Premieră în mișcarea studențească: Studenții celor mai puternice 5 universități fac front comun și îi cer ministrului Educației să revizuiască alocarea locurilor bugetate

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 16 aprilie 2018, 10:37 Actualitate | Educatie


Studenti
Foto: Agerpres
Studenții celor mai mari cinci universități au semnat o scrisoare comună în care îi cer ministrului Educației să revizuiască alocarea locurilor bugetate. Tinerii le solicită oficialilor și să publice toate datele care au fundamentat distribuirea locurilor la licență, master și doctorat pe fiecare universitate în parte. Citește mai jos scrisoarea comună a studenților din Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, care formează Consorțiul Universitaria.
Scrisoarea comună a reprezentanților studenților din Consorțiul Universitaria privind repartizarea preliminară a locurilor bugetate

"Stimate domnule ministru,

În calitate de reprezentanți ai studenților din cadrul celor 5 universități de stat care formează „Consorțiul Universitaria” (Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara), ne arătăm surprinși în mod negativ de modalitatea prin care Ministerul Educației Naționale înțelege să organizeze și să desfășoare întregul proces de repartizare a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019 și considerăm că este momentul să avem, din acest punct de vedere, o primă poziție publică comună a studenților din cele 5 universități.

Repartizarea locurilor bugetate ar trebui să fie dictată de un proces transparent și care să ofere încredere întregii societăți, proces bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. În schimb, modul în Ministerul educației a acționat nu poate decât să afecteze, din nefericire, încrederea deja zdruncinată în mediul universitar românesc.

Pentru început, considerăm esențială publicarea tuturor datelor în ceea ce privește fundamentarea proiectului preliminar de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, astfel încât să se poată demonstra tuturor celor interesați că repartizarea este aşa cum susține ministerul, anume că aceleaşi unități de măsură au fost folosite pentru toate universitățile, în mod echitabil.

Modalitatea stabilirii şi fundamentarea alocării locurilor pentru domeniile de studiu prioritare, raportat la Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020, lipsa unei construcții așezate în ceea ce privește elaborarea Metodologiei de fundamentare a alocării locurilor bugetate şi inconcludenta modificare a indicatorilor față de propunerea inițială a Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior au făcut ca, în momentul de față, să se ajungă la situația suprinzătoare ca celor mai performante universități din România, cele care apar constant în topurile internaționale, să le fie tăiate un număr semnificativ de locuri bugetate.

În acest sens, susținem stimularea universităților care școlarizează absolvenți din mediul rural, cât și prioritizarea domeniilor de interes, cu toate că acest demers nu echivalează cu ignorarea domeniilor care au ajuns a fi considerate „mai puțin importante” din punct de vedere „economic” – ținând cont că în cadrul Procesului Bologna este subliniată, pe lângă relevanța inserției pe piața muncii, și misiunea mediului universitar de formarea academică a studentului, consolidarea „academiei” într-o universitate humboldtiană. Mai mult decât atât, deşi considerăm că este importantă prioritizarea unor domenii strategice, ne vedem surprinşi de o inoportună argumentare a modului de calculare şi fundamentare a acestei cifre. În acelaşi timp, nu avem cum anticipa o asemenea creştere a cererii absolvenților, pe cât ministerul doreşte să pondereze în repartizare locurile atribuite prioritar pe domenii. Corelativ cu imposibilitatea relocării intrauniversitare, raportat la cererea efectivă la admitere, prin transmutarea locurilor bugetate, acest demers ar putea vătăma definitiv unele domenii de studii considerate de minister “neprioritate”.

În contextul actual, în care suntem lipsiți constant de o viziune solidă și asumată pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de învățământ superior la nivel național pentru generația noastră, iar alocarea locurilor bugetate urmează inerent aceeași traiectorie, ministerul, dacă dorește, ar trebui să modifice HG 131/2018 și să suplimenteze locurile bugetate pentru domeniile pe care le consideră prioritare, nu să obțină această creștere concomitent cu tăierea locurilor de la universitățile considerate atât de opinia publică, cât și de rankinguri a fi de top.

Universitățile pe care studenții pe care îi reprezentăm au ales să le urmeze trebuie să fie susținute permanent de către actorii guvernamentali, fiind cele care formează nucleul dur al emulației performanței academice la nivel comprehensiv – fără a ignora creșterea organică a altor universități, cu misiuni, profiluri sau tradiții distincte. Această abordare nu poate fi antitetică între cele două, prin susținerea celei de-a doua categorii în dauna primeia.

Tocmai de aceea, vă solicităm imperios să revizuiți această politică, să aveți în vedere, în fundamentarea locurilor bugetate, inclusiv performanța și imaginea internațională pe care universitățile le antrenează și să nu alegeți să vătămați acele universități care, prin politica pe care și-au asumat-o, rămân cele care mențin România în topurile internaționale.

În speranța unei abordări constructive pentru comunitatea universitară, Reprezentanții studenților din cele 5 universități ale „Consorțiului Universitaria”:

Andrei Tecsi, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca;
Horia Onița, Universitatea din București;
Marian Dalban, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Dragoș Stoica, Academia de Studii Economice din București;
Ovidiu Boldor, Universitatea de Vest din Timișoara;
"

Care sunt cele mai mari universitati din România, după locurile bugetate la licență

Alocările de anul acesta arată următorul top al celor mai mari universități de stat din România, top 3 fiind neschimbat:

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: 4.790 de locuri 
2. Universitatea Politehnica din București (UPB): 4.775 locuri
3. Universitatea din București: 4.250 de locuri 
4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: 3.400 de locuri
5. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: 3.320 de locuri
6. Universitatea din Craiova: 2.900 locuri
7. Universitatea Transilvania din Brasov: 2.870 de locuri
8. ASE: 2.750 de locuri
9. Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi: 2.590 locuri
10. Universitatea Politehnica din Timisoara: 2.300 de locuri
11. Universitatea de Vest din Timișoara: 2.105 locuri

Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


3534 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  in sfarsit ! (Luni, 16 aprilie 2018, 11:05)

  lp [utilizator]

  daca lasam toti idiotii sa ne conduca si inghitim, nu mai e vina lor, ci e vina noastra. Oricine are un pic de creier, trebuie sa se revolte si sa lupte pt libertate, ca nu ne-o da nimeni pe tava
 • -5 (7 voturi)    
  Cum adică, (Luni, 16 aprilie 2018, 11:19)

  Un cititor [utilizator]

  universitate puternică?
 • +2 (6 voturi)    
  Trebuie sa ocupam din nou Piata Universitatii (Luni, 16 aprilie 2018, 11:25)

  Rezistam [utilizator]

  Ia sa vedem daca vor mai avea curajul sa trimita minerii.
 • +8 (12 voturi)    
  scrisorile nu ajung! (Luni, 16 aprilie 2018, 11:28)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Scrisorile politicoase si lungi nu ajung. Daca o situatie similara s-ar fi intamplat in Franta de exemplu, studentii ieseau pe strada si faceau greva.
  Scrisoarea nu va nici un efect! E o decizie politica, si deciziile politice se schimba prin actiuni de protest. Trebuia sa stiti asta din iarna lui 2017 , cand au stat in frig mii si mii de oameni pentru Ordonanta 13.
 • -8 (12 voturi)    
  ajutoare sociale (Luni, 16 aprilie 2018, 11:40)

  drup [utilizator]

  La munca nu la intins mana la stat.

  Pomanagii sa puna mana sa isi plateasca studiile nu sa le ceara moca de la stat. Cand era in piata erau cei mai mari capitalisti acu...
  • +1 (3 voturi)    
   tu (Luni, 16 aprilie 2018, 14:53)

   lula [utilizator] i-a raspuns lui drup

   ori n-ai facut facultatea (si ai ramas cu o frustrare personala), ori ti-au platit-o parintii (si nu a trebuit sa muncesti in anii de studentie), ori ai facut-o inainte de '89 moca.

   dupa cum te exprimi, prima varianta e cea mai plauzibila.

   citeste o carte!
  • 0 (2 voturi)    
   scuze ca te intreb.,.. (Luni, 16 aprilie 2018, 15:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui drup

   pe tine cat te-a costat scoala?!

   nu ai platit, nu!?
   IPOCRITULE !
 • +4 (8 voturi)    
  Puterea este (Luni, 16 aprilie 2018, 12:36)

  Alfabetix [utilizator]

  in mainile acestor tineri, fara ei orice universitate este goala de continut! E bine ca s-au trezit din amortire si sper sa actioneze mai des si mai puternic atunci cand sunt ingerinte politice nefaste in orice aspect al vietii lor!
 • +6 (8 voturi)    
  demisia (Luni, 16 aprilie 2018, 12:41)

  mgf007 [utilizator]

  Studentii trebuie sa ceara demisia anal fabetului din fruntea ministerului. Nu mai intrati la cursuri....nedeterminat
 • +1 (3 voturi)    
  da, da (Luni, 16 aprilie 2018, 13:59)

  csan [utilizator]

  toti "liderii" studentilor sunt vanduti psd. Fac acum galagie pt ca psd atenteaza la arma cu care ei sanajeaza. Cu cat mai putini studenti cu atat forta asa zisilor lideri este mai mica. Nu vor mai putea sa ceara favoruri de la dragnea. Imi este sila de acesti maimutoi care vor pleca de pe bancile scolilor cu gandul la tot felul de pile si relatii. Mucosii nu-si dau seama ca vor fi arucati la gunoi dupa ce vor face treaba psd. Daca studentii , dar studentii nu maimutoii psd, mai au un dram de minte vor iesii in strada sa ceara demisia lui dragnea si a psd-ului de la conducerea tarii. Daca nu, vor trebuii sa-si gaseasca de lucru pe alte meleaguri sau vor fi in tara lor slugile beizadelelor comuniste( copiii lui dragnea si beizadeaua analfabeta a slugii care se crede prim ministru.)
 • 0 (2 voturi)    
  nornmal... (Luni, 16 aprilie 2018, 15:11)

  liviu_ [utilizator]

  nu conteaza performanta... conteaza doar slugarnicia!

  sunt toate sansele ca democratia sa se termina in 2018 in Romania... si la cum merg lucrurile e aproape inevitabil


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version