În perioada de două săptămâni de vacanță care începe pe 25 octombrie se va realiza achiziția celor 70 de milioane de teste cu salivă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate - n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU” a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție la B1 TV.

În ceea ce privește prelungirea anului școlar, Cîmpeanu a amintit că va avea consultări în timpul acestei vacanțe pentru a vedea cea mai bună variantă de recuperare a zilelor de școală.

Acesta consideră că pot fi recuperate două săptămâni, dar nu mai mult.

  • „În educație este nevoie de predictibilitate, din păcate evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Suntem departe de ceea ce speram cu toții, de rata de vaccinare care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control.
  • Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU și a ședinței de guvern care va valida măsurile, alături de cele care vizează școlile.
  • În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții profesorilor și elevilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada cursurilor să nu fie diminuată, elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. Două săptămâni pot fi compensate, mai mult de două săptămâni nu vor putea fi recuperate,” a declarat Cîmpeanu la B1 TV.

UPDATE Cîmpeanu a explicat la Digi24 că se va păstra calendarul examenelor naționale chiar dacă se modifică structura anului școlar.

  • „Ministerul Educației susține vacanță două săptămâni și nu mai mult. Două săptămâni pot fi modificate prin modificarea structurii anului școlar, mai mult nu. Există săptămâna „școala altfel”, există vacanța de iarnă, există posibilități de recuperare așa încât să se păstreze calendarul examenelor naționale. Mai mult de două săptămâni nu susținem.
  • Nu mai târziu de 5 noiembrie vom anunța modificarea structurii anului școlar.
  • Elevii din anii terminali nu vor avea de suferit”

De ce vacanță și nu școală online? Viteza de transfer prea mică

Ministrul Educației a reluat în intervenția sa afirmația privind accesul la internet cu viteză de transfer suficient de mare pentru predarea online, la care are acces doar jumătate din teritoriul României.

"Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară în loc de intrare in online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de echitate in educatie, și le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online este necesar sa existe minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României” a spus Cîmpeanu.

„În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme,” afirma el într-o declarație miercuri.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021 - 2022 începe la data de 1 septembrie 2021 și se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I:

- 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 - 22 decembrie 2021

Semestrul al II-lea:

- 20 săptămâni de cursuri: 10 ianuarie 2022 - 10 iunie 2022,

Când au elevii vacanță

Vacanțele elevilor și preșcolarilor sunt programate astfel:

  • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 - 31 octombrie 2021;
  • Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022;
  • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022;
  • Vacanța de vară: 11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023.

Când intră elevii în vacanța de Crăciun

Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun este și vacanța intersemestrială. Aceasta se încheie pe 9 ianuaurie - pe 10 ianuarie este prima zi de cursuri din semestrul al doilea.

Când se ia vacanța de Paște

Vacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” - 1 mai.

Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară - 15 aprilie - 1 mai.

  • Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
  • Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.