Două eleve românce, ambele provenind din Galați - una dintre ele fiind la liceu în București - au fost admise la Harvard, în cadrul etapei „early admission”, scrie publicația locală Viața Liberă.

Universitatea HarvardFoto: Pietro Scozzari / Alamy / Profimedia Images

Potrivit acesteia, Daria Teodora Hărăbor, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați şi Cristiana Andreea Murgoci, elevă la Liceul Internațional de Informatică București, ar urma să studieze amândouă fizica din toamna lui 2022 la Harvard.

Numai în 2021, Daria Hărăbor a primit o Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică - Columbia (deşi iniţial i-a fost acordat doar bronz, comisia i-a oferit argint după contestaţii) şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Ea a mai câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în 2019 şi în 2018, şi încă un bronz, în 2019, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică.

Daria Hărăbor a avut-o ca profesoară de fizică pe Nicoleta Becheanu, din Brăila, care a murit după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19 în octombrie 2021.

"Dumneaei este cea cu care m-am pregătit pentru olimpiade şi mi-a spus întotdeauna că locul meu e la Harvard, alături de alt fost coleg de-al ei, Radu Andrei, care şi el m-a ajutat foarte mult. De aceea, admiterea mea la Harvard i-o dedic memoriei dascălului care m-a susţinut tot timpul să visez să ajung aici", a declarat ea, citată de publicația locală.

Cristiana a primit bursă pentru a studia la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și dorește să studieze și ingineria la Harvard. Cei de la viața-liberă scriu că eleva dorește să se întoarcă în România, după anii de cercetare petrecuți în America, pentru a ajuta la îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Te-ar putea interesa și: