VIDEO Laserul de la Magurele: O asociere condusa de Strabag a castigat licitatia pentru construirea cladirii in care va fi montat laserul

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 17 aprilie 2013, 16:05 Actualitate | Esenţial


Asocierea Strabag SRL, ED Zublin AG si Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia) a castigat licitatia pentru construirea cladirii laserului de la Magurele. Licitatia publica de atribuire a lucrarii de constructie a cladirii ce va gazdui proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a debutat la 1 august 2012, iar pe langa asocierea declarata castigatoare au mai depus oferte asocierile: Astaldi SPA + SC Comnord S.A + S.C AstalRom S.A. + SC ASA Geoexchange Contractor SRL / Hochtief Solutions AG + SC Bog'art SRL + SC Edas Exim SRL / si Bouygues Batiment International + Bouygues Travaux Publics + Bouygues Romania SRL + ETDE + UTI Grup S.A.


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Din acest moment cei care au pierdut licitatia au la dispozitie 11 zile pentru a depune contestatii, termenul limita fiind 29 aprilie, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN HH) si manager al proiectului ELI in Romania. "Daca nu sunt contestatii se va semna contractul imediat si asocierea poate sa inceapa lucrarile de constructie", a explicat acesta. "In acest moment noi suntem in timp, in calendarul convenit, daca acest contract de constructie se termina in martie 2015, moment in care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita", a mai declarat Nicolae Zamfir.

Managerul ELI-NP a explicat pentru HotNews.ro ca "toata derularea licitatiei a fost conform legii, cu aprobarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)". "Toate clarificarile au fost legate de amanunte privind cantitati de lucrari, au fost cereri normale la care s-a raspuns la timp. Proiectul este extrem de complex, nu este unul de rutina, asa ca este foarte bine ca s-au cerut toate lamuririle", a precizat Zamfir. In timpul licitatiei au fost depuse cinci contestatii, toate respinse de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

UPDATE Dupa anuntarea castigatorului nu au fost depuse contestatii si, potrivit e-licitatie.ro, licitatia a fost atribuita pe data de 10 mai catre STRABAG S.R.L. Valoarea totala finala a contractului este de 286.333.782 RON fara TVA. Contractul poate fi subcontractat in procent de 14%.

Valoarea estimata a contractului, fara TVA, era de 270.166.334 RON, adica peste 60 de milioane de euro.

Strabag este un concern austriac de constructii prezent in Romania din 1991. Printre proiectele pe care le are in portofoliu se numara Parcul eolian Cernavoda I, cladirea administrativa si de birouri Opera Center II din Bucuresti si reabilitari de drumuri nationale. Detalii aici. Ed. Zublin AG se numara printre marii contractori germani in domeniul constructiilor de cladiri civile si industriale. Vezi aici portofoliul filialei sale din Romania

Cum va arata cladirea din Magurele care va gazdui cel mai puternic laser din lume


Lucrarile de constructie vor fi executate pe Str. Reactorului din Magurele, acolo unde va fi amplasat laserul. Termenul pentru finalizarea constructiei este de 22  luni incepand de la data atribuirii contractului. Garantia de participare la licitatie este de 5.000.000 lei sau echivalentul in euro, iar contractul este finantat din bugetul proiectului "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" - Program Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Complexul ce va fi ridicat in Magurele va avea in componenta camere de cercetare si experimentare, cladiri pentru cazare, cantine si birouri.


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Descrierea succinta a contractului

Executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de aproximativ 31.500 de metri patrati ce include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI-NP. Echipamentele principale de cercetare care urmeaza a fi instalate in aceste constructii vor fi doi laseri de mare putere (10PW) si un accelerator de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Achizitia acestor echipamente va face obiectul unor alte proceduri de atribuire.

Complexul ce va fi ridicat in Magurele va avea in componenta camere de cercetare si experimentare, cladiri pentru cazare, cantine si birouri.


