Măsură în premieră: Profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai au dreptul să predea/ Ecaterina Andronescu: Scrie în metodologie!

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Joi, 25 iulie 2019, 12:07 Actualitate | Educatie


Ecaterina Andronescu
Foto: Captura video
Profesorii care au primit sub nota 5 la proba scrisă de la titularizare nu vor mai fi primiți ca suplinitori. Este vorba de 4.000 de profesori în această situație. Decizia a fost luată de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a declarat pentru HotNews.ro că prin astfel de măsuri ar putea crește calitatea predării în învățământul preunivesitar, după model universitar. Ministrul Educației arată că această măsură este prevăzută în metodologia privind organizarea examenului. Ecaterina Andronescu a mai declarat că nici cei 3.960 de profesori care s-au retras din examen nu vor mai fi primiți la catedră. Întrebată dacă nu va crea haos în sistem prin această măsură, Andronescu a răspuns că sunt suficienți profesori care să predea de la toamnă.

”În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie! În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50. Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu.

În total, aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori.

”Dacă Ministerul Educației nu este susținut să ridice puțin ștacheta, eu nu știu dacă mai e ceva de făcut pentru școala asta românească. Nu se poate! 3.960 de candidați s-au retras din concurs. Adică ei sunt șmecheri. Am văzut că nu știu subiectul, mă retrag din concurs că mă duc suplinitor la toamnă. Nu vă supărați, dar nu se poate”, a spus Andronescu.

Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar.

”Uitați-vă dumneavostră, Politehnica este o instituție care se clasează prima din România, la fel și Bábes Bolyai. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că au avut exigențe la intrarea în învățământ a profesorilor. Noi niciodată, în Politehnică, nu am coborât sub o medie stabilită de Senat, media anilor de studii. Dacă era cu o sutime n-am coborât, pentru că nu te mai puteai opri după aceea. Și atunci, obținând drept cadre didactice numai șefi de promoție și oamenii din primele rânduri avem perspectivă. Asta trebuie să facem și în învățământul preuniversitar. Nu se poate să fii profesor care să nu fii în stare să treci un examen. Eu când am intrat, deși am fost șefă de promoție, am dat examen de intrare ca asistent. După trei ani am dat examen să intru ca șef de lucrări. De aceea, universitățile au niște standarde pe care nu le depășesc”, a declarat Andronescu.

Întrebată dacă prin această măsură nu vor exista destui profesori pentru sistemul de învățământ preuniversitar, Andronescu a spus că sunt suficienți profesori pentru anul școlar următor.

”Nu mai este cazul acesta, pentru că a scăzut numărul de elevi atât de mult încât nu ne mai punem problema că rămânem fără profesori. Acum există chiar o presiune pentru intrarea în sistem și atunci avem și noi șansa să facem o selecție la intrare foarte bună”, a spus ministrul Educației.

Rezultatele de la Titularizare 2019 arată că mai puțin de jumătate dintre profesorii care au dat examenul de titularizare au obținut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Datele de la Ministerul Educației arată că, înainte de contestații, procentul notelor peste 7 obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisă este de 46,86%, mai mare decât în 2018 când a fost 47,40%, respectiv 45,73% în 2017. 92 de candidaţi (0,47%) au obţinut nota 10, iar 9.072 de candidaţi (46,39%) au obţinut note între 7 şi 9,99. 19,10% dintre candidați au luat note mai mici de 5. Aceleași date arată că 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisă, iar alți 3.960 de profesori au ieșit din examen.

Metodologia privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020 poate fi consultată AICI.

Ce prevede metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020.

Art. 61 (1) Posturile didactice/catedrele rămase vacante/rezervate după derularea etapelor de mobilitate anterioare se ocupă cu prioritate de candidaţii care beneficiază de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2019-2020, care au dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile naţionale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunile 2018, 2017, respectiv 2016, 2017, 2016 şi/sau 2015 pentru învăţători/institutori/profesori pentru învăţământ primar, conform prezentei Metodologii, iar ulterior nu au obținut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri de titularizare în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e).

