Numărul cazurilor de coronavirus confirmate la elevi și cadre didactice a ajuns la peste 670 în Capitală și în majoritatea județelor, la doar câteva zile de la redeschiderea școlilor. Potrivit Ministerului Educației, există 8 județe în care nu a fost raportat niciun caz de COVID-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai noi informații despre situația din școli, LIVETEXT pe HotNews.ro:

18.35 Cifrele oficiale de la ministerul Educației: 244 elevi și 329 profesori și angajați, confirmați poizitiv.

17.58 Patru elevi din Timiș au mers la școală infectați cu Covid-19. Potrivit inspectorului școlar de Timiș, elevii se aflau în perioada de incubație și au apucat să meargă patru zile la școală, unul dintre ei prezentând simptome în clasă. Doi sunt din Timișoara, scrie tion.ro

16.47 Alba: Cinci elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, unitate care îşi desfăşoară cursurile în scenariul verde, au fost testaţi pozitiv, o parte dintre ei fiind preluaţi de familii şi duşi acasă, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ioana Popa.

Potrivit acesteia, la întoarcerea la şcoală, toţi cei 461 de elevi au fost testaţi pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, iar cinci dintre ei au fost confirmaţi cu noul coronavirus.

A fost declanşată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi. În ceea ce îi priveşte pe colegii de clasă, aceştia nu intră la categoria contacţilor direcţi, deoarece la ore s-a purtat mască de protecţie şi s-au respectat regulile de distanţare fizică, a explicat Ioana Popa. În schimb, sunt consideraţi contacţi direcţi câţiva colegi de cameră.

16.45 Brașov: Opt cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate, în ultimele patru zile, în şcolile braşovene, fiind vorba despre patru elevi şi patru persoane din rândul personalului angajat, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, au fost afectate cinci clase, de la unităţi de învăţământ diferite, care au trecut la cursuri online, pentru o perioadă de 14 zile.

16.43: Olt:Un elev de liceu din municipiul Slatina şi un angajat de la o unitate şcolară din mediul rural confirmați pozitiv, potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, a precizat joi, pentru AGERPRES că aceșstia sunt din localităţi şi unităţi diferite şi nu s-au prezentat în această săptămână la şcoală.

Un alt caz de COVID-19 în rândul elevilor a fost confirmat în urmă cu două zile, la un liceu din municipiul Slatina, pentru clasa din care face parte elevul respectiv fiind luată decizia desfăşurării cursurilor online.

16.19 Inspectoratul Şcolar Cluj a transmis, joi, că au fost suspendate pentru 14 zile cursurile a 17 clase sau grupe de preşcolari, după ce mai mulţi copii au prezentat simptome de coronavirus sau au fost infectaţi cu COVID. De asemenea, 30 de angajaţi ai unităţilor de învăţământ sunt în izolare sau în carantină, după ce au fost infectaţi sau au intrat în contact cu cazuri confirmate, scrie News.ro.

15.45 Harghita: Doi elevi, cinci cadre didactice şi un angajat din categoria personalului didactic auxiliar au fost confirmaţi cu noul coronavirus în Harghita, transmite Agerpres. De asemenea, se află în carantină 33 de elevi, şase cadre didactice şi câte un angajat din categoriile personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic.

Inspectorul şcolar general adjunct a precizat că aceste infectări nu s-au produs la şcoală, întrucât cursurile au început de câteva zile, în unităţile de învăţământ fiind luate toate măsurile de siguranţă sanitară.

15.03 Președintele Klaus Iohannis va anunța, la ora 17.15, concluziile discuțiilor cu ministrul Educației

14.53 Prefectura Bistrița-Năsăud: Printre persoanele confirmate se află şi doi elevi din cadrul unei unităţi de învăţământ din judeţ

14.23 Ministrul Educației a fost convocat la Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, de la 14.00.

13.49Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susține, în contextul confirmării primelor cazuri de COVID-19 în școli, că aceste probleme apar "tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate" din partea părinţilor, care ar trebui să fie "un pic" mai atenți atunci când își trimit copiii în colectivitate. El a mai spus că, luând în considerare perioada de incubaţie, sursă infectării nu a fost școala.

13.45 Opt elevi şi şase angajaţi în unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au fost confirmaţi cu COVID-19 după reluarea cursurilor, testele fiind făcute în afara şcolilor.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a anunţat, joi, că, de la reînceperea şcolii în format fizic, în judeţul Constanţa opt elevi au fost confirmaţi cu Sars-Cov 2. De asemenea, şase persoane angajate în unităţile de învăţământ au fost confirmate cu COVID. “Facem menţiune toate cazurile prezentate mai sus s-au testat în afara unităţilor de învăţământ”, a anunţat DSP Constanţa, conform News.ro.

13.30 Un elev, un student şi un cadru didactic au fost confirmaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore în Dolj. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Dolj, citat de News.ro, în ultimele 24 de ore au fost confirmate în judeţ 75 de cazuri noi de COVID-19. Între cazurile confirmate sunt un elev, un cadru didactic şi un student.

-------------------------

Primul caz de COVID-19 după redeschiderea școlilor a fost confirmat la Școala Sfântul Andrei din Sectorul 6 al Capitalei, unde a fost testat pozitiv un elev.

Informația a fost confirmată, pentru HotNews, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că s-au luat măsurile necesare, prevăzute în ordinul comun dat de miniștrii Educației și Sănătății pentru redeschiderea școlilor.

”Da, se confirmă”, a declarat pentru HotNews.ro primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, referitorul la primul caz confirmat, adăugând că a fost făcută o reigienizare, iar cursurile au fost suspendate.

Primul caz confirmat este o fetiță de clasa a II-a, dintr-un colectiv cu 28 de elevi, dintre care doi au ales varianta online, potrivit Digi 24. Bunica fetiței a fost confirmată luni cu Covid-19, iar fetița marți, zi în care ea nu a mai mers la școală.

Ulterior, alți trei elevi de ciclu primar și un cadru didactic, din patru școli diferite din Sectorul 4, au fost confirmați cu COVID-19,a precizat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al primăriei Sector 4, Violeta Boerescu.

„Conform noului ordin comun, în cele trei clase, dat fiind faptul că vorbim de ciclul primar, cursurile se suspendă 14 zile”, a precizat Boerescu.

Primăria Sectorului 4 a transmis un comunicat de presă în care menționează că au fost înregistrate trei cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din următoarele unități de învățământ:

Școala Gimnazială nr. 190 – un elev care învață în clasa a IV-a

Școala Gimnazială nr. 113 – un elev care învață în clasa I

Școala Gimnazială nr. 79. – un elev care învață în clasa a III-a.

În afara celor trei cazuri confirmate în rândul elevilor, s-a mai înregistrat și un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul profesorilor de la Școala Gimnazială nr.129, se mai arată în comunicat.

  • Astfel, în total la acest moment, la patru zile după începerea școlilor în format fizic, există cinci cazuri de infectare cu noul coronavirus în 5 școli diferite în Capitală - patru elevi și un profesor.

Ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

  • a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
  • c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.