Secţiune susţinută de MedLife

Laserul de la Măgurele, în impas: contractul cu italienii care trebuiau să aducă sistemul de fascicul luminos gamma a fost reziliat / Ministrul Cercetării: "Situaţia este destul de complicată"

de Andreea Ofițeru     HotNews.ro
Luni, 4 februarie 2019, 19:31 Actualitate | Educatie


Proiectul ELI-NP - Laserul de la Magurele
Foto: ELI-NP.ro
Probleme cu Laserul de la Măgurele. Instalarea sistemului de fascicul luminos gamma de la Laserul de la Măgurele, pe care italienii de la consorţiul european EuroGammaS (EGS) trebuiau să o facă, se judecă în prezent în judeţul Ilfov. Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a declarat pentru HotNews.ro că încă din luna noiembrie a fost reziliat contractul cu italienii care trebuiau să furnizeze echipamentul şi nu poate face nimic cu privire la această situaţie pentru că este o problemă juridică.

"Este reziliat contractul din noiembrie şi există un proces între EuroGamma şi IFIN – HH. Procesul se judecă în judeţul Ilfov. Se judecă în România pentru că aşa a fost stipulat în contract. Partea română a reziliat contractul. Acum aşteptăm soluţia judecătorească. Noi nu ne putem implica în niciun fel pentru că este vorba de un contract comercial care intră pe drept civil. În faza în care s-a ajuns este o problemă juridică", a spus Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării.

Acesta nu ştie ce-o să se întâmple cu toate că s-a întâlnit de mai multe ori cu comisarul european Corina Creţu pentru a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei.

"Să ştiţi că situaţia este destul de complicată. Nici noi nu ştim ce-o să se întâmple, pentru că depinde de hotărârea judecătorească. Nu vă pot spune ce se poate întâmpla. În momentul ăsta nu ştiu exact să vă spun dacă mai există acestă cale amiabilă de rezolvare din punct de vedere juridic. E blocat în momentul de faţă, cu posibilitatea deblocării pe cale juridică", a mai spus Nicolae Hurduc.

Într-un comunicat postat pe site-ul http://www.eli-np.ro, reprezentanţii părţii române susţin că EuroGammaS (EGS) a acumulat întârzieri semnificative şi a refuzat să instaleze sistemul de fascicul gamma în clădirea pusă la dispoziţie.

"Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018", se arată în comunicat.

"IFIN-HH a întreprins demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Asocierea EGS prin neexecutarea contractului. Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție aceste demersuri", mai arată aceeaşi sursă.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii noiembrie, comisarul Corina Creţu a dat un comunicat de presă în care arăta îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la întârzierile de la Laserul de la Măgurele şi a spus atunci că e necesară găsirea unei soluţii cât mai rapide de către autorităţile române şi contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului. Asta pentru a avea garanţia că proiectul ELI-NP va fi finalizat în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020.

"Încurajez părţile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exerciţiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării şi Inovării, precum şi pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situaţie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea şi reputaţia cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părţilor implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuţie la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieşi din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană", a declara comisarul european Corina Creţu.

Cu toate că rezilierea contractului cu italienii a avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2018, în luna decembrie 2018, ministrul Nicolae Hurduc declara într-un interviu pentru Hotnews că există posibilitatea ca partea română să schimbe partenerul şi să cumepere acelaşi echipament de la altcineva. Ministrul nu a spus nimic despre vreun proces între partea română şi cea italiană.

Ce a spus ministrul Cercetării despre Laserul de la Măgurele în interviul publicat de HotNews.ro pe 16 decembrie 2018:

Aţi avut o întâlnire cu doamna comisar Corina Creţu, la Bruxelles, care a propus o întâlnire la nivel înalt în vederea deblocării celei de-a doua faze a proiectului laserului de la Măgurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma. Când va avea loc această întâlnire?

Nicolae Hurduc: La începutul lunii ianuarie. Nu m-am întâlnit numai cu doamna comisar Corina Creţu, ci şi cu domnul comisar Moedas care răspunde de probleme de cercetare, şi amândoi au fost de acord să încercăm să deblocăm acest conflict juridic care a apărut între Institutul de la Măgurele şi concernul condus de italieni. Este un blocaj de un an de zile. E greu de înţeles de ce italienii refuză să instaleze echipamentele. Sunt nişte motive ridicole, nişte motive copilăreşti. Am fost şi am vizitat de câteva ori platforma de acolo. Au spus că nu e platforma dreaptă, au spus că scara nu e destul de largă pe unde au acces, dar nu aveau de cărat echipamente. Deci, tot felul de motive care nu sunt motive reale de a refuza instalarea echipamentelor.