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Investitia se compune din urmatoarele obiecte/constructii:
Cladire laser Spartial + P, Ac = 4448,10 mp, Adc = 8659,00 mp tip hala cu 3 deschideri (40,50 m; 8,10 m; 8,10 m) si 7 travei de 10,20 m.
Cladire gamma Spartial + P, Ac = 6958,80 mp si Adc = 12738,70 mp, 2 deschideri (14,45 m; 39,00 m) si 15 travei de 8,10 m. Cladirea va fi echipata cu pod rulant de 40 tf. Sistem de fundare indirecta pe (aprox. 1400) barete forate.
Cladire laboratoare Spartial + P, Ac = 2593,60 mp si Adc = 2884,40 mp 3 deschideri (6,20 m; 13,10 m; 13,10 m) si 8 travei (7x10,20 m si 1x6,20 m).
Infrastructura pentru cladirile speciale se va realiza dintr-un radier amortizat cu mecanisme de amortizare microvibratii.
Cladire birouri S + P + 5E + Etaj tehnic partial, inaltime la atic de 28,37 m, Ac = 738,94 mp si Adc = 4528,33 mp.
Cladire casa de oaspeti P + 2E + Etaj 3 partial, inaltime la atic de 16,87 m, Ac = 735,51 mp si Adc = 2290,78 mp.
Cladire cantina P, suprafata construita/desfasurata 277,62 mp.
Cabina poarta P
Constructii exterioare - bazine
Imprejmuire
Drum acces - 2100 m
Se vor executa cca. 3000 mp camere curate
Sursa termica utilizata pentru ansamblul de cladiri va fi energia neconventionala geotermala, captata prin intermediul unor puturi forate si utilizata prin intermediul pompelor de caldura, cu o putere instalata totala de 5 MW.
Sistem electronic de tipul Direct Digital Control (DDC) care comunica cu un centru unic de monitorizare (BMS).
Specificatia completa a lucrarilor solicitate se regaseste in Caietul de sarcini, Proiectul Tehnic si in Detaliile de Executie.

Printre conditiile de participare la licitatie pe care companiile au trebuit sa le indeplineasca se numara inregistrarea unei cifre de afaceri medii anuale in domeniul de activitate aferent obiectului contractului in ultimii 3 ani de minimum 270.000.000 lei sau echivalent euro.

Costul total al proiectului ELI-NP se ridica la 356 milioane EUR, din care contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20% 


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Amintim ca in luna septembrie 2012 Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP - cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.

Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu


Etapele parcurse pana acum in proiectul ELI-NP:
 • februarie 2013: Au inceput angajarile la ELI-NP. Detalii aici
 • 13 decembrie 2012: A fost lansata licitatia publica pentru marile echipamente ale ELI-NP (Sistemul Fascicul Gama de Mare Intensitate - 8.12.2012 - si Sistemul Laser de Mare Putere - 13.12.2012. (Detalii aici)
 • 12 decembrie 2012: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN HH) au semnat contractul de finantare a proiectului ELI-NP (Detalii aici)
 • 18 septembrie 2012: Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a primei parti din proiectul ELI de la Magurele (Detalii aici)
 • August 2012: Se deschide licitatia pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a dirigentiei de santier. Pana la aceasta data s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursati de la Comisia Europeana
 • Valoarea totala estimata a contractului este de 270.166.334 RON (peste 60 de milioane de euro) pentru "Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) ce vizeaza executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de cca. 31500 mp, care include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare". Durata contractului este de 22  luni incepand de la data atribuirii contractului.
 • Urmeaza ca in 2015 sa se termine constructia cladirii si sa inceapa montarea echipamentelor mari
Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13038 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  AG German - munca fortata, coruptie etc..,etc.. (Miercuri, 17 aprilie 2013, 16:14)

  alex1234 [utilizator]

  eram sigur ca e un AG, si-nca ce AG
  ED Zublin AG!
  Unde altundeva puteau merge banii europeni?
  http://de.wikipedia.org/wiki/Z%C3%BCblin#Kritik
  Use of forced labor
  --
  Of 22 August to 24 November 1944 were used by the values ​​rose in cooperation with the SS 1700 Hungarian Jewish women 14-46 years of age as forced laborers in the expansion of the Frankfurt airport. [6] [7] [8]

  Corruption
  --
  In 1989, the civil engineer and officer of Züblin AG Eugen Becker in connection with the construction of the IG Metall trade union training center in Lohr was aiding and abetting embezzlement sentenced by the Great Criminal Court of Frankfurt. [9] [10] gave evaluations of the seized at Becker documents that Züblin AG systematic bribes paid off by him to employees of the respective principal and agent of the owners. [11]
  Until the end of 1998 should have received a state supervisor for dam projects in South Africa DM 2 million in bribes by the staff responsible for the construction company consortium. More than 800 000 DM should it have come from the Züblin what the then chairman Manfred Nussbaumer , however, denied. [12]

  Deprivation of Eastern European workers
  -
  In the years 2006 and 2007, Züblin AG held due to defects payments to a subcontractor back, the employed workers from Eastern Europe. [13]

