Ministerul Sănătății a publicat formularul prin care părinții elevilor care se întorc luni la școală își dau acordul pentru testarea rapidă antigen a copiilor, la școală, și recomandă ca acesta să fie dus din prima zi, pe 8 februarie.
„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități. Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul
Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie,” precizează Ministerul pe pagina de Facebook.
Ce prevede formularul:
Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu, de către personalul medical din unitatea de învățământ, în condițiile în care: Prezintă simptome sugestive infecției COVID-19/a fost în contact cu
Datele vor fi folosite de Direcțiile de Sănătate Publică în scopul înscrierii în baza de date Coronaforms. un coleg(ă) confirmat(ă) pozitiv COVID-19.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri că recomandă ca părințiii să semneze acordul de testare Covid pentru elevi cât mai repede, precizând că vor exista teste antigen în școli.
„Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli”, a declarat vineri ministrul Sănătății în conferința de presă comună cu ministrul Educației, după publicarea ordinului privind deschiderea școlilor.
„Dacă refuză testarea la școală și nu anunță nici medicul familie, atunci DSP va lua decizia să nu poată participa la cursuri în continuare. Dacă este suspect”, a spus Voiculescu, răspunzând unei întrebări în acest sens.
„Pentru cadrele medicale este necesară instruirea privind testarea, se va face de azi, progresiv. Este esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste făcute și cel raportat, a mai spus Voiculescu.
Potrivit lui Voiculescu, fiecare test trebuie raportat în maxim 24 de ore către DSP.
„Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome, în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie,” a precizat ministrul.
Eventual copilul cu simptiome poate sta acasa pana cand acestea dispar, ca sa impacam pe toata lumea.
Acordul se da strict pe un caz anume, singular. Adica, afli care sunt simptomele detectate concret la acea data, afli cine ii face testul, ce test se face (tip, termen de valabilitate, conditii de pastrare), care sunt conditiile de igiena etc. Eventual vii la scoala in cazul in care copilul are nevoie de prezenta ta ca parinte. Evaluezi situatia si iti dai acordul, sau nu. Dar nu autorizezi in alb o institutie sa ia decizii pentru copilul tau. De unde stii ca nu greseste asistentul de serviciu, ca nu iti bruscheaza copilul, ca nu ii face testul in conditii de igiena precara etc. Copilul nu se poate apara de un adult, scopul acordului este exact protectia sa.