Ce este de făcut în situaţia asta?

Nicolae Hurduc: Există două variante. Fie italienii revin la poziţia normală de a continua activitatea şi a-şi finaliza instalarea echipamentelor, pe care parţial le-au adus. La un moment dat aceste echipamente erau împrăştiate în toată lumea. Ministerul Cercetării şi-a trimis delegaţi ca să identifice prin diverse porturi din lume, aveam dubii dacă ei le-au fabricat sau nu. Ele au fost aduse parţial, nu sunt toate, la Măgurele. Nu au acces decât italienii acolo, în incinta unde sunt depozitate, şi ei nu vor să monteze. N-aş putea să vă spun de ce.

Ce se întâmplă în cazul în care italienii nu vor să aducă echipamentele? Riscă România să rămână fără laser?

Nicolae Hurduc: Să precizez un lucru: laserul funcţionează. E o altă componentă, un alt echipament. Laserul de mare putere este instalat, funcţionează, are o putere de 3 petawaţi. 10 petawaţi este puterea finală. Dar el creşte treptat. În cursul experimentelor se creşte treptat puterea, pentru că se verifică stabilitatea sistemului. Sistemul trebuie să fie foarte stabil în timp. Deci acolo lucrurile sunt în ordine. Partea de laser este rezolvată. Acest echipamente pentru fasciculul gamma sunt o altă componentă a programului. Şi este o noutate ştiinţifică. De aici pot apărea probleme pe plan mondial. Deci, cine reuşeşte să pună la punct acest sistem pentru prima dată are de câştigat un prestigiu la nivel mondial, şi este posibil ca aceste întârzieri să se datoreze şi acestor interese.

Ce poate să facă partea română în aceste condiţii?

Nicolae Hurduc: Schimbăm partenerul. Cumpărăm acelaşi echipament de la altcineva. Furnizorul potenţial care ar putea fabrica acest echipament este în America. Evident că, fiind proiect european, s-a încercat finalizarea acestui sistem cu parteneri europeni, dar dacă nu merge există şi varianta de a achiziţiona acest echipamente de la parteneri americani.

Riscă România să piardă bani?

Nicolae Hurduc: Eu cred că nu, pentru că nu este vina părţii române. Partea română a construit clădirea, le-a pus-o la dispoziţie italienilor, nu văd de ce comunitatea europeană ar dori să sancţioneze România în acest conflict. Noi nu avem nicio vină. Sunt italienii care nu.. şi, mă rog, chiar în interiorul consorţiului există divergenţe de opinie. Partea franceză a spus la un moment dat că poate instala echipamentele, a vrut să se apuce de treabă. Nu i-au lăsat italienii. Deci, e o istorie întreagă aici greu de înţeles. Sigur că va depinde de decizia comisariatului european. Dar eu nu văd motive ca să fie sancţionată România în acest conflict, în acest litigiu. Este un litigiu între două entităţi. Deci nu e litigiu între Ministerul Cercetării din Italia şi Ministerul Cercetării din Italia. Este un conflict între două institute de cercetare.


Contractul dintre Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) - şi consorţiul european EuroGammaS (EGS) este în valoare de 66 milioane de euro. Laserul de la Măgurele (ELI-NP) este parte a infrastructurii paneuropene de cercetare şi a început în perioada de finanţare 2007 – 2013.

Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, iar finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional pentru Competitivitate (COP).

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18522 vizualizari

 • +15 (23 voturi)    
  Incompetenta (Luni, 4 februarie 2019, 19:45)

  florinos [utilizator]

  Vor urma stirile cu stadioanele care nu au fost construite la timp pentru Euro 2020 desi PSD spune ca a realizat jumatate din Programul de Guvernare.
  • +13 (21 voturi)    
   Incompetenta se trateaza cu Vitamina D (Luni, 4 februarie 2019, 23:19)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   SI lecitina. Acum ai inteles de ce o dau astia in suplimente naturale. Daca baga si VIAGRA pe compensate, LASER frate!
 • +14 (22 voturi)    
  , (Luni, 4 februarie 2019, 19:49)

  Ingwar [utilizator]

  o dovada foarte clara ca alianta(psd udmr alde) sunt impotriva progresului umanitar, stiintific. astia ne fac de rusine, exista o statie internationala in spatiu unde zeci de natiuni lucreaza sincron fara probleme insa se pare "ai nostri" au furat banii pentru laser dar in schimb Vilcov si-a mai cumparat citeva vile prin diferite insule, cica asa e mai usor sa te ascunzi ca un sobolan
  • -5 (9 voturi)    
   Bravo.Ai cuvantat; acum poate citesti si articolul (Marţi, 5 februarie 2019, 9:55)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   Bravo. Ai cuvantat; acum poate citesti si articolul.

   Nu e cu Valcov, cum scrie in fituica matale. E cu fizicieni, cu italieni ... si nu e nici cu "furat banii". Schimba canalul, latri gresit!
 • +13 (19 voturi)    
  Ce-i simplu in RO ? Doar spaga si impostura.! (Luni, 4 februarie 2019, 20:01)

  Plagarus [utilizator]

  Improvizam in orice facem,ca deh merge si asa. (nv autostrazile,viaductele, centurile rutiere, mentenanta softurilor agentiilor guvernamentale samd )
 • +16 (18 voturi)    
  Si italienii ce zic? (Luni, 4 februarie 2019, 20:04)

  Unu-2 [utilizator]

  De ce nu sinteti obiectivi si sa cereti un punct de vedere si partii cealalte? Poate adevarul o fi la mijloc, nu exact cu ministrul nostru ne spune.
  Iar aceasi poveste cu UE ce doar vrea sa ne sanctioneze: "nu văd de ce comunitatea europeană ar dori să sancţioneze România în acest conflict".
  • +12 (14 voturi)    
   Cauta pe record ro (Marţi, 5 februarie 2019, 0:21)

   therealpaulie [utilizator] i-a raspuns lui Unu-2

   Cred ca e problema descrisa acolo.
   Cladirea nu e dreapta iar italienii spun ca nu au cum sa monteze aparatura pe o suprafata inclinata, care nu respecta standardele.
   Directorul face metafore de genul: daca podeaua e inclinata e ok pentru pian.
   • 0 (0 voturi)    
    ati fost mintiti (Vineri, 7 mai 2021, 19:06)

    dm602s3 [utilizator] i-a raspuns lui therealpaulie

    acel laser nu avea sa functioneze niciodata
    UE a dat bani doar pentru achizitia echipamentelor, pentru ca sunt luate de la francezi sau consortii franco-germane-italiene.
    UE nu avea de gand sa suporte costurile de operare ale laserului, adica sa finanteze efectiv cercetatori romani ca sa faca cercetare in Romania.
    Daca existau criterii eliminatorii cu privire la podea, la modul cum este turnata sapa, materiale folosite, firma italiana responsabila de instalarea echipamentului trebuia sa isi asume si aceasta operatie. Chiar daca este doar o sapa, daca functionarea echipamentului depinde de sapa, atunci sapa face parte din instalatie si lucrarile respective trebuiau asumate de EuroGamma prin firme terte.
    Dar n-au facut asta si apoi au cautat nod in papura, invocand inclusiv nerespectarea normelor de protectia muncii pe durata turnarii betonului.
    Ati ghicit, nu un muncitor roman s-a accidentat, tot un membru contractat de EuroGammaS a experimentat o cazatura in timpul unei inspectii pe santier, in conditiile in care a iesit de pe traseul stabilit pentru inspectie.
    EuroGammaS a incercat sa modifice pe parcurs caietul de sarcini destinat turnarii sapei. Asa ceva nu face nimeni. Cerintele pentru acea amarata de sapa erau cunoscute de la inceput si trebuiau incluse in caietul de sarcini de la inceput.
    Eu as zice ca aceasta sapa trebuia sa iasa prost pentru ca UE sa nu fie nevoita sa cheltuie zeci de milioane de euro pentru salariile cercetatorilor romani si operarea centrului de cercetare in ansamblu.
    Abia acum vedem ce inseamna UE, care promite multe dar refuza efectiv sa materializeze promisiunile. Autostrada care nu primeste finantare din cauza unei specii de carabus de care n-a auzit nimeni. Sau o alta autostrada (A8) care nu primeste finantare pentru ca nu mai e pe lista de prioritati ale UE. Acum un centru de cercetare care e abandonat chiar atunci cand ar fi trebuit sa intre in functiune, totul din cauza unei sape.
 • +11 (15 voturi)    
  muci (Luni, 4 februarie 2019, 20:06)