  Disregard for the rights of workers in the United Arab Emirates
  --
  According to a report by Human Rights Watch, the company Al Jaber, Arabtec, Saif Bin Darwish Abu Dhabi National Hotels (ADNH), Leighton International and the Ed disregard. Züblin AG during the construction work on the belonging to the UAE island of Saadiyat , the appropriate local worker protection laws and rights by paying the same wages as for normal hours of work for overtime.
  Although no labor laws are violated, it is criticized that workers of Ed. Zueblin AG are forced to surrender their passports, according to the company but they have access at all times. Also, the daily wage of unskilled workers for overtime
 • +7 (9 voturi)    
  @alex1234 (Miercuri, 17 aprilie 2013, 16:46)

  antitot [utilizator]

  Cam fortat totusi,cu nazzi au colaborat Philips,Bosh,Armani si multe branduri cunoscute.
  La nemti a ajuns si e clar de ce dar legatura cu nazzi nu are legatura cu proiectul.
  • -7 (9 voturi)    
   si la ce-au facut in 1989, 1998 , 2006 2007? (Miercuri, 17 aprilie 2013, 17:23)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   si la ce-au facut in 1989, 1998 , 2006 2007?

   nu te-ai uitat?

   se pare ca nu
   • -5 (9 voturi)    
    ED Zublin AG! a dat mita in mai multe cazuri (Miercuri, 17 aprilie 2013, 17:37)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Züblin AG in mod sistematic a dat mita si a fost condamnata de Great Criminal Court of Frankfurt.

    "In 1989, the civil engineer and officer of Züblin AG Eugen Becker in connection with the construction of the IG Metall trade union training center in Lohr was aiding and abetting embezzlement sentenced by the Great Criminal Court of Frankfurt. [9] [10] gave evaluations of the seized at Becker documents that Züblin AG systematic bribes paid off by him to employees of the respective principal and agent of the owners. [11]
    Until the end of 1998 should have received a state supervisor for dam projects in South Africa DM 2 million in bribes by the staff responsible for the construction company consortium. More than 800 000 DM should it have come from the Züblin what the then chairman Manfred Nussbaumer , however, denied. "
    • 0 (0 voturi)    
     alege intre calitatea germana si cea italiana (Joi, 18 aprilie 2013, 18:19)

     pete1 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Züblin AG si Strabag sunt printre cele mai puternice firme europene in domeniul contructiilor si nu ma refer aici la asfaltat 5 km de autostrada sau la pus borduri, ci la proiecte de complexitate ridicata. Dar ma mira faptul ca nu te deranjeaza, ca Astaldi sunt abonati la toate contractele mari!!

     Uite ca sa iti faci o idee: http://www.dftu.dk/Faelles/Modereferater/construction%20of%20itt%20in%20stockholm.pdf
     • 0 (0 voturi)    
      Imi citezi 2 hoti? (Joi, 18 aprilie 2013, 22:41)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui pete1

      Imi citezi 2 hoti?

      si ma pui sa leg intre ei?

      Cine te-a invata smecheria asta?
  • -5 (7 voturi)    
   Celor care dati minusuri (Miercuri, 17 aprilie 2013, 19:35)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   Celor care dati minusuri

   vedeti ca eu am publicat fapte publicate pe wikipedia germana

   Am publicat condamnari in justitie definitive pentru aceasta firma date de Curtile de Justitie din Germania

   Nu sunt interpretari, sunt fapte.

   Chiar nu va place sa aflati Realitatea?

   In halul asta ati ajuns?
   • 0 (0 voturi)    
    prefer realitatea occidentala (Joi, 18 aprilie 2013, 18:26)

    pete1 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    ...unde cel care a dat sau primit mita este achetat indiferenta cine este el... Züblin sau Ericson!! ..in cazul Ericson (care a dat mita pt a castiga licitatia pt nr de urgenta 112), directorii respectivi sunt anchetati in Suedia...ai auzit vreo ancheta in Romania despre cei care au primit mita???
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 aprilie 2013, 18:33)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   pai exista (Miercuri, 17 aprilie 2013, 19:39)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca te uiti in lista celor care au licitat o sa ii descoperi :)
  • +1 (5 voturi)    
   Si nea Ion ca si el e om... (Miercuri, 17 aprilie 2013, 20:37)

   dan0779 [utilizator] i-a raspuns lui

   Si companiile astea mari cu cine crezi ca o sa lucreze? Crezi ca vin cu utilaje si cu materiale de la 2000 km distanta? Pietrisul tot din Arges o sa-l scoata, iar forta de munca tot romaneasca o sa fie. Managementul o sa fie strain si e bine ca e din Europa occidentala si nu din Turcia. Macar asa stim sigur ca o sa se construiasca. Sa zicem multumesc ca o parte din fondurile europene atrase in proiect o sa ramana in Romania.