Citește și:


Rezultate Titularizare 2019. Mai puțin de jumătate dintre profesori au obținut nota 7 / Andronescu: ”​Nu e important procentul de promovare, ci să trimitem în sistem profesori bine pregătiți”

Rezultate titularizare 2019. La București, peste 52% dintre candidați au luat note peste 7

Rezultate titularizare 2019. Ministerul Educației a publicat rezultatele la examen. HARTĂ

Rezultate titularizare 2019. Harta procentelor de promovare pentru fiecare județ în parte/ Cel mai mare procent în Prahova – 58,5, cel mai mic procent în Giurgiu - 26,7%

Lecție de viață. Profesorul nevăzător care a luat 10 la titularizare: „Sper să-i inspir și pe alții”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


13734 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  masura corecta (Joi, 25 iulie 2019, 12:52)

  zot [utilizator]

  daca se doreste educatie in Ro;
  nu ar fi de dorit o testare de aptitudini ptr invatamant inainte de admiterea la facultate?
  • -8 (10 voturi)    
   BAC-ul ce ii? (Joi, 25 iulie 2019, 13:22)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Ca deja testam testearea testelor pentru numele lui Dumnezo.
   • +1 (1 vot)    
    BAC testeaza elevii (Joi, 25 iulie 2019, 16:13)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Calitatea profesorilor e o alta discutie.

    Sau masura corecta era sa ii demitem pe acei profesori ai caror elevi au note mici la BAC?

    Eu sunt de acord cu ambele, sigur ceva trebuie facut.
  • -1 (1 vot)    
   Serios? (Joi, 25 iulie 2019, 16:06)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Mergi tu in locul suplinitorilor?

   Masura a fost luata pentru ca nu mai au bani!
   Au inceput cu invatamantul, vor cauta pretexte peste tot!
 • +3 (11 voturi)    
  Aici a nimerit-o Abramburica. (Joi, 25 iulie 2019, 12:54)

  Raoke [utilizator]

  Cine i-o fi șoptit?
  • 0 (8 voturi)    
   deloc (Joi, 25 iulie 2019, 13:00)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   habar n-are sa citeasca o norma metodologica. am explicat intr-un comentariu separat.
   • +9 (11 voturi)    
    Nu asta contează. (Joi, 25 iulie 2019, 13:41)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

    Este vorba de principiu. Eu cred, sper, că toată lumea-i sătulă de „absolvenți” de Spiru Haret, „Americană” sau mai știu eu ce „facultăți”. Este plin sectorul bugetar, dă pe dinafară, de astfel de absolvenți. După care ne mirăm de ce nu merg lucrurile bine la noi. Cum să meargă bine?
    • +1 (3 voturi)    
     nu conteaza ca bate campii (Joi, 25 iulie 2019, 14:13)

     Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

     persoana care temporar e ministrul invatamantului? ca o parte din ceea ce spune se aplica deja conform legii, si ea nu are nici un merit in asta? ca cealalta parte nu se poate aplica pentru ca contravine legii? ce nu conteaza, respectul fata de lege?
 • +1 (9 voturi)    
  asta-i ministru, pe bune? (Joi, 25 iulie 2019, 12:58)

  Gobelin [utilizator]

