Secțiune susținută de MedLife

Corina Crețu: Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectului Laserului de la Măgurele / În absența unui răspuns rapid al Guvernului, există riscul să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 7 februarie 2019, 12:56 Actualitate | Educatie


Corina Crețu, laserul de la Măgurele
Foto: Facebook
Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, se declară „foarte îngrijorată” de ultimele evoluții ale proiectului privind Laserul de la Măgurele, precizând că în luna ianuarie a avut, la Bruxelles, o întâlnire pentru a soluții în cazul litigiului care blochează lucrarea.

La discuții au participat ministrul român al Cercetării, ministrul adjunct responsabil pentru Educație, Universități și Cercetare din Italia, secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării din Franța și câțiva reprezentanți ai Guvernului suedez.

„Toți cei prezenți la discuții și-au luat angajamentul că vor îndeplini cerințele de bază necesare continuării lucrărilor la acest proiect și anume:
 • găsirea unor soluții pentru un management mai eficient al contractului, - suspendarea tuturor acțiunilor juridice de către toate părțile,
 • găsirea unor soluții alternative de a pune capăt litigiului
 • acord cu privire la implementarea unor lucrări suplimentare și stabilirea unui calendar exact de realizare a acestora”, arată Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.
Comisarul European precizează că, urmare a acestei întâlniri, a fost transmisă o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, și tuturor celorlalte părți implicate, invitând la respectarea angajamentele asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles.
 • „În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial. Trebuie să reamintesc faptul că, din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluții care să permită finalizarea proiectului, este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum și de angajamentele asumate atunci. În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar(2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții”, precizează Crețu.

CITEȘTE ȘI: Laserul de la Măgurele, în impas: contractul cu italienii care trebuiau să aducă sistemul de fascicul luminos gamma a fost reziliat / Ministrul Cercetării: "Situaţia este destul de complicată"

Postarea integrală a comisarului european Corina Crețu:

 • „Mărturisesc că sunt foarte îngrijorată de ultimele evoluții privind proiectul ELI de la Măgurele; și mă refer în mod special la litigiul existent între beneficiarul proiectului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) și consorţiul european EuroGammaS (EGS) privind realizarea Sistemului Fascicul Gamma de la Măgurele, care pune în pericol finalizarea proiectului.
 • În acest sens, am însărcinat serviciile din subordinea mea(DG REGIO) să ofere sprijin tehnic părților implicate, pentru a putea depăși blocajele privind implementarea acestui proiect, cauzate de rezilierea contractului menționat anterior.
 • Mai mult decât atât, la nivel politic, alături de colegul meu Carlos Moedas, Comisarul European responsabil pentru cercetare, știință și inovare, am organizat la Bruxelles, în luna ianuarie a acestui an, o întâlnire cu toate părțile implicate în derularea proiectului ELI de la Măgurele. Am avut discuții punctuale cu ministrul Cercetării din România(d-nul Hurduc), ministrul adjunct responsabil pentru Educație, Universități și Cercetare din Italia(d-nul Fioramonti), secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării din Franța(d-nul Larouturou) și cu câțiva reprezentanți ai Guvernului suedez.
 • În cadrul acestei întâlniri, am cerut autorităților române și omologilor acestora să depună toate eforturile necesare pentru soluționarea acestui litigiu, astfel încât lucrările să poată fi reluate cât mai curând posibil, iar proiectul să fie finalizat în perioada 2014-2020.
 • Concluziile acestei reuniuni la nivel înalt au fost aprobate de toate părțile. Mai mult decât atât, toți cei prezenți la discuții și-au luat angajamentul că vor îndeplini cerințele de bază necesare continuării lucrărilor la acest proiect și anume: - găsirea unor soluții pentru un management mai eficient al contractului, - suspendarea tuturor acțiunilor juridice de către toate părțile, - găsirea unor soluții alternative de a pune capăt litigiului - acord cu privire la implementarea unor lucrări suplimentare și stabilirea unui calendar exact de realizare a acestora.
 • Ca urmare a acestei întâlniri, împreună cu Comisarul Moedas am trimis o scrisoare premierului român, d-na Viorica Dăncilă, și tuturor celorlalte părți implicate, invitând la respectarea angajamentele asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles. În plus, serviciile Comisiei DG REGIO și Directoratul de Cercetare (RTD) împreună cu experți ai BEI au elaborat și transmis o notă tehnică autorităților române, tocmai pentru a le sprijini în ceea ce privește examinarea aspectelor juridice și tehnice ale proiectului, cu scopul continuării acestuia. În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial. Trebuie să reamintesc faptul că, din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluții care să permită finalizarea proiectului, este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum și de angajamentele asumate atunci. În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar(2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții.
 • De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare și inovare și mediul de afaceri, vor fi și ele subminate. Proiectul Infrastructurii Luminii Extreme - Fizica Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele este cea mai importantă investiție europeană în domeniul cercetării din România, fiind parte a unei infrastructuri paneuropene de cercetare la care participă România, Cehia și Ungaria și pentru care finanțarea europeană este de aproximativ 800 milioane de euro.
 • Proiect laserului de la Măgurele este crucial totodată pentru cooperarea pe termen lung dintre România și alte țări în domeniul cercetării. De asemenea, ELI reprezintă cel mai bun exemplu privind felul în care Fondurile structurale și de investiții europene pot ajuta țările din Europa Centrală și de Est să își dezvolte propriile sisteme de cercetare și inovare, pentru a exploata pe deplin sinergiile din cadrul programului Orizont 2020, în vederea atingerii excelenței în domeniul cercetării, punând accent pe inovare. Încă de la începutul mandatului meu de comisarul european pentru Politica Regională am urmărit îndeaproape evoluțiile celor trei site-uri ale proiectului ELI, pe care le-am și vizitat de altfel.
 • De asemenea, Comisia Europeană a arătat flexibilitate în privința proiectului ELI din România și mă bucur că am reușit să aprob fazarea acestui proiect major. Proiectul laserului de la Măgurele a început așadar în perioada de finanţare 2007 - 2013, iar acum se află în faza a doua de implementare. Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în cadrul Programului Operaţional pentru Competitivitate.
 • În prima fază a proiectului a fost construită o clădire specială pentru fascicule laser şi gamma, precum şi pentru experimente; iar etapa a doua presupune dotarea cu echipamentele și utilajele necesare construirii unui laser de 10 PW şi a unui fascicul gamma, precum şi instalarea acestora. Sper din suflet să reușim să salvăm acest proiect fanion atât pentru România, cât şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană!”

  MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3056 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  ia uite ma (Joi, 7 februarie 2019, 13:03)

  liviu_ [utilizator]

  si la asta...
  cere bani de cercetare
  cum ma cercetare?! stiinta?!in loc de biserici si pensii speciale?! unde se crede gagica?!
 • +6 (12 voturi)    
  proiect plictisitor (Joi, 7 februarie 2019, 13:07)

  voxpopulix [utilizator]

  Acest proiect nu trece de verificarile standard facute de PSD.

  1. Se poate fura?
  da - ne facem ca lucram la el
  nu - il ingropam in studii de fezabilitate, turnam sapa gresit, facem usile prea mici, blocam cumva proiectul

  2. Daca DA la 1 atunci cat?

  2.1 furam > 50% - se poate si mai bine
  2.2 furam < 50% - macar la 50% dupa care rulam procedura 2.1

  3. ok, am furat dar unde este proiectul?

  3.1 blocam predarea cativa ani cu acte intre ministere
  3.2 taiam panglica pentru fiecare camera pregatita
  3.3 il activam pe Slugarel si ingorpam dosarul


  Asa se face cu tot, este metoda PSD. De la spitalul de arsii la autostrazile care stau de zeci de ani in studii de fezabilitate si noi nu luam un euro de la EU.