  g01an [utilizator]

  tare mi-e ca este de vina constructia. nu zic 100% ca sunt sigur ca aia stiu ce fac si nu cauta scuze cand au alte probleme, ca doar sunt latini, creativi si ei ca si noi. dar este mult mai probabil sa fie de la constructie, ca doar e facuta cu forta de munca autohtona, dupa obiceiurile locale si aprobata si avizata asa cum se face. doar ca in cazul asta era nevoie de munca de inalta precizie. vedem, daca e asa cum zic italienii, se va dovedi chiar si intr-un tribunal romanesc. dar intarzierea proiectului ramane cea mai mare problema.
 • +7 (13 voturi)    
  Ai dracu sabotori! (Luni, 4 februarie 2019, 20:17)

  satanae [utilizator]

  Nu vrura ei, italienii astia, sa ne lase sa facem praf restul lumii cu laserul nostru! De-ai dracului ce sint, de-aia nu vor, ca ne vad ca sintem o natie mica, in calea tuturor navalitorilor, si cum sa ne lase ei sa instalam o jucarie, cu care putem rupe gura tuturor? La propriu!. Cind om pune noi in functiune pe bune jucaria asta - daca nu vor sa ne dea italienii piesele, gasim noi altele, mergem la standurile din "Europa" si luam unele si mai bune, si mai ieftine - radem jumate de planeta si atunci sa vezi ce o sa ne stie lumea de frica! Cica au spus italienii ca podeaua nu e dreapta. A fost dom' ministru acolo, si poate sa spuna cu mina pe inima: niste mincinosi, dom'le! Uite, toata lumea poate sa spuna ca e perfect dreapta! Ce-are? Si ce treaba au ei ca podeaua e sau nu e dreapta? Ai nostri au cumparat masina, ei trebuie doar s-o bage in curte si s-o instaleze, ca niste mesteri de doi lei ce sint. Niste ticalosi invidiosi si sabotori!
  Mai bine vezi si https://recorder.ro/video-aici-trebuia-sa-fie-un-laser/
 • -10 (20 voturi)    
  Daca imi permiteti (Luni, 4 februarie 2019, 20:58)

  ipolitic [utilizator]

  o parabola ad-hoc.
  Am ochit un Home Cinema System, il comand online, platesc-montarea si PIF e inclus in pret. Dupa trei zile vine echipa condusa de Dorel, incarcat cu pachete si scule. Se uita odata, se uita de doua ori, strang pachetele si sculele si gata de plecare. Care-i problema, domnilor, de ce nu va apucati de instalat-intreb eu nedumerit. Raspunsul prompt vine de la Dorel: Nu se poate, nu e proaspat zugravit.
  Cam asta e situatia cu sursa gamma. Mai bine contractam o masina de facut macaroane, poate(!) il livrau la timp.
  • -1 (3 voturi)    
   Deoarece (Marţi, 5 februarie 2019, 10:57)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Si deoarece tu esti un expert in stiinta, ai comparat undele gamma cu home entertainmentul.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu, puiule (Marţi, 5 februarie 2019, 14:25)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Am citit cu rabdare si mare atentie raportul technic preliminar despre sursa gamma.
    Technical Design Report EuroGammaS proposal for the ELI-NP Gamma beam System in arXiv:1407.3669 [pdf]
    Daca ai rabdare sa-l studiezi si il si intelegi, indica te rog in care parte/subcapitol exista specificatii legate de planeitatea/tolerantele podelei.
 • +3 (11 voturi)    
  acum ce puteti face (Luni, 4 februarie 2019, 22:01)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  este o ferma de porci ! Cea mai mare porcarie din Teleorman!
 • -3 (15 voturi)    
  Laserul este f important (Luni, 4 februarie 2019, 22:09)

  Kosmos [utilizator]

  Se poate avansa in cercetare imbunatatind fuziunea la rece ceea ce va asigura viitorul energetic dar si cu aplicatii civile -demolari cladiri cu azbest etc
 • +10 (12 voturi)    
  Asadar (Marţi, 5 februarie 2019, 9:36)

  Martinezu [utilizator]

