Proiect de lege USR-PLUS: Anul școlar să înceapă la 1 septembrie și să aibă un număr minim de zile diferit pentru fiecare ciclu de învățământ / Câte zile de școală are fiecare stat european

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 16 aprilie 2021, 18:01 Actualitate | Educatie


Stefan Palarie
Foto: senat.ro
Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a depus la Parlament o inițiativă legislativă prin care se stabilește ca anul școlar să înceapă întotdeauna la data de 1 septembrie, iar pentru fiecare ciclu de învățământ să existe un număr minim de zile - 175 la clasele primare, 180 la gimnaziu și 185 la liceu.

Acest număr poate fi suplimentat de fiecare inspectorat sau consiliu de administrație al școlii, potrivit proiectului, iar profesorii în acest caz primesc o primă pentru orele efectuate.

Mai mult, inițiativa prevede clar că anul școlar este format din semestre.


Practic, proiectul prevede adăugarea în Legea educației a unui articol în acest sens:
 • Art. 63¹. - Structura anului școlar:
 • (1) Anul școlar începe în data de 1 septembrie, include două semestre și se finalizează la 31 august din anul calendaristic următor.
 • (2) Ministerul Educației stabilește, prin ordin al ministrului, structura anului școlar, sesiunile de examene, perioadele de desfășurare a concursurilor, precum și vacanțele școlare în conformitate cu atribuțiile prevăzute de art. 94 alin. (2) lit. r).
 • (3) Anul școlar are un minimum de 175 de zile de școlarizare pentru nivelul primar, 180 de zile pentru nivelul gimnazial și 185 de zile pentru nivelul liceal.
 • (4) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ sau inspectoratele școlare pot decide suplimentarea numărului minim de zile stabilit la alin. (3) cu un maximum de 5 zile pentru nivelul primar, 10 zile pentru nivelul gimnazial, respectiv 15 zile pentru nivelul liceal.
 • (5) În zilele suplimentare prevăzute la alin. (4), cadrele didactice vor beneficia de o primă raportată la numărul de ore efectuate, finanțarea acestora se face din bugetul de stat în limitele costului standard per elev/preșcolar.
 • (6) În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, Ministerul Educației elaborează normele metodologice în vederea stabilirii modalității de calcul al valorii primei prevăzute la alin. (5).

În expunerea de motive se arată câte zile de școală sunt în fiecare țară din Europa:Proiectul vine în contextul în care mai multe asociaţii de elevi şi ONG-uri au cerut guvernului și președintelui ca anul şcolar viitor să înceapă la 1 septembrie, mărirea numărului de zile ale unui an şcolar şi vacanţe mai scurte.

De altfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va propune extinderea anului școlar din septembrie 2022 și va lansa în dezbatere publică, la toamnă, și propunerea revenirii la structura cu trei trimestre în loc de două semestre, afirmând că nu a „înțeles niciodată” de ce s-a făcut trecerea de la trimestre la semestre.

Impactul bugetar maximal estimat este de 100 milioane lei pentru perioada septembrie/ decembrie 2022 și 250 milioane lei pentru anul fiscal 2023, precizează inițiatorul.

„Elevii care în anul școlar 2020-2021 sunt școlarizați în nivelul primar vor recupera până la finalizarea studiilor liceale în medie între 45% și 65% (în raport cu clasa în care sunt în prezent) din materia pierdută pe parcursul acestui an școlar doar prin stabilirea acestui minim de zile de școală pentru elevii din România”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4576 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Mai putine teme de casa (Vineri, 16 aprilie 2021, 18:56)

  Utilizator5 [utilizator]

