VIDEO Decizia rectorului Universității din București în cazul fraudei de la Drept: Validez propunerea de exmatriculare a celor 45 de studenți

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 2 martie 2021, 14:06 Actualitate | Educatie


Marian Preda
Foto: Captura video Facebook
Rectorul Universității din București, Marian Preda, a anunțat marți că validează decizia de exmatriculare a celor 45 de studenți de la Facultatea de Drept, care au fraudat examene din sesiunea de iarnă, luată de Consiliul Facultății.

Principalele declarații ale lui Preda:

„Este o situație care a suscitat atenția întregii opinii publice și cred că este momentul să vin cu o serie de clarificări.

Am analizat cu mare atenție propunerea de exmatriculare pe care am discutat-o și cu colegii mei prorectorii. Am citit memoriul studenților în discuție.

Dovezile care stau la baza deciziilor arată fără niciu dubiu că studenții au încălcat regulamentul facultății în repetate rânduri. Avem și mărturiile unor studenți.

În consecință, Consiliul Facultății a votat cu largă majoritate propunerea de exmatriculare.

Nu aș vrea să trecem ușor peste componenta morală a situației cu atât mai mult cu cât studenții sunt cei care vor înfăptui justiția în viitor.

Validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate de Consiliul Facultății de Drept.

Pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură consecință: exmatricularea.

Voi solicita nu doar colegilor de la Drept, ci colegilor din lumea academică să propună, să discute și să implementeze măsuri în mai multe aspecte.

Niciun soft nu poate suplini integritatea și moralitatea persoanei.

În perioada următoare demarez ample consultări cu studenții astfel încât vocea lor să ne conducă spre cele mai bune decizii pentru universitate. Cred că trebuie să supervizăm mai bine procesul de evaluare a profesorilor de către studenți.”

Frauda de la Drept

Consiliul Facultății de Drept și decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta rectorului propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, pentru fraudarea unor examene din sesiunea din februarie, a anunțat universitatea, vineri seară. "Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București", spun reprezentanții instituției de învățământ.

Conform sursei citate, ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie, Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta rectorului propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I.
 • "Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021", au transmis reprezentanții Universității București, printr-un comunicat de presă.
Ei spun că în ședința de joi a Consiliului facultății au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere privind acuzațiile care li se aduc, iar vineri membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea legată de propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate.

În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, decanul Facultății de Drept va anula rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă.

Săptămâna trecută, Edupedu.ro a relatat că 49 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare pe motiv de fraudare a mai multor examene.

„Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a declarat atunci decanul Facultății, Răzvan Dincă, citat de edupedu.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20669 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  s-a facut dreptate (Marţi, 2 martie 2021, 14:11)

  carmen_i [utilizator]

  Dar cum ramane cu plagiatorii care au ajuns sefi la Inspectia Judiciara si CSM? Sau la nivelul lor este permis sa copiezi?
  • 0 (0 voturi)    
   Cum ramane cu profesorul condamnat (Marţi, 2 martie 2021, 18:21)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   De la aceiasi universitate ?
   E corecta decizia in ce priveste studentii care au copiat, dar cei care raman, vor avea in continuare la catedra un condamnat ?
   Ce-si vor spune studentii exmatriculati, uite ba, pe noi ca am copiat si nu avem pile ne da afara, iar despre profesorul condamnat, se fac ca nu stiu nimic.
 • +7 (13 voturi)    
  Eu cred... (Marţi, 2 martie 2021, 14:16)

  Observator roman [utilizator]

  ... că s-a lovit prin ricoșeu tocmai la universitatea din Iași patronată de prea cinstitul Tudorel!
  Forza giustizia!
 • +10 (20 voturi)    
  La toate facultatile s-a copiat in pandemie (Marţi, 2 martie 2021, 14:20)

  Kivek [utilizator]

  doar ca pe astia i-a si prins.
  • 0 (8 voturi)    
   Inainte nu se copia!!! (hahahahaha) (Marţi, 2 martie 2021, 15:58)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   "La toate facultatile s-a copiat in pandemie"
   -----------------------
   Inainte nu se copia!!! (hahahahaha)
 • +7 (13 voturi)    
  c-asa e in Romania (Marţi, 2 martie 2021, 14:31)

  mmmircea [utilizator]

  urma scapa turma. 45 pedepsiti, 450 de mii tac si profita de sistem, printre ei si nea marean, care acum e pe cai mari si-i infiereaza cu manie proletara pe urmasii celor care copiau cot la cot cu el acum vreo 20 de ani.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce mai facea colegul tau de facultate marean? (Marţi, 2 martie 2021, 17:01)

   marianstefi20 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Ai fost coleg cu el? La ce curs a copiat?
 • +9 (17 voturi)    
  O picătură de apă într-un ocean (Marţi, 2 martie 2021, 14:32)

  backtothedarkages [utilizator]

