Liga Studenţilor Iaşi acuză Facultăţile de Drept de ipocrizie după solidarizarea cu decizia de exmatriculare a celor 45 de studenţi: Nu au luat nicio poziţie faţă de existenţa a doi profesori condamnaţi penal

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 8 martie 2021, 11:05 Actualitate | Educatie


Facultatea de Drept
Foto: Facebook
​Liga Studenților din Iași critică Facultăţile de Drept din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu pentru faptul că „se folosesc de cazul exmatriculării celor 45 de studenţi jurişti de la Bucureşti pentru a-şi construi o imagine falsă de apărătoare ale eticii şi integrităţii academice în contextul în care aceste facultăţi au probleme serioase de transparenţă, morală, etică şi integritate academică, management al calităţii şi desfăşurării activităţii didactice”, se arată într-un comunicat de presă. Organizaţia anunţă ca va demara un audit de calitate al activităţii facultăţilor de drept din România.

„Dintr-un studiu pe care îl prelucrăm în prezent la nivelul centrului universitar Iași, reiese că peste 41% dintre studenți au copiat la cel puțin două examene, iar în 63% consideră fraudarea examenelor a fi un gest obișnuit în facultatea lor. Dintre motivele pentru care studenții apelează la copiat 75% dintre respondenți consideră că materia este prea vastă / greu de asimilat, 59% profesorul nu explică suficient de clar, 32% pentru că profesorii tolerează copiatul, 68% pentru că studentul nu s-a organizat suficient de bine și 60% pentru că materia respectivă este irelevantă”, afirmă Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI), citat în comunicat.

Potrivit acestuia, „sancțiunile acordate pentru tentativele de fraudare a examenelor nu rezolvă în niciun fel cauza fraudării evaluărilor, fiind o soluție aparentă, de formă, nicidecum una de fond.”

LS Iași acuză faptul că „majoritatea cadrelor didactice de la facultăţile de drept au acoperit în mod tacit, dar şi direct, plagiatul descoperit de jurnalista Emilia Şercan în teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care l-a avut drept coordonator pe Tudorel Toader.”

„Cu excepţia unui cadru didactic de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, niciun profesor de drept de la facultăţile din Hexagon nu a fost de acord să facă parte dintr-o comisie de analiză a tezei de doctorat în drept a lui Codruţ Olaru coordonată de Tudorel Toader. Mai mult, cadrele didactice din comisia juridică a CNATDCU au acoperit plagiatul lui Olaru, ignorând documentaţia de la dosar care demonstra că peste 44% din teză este plagiată. În general, profesorii din cele şase facultăţi din Hexagon (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Craiova) au o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte analizarea suspiciunilor de plagiat din rândurile propriilor colegi de catedră, protejându-se reciproc, ca o castă”, mai susțin aceștia.

Totodată, acuză aceștia, cadrele didactice din facultăţile de drept „nu au luat nicio poziţie morală faţă de existenţa în corpul profesoral al Facultăţii de Drept din Bucureşti a doi profesori condamnaţi penal în ultimii ani: conf. univ. dr. Dan Şova, fost senator şi ministru al Transporturilor (PSD), şi lect. univ. dr. Aurel-Jean Andrei.”

Ce mai acuză LS Iași:

„Peste jumătate dintre profesorii de la Facultăţile de Drept din Iaşi şi Sibiu, respectiv un sfert dintre profesorii de la Facultatea de Drept din Craiova nu şi-au publicat CV-urile şi lista de lucrări ştiinţifice pe site-ul instituţiei. La Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest din Timişoara niciun profesor nu are CV-ul şi lista de lucrări publicată.

Niciuna dintre facultăţile de drept din Hexagon nu publică rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi pentru fiecare profesor în parte, aşa cum sunt obligate prin art. 303 alin. 2 din Legea nr. 1/2011 şi art. 11 alin. 2 din OMECTS 3666/2012. Mai mult, când Liga Studenţilor (LS IAŞI) a solicitat în baza Legii 544/2001 a accesului la informaţii de interes public aceste rezultate, universităţile au refuzat să le comunice, fiind acţionate în instanţă de Ligă. Cadrele didactice de la facultăţile de drept au fost chemate de rectorate în ajutorul departamentelor juridice ale universităţilor pentru a o oferi argumente în sprijinul încălcării şi eludării aplicării drepturilor studenţilor. Până la urmă, instanţele au dat dreptate Ligii Studenţilor, iar acum instituţiile sunt obligate să comunice aceste rezultate nominal, pentru fiecare profesor în parte.

Amintim faptul că Facultatea de Drept din Bucureşti a deschis în 2016 o adevărată „cutie a Pandorei” prin eliminarea tezei (lucrării) de licență ca parte a examenului de finalizare a studiilor, pe motiv că softurile antiplagiat ar fi prea scumpe și că profesorii nu au timp suficient să verifice tezele de licență. Reprezentanții facultății au intervenit în acest sens pe lângă Mircea Dumitru, rector suspendat al Universității din București și ministru al Educației la data respectivă, pentru a emite Ordinul nr. 6125/2016 care a creat cadrul legal pentru această posibilitate.

Totodată, studenții de la facultățile de drept nu sunt învățați să realizeze pe cont propriu raționamente juridice, să formuleze argumente și înscrisuri pe care să le susțină în fața unei comisii, unei autorități sau a unui complet de judecată, ci li se cere să reproducă noțiuni și texte legale în mod mecanic, fără vreun fundament pedagogic. Acest fapt se datorează în principal numărului mare de evaluări, teste și examene tip grilă, preferate până la obsesie de majoritatea cadrelor didactice din rațiuni de timp, precum și lipsei unor mecanisme clare – precum evaluarea cadrelor didactice de către studenți – prin care activitatea de predare să fie realizată în interesul studenților cu scopul învățării, nu al profesorilor cu scopul îndeplinirii normei. Există chiar programe de masterat („carieră judiciară”) care au ca scop pregătirea absolvenților de drept pentru examenele de admitere în profesie (INM, Barou, Notariat) prin rezolvarea de teste grilă.”

Amintim că, pe 2 martie, rectorul Universității din București, Marian Preda, a anunțat că validează decizia de exmatriculare a celor 45 de studenți de la Facultatea de Drept, care au fraudat examene din sesiunea de iarnă, luată de Consiliul Facultății.

Consiliul Facultății de Drept și decanul Facultății de Drept a Universității din București înaintaseră la finalul lunii februarie propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, pentru fraudarea unor examene din sesiunea din februarie. "Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București", spuneau reprezentanții instituției de învățământ.

Conform sursei citate, ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie, Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta rectorului propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I.

 • "Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021", au transmis reprezentanții Universității București, printr-un comunicat de presă.


Săptămâna trecută, Edupedu.ro a relatat că 49 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare pe motiv de fraudare a mai multor examene.

„Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a declarat atunci decanul Facultății, Răzvan Dincă, citat de edupedu.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3950 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  cum domne? (Luni, 8 martie 2021, 11:09)

  liviu_ [utilizator]

  pai e normal...

  studentii care fura la examene sunt micii mafioti care vin din urma si o sa ia locul actualilor mafioti, deci e normal sa fie actualii mafioti impotriva lor

  profii condamnati penali fac parte din actualii mafioti si trebuie aparati!

  sau credea cineva ca justitia din romanica e formata din oameni integrii?! ahahahahaha ce guma!
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu tine, (Luni, 8 martie 2021, 12:27)

   Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   dar ti-am dat dislike pentru "integrii".
 • +9 (9 voturi)    
  Interesant citat (Luni, 8 martie 2021, 11:18)

  Tyrion.lann [utilizator]

  „Dintr-un studiu pe care îl prelucrăm în prezent la nivelul centrului universitar Iași, reiese că peste 41% dintre studenți au copiat la cel puțin două examene, iar în 63% consideră fraudarea examenelor a fi un gest obișnuit în facultatea lor.


  Deci, ne putem astepta ca 41%-63% din juristii, notarii, avocatii, procurorii, judecatorii viitori o sa considere ca legile, regulile, procedurile pe care vor trebui sa le aplice sunt gresite, inadecvate, prost explicate, irelevante si probabil nu le vor aplica sau le vor aplica gresit.

  Situatii precum clasarea dosarului 10 august vor deveni astfel regula generala in conditiile acestea.
  • +3 (3 voturi)    
   Bubosu are urmași de nădejde... (Luni, 8 martie 2021, 11:53)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   ...în violarea justiției.
  • -4 (4 voturi)    
   Copiatul și corupția sunt false probleme! (Luni, 8 martie 2021, 12:23)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Pesupunem, prin absurd, că nimeni nu mai copiază, rezultă de aici că absolvenții vor deveni profesioniști desăvârșiți? Așa și cu șpaga și corupția, eliminarea lor nu rezolvă creșterea nivelului de trai. Problema nu este copiatul ci transformarea absolventul în profesionist, problema nu este corupția ci creșterea nivelul de trai.
  • +3 (3 voturi)    
   Bine ca nu iau pozitie fata de liga bucuresteana (Luni, 8 martie 2021, 12:59)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Care s-a milogit sa reconsidere sanctiunea, pe motiv ca e prima abatere a studentilor, ca ar trebui luate alt fel de masuri, adica. De parca genul asta de copiere masiva, organizata, cu mijloace moderne se intampla asa, din senin, nu dupa o trecere graduala prin toate metodele clasice de copiat.
   Unii profesori au clar bube in cap, dar as paria pe orice ca si acestia au fost niste oi negre la vremea studentiei, copiin la greu.
   Pe mine unul nu ma intereseaza atat de mult daca masurile potrivite sunt luate cu ipocrizie, atat timp cat se iau. Daca nu erau luminile reflectoarelor presei pe ei, evident totul era trecut sub tacere. Reformele se fac doar sub presiune externa.
 • -3 (9 voturi)    
  Apararea hotilor (Luni, 8 martie 2021, 11:19)

  independentu [utilizator]

  Reactia lor e absolut inoportuna, e imorala si contine cel putin o greseala majora: Sova nu e condamnat penal, procesul lui se rejudeca de la zero. Condamnat penal e atunci cand are o decizie definitiva.
 • +1 (5 voturi)    
  sindicarte (Luni, 8 martie 2021, 11:23)

  sov [utilizator]

  Normal, in invatamant totul este despre profesori si nu despre elevi. Sa traiasca sindicatele / castele profesorale. Elevii au doar obligatii, drepturile sunt la tov-ii Trandafiri.
 • +2 (2 voturi)    
  Lol (Luni, 8 martie 2021, 11:42)

  mitg [utilizator]

  "probleme serioase de transparenţă, morală, etică şi integritate academică, management al calităţii şi desfăşurării activităţii didactice"

  Bun venit in ilustrul invatamant romanesc ...
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Luni, 8 martie 2021, 12:02)

  noi2013 [utilizator]

  Studentii/ elevii copiaza pentru ca li se permite ....

  Iar profesorii sunt datori sa rezolve aceste "apucaturi" ... si ca sa faca asta nu trebuie sa mai vanda subiecte, examene, sa accepte protocol la examene ca sa se faca ca nu vad ....

  Si meditatia unui elev de la clasa la care preda un profesor este tot o forma de coruptie....

  Copiatul la teste si examene e boala lunga in romania, la fel ca si spaga la medic....

  Coruptia mare exista in toata lumea, dar copiatul si spaga la medic nu!
 • +3 (3 voturi)    
  jale (Luni, 8 martie 2021, 12:37)

  Hans Metter [utilizator]

  si in spatele catedrei si in fata ei
 • +4 (6 voturi)    
  IPOCRIZIE (Luni, 8 martie 2021, 12:46)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  la profesorii universitari
  după ce că-şi aduc toate neamurile prin facultate, că scot locuri la concurs fără transparentă, că-şi iau gradele pe artcole si cărţi lipsite de valoare, că aleargă după bani din granturi fără să facă lucrări cu valoare stiintifică
  iau găsit acum pe bietii studneţi vinovati de slaba calitate a invatamântului superior
  Profesorii sunt principalii vinovaţi că au permis copiatul....prin lenea lor de a face subiecte la care să nu poti copia, care să verifice dacă studentul gândeşte....dar asta presupune să muncească domn profesor or el nu are timp, că e ocupat cui cercetarea...care cercetare????
 • 0 (8 voturi)    
  ce-mi place... (Luni, 8 martie 2021, 12:49)

  sile1 [utilizator]

  ...actiunea celor de la LS.

  Seamana cu bancul ala care zice cum isi cere scuze o sotie :

  -Te rog sa ma ierti draga dar tu esti de vina !

  Cu alte cuvinte copiem noi pe la examene da’ voi, profesorii, sunteti de vina.

  Mai seamana,de la distanta, si cu celebra zicere :

  - Ba p-a ma-tii !!
 • -2 (2 voturi)    
  Corect! (Luni, 8 martie 2021, 20:01)

  VOX. [utilizator]

  Daca profesorii sunt penali, si studentii au dreptul sa fie.

  Sa fii penal ar trebui sa fie o conditie esentiala la angajare, cum e carnetul de conducere.

  P.S. De ce nu va duceti direct la Spriu Haret (fie-i numele laudat, ca a fost un mare om)? Acolo, oricum, e nevoie de prezenta fizica numai cand duceti plicul la secretariat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by