Cîmpeanu: În perioada de vacanță vor fi achiziționate testele cu salivă / Mai mult de două săptămâni de vacanță nu pot fi recuperate / De ce vacanță și nu școală online? Răspunsul ministrului UPDATE

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 21 octombrie 2021, 11:29 Actualitate | Educatie


Sorin Cîmpeanu
Foto: captura facebook
În perioada de două săptămâni de vacanță care începe pe 25 octombrie se va realiza achiziția celor 70 de milioane de teste cu salivă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate - n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU” a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție la B1 TV.


În ceea ce privește prelungirea anului școlar, Cîmpeanu a amintit că va avea consultări în timpul acestei vacanțe pentru a vedea cea mai bună variantă de recuperare a zilelor de școală.

Acesta consideră că pot fi recuperate două săptămâni, dar nu mai mult.

 • „În educație este nevoie de predictibilitate, din păcate evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Suntem departe de ceea ce speram cu toții, de rata de vaccinare care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control.
 • Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU și a ședinței de guvern care va valida măsurile, alături de cele care vizează școlile.
 • În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții profesorilor și elevilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada cursurilor să nu fie diminuată, elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. Două săptămâni pot fi compensate, mai mult de două săptămâni nu vor putea fi recuperate,” a declarat Cîmpeanu la B1 TV.
UPDATE Cîmpeanu a explicat la Digi24 că se va păstra calendarul examenelor naționale chiar dacă se modifică structura anului școlar.

 • „Ministerul Educației susține vacanță două săptămâni și nu mai mult. Două săptămâni pot fi modificate prin modificarea structurii anului școlar, mai mult nu. Există săptămâna „școala altfel”, există vacanța de iarnă, există posibilități de recuperare așa încât să se păstreze calendarul examenelor naționale. Mai mult de două săptămâni nu susținem.
 • Nu mai târziu de 5 noiembrie vom anunța modificarea structurii anului școlar.
 • Elevii din anii terminali nu vor avea de suferit”

De ce vacanță și nu școală online? Viteza de transfer prea micăMinistrul Educației a reluat în intervenția sa afirmația privind accesul la internet cu viteză de transfer suficient de mare pentru predarea online, la care are acces doar jumătate din teritoriul României.

"Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară în loc de intrare in online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de echitate in educatie, și le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online este necesar sa existe minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României” a spus Cîmpeanu.

„În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme,” afirma el într-o declarație miercuri.

Structura anului școlar 2021-2022Anul școlar 2021 - 2022 începe la data de 1 septembrie 2021 și se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I:

- 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 - 22 decembrie 2021

Semestrul al II-lea:

- 20 săptămâni de cursuri: 10 ianuarie 2022 - 10 iunie 2022,

Când au elevii vacanțăVacanțele elevilor și preșcolarilor sunt programate astfel:

 • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 - 31 octombrie 2021;
 • Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022;
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022;
 • Vacanța de vară: 11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023.

Când intră elevii în vacanța de CrăciunSemestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun este și vacanța intersemestrială. Aceasta se încheie pe 9 ianuaurie - pe 10 ianuarie este prima zi de cursuri din semestrul al doilea.

Când se ia vacanța de PașteVacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” - 1 mai.

Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară - 15 aprilie - 1 mai.


 • Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
 • Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35018 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  sigur... (Joi, 21 octombrie 2021, 11:49)

  notnow [utilizator]

  Ca pana acum erati prea ocupati cu ce fac copiii la scoala. Acum ca i-ati trimis in vacanta aveti timp sa va ocupati de achizitionarea testelor de saliva...
  Ce penibil si mizerabil esti!...
  • +4 (6 voturi)    
   mi se pare (Joi, 21 octombrie 2021, 12:16)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui notnow

   ca, ori astia de la putere sunt din ce in ce mai prosti, efectiv, sau e e vorba de un cinism feroce de a-si bate joc de toata lumea, inclusiv de copiii care ar trebui sa constituie viitoarele generatii. Cred ca viitoarele generatii o sa fie aia pe care n-o sa-i mai poata ei manipula, si de asta se tem .... altfel nu inteleg cum poti fi atat de imbecil, de la presedinte in jos, pana la ultimul presedinte de consiliu local sau primar, cu putine exceptii pe care le tot auzim, exceptiile care confirma regula ... :(

   Go West.
 • +7 (11 voturi)    
  Adica daca unii nu pot sa fac scoala online (Joi, 21 octombrie 2021, 12:46)

  Bolovanu2 [utilizator]

  Adica daca unii nu pot sa fac scoala online atunci sa nu faca nimeni,

  Traducere:
  Daca unii vor avea probleme in educatei pai atunci hai sa avem toti !

  Daca unii raman prosti atunci hai sa fim toti. !
 • +6 (8 voturi)    
  100MB/s e prea mult (Joi, 21 octombrie 2021, 12:50)

  mmagic [utilizator]

  Domnule ministru suntem o tara care are un internet cu o acoperire excelent si debite foarte bune. Si cu persoane care lucreaza in IT si care sesizeaza instant greseala gogonata pe care o spuneti legate de debitul necesare conferintelor de grup din clasa.

  Pentru o conferinta pe meet in grup utilizatorul mediu(elevul) are nevoie de doar 3.2Mb/s.

  In plus prin reducerea rezolutiei nevoia de banda de internet scade si mai mult.

  Ceea ce este cu mult mai putin decat viteza de care spuneti de 100MB/s care inseaman de fapt 800Mb/s, iar viteza de 3.2Mb/s o poate oferi absolut orice operator de telefonie din romania chiar si cu o conexiune H sau H+ si absolut orice operator de internet fix din tara.

  Va las sa studiatia specificatiile pe link-ul de mai jos:
  https://support.google.com/a/answer/1279090?hl=en#zippy=%2Cstep-set-up-outbound-ports-for-media-traffic%2Cstep-allow-access-to-uniform-resource-identifiers-uris%2Cstep-review-bandwidth-requirements

  Deci motivul acesta cade complet.
  Am fii preferat ca elevii sa continue sa faca macar scoala online, pentru ca apoi e foarte greu spre imposibil de recuperat pentru profesori saptamanile de scoala pierdute.
  • 0 (0 voturi)    
   Te lupti cu incapatanarea mediocritatii (Joi, 21 octombrie 2021, 21:40)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Si e foarte greu, mai ales ca se pare ca e o caracteristica a tuturor celor din minister si a politicienilor, in general.

   Evident ca se poate face online, sunt multe scoli in care profesorii sunt inteligenti si totul a mers foarte bine. Scoala in care invata copilul meu e una dintre ele si stiu exact despre ce vorbesc. Nu au pierdut nimic, au rezultate foarte bune (nu ma refer la notele primite online, ci la rezultate palpabile, incontestabile)

   Dar da, pentru ca dl Campeanu nu poate, nu trebuie sa poata nimeni.
 • +6 (10 voturi)    
  penibil acest ministru (Joi, 21 octombrie 2021, 13:04)

  Hans Metter [utilizator]

  sub scuza egalitatii, taie din anul scolar pentru toti in loc sa mute cursurile in online... ii pedepseste pe cei 80% care ar putea face cursuri online pt cei 20% de care nu a avut timp sa se ocupe in acesti 2 ani de cand e pandemie...
  Apoi, cand toti specialistii spuneau ca scoala va duce la cresterea numarului de morti printre bunici si parinti, cimpeanu spunea ca scoala e un loc sigur... In teorie, in practica avem multi parinti analfabeti functional care nu numai ca nu se vaccineaza, dar isi si trimit copiii la scoala bolnavi sau ii incurajeaza sa nu poarte masca. Evident ca ministrul nu era strain de aceasta realitate, dar ar fi pierdut prea multe voturi daca trecea in online
 • +2 (4 voturi)    
  Demisia (Joi, 21 octombrie 2021, 13:09)

  MCR [utilizator]

  Sper ca va fi inlocuit acest incompetent.
 • +3 (5 voturi)    
  Auzi de ce nu online (Joi, 21 octombrie 2021, 13:17)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu online pt ca sunt multi saraci si fara Internet sau cu Internet slab. Si a cui e vina? Nu USL a domnit 30 de ani?!

  De ce nu avem infrastructura? De ce e saracie? De ce sunt inca scoli si licee care nu platesc bursele?

  ... am uitat, e tot vina noastra.
 • +2 (8 voturi)    
  ”Recuperam” (Joi, 21 octombrie 2021, 13:24)

  Parinte1 [utilizator]

  De ce e o asa mare problema sa prelungeasca anul scolar? De ce trebuie sa tinem copiii 3 luni in vacanta vara, ca in perioada agrara in care copiii mergeau vara la camp? Ideea asta ca ”recuperam” este o falsa solutie ca nu s-a recuperat nimic pana acum. Semestrul 1 e oricum o bataie de joc la adresa copiilor, cu presiune maxima sa ia note pana la jumatatea lunii decembrie. De ce nu avem si noi un an scolar ca alte tari civilizate din Vestul Europei. In Germania toti copii sunt in vacanta acum, ptr 2 saptamani, dar nu din cauza pandemiei.
 • +2 (4 voturi)    
  aducem noi saliva (Joi, 21 octombrie 2021, 13:34)

  Remarque [utilizator]

  Achizitionati voi testele, ca aducem noi saliva. O sa aveti din plin, de la majoritatea natiunii.
 • +3 (5 voturi)    
  Inconsecvență decizională (Joi, 21 octombrie 2021, 13:43)

  slashroot [utilizator]

  Deci când se punea problema de carantină locală, școlile aveau voie să decidă dacă trec sau nu online. Decizia era, pasămite, "descentralizată".
  Acum, școlilor li se impune "de la centru" încetarea activității. Dacă înainte puteau trece online, acum de ce nu pot?

  Argumentul cu viteza internetului e din puțul (nu prea adânc) al gândirii.
 • 0 (0 voturi)    
  Incompetenta si Dolce-Far-Niente (Vineri, 22 octombrie 2021, 11:14)

  RobbieG [utilizator]

  Sunt si vor fi 2 probleme:
  P1. Achizitionarea testelor - toate statele europene fac asta. Germania, Franta, Italia. Dar Romanica nu are bani, cica, pentru asa ceva. Sa cumpere vaccinuri inutile are, dar nu teste pentru copii.
  P2. Chiar daca testele vor fi cumparate, parintii trebuie sa semneze ca sunt de acord ca acestea sa fie adminsitrate de copii la scoala. Toate tarile de mai sus nu au nicio problema, si sunt de acord cu aceste masuri. Presupunem ca romanii sunt prea destepti sa accepte una ca asta. Oculta mondiala testeaza copiii...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by