Florin Cîţu: Părinţii nu trebuie să vină la şcoală cu formularul completat pentru testarea COVID a copiilor / Clarificările Ministerului Educaţiei

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 februarie 2021, 17:39 Actualitate | Educatie


Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei
Premierul Florin Cîţu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome, el adăugând că Ministerul Educaţiei a dat un comunicat pe acest subiect.

„Da, eu cred că aici a fost iarăşi... cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copiii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Deci, ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo sunt mai multe detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat premierul Florin Cîţu, sâmbătă, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, citează Agerpres.


Clarificările Ministerului Educaţiei: Formularul de consimțământ poate fi completat anticipat doar la inițiativa părinților


Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Educaţiei (MEC) se menţionează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Totodată, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

În comunicatul MEC se adaugă că dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

„Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore (...) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi: 1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”, se specifică în comunicat.

De asemenea, MEC subliniază că dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede: „Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris”.

Totodată, MEC arată că deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativă.

„În interesul bunei organizări şi al siguranţei sanitare în şcoli, Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale”, se mai afirmă în comunicatul MEC.


Ministerul Sănătăţii, cu o zi în urmă: „Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ”


Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul ministerului şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi”, se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătăţii.

Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul. Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, mai transmitea Ministerul Sănătăţii.


Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri că recomandă ca părințiii să semneze acordul de testare Covid pentru elevi cât mai repede, precizând că vor exista teste antigen în școli.

„Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli”, a declarat vineri ministrul Sănătății în conferința de presă comună cu ministrul Educației, după publicarea ordinului privind deschiderea școlilor.

„Dacă refuză testarea la școală și nu anunță nici medicul familie, atunci DSP va lua decizia să nu poată participa la cursuri în continuare. Dacă este suspect”, a spus Voiculescu, răspunzând unei întrebări în acest sens.

„Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome, în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie,” a precizat ministrul.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7168 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 17:52)

  tirolez [utilizator]

  Adica n-au teste. N-a semnat parintele, nu putem face test.
  Altfel, daca ai in scoala un copil cu simptome, ar trebui parintele sa alerge, sa lase balta imediat tot ce face, indiferent ca e sofer STB sau medic in operatie si sa semneze FORMULARUL .
  Daca e navetist? Cum vin parintii? Cum pleaca acasa copilul?
  A, stai sigur scrie in ordin. Daca nu ar fi tragic, ar fi comic cat de dezorganizata e toata revenirea in scoli.
  "Deci, ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo sunt mai multe detalii"
 • +5 (7 voturi)    
  A zis cineva ca trebuie sa vina la scoala cu el??? (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 18:04)

  Kivek [utilizator]

  Aveti 'grupul de comunicare strategica' - oameni platiti DEGEABA

  de ce nu comunicati doar printr-o voce?
 • +4 (8 voturi)    
  VAI DE VOI (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 18:34)

  ------ [utilizator]

  Catule ! doar galagie faceti,va prefaceti ca faceti ceva,finalul ! multa galagie .Nu inteleg pentru ce atata actorie ,cui foloseste.
  • -1 (1 vot)    
   Nu numai asta (Duminică, 7 februarie 2021, 12:42)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui ------

   Dar și sa de-a vina pe PSD pentru orice.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu trebuia numit ministrul EDUCATIEI altcineva ? (Duminică, 7 februarie 2021, 0:20)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Rebutul lui Ponta nu are ce cauta in aceasta functie !
  E depasit de evenimente si ia decizii eronate.
 • +3 (3 voturi)    
  Luati-l usor (Duminică, 7 februarie 2021, 8:14)

  intruderul [utilizator]

  Parintii NU trebuie sa vina cu acel formular completat,trebuie sa vina cu finante pentru fondul scolii,pentru dezinfectanti,pentru plata pazei,etc.
  Apropo,observ ca profesorii din diferite "cauze medicale" pot continua scoala online.
  Domnilor jurnalisti,de ce nu puneti intrebari corecte clasei politice?
 • +1 (3 voturi)    
  formularul (Duminică, 7 februarie 2021, 10:39)

  patience [utilizator]

  Nu inteleg de ce se face scandal mediatic pt acest formular, cand alte probleme majore ar fi de discutat : cadre didactice nevaccinate, lipsa materialelor dezinfectante in scoli, norme sanitare care nu pot fi respectate : supaaglomerarea claselor, ventilatia si altele. Este bine ca ministerul sanatatii a publicat acel document, oferind posibilitatea parintilor sa ia cunostinta in prealabil. Nu inteleg de ce nu putem imprima documentul de pe ordinator, de ce trebuie sa-l cerem de la cadrul didactic ? Si daca in ziua in care-l cer mi se spune ca nu mai sunt formulare ?
 • +2 (2 voturi)    
  De ce oare liderii noștri politici (Duminică, 7 februarie 2021, 12:41)

  galeo [utilizator]

  Ne vorbesc mereu cu agresivitate, aroganta, infatuare?
  De ce nu admit că greșesc și ei, pot accepta chiar și sfaturi și sugestii.
  De ce se comporta că niște tătuci ai nației atotștiutori?
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm (Duminică, 7 februarie 2021, 23:13)

  Elfu [utilizator]

  problema este ca cei din conducerea scolilor vor sa dea bine si au trimis nota parintilor sa completeze formularele ... in plus in bucuresti am inteles ca si assmb-ul cerea niste informatii cu caracter personal vizavi de copii pentru nu stiu ce program viitor bla bla - si din nou conducerea scolilor vrea sa dea bine la stapanire si cere semnarea declaratiilor si acordurilor respective - chiar daca NU ESTE OBLIGATORIU.

  probabil domnul Vasile Apostol vrea sa mai bifeze ceva programe pentru Bucuresti ... ca au tot derulat diverse chestii ca sa ruleze niste bani ... si observ sa are sustinerea primarului actual ... curios cum raman unii in functii ....
 • 0 (0 voturi)    
  inutil de complicat (Luni, 8 februarie 2021, 4:35)

  gemart [utilizator]

  Nu cred ca sunt multi parinti impotriva testarii. Nu era mai simplu sa le ceara semnatura celor care se opun si angajamentul ca vor tine copii acasa daca prezinta simptome? De ce trebuie tracasati oamenii normali de catre o administratie care se lauda cu simplificarea birocratiei?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by