrioti , asta in folosul patriei comune si al lor. Secuii s-au izolat si de aceea nu isi pot gasi locuri de munca decat acolo , acolo unde investitiile sunt mici si putine. Este pacat pentru ca secuii sunt oameni capabili si corecti si de aici vine frustrarea lor si gandirea lor de secolul 18 .Daca ai urmarit , si marii sportivi de etnie maghiara provin din afara Secuimii , cu exceptie hocheiului , fireste. Inca o data , bravo , ai pus punctul pe i .
  • 0 (4 voturi)    
   initiativa unei deputate pdl de care nu am auzit (Joi, 29 decembrie 2011, 9:44)

   opinie [anonim] i-a raspuns lui evoque

   probabi ca s-a infiintat vreun acolit pdl fabrica de drapele si e o forma de strangere de bani pentru campanie
   • +2 (2 voturi)    
    O aromanca... (Joi, 29 decembrie 2011, 10:37)

    un aroman [anonim] i-a raspuns lui opinie

    Este aromanca din Constanta si militeaza pentru ... declararea aromanilor ca etnie separat de romani !!! Te crucesti !!!
 • +10 (24 voturi)    
  _ (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:15)

  v [anonim]

  O initiativa foarte buna. Carcotasii nu inteleg ca scopul nu este sa fii spalat pe creier, iar beneficiarul final nu este statul sau guvernul sau cum zic ei, ci romanii, pentru ca este cel mai important numitor comun al nostru. Intr-un timp in care suntem tot mai divizati politic, cand neintelegerile dintre genreatii, sexe sunt tot mai profunde avem nevoie de ceva care sa ne undeasca, sa fie respectat de toti la fel, si ce altceva poate realiza toate astea decat Tricolorul si imnul nostrul? (poate daca am fi avut o a 2-a generatie de aur la fotbal nu era nevoie, dar asa... :D )

  Imi amintesc cum in liceu eram obligati sa purtam uniforma si detestam lucrul asta. Ziceam cu totii ca vom sarbatori absolvirea dandu-le foc sau iesind imbracati in ele in centrul orasului si injurand in gura mare. Insa cand am ajuns la ultimul semestru dintr-a 12-a si nu mai eram obligati sa le purtam n-eam dat cu totii seama ca ea ne unea si ca este simbolul nu a scolii, ci a prieteniei noastre.
  Acum poza de la absolvirea liceului, in uniforma, sta in teancul meu de acte inaintea buletinului si a permisului.
  • -7 (11 voturi)    
   Foarte emotionant ! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:11)

   Radu Humor [utilizator] i-a raspuns lui v

   Nu trebuie sa se cante decat o strofa, doua, dar si statul este obligat da se implice, sa-si indeplineasca niste obligatii vizavi de nivelul de trai al romanilor pentru ca acestora sa nu le fie nici rusine, nici scarba nu numai de imnul Tarii, dar chiar si de tara lor !
   Observati religiozitatea cu care se pastreaza inca Imnul Regal, desi au trecut atatia ani !
   • -4 (6 voturi)    
    Si sa scada... (Guvernul SA FACA CEVA...) (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:47)

    Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Radu Humor

    ...procentul de june din Moldova ce pleaca la... in Italia si Spania...Nu e vina lor !!!!! Dorul de...duca este de vina...Si nivelul de trai al betivilor de soti ramasi acasa...GUVERNUL CE FACE ?????
  • -7 (9 voturi)    
   Da (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:52)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui v

   o initziativa foarte buna.
   La fel a fost si aia cu constitutzia in campania electorala si acum nu stiu cum sa o schimbe sa traiasca tot mai bine, ei care o schimba nu voi care ii aplaudatzi.
  • -1 (7 voturi)    
   exista si numitori comuni mai buni (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:18)

   Captain Planet [anonim] i-a raspuns lui v

   "beneficiarul final nu este statul sau guvernul sau cum zic ei, ci romanii, pentru ca este cel mai important numitor comun al nostru"

   cred ca se pot gasi numitori comuni mai importanti si care sa nu poata fi folositi cand este "nevoie" la justificarea unor atacuri verbale sau fizice catre altii mai putini romani ca noi.patriotismul este un bun lubrifiant pentru razboi (vezi america) si poate denatura usor in xenofobie si rasism.Americanii au transformat asta intr-o arta...orice atitudine ce nu convine grupurilor de interese este clasificata ca nepatriotica si oamenii ce o practica sunt umiliti (daca nu sustii trupele americane si razboiul nu esti patriot).

   numitori comuni mai buni ar fi cei care includ (cel putin) si celelalte fiinte umane de pe planeta ...poate chiar planeta insasi...un steag cu planeta din spatiu in orice clasa...si daca tot vreti un imn, cantati unul care sa promoveze valorile umane universale ,respectul fata de semenii de orice nationalitate si religie si bunul simt fata de planeta pe care traim
 • +12 (20 voturi)    
  Foarte Bine (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:50)

  Mr.Big [anonim]

  Totzi cetatzenii Romaniei sunt ROMANI, da?Cat mai mult tricolor, cat mai multe simboluri natzionale...
 • +1 (15 voturi)    
  Nu exista sanctiuni? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:52)

  ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator]

  "Propunerea nu prevede sanctiuni pentru elevii si profesorii care nu se supun"

  E foarte simplu:

  Pentru elev si profesor: avertisment verbal, avertisment scris, sanctiune:

  Elev, scaderea notei la purtare cu 1 punct, 2, ... si daca nu mai ai de unde sa scazi, exmatriculare.

  Profesor, scaderea salariului, desfacerea contractului de munca

  Evident, exceptand cazurile fortuite precum boala.

  De asemenea, sosirea dupa intonarea imnului - refuzul de a intra la ora respectiva.

  Suna cam drastic, nu?
  • +2 (12 voturi)    
   glumesti sau asa esti tu (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:34)

   george [anonim] i-a raspuns lui ConstruireaCasei.wordpress.com

   in cazul in care nu glumesti inseamna ca ai auzit doar de Ceausescu, sau erai doar "soim al patriei" pe vremea aia .
   Eu am ajuns pina la stadiul de comunist si chiar am primit avertisment scris, daca stii ce e aia .
   • +2 (6 voturi)    
    da, dar tot nu ai inteles nimic (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:53)

    IoanB [utilizator] i-a raspuns lui george

    Iata avertismentul scris actualizat:

    ... Ai inteles pe ce lum traiesti?
   • +4 (6 voturi)    
    Asculta sefu . . . (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:11)

    gheorghe [anonim] i-a raspuns lui george

    . . . crezi ca Noua Zeelanda e un stat democratic? Nu cred ca poti nega acest lucru! Uite am sa-ti povestesc cum un maor intr-un moment de euforie bahica a tras trei gloante in steagul national. Crezi ca a fost mangaiat pe frunte?Da de unde a fost imediat arestat si a primit de la judecator nu mai putin de trei ani de inchisoare. Dictatura curata, nu?
 • +7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:54)

  [anonim]

 • +3 (15 voturi)    
  as zice ca este o initiativa buna (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:56)

  hungur [anonim]

  abia astept sa-i vad/aud pe bozgori intonind imnul ROMANIEI.
 • +13 (23 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:56)

  buncrestin [utilizator]

  O initiativa foarte buna! Dupa 22 de ani de chinuri, e timpul sa ne reasezam pe temelii solide, sa nu ne mai fie rusine de noi ca popor. E spre binele Copiilor sa isi inceapa viata in jurul cat mai multor valori, pentru ca alternativa, asa cum ni se arata ea astazi, este una care ii duce catre nicaieri.
  • -6 (12 voturi)    
   da si sa tina mina la inima cind cinta (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:39)

   george [anonim] i-a raspuns lui buncrestin

   Si cine nu stie imnul sa fie aratat cu degetul in curtea scolii, si evident parintii vor fi atentionati la prima sedinta cu parintii.
   BunCrestin ai fost cumva si bun comunist ? ca eu am fost dar nu prea bun .
  • -6 (8 voturi)    
   "cat mai multor valori" ??!! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:08)

   costica [anonim] i-a raspuns lui buncrestin

   care sunt alea si pe unde le vezi tu in mandra noastra Romanie ?!
   VALORI, te rog, cum ai spus !!!!!!!!!
   • +3 (5 voturi)    
    costica, tata! (Joi, 29 decembrie 2011, 1:34)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui costica

    costica, cu oameni ca tine, valorile egal ZERO!
 • +3 (11 voturi)    
  In sfarsit..... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:59)

  ciolanos [utilizator]

  dar sa fie cu sanctiuni !
 • +4 (16 voturi)    
  ce reprezinta imnul pentru tine? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:00)

  stefan2008 [utilizator]

  Pentru mine, un imn este un cantec religios. In cazul imnului statului, a canta imnul este un act de inchinare adus statului.
  Pentru majoritatea aceasta nu va constitui o problema, pentru ca omul in general simte nevoia sa se inchine la ceva/cineva. Problema va aparea la cei care nu vor sa i se inchine tocmai statului.
  Sigur, asta nu justifica lipsa de respect la adresa simbolurilor statului, respectiv boicotarea imnului prin vociferari, huiduieli, etc. Chiar si cei care nu fac acte de inchinare catre statul roman, trebuie sa respecte manifestarile de inchinare ale celor care i se inchina statului.
  • +4 (10 voturi)    
   interesat (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:54)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Citind comentariile celor care sunt sigur ca ar canta si un imn bisericesc, nu numai imnul national, imi amintesc de miile de ani in care majoritatea omenirii era politeista. Inclinatia asta nu se pierde usor, ca urmare romanul secolului XXI se inchina fara probleme zeilor din biserica si in aceelasi timp face si un mare devotio catre stat.
  • -5 (9 voturi)    
   nici vb de religie, total altceva... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:43)

   adutu [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

   si tu cand termini de inchinat, ca ai folosit cuvantul asta de vreo 10 ori...
   • +6 (8 voturi)    
    asa spunem toti ateii (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:56)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui adutu

    ...si nici la Ceausescu nu te inchinai cand ii faceai cultul personalitatii nu-i asa? Ca doar erai ateu, cum sa te inchini tu la Ceausescu?! Atata doar ca il cantai, il aplaudai, il aclamai, tralala... "salvatorul de imperialisti" "iubitul conducator"...
    Sincer, mie imi pari din Coreea de Nord. Numai aia ar spune ca ce fac ei acolo nu este religie... total altceva... pai ce altceva?
  • -5 (7 voturi)    
   Felicitari... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:50)

   Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   ...Esti castigatorul Marelui Premiu al Concursului pe tema : "Imi place munca...as sta ore intregi sa o privesc".
 • +5 (13 voturi)    
  Am fost in Madagascar (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:20)

  Lucifer [anonim]

  si in fiecare zi de luni era organizata ceremonia ridicari drapelului national in fata unei primarii de sector.
  Se opreau inclusiv masinile iar soferii se dadeau jos si salutau drapelul care se ridica.
  Evident, noi suntem romani......
  • -6 (12 voturi)    
   Mda, un exemplu de urmat, Madagascarul asta! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:10)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Lucifer

   Deocamdata suntem romani. Daca se aplica legea asta, vom continua pe panta descendenta si poate vom ajunge si noi la nivelul malgasilor!
   • 0 (0 voturi)    
    vereule ! (Joi, 29 decembrie 2011, 19:15)

    jimmy yckx [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    daca legea venea dela dragnea, negoita si banicioiu, erai cu trup, suflet, tobe si trambite, pentru !
    da, noi nu suntem malgashi, noi suntem romani !
    am ramas cu gaura in cap, dela lovirutie.
    la americani, drapelul este arborat in permanenta pe orice loc public, orice oficiu pe banii natiunii, dela buget.
    la orice manifestatie sportiva, inclusiv meciuri de baseball intre scoli, se intoneaza imnul si toti stau in picioare, cu mana la piept. inclusiv mexicanii, portoricanii sau imigrantii de toate culorile.
    la orice manifestatei publica, inainte de incepere, inclusiv rodeo, se intoneaza imnul american, cel despre steagul strapuns de stele.
    dar, ai dreptate, aia sunt dintr'o societate de consum, in putrefactie..

    pe vremea mea, in scoala, in fiecare dimineata, la inceputul la prima ora, se da la statia de amplificarea imnul si, era obligatia profesorului se fie in clasa, cu toti elevii in picioare, ascultand in liniste. se cantau doua strofe, dupa care incepea ziua de scoala.

    ls noi nu pun steagul nici la primarie. numai la zile festive.
    la americani, steagul este in permanenta la posta, scoli, primarii, cladiri ale guvernului.

    la noi, si cand e lege, e tocmeala !
  • -6 (10 voturi)    
   si in fiecare zi era o zi de luni, nu? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:38)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui Lucifer

   :))
  • -5 (9 voturi)    
   ridicarea drapelului (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:42)

   george [anonim] i-a raspuns lui Lucifer

   Ce te faci cu cei mai in virsta cind vine vorba de ridicarea drapelului, ca la tinerete nu este o problema ...
   • +2 (4 voturi)    
    culca-te george (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:02)

    IoanB [utilizator] i-a raspuns lui george

    Cei mai in varsta vor sti sa duca mana la inima.
    Tristetea lor este ca tu nu ai inteles nimic.
  • +2 (6 voturi)    
   intr-o excursie (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:17)

   Am fost in Ungaria... [anonim] i-a raspuns lui Lucifer

   ...platita din alta tara (nu ca turist roman);ajungand tarziu la Budapesta ,am fost cazati intr-o tabara pentru studenti- foarte eleganta ,cu piscina si casute cochete ;in fiecare dimineata (am stat doua nopti acolo-ziua eram plecati sa vizitam orasul)studentii unguri aflati acolo in vacanta (banuiesc) faceau careul ,ridicau steagul pe catarg si intonanau imnul tarii ;uitasem :excursia a avut loc in2007
 • +4 (16 voturi)    
  Initiativa excelenta ! Bravo ! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:29)

  Prostu [anonim]

  1.Cei cu NATIONALITATEA romana o vor face cu drag - pentru ca sunt romani;
  2.cei care nu au decat CETATENIA romana vor intelege ca traiesc in Romania !

  Restul e teorie care ascunde ori interese ori prostie. Sorry , ignoranta !

  Pa romani !
  • +6 (12 voturi)    
   de acord (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:46)

   adutu [anonim] i-a raspuns lui Prostu

   in sfarsit s-a pus punctul pe imn!
 • -5 (13 voturi)    
  populisme ieftine, gen Basescu.... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:35)

  costica [anonim]

  "Amintim ca, pe 10 septembrie, presedintele Traian Basescu a propus la scoala de vara a UNPR ca in fiecare clasa de scoala sa existe un tricolor si la inceputul orelor sa se cante imnul national al Romaniei. "Va propun o initiativa ca in fiecare clasa de scoala sa existe un tricolor si la inceputul orelor sa cante imnul, asa cum noi am facut-o in toata perioada de liceu", a declarat Traian Basescu, sustinand ca o natiune care nu isi respecta simbolurile nu poate fi una puternica. "
  Pacat ca nu l-a intrebat nimeni pe Basescu cum vor canta Imnul tarii copiii colegilor de coalitie ai dlui Boc, adica ai UDMristilor !!!
  In rest, vorbe goale, RESPECTUL si PRETUIREA fata de TARA ta le inveti din ceea ce vezi in jurul tau, mai ales la cei care trebuie sa fie MODELE in tara asta, adica cei care conduc Romania la diverse nivele, respectiv modele in randul profesorilor, al preotilor, al guvernantilor de la toate nivelele(central si local!!) si al Presedintelui Romaniei, cel mai inalt nivel!!
  Ce vad copiii Romaniei cei vizati de aceasta masura la cei mentionati mai sus, incepand cu Presedintele Romaniei??!!
  NIMIC din ceea ce ar TREBUI, adica nimic din ceea ce inseamna VALORI recunoscute in lumea asta: ADEVAR, RESPECT, PERFORMANTA, PROFESIONALISM, EDUCATIE.
  Dimpotriva ei vad: ipocrizie, clientelism politic, lipsa de educatie strigatoare la cer, minciuna generalizata, lipsa de profesionalism, incompetenta la nivelul cel mai inalt!!!
  Ce exemple vreti sa le dati, cum sa le impuneti acele valori universal valabile ale omenirii cand cei care ne conduc duc lipsa evidenta de asa ceva?!
  Nici un IMN si nici un Tricolor nu va impune cu forta nimic fara exemplu celor care conduc si care ne dau cu totul altfel de modele decat cele pe care le vreti la tineretul patriei!!
  Aceeasi ipocrizie, ca-n celebrele fabule....
 • -5 (17 voturi)    
  Intonarea Imnului Naţional în unităţile de învăţăm (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:47)