  Pentru ca nu se poate fura!!!! Inchisoarea este o pedeapsa prea usoara pentru aceste mizerii umane.
 • +2 (10 voturi)    
  Laser frate.... (Joi, 7 februarie 2019, 13:16)

  strelka [utilizator]

  Mai intai amnistia, gratierea si umplerea buzunarelor si dupa` aia...... mai vedem ......
 • 0 (4 voturi)    
  dar unde erau specialistii? (Joi, 7 februarie 2019, 14:01)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Dar unde erau specialistii romani ,italieni, francezi?
  Pe astia nu i-a intrebat nimeni nimic? Ca astia nu stiu ...ministrii astia si Corina Cretzu sunt niste functionari , habar nu au despre ce e vorba!

  Nu cu justitia si nici cu sedinde la Bruxelles se rezvolva problemele de cercetare, ci cu specialisti de inalta clasa. Daca ii intrebati pe aia va ziceau: podeaua nu e dreapta. Directorul Zamfir care e sef cam in orice inseamna fizica prin Romania, un fel de madam Andronescu a cercetarii de aici ...n-a suportat un asa afront si a dat in judacata un consortiu european...lucrurile s-au stopat si a inceput scandalul.
  Noi cu suprafetele drepte avem probleme eterne in acesta tara. Sa vedeti soseau Magurel ce gauri are acum! Cum vreti sa avem sosele cu gauri in asfalt, si institute cu podele drepte! Nu se poate, nu suntem Germania!
  Aufwidersehn!
 • -4 (10 voturi)    
  ba..voi astia care comentati...aveti habar? (Joi, 7 februarie 2019, 14:08)

  Je__ [utilizator]

  Tot ii dati cu ham ham si Dragnea si PSD

  Lucrurile sunt simple. O firma Italiana a castigat licitatia (licitatie facuta la standarde europene, parafata de toti) si nu livreaza laserul. A tras de toate chichitele contractuale...si nu livreaza ce s-a anagajat sa livreze.

  Unii zic ca e rea vointa, unii ca e sabotaj sa nu se construiasca laserul la Magurele....indiferent ce e....banii sunt pa si pusi....si laserul nu e.

  Intrebarea e....ce se intampla? Cine poate livra un astfel de laser....cine plateste....si mai e viabil acest proiect de cercetare?
 • +5 (7 voturi)    
  simplu (Joi, 7 februarie 2019, 14:23)

  vodatepes [utilizator]

  Totul se poate rezolva simplu : comisia trebuie sa isi apere bani, trimite o echipa de control formata din specilaisti in domeniu, ii chema pe italieni si pe romani si verifica la fata locului cine are dreptate. Simplu. In urma controlului echipa face un raport si atunci se va gasi si vinovatul cat si masurile de remediere. In privinta unor tampiti care scriu pe aici niste simple informatii: proiectul este un proiect major a carui documentatie s-a depus direct la CE. Studiul de fezeabilitate a fost verificat de specialist de la CE si ala ramine batut in cuie domnule voxpopulix si studiul s-a facut inainte de ajunge PSD -ul la putere . Proeictul e din perioada de programre 2007-2013 pentru stiinta dvs. Bani sunt europeni si sunt super auditati si nu exista posibiliatea de a fura din ei. Constructia a fost realizata in prima perioada de programare respectiv 2007-2013 de o firma celebra Strabag ( veri germanilor domnule mike_the_hunter) firma din Austria . Deci constructorul nu este roman sa spui ca a impartit bani cu unui politiceni ( sper ca doar in Europa occidentala nu exista corupti). Lucrarea a fost receptionata de o comisie. Ar fi interesant sa stim cine a facut parte din comisia de receptive. Inspectia in constructi a fost prezenta? Cred insa ca si italieni au intirzieri in livrarea echipamentelor iar penalitatiile pe care le cere partea romana sunt dictate chiar de prevedrile contractului de finantare semnat cu CE. Aia te obliga sa ceri penalitati la cei care nu livreaza la timp. si va asigur ca CE nu se joaca cu asa ceva. In rest numai de bine.
  • 0 (0 voturi)    
   auditul (Joi, 7 februarie 2019, 17:24)

   dana35 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   firma de care zici dumeata a facut si receptia lucrarilor :))) ca sa fie gata mai repede.
   ca atare ...doar nu erau prosti sa constate ca lucrarile nu sunt bune.
   aici e buba !!!!!!receptia nu a fost facuta de cine trebuie !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by