Punct de cotitură în proiectul laserului de la Măgurele: astăzi a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistemul de laseri, iar “rezultatele sunt excelente”, a declarat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir. Testarea s-a făcut pe o putere intermediară, de 3 Peta Wati (PW), care face însă ca România să aibă în acest moment cel mai puternic laser din Europa, a afirmat oficialul. Obiectivul de 10 PW este planificat să fie atins în februarie anul viitor.

Proiectul ELI-NP - Laserul de la MagureleFoto: ELI-NP.ro

Pentru noi, era un punct esențial ca întregul sistem să funcționeze. Vorbim despre un sistem pe 2.000 de metri pătrați: lumina pleacă dintr-o parte a platformei și ajunge în cealaltă trecând prin sute de componente; sunt acei laseri de pompaj care pompează lumină mai multă la mai multă ca să ajungă la aceste puteri uriașe. Deci acum se vede că totul funcționează", a explicat pentru HotNews.ro directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir, care este si directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei” de la Măgurele.

Oficialul a precizat că, “de aici înainte, urmează să urce încet-încet puterea, până în februarie anul viitor când e planificat ca întreg sistemul să fie testat la 10 PW”.

Zamfir a declarat că laserul a început să se instaleze din momentul în care a fost gata constucția, în septembrie 2016.

Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir

Foto: Agerpres

În toamna anului trecut, brațele de 1 PW și de 100 de TW au fost testate și sunt gata de furnizat fascicol. Până săptămâna trecută, s-au testat componente pentru brațul de 10 PW. Acum este tot sistemul de laser montat și au început testele pentru două brațe de 10 PW; dar este testată funcționarea întregului sistem, nu numai pe componente, la puterea intermediară de 3 PW și rezultatele sunt excelente. E prima dată când tot sistemul este testat”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

În momentul acesta, avem cel mai puternic laser din Europa. Sud-coreenii au raportat anii trecuți o putere 4 PW, dar acesta este maximul, s-au oprit aici”, a adăugat el.

Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din România, parte a unui proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.

O importanță capitală în implementarea proiectului la Măgurele au avut-o foștii miniștri Daniel Funeriu și Dragoș Ciuparu, plecând de la primele contacte realizate de Cristian Adomniței și Anton Anton. Amintim că Executivul European a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, aceea fiind ultima aprobare de care România avea nevoie (detalii aici). Nicolae Zamfir este directorul proiectului de la începutul demarării sale.

Citește și: