Directoarea școlii Nicolae Titulescu din București, Iudita Popteanu, și-a dat demisia, după ce au apărut informații că un elev din clasele primare ar fi fost violat de două ori în toaleta unității de învățământ, de către elevi.

Școala Nicolae Titulescu din BucureștiFoto: Inquam Photos / George Călin

Inițial, informația a fost furnizată pe surse de către HotNews.ro.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București ne-a informat că, în cursul zilei de astăzi, directoarea unității de învățământ și-a înaintat demisia. Documentul este înregistrat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București”, a anunțat ulterior Ministerul Educației.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că a trimis Corpul de Control al ministerului la școala respectivă, adăugând că, dacă procedura de prevenire a violenței în școli a fost încălcată, „responsabilii vor suporta toate rigorile legii”.

Acest caz șocant a fost prezentat de Antena 3 la sfârșitul săptămânii trecute, iar luni zeci de părinți au protestat în fața școlii, unde au mers și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion și inspectorul general școlar al Capitalei, care au spus că cele două instituții au fost anunțate abia luni de către conducerea școlii.

Ligia Deca a fost chemată, marţi, la guvern, pentru a-i prezenta premierului Marcel Ciolacu situaţia de la Şcoala gimnazială „Nicolae Titulescu" din Capitală.

Ministrul Educației a declarat, marți, că a trimis Corpul de control la școala în cauză și că în această dimineață a primit un raport al ISMB , care a fost „întocmit rapid tocmai pentru a avea un prim răspuns”.

„Principalele misiuni ale conducerii școlii sunt legate de asigurarea unui climat sigur pentru elevi și profesori. Imediat ce am fost notificați, am discutat cu Inspectoratul Școlar, care a avut un control la fața locului și ne-a emis un raport în această dimineață.

În plus, am decis ca, începând de astăzi, să trimitem Corpul de control al Ministerului Educației pentru a avea un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în așa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea și adresarea cazurilor de violenta în școli sunt respectate”, a declarat Ligia Deca.

Părinții au protestat în fața școlii

Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București, după ce în spațiul public au apărut informații că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaleta instituției de învățământ.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului.

Așa a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero”, a spus mama copilului.

Reacția directoarei după cazul șocant

Directoarea școlii a susținut că în 2022 când a fost sesizată „posibila comitere a unui abuz asupra unui elev de către un alt elev al școlii am pus la dispoziția organelor abilitate din prima clipă toate informațiile necesare pentru facilitarea cercetării cazului”, desfășurând de asemenea o anchetă la nivelul unității de învățământ.

„În 2022 cercetarea penală a dus la clasarea dosarului și anularea suspiciunii de viol. În legătură cu a doua acuzație, există un nou dosar de cercetare penală. Până la finalizarea cercetării nu putem oferi alte detalii”, a mai spus ea. Directoarea a mai spus că pentru ne proteja intimitatea elevilor potențial implicați a considerat „oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul retraumatizării” elevului.