În doar câteva săptămână va începe un nou an școlar, iar elevii din întreaga țară se vor întoarce în bănci. În România, sunt în continuare 180 de unități de învățământ cu toaleta în curte, a spus, miercuri, în timpul unor declarații de presă, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Scoala din România - imgine genericaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Reprezentantul PNL a declarat că înainte ca liberalii să ajungă la guvernare numărul școlilor cu toaletă în curte era de aproape 2.500.

„La începutul guvernărilor liberale situația școlilor cu toalete în curte ne evidenția faptul că 2.450 de imobile erau în această situație. În acest an, cifra lor s-a redus la 180 de școli cu toalete în școli”, a spus Stroe jurnaliștilor.

Purtătorul de cuvânt al PNL spune că liderii partidului au cerut miniștrilor liberali de la Educație, Dezvoltare și Finanțe să grăbească procesul prin care nicio școală din România nu va mai avea toalete în curte.

„Obiectivul trasat astăzi de conducerea partidului către cei care au responsabilități directe pentru a rezolva această situație, Educație, Dezvoltare și Finanțe, a fost să găsească soluții pentru a grăbi acest proces de finalizare a tututor celor rămase. Dar există o foarte mare diferență, de la 2.450 de școli la 180”, a mai spus Ionuț Stroe.

În urmă cu un an, ministrul Educației de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, era de părere că problema școlilor cu toaletă în curte este „exagerată”.

  • Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”, a spus Cîmpeanu în timpul unei ședinte de Guvern din august 2022.

Tot atunci, Sorin Cîmpeanu a spus că are „încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România” cu toalete în curte.

În toamna lui 2020, ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie, spunea că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli - unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora - aveau toalete în curte. Anisie făcea un apel către primari să se „implice şi să ajute şcoala".

În aprilie 2017, în România erau 2.219 de unități de învățământ cu toalete în curte, după cum informau la acea vreme reprezentanții Ministerului Educației.

Citește și: