Salariu uriaş pentru noul şef al Academiei Române: Ioan Aurel Pop va câștiga jumătate de milion de lei anual după ce a decis să cumuleze funcțiile de rector și președinte al Academiei

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:04 Actualitate | Educatie


Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Ioan Aurel Pop va câștiga un salariu anual de peste 500.000 de lei ca președinte al Academiei Române și Rector în continuare al Universității Babeș-Bolyai. Senatul Universității a votat ieri ca academicianul să cumuleze cele două funcții. “Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu', pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. (…) Voi rămâne oficial rector”, a declarat Pop.
 • Amintim că Revista 22 a scris pe larg că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii, iar reacția acestuia a fost: "Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte”.
Ioan Aurel Pop a încasat anul trecut un salariu de 271.143 lei ca profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai al cărui rector este din 2012, la care a adăugat peste 150.000 lei pentru calitatea de membru al Academiei Române, de membru al Filialei Cluj-Napoca a Academiei și din indemnizație de merit tot de la Academie. În total, pe 2017 Ioan Aurel Pop a câștigat 424.491 lei, venit anual.

Pe lângă banii din salariu, Ioan Aurel Pop are economii și bani plasați în investiții în sumă totală de aproape 2 milioane de lei.

Descarca de aici Declarația de Avere a lui Ioan Aurel Pop

Statutul Academiei Române prevede că funcția de președinte al Academiei Române este asimilată cu funcţiile de demnitate publică și este retribuită cu indemnizaţie la nivel de ministru. Ceea ce înseamnă că Ioan Aurel Pop va primi un salariu lunar, ca președinte al Academiei Române, de 19.950 lei.

Anual, Ioan Aurel Pop va încasa un salariu de 239.400 lei ca președinte al Academiei Române. Dacă adăugăm doar salariul de la UBB (271.143 lei), ajungem la un total de 510.543 lei pe care noul președinte al Academiei îl va câștiga din cumulul funcțiilor.

 • UPDATE La acești bani se adaugă încă 80% din salariul de președinte al Academiei. O ordonanță recentă aproape îi dublează salariul de șef al acestui for. Concret, Ordonanța de Urgență nr. 24/2018 semnată de premierul Viorica Dăncilă introduce o indemnizație lunară în cuantum de 80% din indemnizația de ministru, pentru faptul că Ioan Aurel Pop este co-președinte al Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro.
Articolul 6 din OUG statuează următoarele: “(3) Președintele Academiei Române beneficiază, în perioada exercitării calității de co-președinte al Comisiei Naționale, de o indemnizație lunară în cuantum de 80% din indemnizația stabilită de lege pentru funcția de ministru, suportată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”.

În prezent, ordonanța se află în Parlament pe traseul pentru transformarea în lege. USR a susținut în plenul Senatului abrogarea articolului care stabilește această indemnizație, însă acesta a fost respins.

Informații de context

Senatul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a votat marți, 24 aprilie 2018, ca Ioan Aurel Pop să exercite în paralel funcțiile de rector al UBB și de președinte al Academiei Române. “Prin acest vot, cu aproximativ un an înainte de alegeri, senatorii celei mai mari universități din România au dat gir continuității actualei echipe de conducere, una performantă, într-un moment în care învățământul superior din țara noastră trece prin momente dificile”, anunță Universitatea într-un comunicat remis HotNews.ro.
 
Reprezentanții instituției de învățământ superior precizează că “până la finalizarea mandatului 2016-2020, rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop va menține delegarea atribuțiilor către prorectori pe domeniul fiecăruia de competență, așa cum a fost stabilită la începutul mandatului, urmând ca domnia sa să monitorizeze și să coordoneze buna desfășurare a activității instituției”.

La votul de ieri [24 apriliie 2018 - n.red.] au participat 81 dintre cei 102 senatori ai UBB, iar pentru exercitarea în paralel a funcțiilor de rector al UBB și președinte al Academiei Române au votat 76 de senatori”, se arată în comunicat.

Ioan-Aurel Pop ocupă funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din luna martie a anului 2012, iar în luna aprilie a anului 2018 a fost ales și în funcția de președinte al Academiei Române.

Ioan Aurel Pop: Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu'

Senatul Universității Babeș-Bolyai “nu a acceptat demisia mea. Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu', pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. Nu există incompatibilitate între cele două funcţii, nu fac parte din acelaşi minister, sunt lucruri distincte. Evident că nu le pot face pe amândouă şi chiar dacă mi se va cere să rămân voi delega puterea. Voi rămâne oficial rector, până la alegerile programate peste un an şi ceva. Eu mă supun Senatului UBB", a declarat Ioan-Aurel Pop pe 21 aprilie, citat de Agerpres.

Juridic voi putea acoperi ambele funcţii. Dar, practic, va prevala cea de preşedinte al Academiei Române, iar aici, la UBB, se vor găsi formule de delegare a puterii, de prorector care să aibă drept de semnătură, interimat", a adăugat Pop, potrivit agenției citate.

Juriștii contactați de HotNews.ro au declarat că delegarea nu afectează nici salariul, nici răspunderea care decurg din ocuparea funcției de rector.

Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7258 vizualizari

 • -14 (18 voturi)    
  Presa de stânga (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:11)

  Un cititor [utilizator]

  înfierează prompt orice abatere de la cenzura globalistă „Revista 22” ?? - râsul lumii lumilor.
 • +14 (16 voturi)    
  Ce poti sa te astepti de la o coada (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:12)

  Ord [utilizator]

  de topor securista. Mituit de politicieni cu salariu bun sa serveasca ca in trecut ca doar nu-i dau din buzunarul lor, ci din banii prostilor.
 • +12 (14 voturi)    
  Turnatorul (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:22)

  bfc [utilizator]

  Si distrugatorul de destine ajunge milionar.
  Buna rasplata oferita de societatea Romana acestui ordinar turnator.
 • +11 (13 voturi)    
  Ii merita! (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:29)

  buncrestin [utilizator]

  A luptat atat de mult si a parcurs atat de greu acest drum pana in varf, chiar daca a fost nevoie de cate o turnatura-doua-trei etc., incat isi merita cu prisosinta retributia! Este un om integru care nu ar lasa banii foarte multi si foarte publici sa ii pateze onoarea de fier! Sa ne traiti, tovarase Pop!
 • +10 (12 voturi)    
  romanii e destepti! (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:41)

  Francisc 1 [utilizator]

  doar pe la noi gasesti oameni orchestra de astia , si medic si profesor si sef de clinica si rector si mai stiu eu ce " membru in diferite comiții si comitete" ca sa citam un clasic mereu actual
  • +5 (5 voturi)    
   te inseli.. (Miercuri, 25 aprilie 2018, 20:59)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   nu sunt destepti ...sunt escroci si hoti...o tara in care mizeria umana e la loc de frunte...unui om normal ii vine greata si sa vomite cind vede ce se intimpla acolo..
 • +9 (13 voturi)    
  Asa e bine (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:44)

  mitg [utilizator]

  Securitatea trebuie intotdeauna rasplatita pe masura.
 • +9 (11 voturi)    
  Dansul a "vrut ",dar a fost amenintat sa ramana (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:49)

  Plagarus [utilizator]

  Ipocrizia nu-i ocoleste nici pe universitarii patriei.
  Urmeaza sa faca un salt patriotic si-n politica,peste cca. 1 deceniu,tot "constrans",pt. binele tzarisoarei ?
 • +10 (12 voturi)    
  Mafia, la ce va asteptati? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:54)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Mafia, la ce va asteptati?
  Cum sa conduca Academia Romana din Bucuresti, si Univ. din Cluj? Se imparte in doua, se multiplica?
  Un activist , un proagandist ideologic , si ca toti acestia lacom. Ei, pe asa banet sa tot faci pe nationalistul....
 • -11 (13 voturi)    
  doar manelistii si cocalalrii (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:14)

  Stefan534324 [utilizator]

  au dreptul sa castige bani multi in romania? Academicienii trebuiesc condamnati la saracie?
  • +2 (2 voturi)    
   Eu zic .. (Miercuri, 25 aprilie 2018, 18:03)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   .invers: numai cocalarii, manelistii, agramatii, incultii si turnatorii sa ajunga in parlament, la conducerea ministerelor, academiilor etc. E mai bine asa?
  • +4 (4 voturi)    
   Doar academicienii? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 18:46)

   tarantella [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Ce zici de oamenii care tocmai demonstreaza zilele astea in fata guvernului? Cu 400 euro/luna sunt condamnati la bogatie, bai postac analfabet* ?
   ----------------------
   * ce-s aia cocalalri?
   Romania, nu romania
   trebuie, nu trebuiesc
 • -9 (11 voturi)    
  Venituri (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:14)

  _eu_ [utilizator]

  Ion Aurel Pop va avea venituri de 500.000 anual fiind rector la cea mai mare universitate (conform wikipedia) din Romania. Asta inseamna cam 41.000 pe luna (adica mai putin de 9000 euro). Comparata cu salariul minim din Romania suma e enorma, cu salariul mediu e mare insa comparata cu veniturile mari din Romania (presedinti de companii, directori, avocati, profesori universitari, guvern sau parlament etc) suma nu mai e asa de mare, sunt oameni in Romania care castiga mai mult!

  Nu-l cunosc pe cel din articol, discut doar numere. Sa aduci UBB la nivelul de cea mai mare universitate din tara e o performanta! Si performanta trebuie rasplatita!
 • +5 (9 voturi)    
  Academia Romana de Impostori (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:16)

  levierul [utilizator]

  Mai exista cam 10-15% membrii care au avut o contributie insemnata in domeniul in care activeaza, insa in mare parte, Academia Romana contine impostori. La fel ca intreaga societate romaneasca. Strigati hotii si juiduiti, pentru ca asa ati patit si voi? sau doar din invidie?
 • +9 (11 voturi)    
  Turnator, a fost sau nu. Nu stim sigur. (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:16)

  CezarN [utilizator]

  Dar narav, meteahna de securist-comunist de a cumula functii si acumula bani cat mai multi de la stat, o are sigur.
  Cine Dumnezeu crede ca va face fata cu brio atator functii si indatoriri? Ca n-o fi Cati Andronescu, alt geniu pesedist. :) Si atunci, daca stim de la inceput ca va da rasol, de ce sa mai ia purcoiul asta de bani?
 • +12 (14 voturi)    
  în vremea asta, (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:33)

  berenger [utilizator]

  un cercetător 3 în academie, echivalentul unui lector universitar, câștigă în jur de 2300 de lei. spre deosebire de alte domenii bugetare, în cercetare în general și în cercetarea din academie în special, salariile sunt ca acum 10 ani, nicio majorare serioasă neavând loc. mai mult, bani de deplasări la conferințe, de achiziții de carte și abonamente la publicații științifice, bani pentru noi proiecte nu există. promovările sunt blocate din lipsă de fonduri etc., etc., iar academicienii, cei mai mulți în relații foarte bune și cu influență asupra politicienilor, din spatele indemnizațiilor uriașe pe care le primesc, consideră că e sub demnitatea lor să solicite bani mai mulți pentru cercetare.
 • +17 (21 voturi)    
  Uite, ca nu ti s-a cerut condamnarea la moarte, (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:12)

  Susufler0 [utilizator]

  in schimb, ca orice turnator care se respecta ti-ai oferit demisia si te-ai trezit cu un salariu (cumulat) de vreo 50 de miare pe luna !

  In Romania cam asa patesc persoanelor cu "bube in cap", fie ele penale, fie pur si simplu, doar ticaloase : le pica, sa vezi norocul naibii, daca nu sunt bugetare, afaceri de milioane, daca sunt bugetare, salarii de multe zeci de mii pe luna !

  PS. In fond, mi se pare echitabil sa se intample asa si nu altfel. Tocmai de aceea ma astept ca inculpatii din dosarul Revolutiei, vip-urile sa castige in urmatoarele luni macar la "6 din 49" !
 • +15 (17 voturi)    
  IAPop (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:19)

  seb_h [utilizator]

  Un om de neinlocuit...
 • +17 (19 voturi)    
  Premiu pentru colaborarea cu securitatea (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:22)

  florinos [utilizator]

  PSD premiaza pe cei care au colaborat cu securitatea sau pe cei care comit infractiuni, aceasta este deviza partidului votat in 2016 de peste 46% dintre românii cu drept de vot.

  Între timp, noi cei care platim taxe si impozite suntem umiliti în relatia cu statul, cand mergem in spitale insalubre sau mijloace de transport vechi si fara conditii civilizate.

  PSD - Îndrăznește sa crezi in România.
 • +16 (18 voturi)    
  Hmm (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:27)

  Marian G. [utilizator]

  Cam nesimtire. Ce face de banii astia? Nimic productiv. Pastoreste niste abonati la sinecuri, el insusi fiind declarat tartorele lor. Si in timpul asta scolile sufera de lipsa de fonduri. Jenant.
  • +13 (13 voturi)    
   Va avea si pensie speciala... (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:33)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

   ca toti securistii si turnatorii cei mai jegosi. Oricum, asta spune multe si despre fabrica de diplome de la Universitatea BB si cadrele didactice care au ales rector un asemene individ. Multi sunt fosti turnatori si ei sau progenituri de-ale lor.
 • +13 (15 voturi)    
  demisie (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:29)

  grongobar [utilizator]

  Demisia e un act unilateral,nu poate cineva sa o refuze,nici senatul unei universitati,nici senatul Romaniei ,nici macar al SUA.Daca CHIAR iti dai demisia,ti-o dai si gata.Dl presedinte al Academiei ne crede mult inferiori nivelului domniei sale daca crede ca punem botu' la povesti dintr-asta.
 • +12 (14 voturi)    
  Merita (Miercuri, 25 aprilie 2018, 16:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pentru stagiul indelungat de turnator la Secu
 • +4 (4 voturi)    
  vivat academia (Miercuri, 25 aprilie 2018, 18:03)

  nash pandelica [utilizator]

  vivat profesooores !

  sper sa nu piarda dreptul sa dea meditatii....
 • +3 (3 voturi)    
  vai (Miercuri, 25 aprilie 2018, 18:19)

  Ipse1954 [utilizator]

  Tara ajunsa de risul curcilor dar care este plina de asemenea oameni exceptionali. Cum dracu de reusim? Un "indispensabil"!
 • -1 (1 vot)    
  Satul de cloojeni (Miercuri, 25 aprilie 2018, 19:29)

  samburel [utilizator]

  ipocriti, laudarosi, securisti turnatori.. pop, boc, maior, rares bogdan, din fotbal il aveti pe muresan.. mi-e scarba..
 • +7 (7 voturi)    
  A auzit cineva de securisti saraci ? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 21:26)

  tordz [utilizator]

  Toti s-au scos dupa Revolutie, afaceri, posturi caldute la stat, firme de paza si protectie, politica. Ei au castigat mereu, romanii au pierdut.
 • +4 (4 voturi)    
  Ultimii 5 rectori de la UBB (Joi, 26 aprilie 2018, 5:12)

  John M. [utilizator]

  au fost niste secaturi comuniste care s-au umplut de bani si care si-au aranjat odraslele sau rudele in posturi inalte.
 • +1 (1 vot)    
  dupa fapta, si rasplata pe masura (Joi, 26 aprilie 2018, 12:57)

  revo [utilizator]

  intrebarea este: de ce asa de tarziu pentru aceasta veritabila coloana a securitatii? N-a stiut pe cine sa pupe dupa revolutie? A avut momente de ratacire?
 • 0 (0 voturi)    
  Venitul lui I. A. Pop (Miercuri, 19 iunie 2019, 15:07)

  Emil Aluas [utilizator]

  Citind toate cometariile, este inutil sa mai scriu si eu exact aceleasi idei. Totusi, salarul lui I. A. Pop, si a zecilor, sutelor de mii de humanoizi care au exact aceasi biografie, vin din banii nostri. Nici unul, repet nici unul nu a contribuit sau contribuie in prezent la progresul Romaniei, a acestui popor. Din contra.
 • 0 (0 voturi)    
  două linii oable, oable... (Duminică, 1 martie 2020, 20:39)

  Ilenuca1 [utilizator]

  "Va exercita in paralel cele două funcţii". În paralel cu cine?
  Completarea titlului este: "care batăr cât se prelungesc / şohan veci nu să 'tâlnesc!"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by