  La toamnă, indivizii se vor înscrie iar la drept. Între timp își perfecționeaza metodele de copiat, iar peste 4 ani vor termina dreptul. Peste încă 2 sau 3 ani, un sfert din ei vor deveni judecători, procurori, polițiști, oameni plătiți din banul public să împartă dreptatea.Pe lângă cei 45 prinși, mai exista în fiecare an zeci sau sute de mii de indivizi care, începând să copieze încă din clasa I, se cațără până la masterate și doctorate.. Asta e realitatea în Romănia !!!
 • -5 (13 voturi)    
  Pentru cei care ''au copy paste'' am vazut (Marţi, 2 martie 2021, 14:32)

  persuasiv [utilizator]

  ce masuri nu ati luat.Vreau sa vad un profesor care n-a copiat niciodata,in intreaga lui viata.Cred ca in clipa aia imi voi pierde vederea.
  • +2 (2 voturi)    
   Desi iei minusuri la greu (Marţi, 2 martie 2021, 17:13)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   Cred ca e o situatie reala. Si ai un avantaj enorm: spui "intreaga viata" nu "intreaga cariera". Asta inseamna ca si un caz de copil de clasa 1-a care inca nu isi da seama de ce face poate intra aici.

   Deci da, eu recunosc: ca student am copiat de doua ori. De fapt o singura data caci a doua oara deci am scris formule pe banca nu mi-au trebuit. Dar consider acel caz ca frauda.

   Ideea e ca nici eu nu pedepsesc prima abatere si incerc sa le arat ca nu merita. In plus nu le cer studentilor sa memoreze ci sa inteleaga, chiar daca uita un termen. E mai important sa descrie principiul nu termenii.
 • 0 (24 voturi)    
  Tineretule USR, ne vedem la girafa! (Marţi, 2 martie 2021, 14:38)

  cenzuratul [utilizator]

  Cum isi permite acest rector sa ignore cerintele Tineretului USR?

  "Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării."
 • +8 (14 voturi)    
  o decizie excelenta! (Marţi, 2 martie 2021, 14:39)

  tahomir [utilizator]

  o decizie dura ptr cei 45 dar nu e o problema,se pot reconverti profesional.
  Probabil ca cei 45 de smecheri se vor intalni, pe rand,dupa ani de zile cu fostii colegi, doar ca ei o sa aiba costum in dungi iar fraierii care nu au copiat o sa poarte o roba rosie.
 • -5 (9 voturi)    
  mda (Marţi, 2 martie 2021, 14:43)

  Point [utilizator]

  dl rector se arata f pornit,mdeaaaa.ihmmmm
  cred ca a auzit prima data de furaciunile astea ihmm
  ahhh,ce vremuri..
  bai frate,mai e plin de pitipoance si modele?
 • +8 (10 voturi)    
  Whatsapp (Marţi, 2 martie 2021, 14:45)

  FortApache [utilizator]

  Eram din ce in ce mai convins ca vor scoate tap ispasitor aplicatia Whatsapp :)))

  Nu ma miram daca o faceau insa m-am inselat de data asta, dovada ca in Ro inca mai exista oameni normali.
 • -9 (19 voturi)    
  Astia care ati votat "cu larga majoritate" (Marţi, 2 martie 2021, 14:48)

  clint [utilizator]

  va simtiti fara pacat? N-ati plagiat nimic, nu ati luat vreo atentie? Intreb si eu asa, "pentru un prieten"...
  • +9 (13 voturi)    
   N-or fi fara pacat (Marţi, 2 martie 2021, 15:16)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Dar hotia trebuie sa se opreasca undeva.
   • +3 (3 voturi)    
    Ar fi bine. Exmatriculam studentii (Marţi, 2 martie 2021, 19:57)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

    si apoi incepem sa exmatriculam profesorii lenesi si spagari ?
  • +3 (5 voturi)    
   declar (Marţi, 2 martie 2021, 15:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

   ca in liceu am incercat si nu mi-a iesit copiatul -
   de atunci m-am lasat - numai pe bune am luat examenele, unele cu note mai bune, altele mai subtiri, dupa posibilitati

   Oare am gresit?
   • +2 (2 voturi)    
    Si DA si NU (Marţi, 2 martie 2021, 17:10)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Raspund si la tine si lui Persuasiv. Sunt profesor, ok, sa nu exageram, conferentiar in alta tara la o universitate de prestigiu. Ca student am copiat de doua ori.

    1. cand la electrotehnica am avut scrise niste formule pe banca - nu mi-au folosit la examen si de atunci am urat sa le cer studentilor sa MEMOREZE formule - le dau eu si le cer sa explice modul in care se ajunge la ele;

    2. cand un coleg mi-a dat tema lui de programare (urasc si azi sa programez. Ador sa gandesc algoritmul dar imi e lene sa il scriu in cod.). Am fost atat de emotionat ca am uitat sa modific numele lui din header. Dar stiam orice m-a intrebat profesorul la explicatii. Atunci am vazut numele colegului (pe care il ratasem). Ca nu l-am vazut sau ca s-a facut ca nu vede nu stiu.

    DA, am gresit. Si m-am corectat in viitor (raportat la acele momente). In mod absolut am gresit dar cand vezi in industrie cum se copiaza si cum se fura idei, iti dai seama ca pana la un punct e permis. Dupa aceea nu mai e. Iar acel punct e destul de jos dar este ceva relativ, subiectiv.
 • +2 (8 voturi)    
  Lol (Marţi, 2 martie 2021, 14:49)

  mitg [utilizator]

  "cu atât mai mult cu cât studenții sunt cei care vor înfăptui justiția în viitor"

  Credeam ca altele sunt atributiile barmanilor in bambu.
 • -1 (5 voturi)    
  E in ADN-ul nostru (Marţi, 2 martie 2021, 15:21)

  Gabi.Tudor [utilizator]

  sa furam. Unii mai mult, altii mai putin, dupa posibilitati, educatie si frica de Dumnezeu.
  In haita, ca e partid sau vreo amarata de grupa la scoala, cu cat e mai mare sau mai sus in sondaje, cu atat e mai simplu.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 3 martie 2021, 12:19)

   stoenec1 [utilizator] i-a raspuns lui Gabi.Tudor

   Poate e in ADN-ul tau sa furi. La mine si multi altii nu e.
 • +4 (8 voturi)    
  Nu e suficient (Marţi, 2 martie 2021, 15:21)

  VOX. [utilizator]

  Cei 45 trebuie trecuti intr-o baza de date / lista neagra. Altfel, la toamna o iau de la capat.
 • +4 (4 voturi)    
  Acesti 45 si altii, reprezinta viitorul justitiei! (Marţi, 2 martie 2021, 16:36)

  Entiu [utilizator]

  Nu pot fi lasati nepedepsiti. Acesti 45 si altii, reprezinta viitorul justitiei romane, care ar trebui sa faca dreptate. S-a ales pleava de neghina chiar de la inceputul ...carierei. Cum se formeaza, asa sunt si in viitor.
  In timpul lui Ceausescu s-a copiat si uite cum avem tara de dupa 1989.
  Tara a fost pradata tocmai de acesti indivizi cu ,,scoala” pusi sa faca dreptate!
 • 0 (2 voturi)    
  Universitatea din Bucuresti (Marţi, 2 martie 2021, 17:21)

  Mihail. [utilizator]

  V-am mai intrebat: ce pretentii sa mai ai de la studenti?!

  https://postimg.cc/jCJz5qPZ
 • -1 (1 vot)    
  invatamintul din romania (Marţi, 2 martie 2021, 17:23)

  Coco Whistle [utilizator]

  e bazat pe memorare. nu e nimic interesant si in viitor f nefolositor. legile se schimba, cazuistica pe preferinta progesorului altfel nici naiba nu stie ce e acolo. plagiatorii nu sint exclusi si nici pedepsiti, e doar o reflectare a unei stari normale. poate fi un inceput doar daca aceasta facultate devine interesanta si obiectiva si nu sa invete cum sa scape infractorii gasind gaselnite fabricate in parlamentul celor peste 300 indivizi pe care poporul suveran il vrea schimbat.
 • +1 (5 voturi)    
  astia sunt (Marţi, 2 martie 2021, 17:51)

  liviu_ [utilizator]

  doar aia fraieri care au fost prinsi...
  aia "descurcareti" au judecat azi dosarul 10.08.....
 • 0 (6 voturi)    
  Dosar penal și pușcărie (Marţi, 2 martie 2021, 18:04)

  VasilescuA [utilizator]

  Exmatricularea e fix nimic. Dosar penal și pușcărie, asta trebuie pentru niște infractori, niște hoți.
 • 0 (0 voturi)    
  exmatriculari (Marţi, 2 martie 2021, 19:21)

  sareta [utilizator]

  Exmatriculati TOTI profesorii si conferentiarii (banuiti) daca vreti sa fie invatamant performant.
  • 0 (0 voturi)    
   In nici un sistem judiciar (Miercuri, 3 martie 2021, 7:31)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Nu pot sanctiona pe cineva pe baza unei banuieli, fara o decizie judecatoreasca ce stabileste o vina.
 • +1 (1 vot)    
  Bai (Marţi, 2 martie 2021, 19:26)

  Costi888 [utilizator]

  Sunteti nebuni? Se copiaza in draci la facultati, mai ales la cele din univ buc. Se copiaza cu microcasti, se fac lucrari de nota 10. Sa fim seriosi, faptul ca i a exmatriculat pastia e de apreciat, dar avem de a face cu un fenomen extins, scapat de sub control


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by