  Ştefan Brăgărea [anonim]

  Evident, este o prostie! Nimeni nu va deveni mai Român dacă intonează cu regularitate imnul naţional. Acesta ar trebui rezervat ocaziilor de oarecare solemnitate...
  Elevii din Harghita şi Covasna, precum şi toate minorităţile naţionale, sunt obligate să cunoască limba oficială de stat şi să respecte valorile simbolice ale statului naţional.
  Restul... este vorbă goală!
  • -3 (3 voturi)    
   Anti-orice (Joi, 29 decembrie 2011, 1:38)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Ştefan Brăgărea

   Bravo, luptatorule anti-orice. Esti o vorba goala.
 • +4 (16 voturi)    
  Arati atasament fata de tara ta ROMANIA (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:48)

  Lucianmotzul [anonim]

  Este o initiativa LAUDABILA sa respectam simbolurile nationale ,sa invatam sa respectam tara in care ne_am nascut crescut educat ,sa respectam glia ROMANEASCA ,si nu in ultimul rind sa fim PATRIOTI ,imnul este ca si cum spui o rugaciune pt tara ta .Iar cei care nu vreau si nu acepta aceasta sa plece si sa cinte ce imnuri vor ,iar acesti minoritari unguri sa nu mai faca iei ordine si legi in tara noastra cum nici noi nu facem in ungaria lor .Nu va convine nu va tine nimeni cu forta aci plecati unde vreti ,si cu asta gata cu povestile voastre de manipulare si inbirligare a tot ce vreti voi ,a_ti maghiarizat sute de mi de romani chiar am exemplu in familie cum a_ti schimbat numele la socrul meu din Gavril in Gabor si din Margareta in Morghit asa ca mai lasati_ne cu propaganda voastra sovina .
  • -1 (5 voturi)    
   usor cu limba romana pe scari! (Joi, 29 decembrie 2011, 1:16)

   kovacs [anonim] i-a raspuns lui Lucianmotzul

   Am numărat cel puțin 5-6 greșeli de ortografie în textul dumneavoastră, domnule patriot. V-o spun așa, ca de la o ”minoritară” mai studioasă la un ”majoritar” corigent în limba țării (noastre!)
 • -1 (21 voturi)    
  O prostie (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:54)

  HP [utilizator]

  Ce reprezinta "patriotismul" de fapt ? Reprezinta mandrie, atasament pentru tara in care te-ai nascut.

  Deci din start, 2 probleme majore:

  a) Mandrie cu forta nu se poate. Ori esti mandru, ori nu esti. Un copil de 6-10-15 ani nu stie bine cine este ca individ, d-apai sa fie mandru de propria tara.

  b) Nu poti sa fii mandru de un loc geografic, de un teritoriu, de ceva exclusiv material. Nasterea ta in Romania sau in SUA sau in Japonia a fost ceva total intamplator si independent de propria decizie. Nu ai contribuit cu absolut nimic la asta si nici invers nu e valabil - faptul ca esti roman nu iti confera niciun drept sau motiv de mandrie per sé.

  Exista si alte motive pentru care toata initiativa e un cretinism feroce:

  c) Imnul in sinea lui este anacronic, a fost compus acum foarte multa vreme si reprezenta ceva pentru oamenii de atunci, nu pentru noi.

  d) Obligand copiii sa cante imnul sau sa fie patrioti le-ar induce sentimente confuze ulterioare vis-a-vis de propria personalitate si valoare. Eu nu sunt roman, sunt european, ba chiar cetatean mondial.

  Sunt om, sunt individ si nu pot fi mandru decat de propriile realizari, idealuri si convingeri. Nu de ale altora, si in niciun caz cu forta.
 • -7 (11 voturi)    
  Imnul + Biblia ! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:57)

  ion [anonim]

  Este bine ca ne luam dupa americani care au deja ceva identic: Pledge of Allegiance. Mai mult, ar trebui sa introducem ceea ce face Primul Ministru al izraelului acum cand, dandnd curs unei initiative a d-lui Baconschi, se tin sedinte comune de guvern cu Izraelul. Dl Netanyahu a introdus un fel de ora de religie obligatorie (studiul Thorei) la cabinetul lui. Nu ar fi cazul ca si dl Boc sa introduca la guvern studiul obligatoriu al Bibliei ?

  Netanyahu re-establishes PM Bible class
  http://ivarfjeld.wordpress.com/2011/12/11/netanyahu-re-establishes-pm-bible-class/

  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?ID=248941&R=R

  http://www.youtube.com/watch?v=I0GxO3zDcFw
  • -4 (8 voturi)    
   ? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:32)

   ghitza [anonim] i-a raspuns lui ion

   Ma intreb ce-o fi scris dna udrea in acel acactist bagat in zidul plangerii ?
 • +3 (15 voturi)    
  Imnul - varianta cum e in Canada (Miercuri, 28 decembrie 2011, 19:59)

  CatalinB [anonim]

  Hai sa va spun si eu povestea noastra legata de imnul din Canada. Am emigrat anul asta si am fost in aprilie sa inscriem copilul la gradinita. Gradinita este in cadrul scolii, am fost la "cancelarie" (office in denumirea locala). Fiind inainte de inceperea cursurilor (era parca 8:45) dna de acolo ne-a rugat sa luam loc pe scaun, si o sa vina cineva sa discute cu noi (ce documente trebuie, vaccinuri, etc).
  La 8:50, sau 8:55 vin 4 elevi din scoala insotiti de o dna invatatoare, intra in office si merg la un microfon. Zic ei acolo ceva gen "zicala de azi" dupa care incepe si se canta imnul. Noi, asteptam pe scaun, fiind de nici o luna in Canada, nu stiam ca ala e imnul, dar am banuit ca asta este. Dna. care ne-a invitat sa luam loc pe scaun, ne face semn sa ne ridicam in picioare cat se canta imnul. Evident ca am fost un pic surprinsi, sincer nu ma asteptam la asta, dar mi-am amintit cat am cantat imnul in Romania inainte de '89... Aici se canta imnul in fiecare zi, inainte de inceperea cursurilor.
  Personal, consider ca e o idee buna. In Romania notiunea de stat nu mai reprezinta o valoare (nu ma refer la reprezentantii statului, fie ca sunt PSD, PNL, PDL).
  Copilul nostru la 6 ani si 8 luni stie imnul Canadei pe de rost, oricand il intrebi. Poate va invata si imnul Romaniei, dar momentan asta e tara care are grija de el si mi se pare normal sa o respecte.
  • -4 (14 voturi)    
   by the way... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:11)

   costica [anonim] i-a raspuns lui CatalinB

   De ce ati emigrat ?!
   Sincer, te rog sa ne spui.....ma indoiesc la fel de sincer ca ati emigrat atrasi de frumusetile Canadei!!!!
   De ce ?!!!!!!!!!
   • +6 (8 voturi)    
    Si eu am emigrat (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:08)

    Richard the Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui costica

    sunt in SUA acum dar nu reneg Romania si nu o voi face niciodata fiindca nu o confund cu Antonescu, Basescu, Ponta, Iliescu, Vadim, Becali, Voiculescu, Badea, Gadea, Patriciu si lista este extrem de lunga...
    Daca atunci cand am pus steguletul romanesc alaturi de cel american in casa unde locuiesc aici credeti ca am voie sa ma gandesc la Coposu, de exemplu? Sau la Carol I? La Maniu, la Bratieni?
   • +2 (6 voturi)    
    chiar asa costica (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:23)

    nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui costica

    de ce nu emigreaza canadienii in Romania? de ce domne, de ce??? :))))))
   • +3 (5 voturi)    
    by the way (Joi, 29 decembrie 2011, 1:46)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui costica

    costica, raspunsul simplu si pe intelesul tau este: din cauza mentalitatii oamenilor ca tine. Nu o sa dezvolt nicio polemica cu tine, asa ca ma poti crede pe cuvant sau nu.
   • +1 (5 voturi)    
    de ce am emigrat... (Joi, 29 decembrie 2011, 3:34)