   La mai mare!
  • 0 (0 voturi)    
   care (Joi, 18 aprilie 2013, 10:34)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui

   care companii romanesti ? vrei sa spui tepele romanesti ! Numeste-mi o singura companie romaneasca privata care face afaceri cu statul roman si a castigat licitatia corect si face si treaba buna ! Zi-mi una singura !
   • 0 (0 voturi)    
    N-o găsesc. (Joi, 18 aprilie 2013, 23:01)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    La condițiile puse în contract ( vezi cifra de afaceri), cam greu să participe firmele românești.
 • 0 (2 voturi)    
  Au inclus si amenajarea zonei din jur? (Miercuri, 17 aprilie 2013, 19:37)

  slakeritul [utilizator]

  Sau doar construiesc cladirea si in rest va arata dezolant asa cum arata acum si nu cum e in randarile alea din povesti. Costul amenajarii zonei din jur este infim comparativ cu cel al caladirii, iar aici vor lucra multi cercetatori internationali si vor fi multe vizite internationale. Macar sa prezinte si ei ceva ca lumea.
  • -1 (1 vot)    
   ai pus punctul pe i! (Joi, 18 aprilie 2013, 8:59)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   Cand sunt lucrari de zeci si seci de milioane de Euro, cui sa ii mai pese de amenajarea zonei?
   Desigur ca va arata " si mai dezolant" decat este acuma, din cauza santierelor. Dar, vor lucra multi cercetatori si personal auxiliar, si vor veni straini in vizita. Who cares?
   TOCMAI pentru ca amenajarea implica cheltuieli mult mai mici decat constructiile si dezvoltarea super-laserului, si comisioanele aferente vor fi mici, deci nu intereseaza pe nimeni!
   iar cercetatorii sau turistii care vor veni vor putea poza in fundal cladirea cu "cel mai mare laser din lume", in prim-plan cu strzile desfundate, prafuite, si cu haite de maidanezi!
 • +2 (4 voturi)    
  Bravo ! (Joi, 18 aprilie 2013, 10:36)

  tudor74 [utilizator]

  Bravo !
  Mi-as dori ca cei 200 mil de euro sa mearga aici decat la catedrala prostimii neamului
 • +2 (2 voturi)    
  Mirare... (Joi, 18 aprilie 2013, 12:55)

  cartograful [utilizator]

  citesc comentariile compatriotilorr mei si ma minunez.
  Daca se face un institut de genul asta e furaciune sau se ascunde ceva, daca nu se face Europa ne vrea piata de desfacere si cusatori de camasi, daca castiga licitatia firmele romanesti sunt "regii asfaltului" si "miliardarii de carton", daca castiga firme internationale e "marea finanta oculta" sau Europa isi ia banii inapoi, daca castiga francezii sau italienii nu e bun ca numai nemtii sunt ingineri pe planeta asta si numai Volkswagenul masina, daca castiga nemtii nu e bun c-au colaborat cu nazistii, daca castiga americanii nu e bun ca aia beau Cola si l-au omorat pe Teo Peter, samd.
  Oare e "multumibil" poporul asta vreodata sau carteala e deja gest reflex la orice stire?
  • 0 (0 voturi)    
   Cam greu (Joi, 18 aprilie 2013, 23:17)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   pentru că toți care au fost pe aici , nemți, francezi, austrieci, olandezi, ruși ori americani, s-au cam dedat la furăciuni ( vezi bechtel , e-on, omv,). Ce e drept, su furat împreună cu băștinașii, dar, măcar, să nu ne mai dea lecții teoretice de morală, cinste, etc și nici mcv-uri.
   Nu le cer lor să se recunoască a fi la fel de hoți, evazioniști și criminali precum, românii, pentru că sigur n-o vor face, ci vă cer vouă să nu-i mai zeificați.
   Despre proiectul în sine nu-mi dau cu părerea pentru că nu am habar cu ce se mănâncă, nici dacă îl putem digera și nici nu știu cui și la ce folosește.
   N-aș vrea să se întâmple, însă, precum în cazul spitalelor care și-au modernizat ori construit secții pe care nu le pot folosi din lipsă de personal , de bani pentru materiale sau pentru racordare la utilități, etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by