Cu două zile înainte de începerea înscrierilor la examenul Bacalaureat 2023, sindicatele din educație - aflate de luni în grevă generală - avertizează Guvernul că, cu cât va prelungi „această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală” va fi mișcarea de protest. „Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piarda nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată”, a declarat, sâmbătă, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, întrebat ce se va întâmpla cu elevii de clasele a VIII-a și a XII-a pentru care urmează Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Greva generala in educatieFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oferta Guvernului pentru profesori a rămas neschimbată - vouchere pentru cariera didactică în valoare de 2.500 de lei, cu banii în două tranșe, în iunie și în octombrie și promisiunea că problemele salariale se vor rezolva odată cu noua lege a salarizării. Sindicatele din educație au resping vehement oferta, cerând majorări salariale de 25% pentru toți angajații din sistem.

Ultimele negocieri guvern - profesori au avut loc joi, de atunci liderii sindicali nemaifiind chemați la discuții.

„Nu suntem cerșetoti, nu vrem firimituri”

  • „Nu am mai primit nicio invitație de la guvern pentru discuții, dar, să fie foarte clar: noi nu suntem cerșetori să stăm cu mâna întinsă pe la porțile Guvernulu, ca să ne mai aruncem domnii Ciucă și Ciolanu niște firimituri.
  • Nu avem nevoie de voucherele și de cardurile lor.
  • Cred că ei nu înțeleg ce se întâmplă în educație. Domnul Ciucă vine și transmite că nu sunt bani, că se gândește.
  • Oameni buni, treziți-vă! Când vă ies în stradă profesori din cel mai îndepărtat cătun, până la cele mai marii colegii naționale tu vii și spui că nu ai bani? Nu credem că nu sunt bani. (...)
  • Sunt aceiași politicieni care nu înțeleg importanța educației. Aroganță, ton disprețuitor...”, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor.

Ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională și cu Bacalaureatul?

El a mai acuzat că premierul Ciucă „încearcă diversiunea” și stârnirea elevilor împotriva profesorilor.

Întrebat ce se va întâmpla cu elevii care ar urma să susțină evaluarea Naționaă și Bacalaureatul, liderul sindical a răspuns:

  • ”Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piardă nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată.
  • Membrii de sindicat nu sunt de acord cu nimic din ce vine de la guvern.
  • Cu cât prelungesc această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală va fi această mișcare a noastră”.

„Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?” - scrisoare a Consiliului Elevilor către premierul Ciucă

Consiliul Naţional al Elevilor i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care îi cere „soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză”, vorbind despre „un capitol trist al educaţiei din România”.

Reprezentanții elevilor atrag atenția asupra situaţiei elevilor care urmează să susțină Evalaurea Națională sau Bacalaureatul:

  • „Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate.
  • „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheţa anul şcolar?” - sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi, de la declanşarea grevei.
  • Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”.

Elevii consideră că actuala situaţie este una „de haos, de incertitudine” și spun că, „fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.

  • „Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs.
  • De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.
  • Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie.
  • Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, mai arată Consiliul Naţional al Elevilor în scrisoarea adresată premierului.

Ce le-a răspuns Ciucă elevilor îngrijorați de bulvarsarea examenlor naționale

Nicolae Ciucă a răspuns vineri Consiliului Național al Elevilor tot printr-o scrisoare deschisă, el susținând că „înțelege impactul unor eventuale întârzieri” și face „tot posibilul ca ele să nu aibă loc”.

  • „Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj.
  • Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă. (...).
  • Știu că educația unui copil este de neprețuit și împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din țară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată.
  • În ceea ce privește îngrijorarea privind susținerea examenelor de către elevii din anii terminali, înțelegem impactul unor eventuale întârzieri și facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc.
  • Orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor și aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înțeleagă și la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, rațiune și consecvență în decizii.
  • De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat.
  • Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depășim de îndată acest moment și să oferim copiilor accesul neîngrădit la educație”, susține Ciucă în scrisoarea către elevi.

Ce spune Ministerul Educației despre înscrierile la BC 2023, care încep luni

Vineri seară, Ministerul Educației a transmis că „directorii școlilor care pot asigura resursa umană necesară” le vor comunica părinților și elevilor tot ceea ce ține de înscrierea la examenului de bacalaureat 2023 programată în perioada 29 mai - 7 iunie.

  • „Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.
  • Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Ce solicită sindicatele din educație și ce oferă Guvernul

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Joi, peste 10.000 de cadre didactice au protestat în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale. Și vineri câteva mii de profesori au protestat în stradă, în fața sediilor prefecturilor, la Craiova, Sibiu, Suceava, Timișoara, Iași, Hunedoara, iar pentru luni sunt programate astfel de proteste și în alte orașe, precum Galați și Brăila, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Pentru marți, este programat un mitin de protest de la Palatul Victoria la Cotroceni, liderii sindicali spunând că vor lua parte peste 20.000 de oameni.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei au vorbit și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe - jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care joi au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

  • „Va fi o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă în iunie și una în octombrie de 500 de lei.
  • 220.000 de profesori și personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranșă în iunie de 1.000 de lei, a doua în octombrie de 1.500 de lei.
  • Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
  • „Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (...)”, a susținut Cărbunaru, întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea de joi dimineață şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ.

Vineri dimineață, când premierul Ciucă urma să își depună mandatul, liderii coaliției de guvernare au anunțat că rocada guvernamentală se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor. Ciucă a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei.

Calendar Bacalaureat 2023

Bacalaureat 2023 începe în 29 mai, odată cu deschiderea înscrierilor candidaților pentru prima sesiune de BAC, probele scrise fiind programate începând din 26 iunie. Rezultatele finale la BAC 2023 , prima sesiune, se afișează în 7 iulie.

  • 29 mai - 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 - 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 14 - 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
  • 14 - 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 19 - 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

Probele scrise la BAC 2023

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
  • 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va începe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Pentru elevii clasei a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie în 9 iunie 2023.

  • 6 - 9 iunie 2023 - Înscrierea la Evaluarea Națională 2023
  • 9 iunie 2023 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă
  • 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.