    CatalinB [anonim] i-a raspuns lui costica

    Costica, nano2k ti-a dat cel mai bun raspuns. Aveam o situatie buna in tara, dar tot am preferat sa emigram. Cateva motive:
    - flegmele si gumele de mestecat de pe strada;
    - rahatii de caine de pe trotuare;
    - cretinii de pe sosele care se cred piloti de formula 1 si omoara oameni (aici nu exista asa ceva, pentru simplu motiv ca "driving is a privilege, not a right", daca omori pe cineva ai toate sansele sa ramai fara permis pe viata)
    - birocratia fara sfarsit...
    - sistemul medical de rahat...
    As putea continua cu multe chestii, dar ma opresc aici...
    • -3 (3 voturi)    
     continuarea era mai relevanta.... (Joi, 29 decembrie 2011, 9:34)

     costica [anonim] i-a raspuns lui CatalinB

     asa cred eu.....
  • +2 (4 voturi)    
   tot in canada (Joi, 29 decembrie 2011, 3:32)

   gunoieru [anonim] i-a raspuns lui CatalinB

   ca o confirmare, mi se intampla uneori sa ajung mai tarziu cu copilul la gradinita si la scoala la el (cresa / gradinita / scoala primara) la 8.45 se canta imnul. nimeni nu vorbeste, nimeni nu umbla pe hol. si am fost surpins ca al meu copil de 4 ani jumate stie imnul canadei. si ce doream sa mai adauga este ca acel cantecel este respectat atat de canadianul nascut la a 10-a generatie acolo cat si de est-europeanul aterizat acolo de cativa ani, si de chinezul venit acum 2 luni si de indianul cu parinti imigranti
 • +6 (12 voturi)    
  Si dupa Revolutie a fost cantat (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:06)

  unu [anonim]

  Eu am inceput scoala dupa Revolutie si am cantat in clasa, organizat, imnul national. Nu-mi aduc aminte cand s-a incetat acest lucru si de ce e atata mare zarva faptul ca se reincepe sa se cante imnul tarii al carei cetatean esti.

  O corectare mica: in SUA nu se cantul imnul national decat la meciuri/alte evenimente speciale si acolo se face cu pompa. In fiecare zi, insa, toti elevii recita in clasa "Juramantul de credinta" care suna asa: "Jur credinta steagului SUA si Republicii pe care o reprezinta, natiune supusa lui Dumnezeu, indivizibila, cu libertate si dreptate pentru toti." - asta asa, pentru a vedea diferentele...
 • +6 (14 voturi)    
  O ideie buna. (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:21)

  mircea [anonim]

  Arborarea drapelului national si cantarea imnului este o ideie buna.Multi nu cunosc imnul pentru-ca nu au avut ocazia sa-l invete undeva si acum fac pe grozavii spunand ca nu vor sa-l cante.Asa-i vad pe unii comentatori cum ar fi "costica si evoque"care au de obicei comentarii nationaliste,dar acum nu sunt de acord cu intonarea imnului national.Cred ca nu-l stiu si fac pe grozavii.Cat despre maghiari,nu trebuie sa ne facem probleme pentru ei.Cine vrea sa poata munci si castiga bine in Romania,trebuie sa stie romaneste si sa respecte simbolurile statului roman.Cine-i fraier,face pe fudulul si sta ca prostu cu nasul in coada vacii si cu sudalmile bunicului ungur verde si prost.Este valabil si pentru alte minoritati.Si poate nu mai intalnim cantareti "cu staif"care sa improvizeze(Pavel Marcel).
  • -1 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:47)

   [anonim] i-a raspuns lui mircea

 • -7 (13 voturi)    
  Imnul Romaniei:"Desteapta-te romane" (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:32)

  lilly [anonim]

  - sugestie: "Calusul oltenesc", pare mai adecvat .
  • +4 (8 voturi)    
   Respecta ca sa fii respectat(a). (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:47)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui lilly

   Pentru tine si o manea poate fi buna.Daca insulti imnul si poporul roman ,nu inseamna ca esti cult(a).Din pacate,tehnologia permite si celor ca tine sa-si spuna parerea,cu toate ca nu merita aflata.
 • +5 (15 voturi)    
  SUA-România (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:01)

  cobra [anonim]

  Aşa greaţă îmi lasă aceşti unguri care se dau mironosiţe acum şi călăi când apare un moment ca RM2 sau Revoluţia din 89...
  Le-aş aminti acestor indivizi că în America oricare cetăţean ESTE OBLIGAT să ştie limba engleză, că în relaţia cu orice autoritate locală sau federală se foloseşte NUMAI limba engleză, iar acţiunile secesioniste NU SUNT TOLERATE.
  Aş aminti că pentru a obţine cetăţenia americană trebuie să ştii, printre altele, şi imnul naţional aspect la care mulţi conaţionali de-ai noştri stau rău de tot. Unii nu doar că nu-l ştiu, dar nu ştiu nici limba ţării în care trăiesc.
  • +1 (9 voturi)    
   dar prin America cand faci o vizita? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:51)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui cobra

   Asta asa... ca sa vezi cam cat se vorbeste engleza in Florida de exemplu. Sau mai bine zis cati stiu engleza in Florida.
   • +1 (5 voturi)    
    Engleza în Florida (Joi, 29 decembrie 2011, 6:54)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

    Maestre, în relaţia cu AUTORITĂŢILE să nu-mi spui tu mie că se foloseşte limba spaniolă. Dacă imigrantul a ales această ţară, când se duce la o instituţie publică locală sau federală este întâmpinat în limba engleză.
    Hai, contrazice-mă.
    Nu mai pun problema dacă se duce la o bancă...
    • +1 (3 voturi)    
     aiurea (Joi, 29 decembrie 2011, 12:48)

     aiurici [anonim] i-a raspuns lui cobra

     maestre, afla ca in SUA nu exista limba oficiala, deci nu exista obligativitatea de a cunoaste limba engleza, asa ca ce vorbesti tu aici e apa de ploaie.
     oricum, tu cu ungurii ai ceva, desi si la capitolul asta esti la fel de pe langa subiect.
    • +2 (2 voturi)    
     engleza nu este limba oficiala in sua (Joi, 29 decembrie 2011, 21:32)

     jimmy yckx [anonim] i-a raspuns lui cobra

     nu exista limba oficiala, prin lege.
     engleza este limba comuna.
     exista comunitati inchise unde engleza este putin cunoscuta. cum ar fi china towns in marile orase, comunitatile de mexicani in statele din sud vest.
     in banci, in ny, la atm/bancomat, poti gasi is in chineza, sau greaca, depinde de zona.
     in china town din ny sunt placute de strazi in chineza.
     in texas, limba spaniola este a doua limba folosita si este acceptata in contactul cu oficialitatile. peste tot sunt angajati vorbitori de spaniola. mergi la un ghiseu public, nu stii engleza, exista un functionar care vorbeste spaniola.
     pe aeroportul din dallas, anunturile se fac in engleza si spaniola.
     anumite formulare oficiale sunt in engleza si spaniola.
     politia are in patrule vorbitori de spaniola, in cartierele unde predomina mexicanii si alti hispanici.
     dar, toti, la a doua generatie, cunosc si vorbesc engleza, limba din scoli.

     juramantul de credinta este rostit, in scoala, de toti copiii, chiar daca nu stiu bine limba, sunt noi veniti.

     exista si in america alde gica contra care cer scoaterea crucilor, sa nu se mai zica pledge of allegiance in scoli, sa nu se mai arboreze steagul, etc.
     dar sunt putini si vorbesc in van.

     se arboreaza steagul, se vorbeste engleza, se spune pledge of allegiance in scoli, se canta imnul la toate adunarile publice, inclusiv sportive, fara a fi legiferat, liber consimtit, ca datorie civica.
 • +5 (13 voturi)    
  Patriotism (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:01)

  Avram Iancu [anonim]

  Este o idee foarte buna.
  E timpul sa actionam nu sa reactionam. Numai luptand impreuna putem devenii puternici, bogati si fericiti, putem muta granita dincolo de Prut si putem reda romanilor mandria si demnitatea de a fi romani . Cei care simt romaneste si vor sa faca ceva pentru Romania va rog sa ne contactati la:
  romaniaputernica@gmail.com.

  TRAIASCA ROMANIA MARE
  TRAIASCA TRICOLORUL
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Avram Iancu

  • +1 (3 voturi)    
   sa curga deci cu minusuri (Joi, 29 decembrie 2011, 13:08)

   Petre Ispirescu [anonim] i-a raspuns lui Avram Iancu

   Avram Iancu e direct responsabil, in calitate de conducator al contrarevolutiei de la 1848 din Transilvania, de zeci de masacre indreptate impotriva populatiei civile (de o anumita etnie) cu un bilant total de ordinul miilor (numai la Aiud peste 600 de morti), regiunea in care au activat trupele sale fiind practic epurata etnic . Pentru romani el este insa un erou si Transilvania e plina de statui ale lui si strazi si scoli care ii poarta numele.
   Si daca tot tipi in gura mare Traiasca Romania Mare, nu cred ca ai macar habar de cum s-a facut colonizarea romanilor in Dobrogea si in Cadrilater, de evacuarile fortate ale bulgarilor cu ajutorul armatei sau de politicile de romanizare fortata din Banat, Bucovina si Basarabia. Mai incetuc deci cu romanismul asta exagerat, ca in primul rand ar fi cazul sa ne invatam istoria cum trebuie ca popor, cu bune, dar si cu rele. Respectul pentru imn si tara vine apoi de la sine.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai luat-o pe arătură (Joi, 29 decembrie 2011, 21:40)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui Petre Ispirescu

    Maestre, aberezi la maximum. Confunzi pe Avram Iancu cu generalii unguri cărora li s-au ridicat statui la Arad.
    Aşa zisa colonizare a Dobrogei şi a Cadrilaterului a fost de fapt un schimb de populaţie între Bulgaria şi România. Te pomenesti ca vrei sa dai de inteles ca bulgarii erau majoritari in Dobrogea.
    Românizare forţată în Banat, Bucovina şi Basarabia? Ia citeşte măcar cartea asta: 12 invazii rusesti in Romania. Am zis macar asta.
    Lectura placuta!
 • +6 (12 voturi)    
  Doar "invatamantul primar & gimnazial"? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:08)

  teose [utilizator]

  In fine, toata daravela e, asemenea altor "dezbateri", pierdere de vreme si deturnare a atentiei de la problemele sociale reale. Imi permit insa o intrebare: de ce masura legislativa(?!) face referire doar la "fiecare clasa din invatamantul primar si gimnazial"? Cred oare parlamentarii ca elevii din clasele V-VIII nu sunt in stare sa scrie pe dreapelul national expresiile pe care le anticipeaza si le este teama ca vor fi scrise de liceeni? Ar fi bine sa dea o raita prin grupurile sanitare ale scolilor elementare, unde "compunerile" de pe peretii closetelor lasa in urma "urarile" scrijelite pe bancile stadioanelor sau in veceurile carciumilor de cartier. Ori liceenii si-au luat portia de patriotism, in timpul gimnaziului, si acum vor trece, prin alt proiect de lege, la uniformele de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei?
 • -5 (9 voturi)    
  "Tinutul Secuiesc nu e Romania" spun maghiarii.... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:36)

  lili [anonim]

  "Intrebat ce efect va avea initiativa in Harghita sau Covasna, unde multi copii nu stiu limba romana, Miclea a declarat ca aceste “cateva strofe se pot invata”. “Este imnul tarii, nu cred ca aduce atingere in niciun fel exprimarii culturale a nationalitatii respective. Daca o data pe saptamana, timp de 3-5 minute, se fredoneaza imnul national nu aduce nicio atingere identitatii culturale a unei nationalitati; niciuna”.
  Dl Miclea uita ce spun maghiarii in acest sens, adica ei spun: "Tinutul secuiesc NU e Romania"!!!
  Mai zilele trecute a fost scandalul din hochei cand jucatorii maghiari din nationala de hochei a Romaniei au spus clar: Nu Romania a invins Ungaria ci Tinutul Secuiesc!!!!
  De la Bucuresti evident ca astfel de lucruri nu conteaza, dar maghiarii din zona asa gandesc si nu ascund asta niciodata, ei asa simt si asta si spun!!!
  Pentru ei nu Romania este tara lor, ci Ungaria-mama. Cum sa cante ei Imnul Romaniei?! Ei canta Imnul Ungariei !!!
  Cum ii vede Dl Miclea cantand Imnul Romaniei?!
  De altfel, observ ca lipsesc din articol tocmai comentariile celor de la UDMR!!!
  Ar fi interesante, HotNews, chiar va rog!!!!!
 • 0 (10 voturi)    
  trei propuneri de proiecte de lege (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:47)

  monica L [anonim]

  1. Elevii sub 18 ani ar trebui sa intoneze la inceputul fiecarei zile urmatorul imn: alocatia pentru copii nu poate fi conditionata de datoriile parintilor.
  2. Funeriu si sleahta lui agramata din minister ar trebui sa transcrie la inceputul fiecarei zile Gramatica limbii romane a Mioarei Avram, editia scolara. La fel ar trebui obligati sa faca si alti ministri seralisti sau pseudoseralisti, precum Igas, Ialomilitianu, Oprea.
  3. Cei mai multi din cei care conduc Romania astazi ar trebui sa ingine la inceputul fiecarei zile cinticelul: Securisti au fost, securisti sint inca/Şi-or fi în neamul românesc!/Căci rupţi sunt ca din tare stâncă/Securistii unde cresc.
 • 0 (6 voturi)    
  "37 impotriva".... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:59)

  vio [anonim]

  cine-o fi votat "impotriva" ??!!
  Oare, cum au votat cei de la UDMR, partenerii de guvernare "fideli si de incredere" ai Dlui Boc intru guvernarea TARII ??!!!
 • +6 (12 voturi)    
  :) (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:03)

  owl [anonim]

  Cel mai bine e sa inceapa ei sedintele parlamentare cu intonarea imnului. De fapt, sa nu aiba voia sa voteze, pana nu intoneaza imnul. Si in caz ca a lipsit o sedinta, parlamentarul respectiv sa intoneze si pentru ziua lipsa.

  Daca un an de zile e tin de treaba, putem extinde. N-am intele de ce trebuie sa faca ei experiente pe copilul meu; sa faca pe ai lor si pe mama lor.
 • +3 (7 voturi)    
  ........... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:05)

  radub [anonim]

  Propun ca maghiaro-secuii sa fie scutiti de cantarea imnului. Isi vor bate doar joc de imn si de insemnele nationale romane. Este o natie aparte lipsita de simtul realitatii de la mic la mare. In anii 60 cand intr-o localitate mica din Michigan numarul maghiarilor ajunsese la vreo 15-20% ( un caz izolat dealtfel si cauzat de o imigrare in masa in acea localitate) imediat au facut un memoriu Presedintelui de a se recnoastea maghiara ca limba oficiala in acea zona.
  Raspunsul fu scurt : limba oficiala in USA este engleza care este invatata si vorbita curent si fara probleme si in localitatile unde peste 50% sunt latinos.
  Latinos ? Mi csoda ? Hat tanulni a latinos es magyarul.... fu concluzia ungureasca din Michigan (pai sa invete si latinos ungureste)
  • -2 (4 voturi)    
   Mai citeste (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:31)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui radub

   SUA nu are nicio limba oficiala.
 • +2 (4 voturi)    
  patriotism (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:09)

  gogu [anonim]

  Cel mai bun simbol de patriotism ar fi sa iesim TOTI ROMANII la VOT! Nimic mai mult.
 • -1 (5 voturi)    
  O initiativa logica si patriotica (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:28)

  ion roata [anonim]

  in 1939 cand am mers la scoala intr-un sat de la poalele muntilor carpati inca din prima zi de scoala am cantat in fiecare zi la inceputul lectiilor IMNUL NATIONAL AL ROMANIEI"TRAIASCA REGELE"Sa stiti ca era o placere pentru noi sa cantam imnul.Ba chiar si dupa razboi cand eram la liceu pina la izgonirea Regelui din tara de catre comunisti in fiecare zi cantam imnul nationa"TRAIASCA rEGELE"
  ce este rau ca astazi cand suntem o tara libera si democratica sa ne exprimam atasamentul fata de tara noastra.este tara noastra si trebuie sa fim patrioti,nu suntem unguri sau tigani ca sa o injuram si sa o terfelim de parca am fi niste venrtici si nu avem nici-un crez.crezul nostru este imnul national pe care trebuie sa-l veneram asa cum fac romanii din ardeal care se mandresc sa se incinga cu tricolorulsi cu straie nationale.trezitiva romani ca maine poimane o sa vedeti ce este posibil sa se intample cu ungurii in coasta noastra.
  • +2 (2 voturi)    
   ai uitat ceva prietene (Joi, 29 decembrie 2011, 1:01)

   negociatorul [anonim] i-a raspuns lui ion roata

   da prietene ai dreptate dar ai uitat ceva.

   da-mi exemple de profesori din ziua de azi care mai predau cu daruirea din perioada interbelica.

   cati prfesori de istorie, de muzica, de educatie civica, diriginti, ii invata pe copii imnul national???

   foarte putini.

   iar ei vor sa introduca se cante in fiecare zi imnul.

   bun sa zicem
   copiii vor canta dar profesorul daca va vorbi la telefonul mobil in timp ce canta elevii, sau va sta pe scaun, sau se va uita pe geam , sau nu va fi serios, sau va mima ca ii dirijeaza ca un dirijor, atunci imnul de stat nu va fi luat in ras de elevi????

   cum va controla statul roman asta???? prin sri??? prin paratul elevului de catre profesor???

   cea mai buna ideea este ca la TVR se canta imnul national dimineata si apare si textul iar eu deja am invatat o strofa.

   deci asa ceva se poate face.
   cu un videoproiector la ora de dirigentie sau de istorie, sau de muzica ii invatam textul.

   dar nu trebuie sa fie oblgati sa cante. vor canta imnul national daca il vor sti, si il vor canta cu placere.

   daca vor fi obligati efectul va fi altul
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:43)

  [anonim]

 • -1 (9 voturi)    
  Mda (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:54)

  serban [anonim]

  Deci patriotismul la noi inseamna sa-i vedem pe bozgori cantand imnul national. Nu conteaza altceva. Daca ati fi buni romani ati fi mandri cantand imnul nostru, nu sa-i vedeti pe bozgori cantand imnul. Este un primivitism care numai in Romania si cateva tari din lumea a treia este cultivata.Abia astept sa scapati de unguri sa vedem ce teme veti mai gasi si voi. Locuiesc in Concord, New Hampshire, sunt si cativa romani si multi unguri. Toti o duc bine, toti se inteleg, niciun ungur nu vrea sa intoneze imnlu Ungariei si cu atat mai mult romanii sa intoneze imnul Romaniei. Ne-am scarbit de primivitismul de acasa. Vad ca acasa e jale mare....vai de capul vostru.
 • -2 (2 voturi)    
  O solutie pentru aceasta dilema (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:54)

  Mircea [anonim]

  Sa se introduca aceasta directiva pentru o perioada de proba, sase luni de ex. Dupa aceasta perioada, se cere parerea celor implicati (profesori, parinti si mai ales, copii - spun mai ales pentru ca nimeni nu i-a intrebat si pe ei ce parere au).

  Daca majoritatea este de acord, se continua (eventual cu modificarile de rigoare). Si cu asta basta, ce atatea discutii despre ceva ce nu se stie ce efect va avea...
 • +2 (4 voturi)    
  Desteapta-te (Miercuri, 28 decembrie 2011, 22:55)

  Adrian [anonim]

  Va avea succes la clasele 1-5 unde invatatorii se pun impune. In rest va fi o bascalie generalizata asa cum sunt orele de sport, religie, dirigentie ... bine inteles depinde si de scoala ca elevii sunt aceeasi peste tot fie ei maghiari, nemtii. tigani sau romani.
 • -1 (5 voturi)    
  De la un maghiar . . . . (Miercuri, 28 decembrie 2011, 23:07)

  Gheorghe [anonim]

  . . . era de asteptat fenomenul de respingere asa ca il scuz pe Ferencs Karoly (alta era daca se intona imnul Ungariei de exemplu) dar de la un profesor roman (Gheorghe Zisu) sa vina o asemenea remarca ca cea cu patrunjelul in ciorba (si nici macar nu e originala in proverb e vorba de aghiasma stimate prof.) nu e e deloc pardonabil ba chiar ar trebui sa se reflecte serios daca mai trebuie sa ramana in scoala sau nu. Oameni ca Dvs. habar nu au cata importanta se da in tari puternic dezvoltate insuflarii ideii de patriotism si atasament fata de poporul din care face parte copilul respectiv. Chiar crezi stimate dom profesor ca aceasta chestiune este lasata la voia intamplarii? Pai am sa-ti spun eu ca prin 1946-47 (pentru ca ma duceam cu fratii mei mai mari la scoala) in scoli se intona 10 mai, si asta nu pentru ai gadila orgoliul regelui ci tocmai pentru a insufla copiilor de mici sentimentul de apartinatate la acest popor si la dragostea fata de patrie si . . da, de rege!
 • +1 (1 vot)    
  Normal (Joi, 29 decembrie 2011, 0:06)

  Scarlat [anonim]

  (null)
 • +4 (6 voturi)    
  imn (Joi, 29 decembrie 2011, 0:15)

  ovidiu [anonim]

  In sfarsit ma bucur ca am gasit solutia la criza
  .Iar ne-am scos.
  Sa ne concentram asupra subiectului pt ca suntem pe drumul cel bun.
  Pana una, alta poate nu mai aruncam gunoiul pe strada, incercam sa fim onesti unii cu altii si sa ne comportam mai civilizati ca la zoo.
  Dar stati linistiti , cu imnul le rezolvam noi ca avem experienta noastra.
 • 0 (4 voturi)    
  E O MARE DIFERENTA !!!! IMNUL TREBUIE (Joi, 29 decembrie 2011, 0:54)

  negociatorul [anonim]

  deoarece ei nu pot sa controleze nici legile care exista, atunci propun o noua lege, ca sa poata si altii sa isi mai bata joc de aceasta biata tara.

  si spun aceasta deoarece:

  1. de 1 decembrie ei nu sunt in stare sa organizeze ceva frumos in fiecare oras si nici nu pot verifica ce se intampla in anumite orase stim noi care.

  2. educatia civica este zero barat - copiii invata verzi si uscate despre UE si CE si parlamentul european, si altele, iar ei nu stiu imnul national

  3. in anumite scoli se preda limba romana ca si limba straina, istoria care nu e predata in limba romana este vai de ea si este prezentata tendentios.

  4. si-a batut joc cine a vrut de imnul national modificand-ui versurile si punandu-l si pe manele si nimeni nu a fost tras la raspundere.

  5. in cate gradinite, scoli, universitati se intoneaza imnul de stat la deschiderea si la inchiderea anului scolar ??? imi dati va rog un singur exemplu??? si vreau sa spun intonare nu ascultare a unei benzi audio????

  6. cati deputati si senatori cunosc cele 4 strofe ale imnului de stat ???? imi dati macar un exemplu???

  concluzie

  . este de ajuns daca s-ar intona imnul macar la deschiederea semestrelor scolare.

  . daca se va intona imnul in fiecare zi, vor inebunii profesorii, o vor lua razna cu totii, li se va parea o povara si vor transmite copiilor exact efectul contrar asteptat de catre autoritati astfel incat copilul va fi satul de acest cantec.

  vai de voi parlamentari fara minte.
  orice deputat si senator destept are 2-3 consilieri foarte buni care ii spun ce sa faca sa nu o dea cu bata in balta.

  dupa socaciu, vine alta lege.

  legea trebuie adaptata si introdusa. insa asa cum este acum va fi vai copii si efectele vor fi si mia nefaste legate de patriotism si iubirea de tara

  E O MARE DIFERENTA !!!!
  IMNUL TREBUIE STIUT, SA I SE CUNOASCA VERSURILE, SI CANTAT LA ANUMITE SARBATORI NATIONALE

  NU CUM PROPUN ACESTIA
  DEGEABA E CANTAT IN FIECARE ZI ROBOTIC IAR IN SUFLET NU SIMTI NIM NIMIC
 • 0 (4 voturi)    
  Poate gasim si un imn national nou?! (Joi, 29 decembrie 2011, 1:05)

  Clop [utilizator]

  http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/psihologia-imnului-na-ional

  "Dar avem voie să ne punem unele întrebări cu privire la calitatea de „imn naţional“ a acestui respectabil cîntec. Este el funcţional în această calitate? Poate el avea un efect benefic asupra celor care îl cîntă şi care îl ascultă? Şi în ce măsură este el, astăzi, reprezentativ pentru ţară? Răspunsul meu este negativ. Sînt de părere că textul imnului nostru este vetust (inactual), nevrotic, autodenigrator, funebru."