  Mai multa scoala, timp petrecut la institutie dar mai putine teme pentru acasa.
  Copii stau cateva ore la scoala, cateva ore sa isi faca temele.
  • +3 (3 voturi)    
   Da (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:06)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Daca-l prelungesc sa reduca numarul de teme. Altfel nu are sens. De fapt, prelungirea anului scolar ii ajuta foarte mult pe cei din zonele defavorizate de care nu se ocupa nimeni acasa.
 • +2 (4 voturi)    
  de ce diferentiat? (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:17)

  andimi [utilizator]

  pai de ce diferentiat? Ma uit in acel tabel si majoritatea tarilor au acelasi numar de zile de scoala la toate nivelurile, deci nu e un argument ca noi sa facem altfel. Sa fie 175 zile pentru toti.
  • +2 (2 voturi)    
   E o propuner (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:07)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   E bine ca in sfarsit cineva pune pe tapet aceasta problema grava.
 • +11 (13 voturi)    
  PSD e mandru de voi (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:28)

  cetateana [utilizator]

  Polonia are acelasi numar de ore pentru gimnaziu ca Romania si totusi este in top 5 la PISA. Puteti compara tarile intre ele sa vedeti ca nu se coreleaza cu rezultatele PISA si o zice si OECD intr-un articol din toamna asta pe care nu binevoiti sa il cititi.
  Dar faceti doar schimbari de forma ca sa zica lumea ca v-ati apucat de treaba.
  Sau ati facut voi un studiu si ati descoperit ca exact asta lipsea din Romania. Programele, profesorii, evaluarea,invatatul in schimburi, manualele, dotarile nu afecteaza rezultatele dar 10 zile in plus sunt fenomenale.
  Asta ii lipsea lui Gigel de la tara care abia poate citi in clasa a cincea fiindca ma-sa i-a zis ca scoala nu e buna, nu aduce bani.

  "Myth: More time spent learning always means better results. That’s not true: study hours in Finland are little more than half of what students in the UAE spend, but in Finland students learn a lot in little time while in the UAE they learn very little in a lot of time."

  https://oecdedutoday.com/shadows-coronavirus-education-crisis/
  • +2 (6 voturi)    
   ... (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:53)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui cetateana

   Cartea asta "The Smartest Kids in the World" este despre o comparatie intre sistemele de invatamant din Coreea, Finlanda, Polonia(adica fruntase PISA) si SUA care e nemultumita de rezultate, in special la matematica.
   Americanul ajuns in Polonia era pur si simplu in alta lume, aia scriau cu creta la tabla, majoritatea faceau meditatii private si matematica era infioratoare.
   Notele la testele PISA nu arata sistemul de invatamant. In Polonia se fac meditatii private, la fel in Coreea. In Coreea au ajuns in asa hal incat politia face raiduri sa nu mai stea dupa 1 noaptea, copiii sunt traumatizati si ajung sa se sinucida sau sa-si omoare rudele.Presiunea e uriasa , daca nu ai intrat unde trebuie esti nenorocit pe viata,nu mai poti schimba nimic.
   La noi problema cea mai mare este ca stau 6-7 ore la scoala + teme = multi clacheaza. Cele 7 zile in plus de scoala nu vor aduce in niciun caz eliberarea orarului. Asta e principala problema, dar nimeni nu are curaj sa intre in conflict cu sindicatele din invatamant , in concluzie copiii raman cu 30+ ore pe saptamana, fara manuale cum e cazul generatiei de sacrificiu, dar cu toata lumea batandu-le obrazul ce lenesi sunt ca nu invata 10 ore pe zi. Pe vremea mea.... uitand ca majoritatea au prins practica agricola si ajungeau la scoala pe la mijlocul lui octombrie cand dadea bruma.
  • +2 (2 voturi)    
   Ne uitam la acelasi tabel ? (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:09)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui cetateana

   Pare ca are 188 zile, Romania are maxim 160 ( dar nu le face nici pe alea). Nu e deloc de forma, un timp mai lung de invatare asigura o sedimentare mai buna a materiei.
 • +9 (13 voturi)    
  Pentru multi oameni (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:48)

  Harald2 [utilizator]

  la 1 septembrie incepe Litoralul Pentru Toti.
  Inteleg ca 2021 este un an deosebit si poate fi considerat o exceptie, dar sa permanentizezi inceperea scolii de la 1 septembrie ar fi cam mult.

  Sistemul cu trimestre a fost functional. Istoric vorbind, in Romania, dupa ce a fost desfiintat acest sistem si a inceput "transformarea" invatamantului, a inceput si haosul.

  Suplimentarea orelor, lasata la dispozitia inspectoratelor / scolilor poate avea alte implicatii, mai ales daca ne raportam si la "primele" mentionate.
 • -1 (5 voturi)    
  Dan Barna a fost cumințit de Iohannis (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:56)

  palatin [utilizator]

  si se conformează solicitării lui Cîțu.
 • +5 (9 voturi)    
  Hai sa facem legi la plesneala. Romaneste. (Vineri, 16 aprilie 2021, 20:02)

  DanBruma [utilizator]

  Face parte din programul de guvernare? Mister. Ștefan Pălărie nu vrea sa ne spuna.
 • +6 (6 voturi)    
  Nr de zile pe an sunt irelevante... (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:08)

  mynickname [utilizator]

  ... fara nr de ore pe zi sau pe saptamana.
  Adunati nr de ore de mate dintr-un an + romana + etc si stam de vorba dupa ce stabiliti nr min (la noi e de 3-4) si nr max (la noi e intre 3-8) de ore pe zi si nr max de ore pe saptamana.
  Asa trebuie facuta si statistica altor tari.
  • -1 (1 vot)    
   In Germania (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:13)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   nepotul meu in gimanziu facea vreo 6 ore de mate pe sapt , fi-miu la gimnaziu face vreo 4 ore pe sapt si cand se apropie sarbatorile , in general nu se mai fac daca pica vinerea. Adica a pierdut enorm de mutle ore de mate din alea si asa putine.
 • +1 (3 voturi)    
  Pălărie (Vineri, 16 aprilie 2021, 22:03)

  Mihail. [utilizator]

  Voluntar, activist, ong-ist, ateu.
  Viitorul suna bine.
  • -2 (2 voturi)    
   Ai vreo problema cu extinderea anului scolar ? (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:15)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   Ma doare drept in cot ce face Palarie in rest daca face ce trebuie in Parlament. Mai vedeti-va ba de treaba voastra ca habar n-aveti ce e in sistemul educational si cata scoala pierd copiii astia intr-o tara ca Romania.
 • +2 (4 voturi)    
  Reveniti la 3 trimestre !!! (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 8:13)

  Andra99 [utilizator]

  Inceperea scolii la 1 septembrie nu cred ca ar fi OK. Este inca vara tarzie si multe familii cu copii pot pleca in concediu in perioada 1-15 septembrie. In schimb, revenirea la sistemul cu 3 trimestre ar fi benefica. Nici eu nu inteleg de ce s-a renuntat la acest sistem si s-a bulversat astfel toata structura anului scolar.
 • +2 (2 voturi)    
  ca sa ne aflam in treaba (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 13:18)

  dm602s3 [utilizator]

  facem schimbari de forma la fiecare 2 ani, maxim.
  Daca vreti invatamant de calitate, ocupati-va de manuale pentru ca manualele curente mai mult prostesc copiii decat sa-i invete. Erau mai bune manualele comuniste (daca doar ignorai poza lui Ceausescu) decat ce folosesc astazi elevii. Problemele sunt facute sa para mai complexe decat sunt, in loc sa fie simplificate, este o tehnica ce descurajeaza elevul.
  Ocupati-va de directorii numiti politic si de grupurile de interese care capuseaza unitatile de invatamant, banii ar fi de ajuns ca sa se dea mai multe burse de merit si sa motiveze copiii insa sunt mancati de rechini numiti politic.
  Nu in ultimul rand, ocupati-va de coruptia din tara. La noi prospera cei needucati care conduc afaceri ilegale sau paguboase pentru economia tarii dar care platesc tribut politicianului pentru protectie politica.
  Acesti oameni servesc drept model si transmit un mesaj clar "nu ai nevoie de scoala daca ai relatii".
  Chiar atat de prosti suntem incat sa mai credem in astfel de schimbari de forma?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by