​Ordonanța de urgență modificată în urma unei erori materiale reprezintă tentativa prin care Guvernul României încearcă să rezolve problema transportului elevilor continuă să discrimineze elevii, arată Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat de presă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Elevii reclamă faptul că în textul ordonanței a fost menținută sintagma elevii care nu pot fi școlarizați, sintagmă discriminatorie pentru elevii care învață în mediul rural și studiază într-un liceu într-o localitate învecinată, care are o specializare diferită de cea a unității de învățământ preuniversitar din localitatea de domiciliu a elevului.

”Reprezentanții elevilor din România au semnalat, în cadrul grupului de lucru de la Ministerul Educației și Cercetării, faptul că textul ordonanței trebuie schimbat pentru ca toți elevii navetiști să poată primi decontul aferent cheltuielilor de transport. Mai mult decât atât, decontul va rămâne în continuare blocat, întrucât ordonanța prevede necesitatea unor norme de aplicare care vor fi emise în 30 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. 30 de zile în care elevii din România nu vor primi decont, întrucât aparatul ministerial a eșuat în a crea cadrul normativ prin care toți elevii navetiști să poată beneficia de decont”, se arată în comunicat.

Consiliul Elevilor susține că problema transportului elevilor nu va fi rezolvată până când OUG 51/2019 nu va fi respinsă de Parlament.

”De aceea, solicităm Ministerului Educației și Cercetării să se alăture demersului inițiat de reprezentanții elevilor și să solicite tuturor parlamentarilor respingerea ordonanței prin care serviciile de transport județean sunt eliminate din sfera serviciilor publice”, mai arată elevii.

”Până în momentul în care această ordonanță nu va fi respinsă pe cale parlamentară, niciun politician din această țară nu are dreptul de a se lăuda în spațiul public că a rezolvat problema transportului elevilor – nu aveți acest drept pentru că protejați interesele transportatorilor, nu interesele elevilor din România!”, a delcarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Citiți și: