Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că este „exagerată” problema școlilor din România care au încă WC-ul în fundul curții și că „nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației”: „Mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”.

Sorin CimpeanuFoto: Guvern, Facebook

Cîmpeanu a făcut aceste declarații miercuri, la începutul ședinței de guvern, după ce premierul Nicolae Ciucă a spus că „a rămas un număr destul de mare” de școli care au încă toaleta în curte, fiind „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ”.

  • „Nu mă sfiesc deloc să discut despre ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educaţie în România, când vorbim de toalete în curtea şcolii. S-au făcut demersuri ca numărul acestor unităţi de învăţământ să fie redus.
  • Totuşi, a rămas un număr destul de mare şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care ieri, în videoconferinţă, am solicitat tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei, precum şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ”, a afirmat Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Cîmpeanu a ținut apoi să îi dea replica, susținând că este „exagerată” această problemă.

  • „Pe partea cealaltă, planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că, în urmă cu 3-4 ani, erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli ( cu toaleta în curte -n.r.). E vorba de școli mici.
  • Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu toaleta în curte - n.r.). Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta, domnule prim-ministru, nu până la sfârșitul anului, și îmi place să cred că mult mai devreme. Mă angajez să îl prezentăm mai devreme.
  • Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației. Eo problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”, a spus Cîmpeanu.

Noul an școlar începe luni, cu peste 3% din școli și grădinițe care nu au încă autorizație de la Direcția de Sănătate Publică și cu mii de copii care vor merge în continuare la toaletele din curte.

"Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere", a spus premierul Nicolae Ciucă, marți, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii inspectoratelor școlare.

El i-a cerut ministrului Educației ca până la finalul anului să vină cu un plan pentru rezolvarea acestei probleme:

  • "Eu cred că putem, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva de cât de voință și de coordonare cu autoritățile locale.

Chiar vă rog să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit pentru ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect (...)".

Numărul școlilor din România care au încă WC-ul în curte nu este foarte clar, ministrul Educației vorbind despre 100 de școli "dacă autoritățile locale vor folosi banii primiți".

În toamna lui 2020, ministrul Educației de la acea vreme Monica Anisie spunea că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli - unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora - aveau toalete în curte. Anisie facea un apel către primari să se "implice şi să ajute şcoala".