  Italienii reclama proasta executie a cladirii in care urmeaza sa se instaleze echipamentele.
  Posibil sa nu aiba dreptate. Totusi.
  Fiindca traiesc in Romania de o buna bucata de vreme inclin sa cred ca italienii au dreptate. Acolo e vorba de calitatea lucrarilor, de planeitate, de respectarea unor norme, lucruri care in Romania de cele mai multe ori ( eufemistic vorbind) se respecta dupa principiul lasa ca merge si asa.
  Nu m-ar surpride daca un tribunal ar da castig partii italiene. Mai ales ca directorii romani spun ca datoria partii italiene era doar sa livreze , de ce se baga ei in calitatea lucrarilor noastre. Pai poate ii intereseaza si pe ei ce se intampla cu echipamentul produs de ei si dupa livrare. Poate au un nume de respectat, poate e vorba de o garantie...
 • +3 (5 voturi)    
  Așa-i guvernarea PSD-ALDE. (Marţi, 5 februarie 2019, 10:07)

  asavreau [utilizator]

  Alții sunt vinovați când treburile merg prost.Cine știe ce copii și secretare(amante) au supravegheat lucrările de construcție.Nu mă miră că este construcția făcută prost.În România nu găsești o locuință unde pardoseală,tavan,pereți să fie plane și paralele între ele.Totul este șui ca guvernarea PSD-ALDE.
 • +1 (1 vot)    
  Vad parearea psd-ista (Marţi, 5 februarie 2019, 11:12)

  amicugri [utilizator]

  Partea cealalta ce zice? Hai ca asa se face treaba corect!
 • 0 (0 voturi)    
  si marmota.... (Marţi, 5 februarie 2019, 13:44)

  mi_po [utilizator]

  S-a intalnit surdu cu mutu. Doi incompetenti! Romani delasatori din fire daca nu pica ceva si italienii....dolce farniente!
  Numarati lunile si anii care vor urma, pana la solutionarea problemei pe plaiurile mioritice!
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru uni tampiti (Marţi, 5 februarie 2019, 14:25)

  vodatepes [utilizator]

  Laserul de la Magurele este un proiect major ce s-a depus la CE in perioada de programare 2007-2013. Proiectul a fost evaluat si aprobat de catre experti CE. Mai mult ca sigur acei experti au fost atenti la toate detalile proiectului. Deci implementarea acestui proiect a inceput in vechea perioada de programare repectiv 2007-2013. Datorita intirzierilor aparute in realizarea constructiilor acest proiect a fost fazat pentru noua perioada de programare 2014-2020. Au fost acumulate intirzieri datoare constructorului. La acest proiect cred ca toata lumea se asteptat sa fie un constructor fff bun si care sa aiba o precizie si corenta de ceas. Da a fost aleasa firma Strabag care a dat peste cap tot calendarul implementari https://www.realitatea.net/laserul-de-la-magurele_1792178.html. Cladirile au fost facute de o firma austriaca. De calitate superioara. Daca italieni reclama podeaua de ce partea romana nu cheama la ordine pe Strabag? El este executantul lucrari? Receptia lucrairlor s-a facut tipic romaneste? Lasa ca merge si asa? Deci ori constructorul nu si facut treaba ca lumea sau partea romana nu a facut receptia cum trebuie. Din partea proiectului cladiri nu cred ca exista scapari doarece proeictul a fost evaluat de experti CE. Adevarul e la mijloc ori cum cam asta e cooperarea europena. Constructor austriiac, beneficiar roman, furnizor italian. In ceea ce priveste tampiti care scriu pe aici fara sa aiba habar de subiect mai bine va vedeti de altele. Acest proiect nu este nici al lui ALDE, PSD, UDMR, PNL, PDL, ci al Romaniei. Statul roman In acest moment poate actiona simplu : Sesizeaza Inspectia in Constructi care se poate deplasa la Magurele ia documentatia de realizare a cladirilor analizeza daca acestea inclusiv podeau este realizata conform cerintelor si face raport si il publica. A trasmite informatii dupa ureche si unele cu tenta politica doar tampiti o pot face.
 • 0 (0 voturi)    
  Totusi care este adevarul? (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 9:51)

  CRSP [utilizator]

  Ne aburesc toti.
  Nu rezulta de nicaieri ca partea romana a platit si cat partii italiene. Daca s-a platit ceva pentru ce s-a platit? Nu cumva si managementul romanesc este de vina pentru aceasta situatie?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by