  Nici macar nu-i in stare sa citeasca o fraza din metodologie! Ceea ce pierde un suplinitor care n-a luat peste 5 la examen nu e dreptul de a lucra in invatamant, ci prioritatea la pastrarea postului actual. Deci, daca a ocupat anul acesta scolar un post anume, s-s prezentat la titularizare si a luat sub 5, postul sau POATE fi ocupat de un alt suplinitor, care a luat peste 5. La posturile din oras sa zicem ca ar fi potentiali candidati, insa la tara nu merge nimeni ca sa-si dea tot salariul pe naveta sau chirie in alta localitate. Sistemul de titularizare e imbecil, tanti Cati, si e mentinut asa inclusiv cu acceptul dvs: un candidat care a dat titularizare anul trecut, a luat peste 7, dar nu a prins post de titular, ci doar de suplinitor, trebuie sa dea examen de titularizare in fiecare an, pana prinde post !
  • +1 (5 voturi)    
   si inca ceva (Joi, 25 iulie 2019, 13:08)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   metodologia nu zice nimic despre cei care s-au retras din examen. Iar un ordin de ministru nu poate adauga la lege. Dreptul de a preda li se acorda, prin examen de definitivat, nu prin tutularizare, care e doar un concurs de ocupare a posturilor titularizabile, cu vizibilitate de minim 4 ani.
  • +3 (9 voturi)    
   Vorbim discutii (Joi, 25 iulie 2019, 13:11)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   Despre ce vorbim? Daca vrem sa punem bazele unei educatii solide, ceea ce nu mai avem din pacate, ar trebui sa avem cadre didactice bine pregatite, o conditie de baza. Indiferent se spun normativele si metodologia actuala, profesorii care nu sunt in stare sa ia la un concurs de titularizare minimul nota 5 nu au ce cauta in invatamant.
   Nu sunt un fan al d-nei Andronescu si cu atat mai putin al psd, dar de data asta are dreptate, in sfarsit.
   • 0 (4 voturi)    
    ati citit articolul din lege, publicat de HotNews? (Joi, 25 iulie 2019, 13:33)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    Articolul la care face referire Cati este Art. 61 (1) , publicat integral in articolul HotNews, si se refera la PRIORITATEA penru prelungirea contractului de suplinire pentru postul curent. Persoana care il ocupa a obtinut in prealabil definitivatul, adica a luat peste 7 la titularizare, anii trecuti, insa nu a prins post titularizabil.
    E un articol de lege care se aplica si acum, si care n-are a face cu cei care intra in invatamant, ies din examen sau alte aberatii ale Abramburicai. Catiusa nu poate adauga la lege prin ordin de ministru, perioada de valabilitate a definitivatului obtinut ii da cadrului didactic dreptul sa profeseze, si nu Abramburica.
   • +2 (4 voturi)    
    mai cititi o data (Joi, 25 iulie 2019, 13:40)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    in articolul la care tocmai ati comentat, norma metodologica la care se refera Abramburica: Art. 61 (1) . E vorba despre PRIORITATEA la pastrarea postului netitularizabil ocupat de un cadru didactic care are DEFINITIVATUL valabil (a luat anii trecuti peste 7 la titularizare). Prioritatea la pastrarea postului o pierde, nu dreptul de a preda ! Acel post intra la concurs de suplinire in toamna, si poate fi din nou ocupat de acelasi cadru didactic.
    Si apoi, daca norma metodologica nu zice nimic de cei care ies din titularizarea de anul asta, nici de cei care "intra" in invatamant. Si Catiusa nu poate adauga la lege prin ordin de ministru.
    • +1 (1 vot)    
     Intrebare (Joi, 25 iulie 2019, 16:25)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

     In primul rand daca s-a obtinut nota 7 in ultimii 5 ani, nu e in pericol. Daca nu a obtinut 7, iar anul asta a luat 5, ok, ce sa caute omul ala in invatamant?

     Mi se pare o decizie de bun simt ca, acel pseudo-profesor care nu e in stare sa ia examenul de titularizare, sa nu predea copiilor mei.

     Daca e necesar, reduceti numarul profesorilor pentru a mari calitatea actului educational! Ok, sunt si probleme din cauza asta, dar acelea vor fi exceptii. Nu putem sa ne batem joc de educatie pentru ca unul, care nu e in stare sa ia examenul de titularizare, vrea cu orice pret sa fie profesor.

