Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat în centrul unui scandal de plagiat, şi-a anunţat joi seară demisia din funcţie. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”, a scris el pe Facebook. La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu și că va fi făcută rapid o nouă propunere de ministru al Educaţiei.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

Demisia lui Sorin Cîmpeanu vine în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan.

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook:

  • „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”.
  • „Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine” - a scris el.

Cîmpeanu enumeră apoi „schimbările reușite” în mandatul său de ministru și care, spune el, „au pus bazele reformei România Educată”.

Nu menționează însă motivul pentru care a decis să demisioneze din funcție.

Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a aflat în ultimele zile în mijlocul unui scandal de plagiat

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

În replică, Sorin Cîmpeanu a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”. El a mai spus că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care i-a catalogat drept „analfabeți puri”.

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.

Potrivit lui, un îndrumător de lucrări practice cuprinde legi, ecuaţii, tabele, nomograme, diagrame de dimensionare, „multe lucruri specifice” fără de care studenţii nu puteau desfăşura lucrări practice sau pentru întocmirea proiectelor de an. „Era nevoie de un suport. Acest suport conţine toate aceste date care nu pot şi nu trebuie să fie schimbate. Îndrumătoarele de lucrări practice nu se publicau cu ISBN, ca atare nu erau luate în considerare în avansarea cadrelor didactice”, a adăugat ministrul.

Referințe: