​​Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii executive a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) să suspende activitatea didactică pentru perioada următoare, pe fondul situației generate de noul coronavirus și critică atitudinea pasivă și iresponsabilă a rectorului Tudorel Toader față de această problemă, care a ezitat să ia o decizie fermă pentru a-și asigura cvorumul la alegerile care au avut loc ieri, 11 martie, arată studenții într-un comunicat de presă.

Tudorel Toader Foto: Facebook

De asemenea, studenții solicită ca evacuarea căminelor să nu îi afecteze pe studenții care au locul de muncă în Iași sau care nu au unde să locuiască în eventualitatea unei astfel de decizii, părăsirea căminelor trebuind să fie opțională, nu obligatorie.

UPDATE ora 15.10 Consiliul de Administratie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a decis, in sedinta din data de 12 martie 2020, in urma masurilor adoptate de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta privind evitarea raspandirii infectiei cu COVID-19 (coronavirus), suspendarea activitatilor didactice fata in fata, incepand de vineri, 13 martie si pana la data de 31 martie. Activitatile didactice se vor desfasura in sistem online, iar cele care nu pot fi derulate prin intermediul platformelor online vor fi recuperate ulterior, dupa un grafic stabilit la nivelul fiecarei facultati. Consiliul de Administrație al UAIC a decis și închiderea temporară a căminelor universității. Vor putea rămâne cazați în continuare studenții familiști, studenții internaționali, studenții proveniți de la casele de copii și centre de plasament familial, studenții care fac dovada că lucrează, precum și studenții doctoranzi. De asemenea, s-a decis sistarea temporară a deplasărilor angajaților și ale studenților în străinătate.

Studenții spun că s-au alarmat pe grupurile de discuții de pe rețelele de socializare și au transmis solicitări punctuale cadrelor didactice de suspendare a cursurilor sau a seminarelor, vâzând că nu este luată nicio decizie în acest sens. ”S-a lansat chiar o petiție on-line, semnată deja de peste 400 de studenți. Tudorel Toader a convocat ședina Consiliului de Administrație pentru astăzi, la ora 12, însă abia cu două ore înainte, prin e-mail”, arată studenții de la Iași.

„Suspendarea activității didactice și luarea măsurilor igienico-sanitare necesare prevenirii transmiterii coronavirusului nu trebuie să afecteze parcursul academic al studenților. Închiderea bibliotecilor, a centrelor de cercetare și a altor instituții duce în mod inevitabil și la necesitatea unei eventuale modificări a structurii anului universitar, în majoritatea universităților, pentru a permite studenților să își îndeplinească în mod corespunzător angajamentele didactice și de cercetare, în special cele legate de redactarea lucrărilor de licență, disertație sau doctorat. Totodată, trebuie evitată cu orice preț anularea anului academic 2019-2020. Domnul Toader a dovedit încă o dată că nu îl interesează câtuși de puțin situația studenților acestei universități, ci doar vrea să își vadă scaunul de rector asigurat, în orice condiții. Dacă în timpul campaniei pentru funcția de rector a refuzat să se întâlnească cu studenții, acum le ignoră solicitările și îngrijorările cu privire la situația curentă”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

După cum a anunțat ieri Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență toate universitățile trebuie să nu mai organizeze cursuri ”față în față” cu studenții și nici alte evenimente până pe 31 martie. Până acum, cel puțin 43 de universități publice și 3 universități private au decis suspendarea activității didactice până la data de 22 sau 31 martie.

Sunt însă 4 universități de stat din cele 47 care nu au suspendat cursurile: Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea din Craiova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Citiți și: Tudorel Toader, reales rector la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Coronavirus: Toate universitățile trebuie să își suspende activitatea cu studenţii în cadrul universităţilor până în 31 martie/ ASE-ul anunță că își suspendă cursurile de la sediul universității