Ambasada Germaniei la București a transmis joi seară o serie de clarificări din partea premierului landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, cu privire la declarațiile sale despre muncitorii români infectați cu Covid-19. Potrivit ambasadei, oficialul german a precizat că nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România sau Bulgaria pentru răspândirea coronavirusului.

Armin LaschetFoto: Captura Welt.de

Amintim că Ministerul român de Externe a cerut clarificări legate de declarațiile premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia, care i-a indicat pe muncitorii români drept sursă a răspândirii Covid-19. MAE mai afirmă, în context, că un deputat german a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.

Armin Laschet: „Este exclus să învinovăţim în vreun fel persoane de orice naţionalitate pentru răspândirea virusului”

„În declarația sa din această seară (18.06.2020), prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat că nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România și Bulgaria, infectați cu noul coronavirus, adăugând:

Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără și condițiile și modul de călătorie în Europa. Totuși, ne dorim granițe deschise și o piață europeană a muncii. Am atras atenția asupra faptului că acest virus nu ține cont de frontiere. Este exclus să învinovățim în vreun fel persoane de orice naționalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înțeles atât pentru mine, cât și pentru guvernul landului pe care îl conduc.

Trebuie să pornim de la premisa că la o asemenea răspândire a virusului printre angajații fabricii de carne din Gütersloh au contribuit condițiile de lucru și de cazare de acolo. Condițiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare.

Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecția lucrătorilor. Programul de protecție a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfințit prin lege. Același lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză.

Guvernul landului se află de săptămâni bune în contact cu reprezentanții țărilor afectate, pentru a ajunge la o îmbunătățire substanțială a condițiilor de lucru, mai ales pentru lucrătorii din România și Bulgaria. Continuăm această colaborare strânsă”, se arată într-un comunicat remis de Ambasada Germaniei la București.

Românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19 din Germania, nu măsurile de relaxare, a susținut premierul landului Renania de Nord-Westfalia.

"Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?”, a fost întrebat de jurnaliști Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord Westfalia, citat de Digi 24. „Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.r. - de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, a răspuns oficialul german.

Ulterior, la întrebarea unui jurnalist despre aceste declarații, oficialul german a răspuns: “Nu, nu am spus asta. Am descris doar situația: în urmă cu 4 săptămâni au fost efectuate teste și niciunul nu era pozitiv. Acum sunt aici oameni care aveau virusul și i-au infectat pe mulți, în locuințe și la locul de muncă. Asta înseamnă că trebuie să rămânem mereu vigilenți”.