Jurnalista Emilia Șercan acuză Ministerul Educației că îl apără pe fostul ministru Sorin Cîmpeanu (actual rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară - USAMV), acuzat de plagiat, într-un proces pe care jurnalista l-a deschis împotriva universității pentru că nu a primit informații de interes public.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

Guvernul României a cerut, prin Ministerul Educației, să intervină în proces, a anunțat jurnalista.

HotNews.ro a cerut un punct de vedere din partea reprezentanților Ministerului Educației, însă ni s-a cerut să facem o cerere în baza legii 544/2001 pentru a primi un răspuns.

Procesul deschis de jurnalista Emilia Șercan are ca obiect chiar refuzul USAMV, condusă de Sorin Cîmpeanu, de a răspunde unor solicitări în baza legii 544/2001.

  • „În România, Guvernul României, prin Ministerul Educației, face cerere de intervenție în favoarea rectorului plagiator Sorin Cîmpeanu, într-un proces în care am dat în judecată Universitatea de Științe Agricole și medicină Veterinară (USAMV) pentru că mi-a refuzat accesul la informații de interes public.
  • În 2022, am cerut de la USAMV să îmi pună la dispoziție, în baza legii accesului la informațiile publice, o copie după raportul de analiză a tezei de doctorat a dublului academician plagiator Sorin Cîmpeanu și o copie după rapoartele referenților care i-au validat teza de doctorat”, scrie Emilia Șercan.

Jurnalista a câștigat procesul pe fond, iar săptămâna viitoare, în 11 ianuarie, este stabilit primul termen pentru recurs.

Emilia Șercan: Ministerul Educației vrea să-l apere pe Sorin Cîmpeanu

Jurnalista susține că, astfel, Ministerul Educației vrea să-l apere pe fostul ministru, care a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat.

„Ministerul Educației, deși o are ministră pe doamna aceea care făcea plecăciuni în fața tătucului «României Educate», e condus în realitate tot de dublul academician plagiator Sorin Cîmpeanu, iar Ministerul Educației a făcut cerere de intervenție în acest dosar în favoarea USAMV, ca să-l apere pe plagiatorul Cîmpeanu să nu cumva să fie obligat să facă publice raportul tezei și rapoartele referenților”, susține Șercan.

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației până pe 29 septembrie 2022, când a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat aduse de Emilia Șercan.

HotNews.ro a cerut reprezentanților Ministerului Educației un punct de vedere cu privire la acest subiect, mai exact de ce este nevoie ca Ministerul să intervină în acest proces, însă ni s-a cerut să facem o cerere în baza legii 544/2001 pentru a primi un răspuns în acest sens. Când ni se va răspunde, vom reveni cu explicațiile reprezentanților Ministerului Educației.