DOCUMENT Ghid pentru înscrierea la liceu: Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere crește șansele elevului

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 12:59 Actualitate | Educatie


Fragment dintr-o fisa de inscriere la liceu
Foto: ismb.edu.ro
Absolvenții de clasa a VIII-a care se înscriu la liceu trebuie să înceapă completarea fișei de admitere cu clasa pe care își doresc cel mai mult să o urmeze. “Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev”, le transmite Ministerul Educației elevilor. Instituția avertizează, într-un Ghid al admiterii computerizate, că, “statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă”.

Au început înscrierile la liceu. Potrivit calendarului de admitere, în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018 are loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a.

Admiterea la liceu se face prin repartizare computerizată, pe 9 iulie 2018, în funcție de opțiunile pe care elevii și le-au exprimat în fișele de înscriere și în ordinea mediilor. Media de admitere la liceu este formată din media obținută la Evaluarea Națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Ministerul Educației a publicat un ghid al admiterii computerizate. Citește mai jos sfaturile Ministerului, pentru optimizarea șanselor ca elevul să intre la clasa pe care și-o dorește:

1. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat.

2. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.

3. Încheie cu opţiunile cel mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place, decât să nu intri deloc.

Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.

4. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi, pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

5. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în nici un fel - oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate - de la cea pe care o dorești cel mai mult la cea mai puţin dezirabilă.

6. Statistic, mediile de a dmitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă.
 
7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.

9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat și trebuie să participe la a doua etapă de admitere la liceu, pe  7 septembrie 2018.

Descarcă de aici Ghidul complet al admiterii computerizate la liceu 2018

Calendar admitere la liceu 2018
29 iunie – 3 iulie 2018    Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a
29 iunie – 3 iulie 2018    Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere
30 iunie – 4 iulie 2018    Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

9 iulie 2018                      Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
                                       Afişarea la școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele din județ

10 - 13 iulie 2018            Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi
 
Cum arată fișa de înscriere la admiterea în liceu 2018

Descarcă de aici modelul de fișă de înscriere la liceu în anul școlar 2018-2019Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


2041 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version