  Dl. Plesu are dreptate, a punctat foarte bine.
 • +5 (5 voturi)    
  mai pe de-a dreptul. (Joi, 29 decembrie 2011, 1:26)

  anamaria [anonim]

  Cred că președintele putea să ne-o spună de la obraz: ne pregătim de faza PotretuL Conducătorului deasupra tablei, în fiecare clasă. Ce așa mare deranj, în fond? De ce să ne oprim la faza pe imnuri și drapele, când putem face un pas mai departe?
  Doamna Maria Stavrositu ar trebui să pună punctul pe i și să nu ne mai ia așa, pe ocolite.
 • +3 (3 voturi)    
  e o prostie (Joi, 29 decembrie 2011, 8:09)

  tigertiki [anonim]

  Mai propun sa se stea in piciorul drept numai si sa sa prinda cu mina stanga urechea dreapta cu ocazia intonarii si toti cei care nu vor sa cante sa-si coase o stea portocalie pe haine care sa-l poarte tot timpu !
  xoxo
 • +1 (3 voturi)    
  O MICA PRECIZARE (Joi, 29 decembrie 2011, 9:52)

  grasutu enigmatic [anonim]

  Nu romanii trebuie sa cante imnul in scoli, ci ungurii din HarCov, sa nu uite in ce tara traiesc :)))) In curand Tinutul Secuiesc va fi delimitat pe Google Maps, o sa vedeti.
 • -1 (3 voturi)    
  Eu in Republica Moldova voi deschide o minifabrica (Joi, 29 decembrie 2011, 10:14)

  Maria [anonim]

  Eu in Republica Moldova voi deschide o minifabrica de producere a hartiei igienice in culorile tricolorului roman, sper sa statul roman va aprecia acest gest si va importa productia noastra!
 • +1 (3 voturi)    
  Monarch (Joi, 29 decembrie 2011, 10:34)

  mr hyde [anonim]

  Puteam fixa Ziua Nationala la 10 mai si am fi intonat cu totii , cu placere Imnul Regal care nu face trimitere la "barbari", "tirani "etc...Cred ca si secuii ar fi cantat asa ceva , este o mare mandrie -zic eu - sa onorezi un rege , monarh peste toti cetatenii tarii din tara si din afara , indiferent de etnie sau culoare politica. Din pacate ne-am batut joc de privilegiul pe care il avem de a avea un Rege in viata si acum ne certam pe un imn pe care l-am schimbat de 10 ori si pe care unii il recunosc si altii nu ...In legatura cu secuii , sunt foarte incapatanati , sunt manipulati su nu gandesc in actualitate .Daca in zona se vor face investitii si viata lor se va schimba probabil ca vor putea fi recuperati ca si cetateni ...
  • +2 (2 voturi)    
   patriot devi (Joi, 29 decembrie 2011, 11:53)

   scurt pe 2 [anonim] i-a raspuns lui mr hyde

   patriot devi cand ai motive solite de respect fata de guvernanti - mai intai trebuie sa ne demonstreze guvernatii ca sunt patrioti - pana akm guvernanti ne.au demonstrat cu varf si indesat k nu tin la Romania nici cat negru sub unghie - in concluzie sa cante ei Imnul ( care imn? ) k noi suntem cu foamea in gat - peste cel mult 2-3 ani in Marlanika nu vor mai fi decat copii si batrani - astia suntem noi romanii asta meritam
 • +1 (1 vot)    
  parere (Joi, 29 decembrie 2011, 11:13)

  anonim [anonim]

  1. stabiliti (prin consens cat mai general) ce se vrea de la scoala:
  - sa dea cunostinte (invatare)
  - sa dea o baza de comportament, de etica / morala (educare)
  - sa insufle sentimente patriotice, mandrie, etc
  - sa incurajeze inventivitatea / creativitatea
  - etc (adica mai adaugati si voi)
  - cate ceva din toate (cat din fiecare ?, in ce ciclu scolar ?, etc)
  2. stabiliti ce resurse sunt la dispozitie pentru asta
  3. stabiliti ce eforturi sunt dispusi sa faca "impricinatii"
  Fara asta vom trage in toate sensurile de aceasi plapuma prea mica in toate dimensiunile ei !

  Si inca:
  doamna zice in motivare ca "Usurinta cu care sunt folosite astazi, in locuri si la ocazii adesea nepotrivite, a condus la o uzura avansata a acestora". Fara multa grija in eventuala aplicare legea nu ar face decat sa duca spre infinit numarul de astfel de ocazii
 • +2 (4 voturi)    
  patriotismul nu exista (Joi, 29 decembrie 2011, 11:35)

  dann [anonim]

  Doamne fereste sa ne atace careva. O sa pierdem prn neprezentare. Dracu se duce la razboi pentru basescu, boc, patriciu, tiriac, ponta, videanu...
  • +1 (1 vot)    
   Unica solutie: a declara razboi unui stat germanic (Joi, 29 decembrie 2011, 17:16)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui dann

   Romania nu va putea ajunge la standarde europene si sa scape de coruptie decat sub jug nemtesc.
 • +3 (3 voturi)    
  stat de kko (Joi, 29 decembrie 2011, 11:47)

  dann [anonim]

  Atata timp cat statul i-mi fura 80% din munca mea prin taxe si impozite si da acesti bani tuturor gu.noaielor din partid, ma kak pe el de stat.
  O sa-mi invat copii sa faca tot posibilul pentru desfiintarea lui. Nu sa cante ca papagalii imnu.
  • -1 (3 voturi)    
   Sa-ti fie rusine! (Joi, 29 decembrie 2011, 14:16)

   q1953 [utilizator] i-a raspuns lui dann

   Cum sa ne respecte altii cand noi nu ne respectam?
   Cei mai multi bani din taxe si impozite se aloca pentru pensii si salariile bugetarilor(aici nu are treaba partidul), iar o parte la investitii, iar aici se poate sa ai dreptate, fiindca se pot truca licitatiile.
   In legatura cu vocabularul tau, pacat ca ai copii!
   Aschia nu sare departe de trunchi!
   Nu mor caii cand vor cainii!
   Asa ca tu si progeniturile tale nu puteti fi in stare sa desfiintati ceva(statul) pentru crearea caruia au luptat si murit de-a lungul istoriei peste un milion de Romani.
   Sa-ti fie rusine, nu esti demn de numele de Roman!
   Esti un frustrat care nu te poti adapta societatii in care traiesti.
   Pentru neimplinirile tale, tu esti de vina.
   Nu cauta vinovatii in alta parte!
  • -1 (1 vot)    
   Nu esti singurul (Joi, 29 decembrie 2011, 17:12)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui dann

   Si eu voi face la fel. O Romanie in care coruptia se perpetueaza in permanenta, furandu-se cu nerusinare din banii cetatenilor productivi pentru ca clientela de partid sa castige toate licitatiile pe sume fabuloase, este o Romanie ce trebuie sa ajunga la lada de gunoi a istoriei! Trebuie faramitata si tocata marunt, iar abia din ramasite sa se construiasca ceva in loc!

   De aceea sunt de parere ca macar vestul tarii trebuie sa-si redescopere trecutul habsburgic, perioada cand a facut parte dintr-unul din cele mai avansate imperii si civilizatii ale lumii, un spatiu multicultural, DAR cu o cultura dominanta: cea germanica (mult superioara fata de orice altceva din Balcani)! Vechiul Regat trebuie sa renunte la balcanisme si sa revina la acea singura sclipire de geniu: aducerea unui NEAMT la conducerea tarii!
 • 0 (2 voturi)    
  Respect (Joi, 29 decembrie 2011, 13:44)

  Parol [anonim]

  Respect, cinste, onoare pentru cei care si-au dat viata pt acest stat asa cum e el, corupt, sarac, manelist.
  Jos palaria pt barbatii care au spus NU dominatiei Turciei, Rusiei, Austro-Ungarilor, Germaniei Hitleriste.
  Respect vesnic pt bunicii si strabunicii mei disparuti pe fronturi.
  Imnul Romaniei cantat asa cum un machidon in persoana Regelui Fotbalului Gica Hagi isi tinea mana la inima si il canta, imi spune ca strabunicul meu nu a murit degeaba sa ramana bunica mea sa isi creasca surorile mai mici.
  Sa cante imnul si sa afle si ca stra strabunicii lor au murit ca sa fie liberi in tara lor nu exilati in tara altuia.
 • +3 (3 voturi)    
  Scurt pe ketto (Joi, 29 decembrie 2011, 13:48)

