Românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19 din Germania, nu măsurile de relaxare, susține premierul landului Renania de Nord-Westfalia. El spune că virusul ar fi fost adus de muncitorii români și bulgari și s-ar fi răspândit din cauza condițiilor în care sunt cazați și în care lucrează.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?”, a fost întrebat de jurnaliști Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord Westfalia, citat de Digi 24.

"Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.r. - de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, a răspuns oficialul german.

Un nou focar în masă a apărut la o fabrică de prelucrare a cărnii în vestul ţării. Grupul Toennies a raportat că 400 dintre lucrătorii săi de la fabrica din orașul Rheda Wiedenbrueck din landul Renania de Nord Westfalia au fost testaţi pozitiv la virus.

Autorităţile medicale din regiune au plasat aproximativ 7.000 de persoane în carantină, inclusiv pe toţi cei care au lucrat în fabrica respectivă, care a fost închisă.

Gereon Schulze Althoff, responsabil la Toennies pentru controlul focarului, a susținut și el că muncitori întorşi dintr-un weekend prelungit petrecut acasă în România şi Bulgaria ar fi putut aduce virusul, conform DPA, citată de Agerpres.

Au existat mai multe focare la fabricile de procesare a cărnii din Germania în ultimele săptămâni. Rapoartele au evidenţiat numărul mare al lucrătorilor din Europa de Est cu salarii mici angajaţi de fabrici şi condiţiile supraaglomerate în care trăiesc aceştia.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că 38 de cetățeni români din localitatea Magdeburg, Germania, au fost confirmați cu noul coronavirus. Unul dintre aceștia a murit, iar altul este internat în spital.

Tot miercuri, MAE a anunțat că 85 de români angajați la o fermă din Germania (Bavaria) sunt infectați cu coronavirus, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că toți sunt asimptomatici, fiind plasați în carantină. Alți 19 români de la aceeași fermă, testați pozitiv la sfârșitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, s-au vindecat și au revenit în țară.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus: Germania pregăteşte o relaxare a restricţiilor, în timp ce un nou focar a apărut la o fabrică unde lucrează şi români