”În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie! În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50. Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu.
În total, aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori.
”Dacă Ministerul Educației nu este susținut să ridice puțin ștacheta, eu nu știu dacă mai e ceva de făcut pentru școala asta românească. Nu se poate! 3.960 de candidați s-au retras din concurs. Adică ei sunt șmecheri. Am văzut că nu știu subiectul, mă retrag din concurs că mă duc suplinitor la toamnă. Nu vă supărați, dar nu se poate”, a spus Andronescu.
Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar.
”Uitați-vă dumneavostră, Politehnica este o instituție care se clasează prima din România, la fel și Bábes Bolyai. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că au avut exigențe la intrarea în învățământ a profesorilor. Noi niciodată, în Politehnică, nu am coborât sub o medie stabilită de Senat, media anilor de studii. Dacă era cu o sutime n-am coborât, pentru că nu te mai puteai opri după aceea. Și atunci, obținând drept cadre didactice numai șefi de promoție și oamenii din primele rânduri avem perspectivă. Asta trebuie să facem și în învățământul preuniversitar. Nu se poate să fii profesor care să nu fii în stare să treci un examen. Eu când am intrat, deși am fost șefă de promoție, am dat examen de intrare ca asistent. După trei ani am dat examen să intru ca șef de lucrări. De aceea, universitățile au niște standarde pe care nu le depășesc”, a declarat Andronescu.
Întrebată dacă prin această măsură nu vor exista destui profesori pentru sistemul de învățământ preuniversitar, Andronescu a spus că sunt suficienți profesori pentru anul școlar următor.
”Nu mai este cazul acesta, pentru că a scăzut numărul de elevi atât de mult încât nu ne mai punem problema că rămânem fără profesori. Acum există chiar o presiune pentru intrarea în sistem și atunci avem și noi șansa să facem o selecție la intrare foarte bună”, a spus ministrul Educației.
Rezultatele de la Titularizare 2019 arată că mai puțin de jumătate dintre profesorii care au dat examenul de titularizare au obținut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Datele de la Ministerul Educației arată că, înainte de contestații, procentul notelor peste 7 obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisă este de 46,86%, mai mare decât în 2018 când a fost 47,40%, respectiv 45,73% în 2017. 92 de candidaţi (0,47%) au obţinut nota 10, iar 9.072 de candidaţi (46,39%) au obţinut note între 7 şi 9,99. 19,10% dintre candidați au luat note mai mici de 5. Aceleași date arată că 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisă, iar alți 3.960 de profesori au ieșit din examen.
Metodologia privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020 poate fi consultată AICI.
Ce prevede metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020.
Art. 61 (1) Posturile didactice/catedrele rămase vacante/rezervate după derularea etapelor de mobilitate anterioare se ocupă cu prioritate de candidaţii care beneficiază de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2019-2020, care au dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile naţionale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunile 2018, 2017, respectiv 2016, 2017, 2016 şi/sau 2015 pentru învăţători/institutori/profesori pentru învăţământ primar, conform prezentei Metodologii, iar ulterior nu au obținut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri de titularizare în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e).
Rezultate titularizare 2019. La București, peste 52% dintre candidați au luat note peste 7
Rezultate titularizare 2019. Ministerul Educației a publicat rezultatele la examen. HARTĂ
Rezultate titularizare 2019. Harta procentelor de promovare pentru fiecare județ în parte/ Cel mai mare procent în Prahova – 58,5, cel mai mic procent în Giurgiu - 26,7%
Lecție de viață. Profesorul nevăzător care a luat 10 la titularizare: „Sper să-i inspir și pe alții”
nu ar fi de dorit o testare de aptitudini ptr invatamant inainte de admiterea la facultate?
Sau masura corecta era sa ii demitem pe acei profesori ai caror elevi au note mici la BAC?
Eu sunt de acord cu ambele, sigur ceva trebuie facut.
Masura a fost luata pentru ca nu mai au bani!
Au inceput cu invatamantul, vor cauta pretexte peste tot!
Nu sunt un fan al d-nei Andronescu si cu atat mai putin al psd, dar de data asta are dreptate, in sfarsit.
E un articol de lege care se aplica si acum, si care n-are a face cu cei care intra in invatamant, ies din examen sau alte aberatii ale Abramburicai. Catiusa nu poate adauga la lege prin ordin de ministru, perioada de valabilitate a definitivatului obtinut ii da cadrului didactic dreptul sa profeseze, si nu Abramburica.
Si apoi, daca norma metodologica nu zice nimic de cei care ies din titularizarea de anul asta, nici de cei care "intra" in invatamant. Si Catiusa nu poate adauga la lege prin ordin de ministru.
Mi se pare o decizie de bun simt ca, acel pseudo-profesor care nu e in stare sa ia examenul de titularizare, sa nu predea copiilor mei.
Daca e necesar, reduceti numarul profesorilor pentru a mari calitatea actului educational! Ok, sunt si probleme din cauza asta, dar acelea vor fi exceptii. Nu putem sa ne batem joc de educatie pentru ca unul, care nu e in stare sa ia examenul de titularizare, vrea cu orice pret sa fie profesor.
Postul poate fi ocupat de suplinitori sau poate nu. Asta nu adauga la lege. Institutia de invatamant poate decide desfiintarea postului din cauza lipsei de titulari sau suplinitori competenti.
Se curata si sistemul de ceva pilituri, adica de ce nu?
auzi, a luat profu sub 5 :))))))))
profu e prost gramada :))))))))
1. Vreti dascali mai bine prergatiti ?
Atunci oferiti-le conditii decente de trai, salarii si pensii mai bune.
Abia apoi aveti voie sa pretindeti rezultate.
2. V-ati uitat pe subiectele de la probele cerute candidatilor ?
Mai intai ca sunt o mizerie, cantitativ mari, neclare, se preteaza la interpretari.
In plus, de obicei subiectele sunt cu dedicatie, cine trebuie da raspunsurile potrivite, capata nota uriasa, si gata ! inca un nepot capata un post la stat.
3. Mai lasati-ne cu "timpul liber", cine chiar a avut de a face cu invatamantul stie cat timp este rapit profesorului cu activitati tembele, hartii inutile, dar fara de care aprecierea anuala este scazuta vertiginos - din nou, pentru cei care doresc sa faca ceva in invatamant.
Faceti va rog o paralela cu cadrele medicale.
Exista o gramada de profesori titularizati pe vremea lui Ceasca, fara chef de predat, fara metode moderne, neactualizati cu tehnologiile moderne, fara interactivitate.
Iar aia sunt de nemiscat.
Un suplinitor nou nu e neaparat mai bun decat unul de 5 la titularizare.