  Bastiano [utilizator]

  Haideti sa va spun si o parere de roman, care are prieteni unguri, sarbi, nemti, slovaci, s.a.m.d. Nascut si crescut in Timisoara, n-am avut niciodata astfel de probleme legate de etnie cu prietenii mei..pe cat puteam le intelegeam si le vorbeam limba si viceversa. La scoala, cantam imnul cu totii, fara sa ne punem probleme de acest fel. Astfel de mizerii legate de etnie, au aparut dupa rascoala din decembrie '89, initiate si alimentate de catre cei de la putere, care alta treaba n-au. UDMR-ul prin reprezentantii sai, parca are ca singur scop, initierea si alimentarea acestor mizerii. De douazeci de ani incoace, numai de astfel de intrigi se tin...Pai ce sa invete mucoshii aia din Nationala de hochei? Li s-a bagat in capul ala patrat numai venin. Normal ca asa reactioneaza...Parintilor sa le fie rusine! Pe astia, i-as pune de exemplu sa si scrie Imnul in fiecare zi dupa ce-l canta! Ca doar nu moare nimeni din asta si mai mult ,vor constientiza la un moment dat ca traiesc in Romania, unde au atatea drepturi ca in nicio tara din lumea asta, minoritatile nu au atata intelegere...! Nu vreau sa supar pe nimeni, dar hai sa fim sinceri in sinea noastra de romani, unguri, nemti sau ce-om mai fi...Da dom'le! cant o strofa doua din imn, ca nu-mi pica nimic..din contra! incercati dimineata si o sa vedeti ca va simtiti mai bine. Pana la urma, aici traim, aici muncim, aici ne duceam greutatile si mai asta ne lipseste, sa ne inversunam unii impotriva celorlati, ca sa dam satisfactii celor interesati...vorba aia "divide et impera!" Daca esti om, nu mai conteaza cum te cheama...pune mana si fa ceva util in tara asta in care te-ai nascut! de exemplu, maturati in fata blocului sau plantati un pom!...veti vedea ca rezultatul n-are nicio legatura cu etnia! La Multi Ani, cetateni ai acestei tari!
 • +1 (1 vot)    
  Cam asta-i parerea mea... (Joi, 29 decembrie 2011, 15:02)

  vali [anonim]

  Eventual profesorul care are prima ora la aceeasi clasa in fiecare zi de luni poate sa nici nu-si mai pregateasca lectia respectiva, nu? Ca taaare lung mai e si imnul asta al nostru... Nu ca initiativa ar fi rea dintr-un motiv sau altul, dar prea se revine incetul cu incetul la ceea ce am vrut sa lasam in urma. Adica, la aplicarea 'pe de rost' a unor 'ordine' si 'reguli' de sus. Pe cand tabloul 'multiubitului nostru conducator' deasupra tablei? In plus, ar fi bine ca cei care se tot framanta in legatura cu insamantarea patriotismului in inimile urmasilor sa aiba grija cum se comporta zilnic si ce spun natiei asteia derutate... Nu doar sa arunce asa, cate o bomba, care face valuri, numai ca sa iasa putin in evidenta si 'sa-si justifice' prezenta prin cele tribune inalte...
 • -2 (2 voturi)    
  Imnul Romaniei (Joi, 29 decembrie 2011, 15:18)

  LEC [anonim]

  Prieteni,
  Am citit aproape toate interventiile
  Sunt pareri atat pro cat si contra , ca intotdeauna.
  Parerea mea :

  Imnul trebuie cantat , nu numai in scoli ci si la universitati , institute teologice , unitati militare , inchisori , centre de reeducare.
  Mai departe , orice persoana , angajata a statului,
  va trebui , ca dupa ce parcurge toate etapele de selectie, inainte de a i se semna contractul de munca , sa depuna un juramant de credinta fata de stat, ( max 20 de cuvinte) si sa cante 2-3 strofe din imn.
  De ce sa nu fim mandri de tara noastra , asa cum este , cu bune si rele ; Credeti ca ne da cineva alta mai buna? Niciodata, never, never
  ( Asa cred eu , care am fost prin vre-o 30 de tari, din Braziliz , pana in China)
  Toti suntem trecatori , dar patria este eterna ( citat
  aproximativ al unui dicton din vremea Imperiului
  Roman)
 • +2 (2 voturi)    
  propunere (Joi, 29 decembrie 2011, 15:37)

  sorin [anonim]

  Propun ca inainte de inceputul oricarei adunari parlamentare sau guvernamentale sa se cante ''Desteapta-te romane''.
 • +1 (1 vot)    
  Imnul national, in alte parti ale lumii.... (Joi, 29 decembrie 2011, 16:40)

  ideia era de mult asteptata [anonim]

  va relatez ds. cum este imaginat Imnul national in invatamantul din Turkya; afara de faptul ca acesta este cantat sub cele mai variate forme [individuale, in fata scolii, cu mijloace fonice adecvate zilei.. etc] exista un concurs inter-clase de recitare in cor, cu intreaga clasa, a imnului; deci nu se canta ci se recita; concursul are loc, la clasele mici, la terminarea Semetrului I. daca auzi o asemenea clasa de copii recitand Imnul lor, fara sa stii limba turca, simti ac esti parca alt om Think about !
 • +1 (1 vot)    
  IMNUL Romaniei! (Joi, 29 decembrie 2011, 17:05)

  Ioana [anonim]

  De acord cu aceasta propunere legislativa, a doamnei Maria Stavrositu, mai ales ca ultimii ani au palit respectul fata de nationalitate.
  Dar, sunt de acord si cu ceea ce sustine domnul Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti.
  Din punctul meu de vedere, problema lipsei de respect, fata de tara si natia romaneasca, nu este a copiilor, sau elevilor, cat mai ales al parintilor acestora.
  Trebuie gasita o modalitate de a insufla dorinta elevilor, pentru patriotism. De la ei se va retransmite si parintilor. Impunerea, prin lege, imi pare nefireasca, iar obligativitatea va accentua lipsa de respect. Asta, despre imn! Despre drapelul Romaniei, sunt de acord, sa fie vizibil oriunde este vorba de autoritatea romana. Nu doar in clasele scolare, pretutindeni! Administratii, etc.
  Daca se incepe promovarea respectului fata de tot ce tine de educatia civica si patriotica, primii fiind profesorii si educatorii, restul va decurge de la sine.
  Cat despre Covasna! Am sentimentul ca ungurii sunt singurii rebeli ai Europei. Poate ca cineva, sa le explice, ca oriunde s-ar afla ei, in-afara granitelor Ungariei, se numesc doar, MINORITATE? Ca ei, sunt zeci de alte nationalitati, stabilite cu familii pe alte teritorii, in-afara tarilor lor de origine. Ce-ar trebuii sa faca statele gazde?
 • -1 (1 vot)    
  Cata spalare de creier (Vineri, 30 decembrie 2011, 16:51)

  Patriotul [anonim]

  Va ajunge la apogeu lucrarea liderilor mondiali. Ca majoritatea romanilor pot fi manipulati, se vede din toate comenturile la articol. Nici unul nu a constatat realitatea. Cand suntem bomabardati zilnic cu legi si initiative care duc intr-o singura directie, adica la globalizare, trebuie sa fii idiot sadea sa marsezi la un lucru care va fi disparut peste putin timp. Asta este distorsionarea atentiei publicului, de la adevaratele probleme ale omului. Pai cand se bate moneda pe o singura Europa, fara granite, fara guverne, vii si o arzi patriotic cu imnul si nationalismul. Astea sunt teste pentru prostime sa vada cum baga globalizarea mai repede si in ce ape se scalda populatia. Halal popor, halal natie.
 • 0 (0 voturi)    
  Propunere (Sâmbătă, 31 decembrie 2011, 17:34)

  sase sase [anonim]

  Vad ca multa lume se opune intonarii imnului .In aceasta situatie propun sa se intoneze in fiecare dimineata cate o manea.Iar in Harghita si Covasna pt.ca nu stiu romaneste sa se cante "Az a szep".A,era sa uit,se poate si altfel,de ex. in Oltenia sa se cante M-a facut muica oltean" Iar in Moldova,"Trandafir de la Moldova."In Transilvania Banat si Maramures se va putea canta "Ase beu oamenii buni" sau "Frumoasa-i vecina noastra".Si cu asta am rezolvat si problema regionalizarii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by