Comisiile parlamentare reunite pentru educaţie au avizat favorabil, luni, bugetul Ministerului Cercetării şi Inovării pe 2019, cu 20 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi o abţinere. În total, cercetarea a primit 1,7 miliarde de lei, adică 0,17% din PIB. Anul trecut, Ministerul Cercetării a cheltuit numai 85% din banii alocaţi de la buget, iar întrebat de un parlamentar dacă poate "să vadă în viitor" şi să spună dacă până la sfârşitul anului va reuşi să cheltuiască banii, ministrul Nicolae Hurduc a răspuns: "Ministerul Cercetării este legat de viitor, vrem nu vrem, noi suntem conectaţi la viitor".

Nicolae Hurduc, ministrul CercetariiFoto: Hotnews

Ministrul Nicolae Hurduc le-a spus parlamentarilor că bugetul pentru cercetare va fi cu 27% mai mare decât anul trecut şi că anul acesta vrea să orienteze banii pentru cercetare către cercetarea aplicativă. Ministrul a mai spus că programele de cercetare vor fi finanţate multianual, adică banii vor fi alocaţi pentru patru ani, cât durează proiectul, pentru a nu mai exista blocaje în fiecare an la adoptarea bugetului.

Întrebat de parlamentari de ce în 2018 Ministerul Cercetării a cheltuit numai 85% din banii alocaţi de la buget, ministrul Nicolae Hurduc a explicat că banii rămaşi în buget sunt pentru Laserul de la Măgurele, dar nu au fost cheltuiţi pentru că proiectul este în litigiu cu firma EuroGammaS.

Când unul dintre parlamentari l-a întrebat dacă poată "să vadă în viitor" şi să spună dacă până la sfârşitul anului Ministerul Cercetării va reuşi să cheltuiască banii, Nicolae Hurduc a răspuns: "Ministerul Cercetării este legat de viitor, vrem, nu vrem, noi suntem conectaţi la viitor".

De asemenea, Nicolae Hurduc a susținut că banii pentru Laserul de la Măgurele vor fi păstraţi la buget până când situaţia juridică se va debloca.

"Noi am solicitat 0,25% din PIB pentru cercetare, dar bugetul a crescut cu 350 de milioane de lei. Banii pentru Laserul de la Măgurele vor fi folosiţi în momentul în care se deblochează situaţia din punct de vedere juridic. Nu ştiu să vă spun când", a spus Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării şi Inovării.

CITEȘTE ȘI:

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!