     Postul poate fi ocupat de suplinitori sau poate nu. Asta nu adauga la lege. Institutia de invatamant poate decide desfiintarea postului din cauza lipsei de titulari sau suplinitori competenti.
  • -5 (9 voturi)    
   Stie ce scrie chiar foarte bine. (Joi, 25 iulie 2019, 13:21)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   Dar vrea sa scape de 8000 de asistati sociali. Iti dai seama ce economie face RO pe an cu somitatile astea? Vreo 50 de milioane de Euro.
   Se curata si sistemul de ceva pilituri, adica de ce nu?
   • +2 (6 voturi)    
    Și banii astfel economisiți să ajungă (Joi, 25 iulie 2019, 13:49)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    la pensiile „speciale”, așa-i, faraoane? Sau la clientela pizidistă, mai se pune de vreo agenție....
 • +4 (12 voturi)    
  afara cu prostii (Joi, 25 iulie 2019, 13:33)

  Cata79 [utilizator]

  din invatamint

  auzi, a luat profu sub 5 :))))))))
  profu e prost gramada :))))))))
 • +3 (3 voturi)    
  hei (Joi, 25 iulie 2019, 13:42)

  john70 [utilizator]

  "dreptul sa predea" sau "dreptul de a preda" ?
 • +5 (5 voturi)    
  citez din text (Joi, 25 iulie 2019, 13:43)

  exis [utilizator]

  "rata notelor peste 7 obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisă este de 46,86%, mai mare decât în 2018 când a fost 47,40%". cred ca partea asta trebuie rescrisa.
 • 0 (4 voturi)    
  Inteligenta (Joi, 25 iulie 2019, 15:06)

  john-doe [utilizator]

  O masura a inteligentei celor care conduc temporar Romania: se bucura ca a scazut numarul elevilor din scoli astfel incat nu mai au probleme cu numarul profesorilor. In concluzie, daca procentul copiilor care studiaza scade pe la 50% o sa chefuiasca pe rupte de bucurie iar tara o sa se umple de needucati pana la dopul nu ca pana acum doar pana la gatul sticlei!
 • +3 (3 voturi)    
  inseamna (Joi, 25 iulie 2019, 15:09)

  nash pandelica [utilizator]

  ca scade numarul copiilor scolari, deci au de unde alege, dintre cadrele didactice rasarite dupa ploaia cu universitati in ro.
 • -1 (1 vot)    
  Mmmm... problema pusa complet gresit (Joi, 25 iulie 2019, 16:03)

  midufi [utilizator]

  Abramburica calca in strachini... din nou...

  1. Vreti dascali mai bine prergatiti ?
  Atunci oferiti-le conditii decente de trai, salarii si pensii mai bune.
  Abia apoi aveti voie sa pretindeti rezultate.
  2. V-ati uitat pe subiectele de la probele cerute candidatilor ?
  Mai intai ca sunt o mizerie, cantitativ mari, neclare, se preteaza la interpretari.
  In plus, de obicei subiectele sunt cu dedicatie, cine trebuie da raspunsurile potrivite, capata nota uriasa, si gata ! inca un nepot capata un post la stat.
  3. Mai lasati-ne cu "timpul liber", cine chiar a avut de a face cu invatamantul stie cat timp este rapit profesorului cu activitati tembele, hartii inutile, dar fara de care aprecierea anuala este scazuta vertiginos - din nou, pentru cei care doresc sa faca ceva in invatamant.

  Faceti va rog o paralela cu cadrele medicale.
 • +1 (1 vot)    
  sa nu aberam (Joi, 25 iulie 2019, 19:18)

  jorj_bv [utilizator]

  Titularizarea nu se da din disciplinele predate, ci tine mai degraba de metodica predarii si foarte mult de teorie si psihopedagogie.
  Exista o gramada de profesori titularizati pe vremea lui Ceasca, fara chef de predat, fara metode moderne, neactualizati cu tehnologiile moderne, fara interactivitate.
  Iar aia sunt de nemiscat.
  Un suplinitor nou nu e neaparat mai bun decat unul de 5 la titularizare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by